Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktůTestado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů
Menu

Recenze Huawei P smart 2019

Rok uplynul jako několik řek a čínský velikán vypustil do světa nový model Huawei P smart 2019. Příjemnou cenou 6 000 Kč a slušnou výbavou cílí na středně náročné zákazníky. Pojďme se podívat, zdali svojí funkční nabídkou jejich očekávání zvládne ukojit. K dostání je v černé nebo naší modré barvě.

    Obsah balení

    Krabička na první pohled obsahuje vše, co bych očekával. Mimo telefonu dohledáte nabíječku, datový kabel s koncovkou microUSB, kovovou sponku, plastová sluchátka s ovládáním a papírového průvodce. Jak ale čas ukázal, hodil by se základní silikonový kryt.

    Huawei P smart 2019 - obsah balení

    Design a zpracování – 8/10

    Letošní P smart vypadá krásně. Do rukou jsem dostal modrou variantu, jejíž záda se příjemně lesknou a odráží okolní světlo. Také okraje jsou pečlivě zakulaceny a celá konstrukce podléhá působivému 3D zaoblení. A i když někteří zvedají prostředníček nad horší manipulací, mně se držel přístroj dobře. Pravda, záda jsou dosti kluzká, v rukou jsem ale měl mnohem neposednější kousky.

    Příjemná je také hmotnost 160 gramů, která se ani po delším používání nepronese. Ani rozměry nejsou se svými mírami 155,2 × 73,4 × 8 milimetrů špatné a osmimilimetrová štíhlost je tak akorát. Mimo superlativů je nicméně třeba vypíchnout několik nezdarů. Mezi nejzásadnější řadím abnormálně náchylnou zadní část na poškrábání. Již během prvního dne se na povrchu objevily nevzhledné škrábance, které časem kvapem přibývaly. Pročítal jsem internet a rozhodně nejsem sám.

    Nízká cena se rovněž podepsala na plastové konstrukci, které na omak nepůsobí nijak odolně. Ono odolná vlastně ani není, takže si dávejte pozor na prach a vodní živel. Nutno však podotknout, že všechny části sedí dobře a ani po silném zatlačení konstrukce ze svého nitra nevydá ani hlásku. Nyní k technické výbavě.

    Pakliže si Huawei P smart 2019 koupíte, na zadní straně vás přivítá čtečka otisků prstů. Její dotyková plocha je příhodně umístěna, tudíž se pohodlně nahmatává. Čtečka je také rychlá a neměl jsem s ní žádné rozepře. Kousek dál se zahnízdil duální fotoaparát, jehož krytí vyčuhuje jenom nepatrně: telefon se na stole viklá minimálně. Pod fotoaparáty je situován blesk, nápis informující o přítomnosti umělé inteligence a úplně dole spatříte logo Huawei.

    „Nechybí 3,5 mm jack ani čtečka otisků…“

    Pravá strana se s kolébkovou regulací hlasitosti a tlačítkem napájení drží známého standardu. Spodek ukrývá 3,5 mm audio jack, reproduktor a microUSB konektor pro napájení. Ano, i v roce 2019 zkrátka musíme s takto starým portem prostě počítat. Tím důvodem je údajně silný asijský trh, kde tyto konektory tamní uživatelé obecně stále upřednostňují (nejen u značky Huawei).

    Recenze Huawei P smart 2019

    Zatímco levá strana přístroje zůstala úplně holá, na horní hraně budete používat hybridní šuplík. Mnohem zajímavější je ovšem čelo. Právě tam najdete výřez ve formě kapky, který ukrývá selfie kamerku. Systém P smartu lze dokonce odemknout pomocí skenu obličeje, který funguje slušnou rychlostí. Během noční doby se ale na jeho inteligenci spolehnout nelze a na řadu přijde zadání číselného hesla, gesta či dotyk na čtečku otisků prstů.

    Na předku dále najdete telefonní reproduktor a notifikační diodu. Ta není umístěna nahoře, ale dosti nekonvenčně vlevo dole. Její umístění mi nijak nevadilo, LED diodka ale mohla být o něco větší. Tváří testovaného smartphonu je každopádně velký displej, o kterém si nyní povíme něco víc.

    Displej – 9/10

    Obrazovka se roztahuje na 6,21“, jimiž zabírá 83 % čelní strany. Na první pohled bych ale tipoval mnohem méně, protože zejména spodní část telefonu zabírá docela hodně místa – dost možná kvůli nezvykle umístěné notifikační diodě. Rozlišení obrazovky představuje obvyklých 2 340 × 1 080 pixelů, které působí – společně s jemností 415 ppi – velmi slušně. Ani vůči maximálnímu a minimálnímu kontrastu nemohu nit namítat. Síla jasu je dostatečná.

    Recenze Huawei P smart 2019

    Zavítáme-li do systému, nastavení obrazovky dovoluje zapnutí automatického jasu, ladění režimů barev (normální, živý, manuální) a komfortní čtení s časovým plánovačem. Všechny tyhle softwarové pomůcky fungují dobře, sami a bez nutného uživatelského zásahu. Stejně tak dobře je na tom chytré rozlišení, které jsem měl po celou dobu v automatice. Hodí se i možnost měnit rozlišení: namísto maximálních FHD+ na HD+, čímž logicky odlehčíte baterii.

    Moc se mi líbí také možnost zvolení aplikací, které se budou automaticky zobrazovat na celou obrazovku. Bezvadná je i funkce „schovat“ horní výřez. Huawei nám opět předvedl, že dokáže i levnější telefony osadit kvalitním panelem se spoustou užitečných vychytávek zpříjemňujících život.

    Náš tipNáš tip

    Během loňského léta jsme testovali také verzi Huawei P smart 2018.

    Hardware a výkon – 8/10

    Výkonnostní oháňku má v případě Huawei P smart 2019 na triku osmijádrový procesor Kirin 710, 3 GB operačních pamětí a grafický čip Mali-G51 MP4. AnTuTu test hardwaru vypotil 130 460 bodů, což není na první ani druhý pohled sláva kdejaká, žádné předsudky ale není třeba trpět. Telefon totiž zvládá i skutečně hodně náročné hry.

    Huawei P smart 2019 - AnTuTu hardware

    Na střední detaily jsem se například proháněl na nebezpečných pláních PUBG MOBILE. Nikoliv ale sám, nýbrž s online připojeným kamarádem ve skupině, se kterým jsem dokonce ještě klábosil přes mikrofon telefonu. Dobře se mi hrál i MMO akční masakr SHADOWGUN LEGENDS. To je dosti slušná praxe, jež má schopnost přesvědčit k nákupu nejednoho váhavce. Menší pochválení si zaslouží i hlasitě hrající reproduktor průměrné kvality.

    Datové skladiště nabízí poctivých 64 GB s možností dalšího rozšíření až o 512 GB. Toužíte po nové paměťové kartě? Ve výběru vám pomůže článek s těmi nejlepší kousky v poměru cena a výkon.

    Výdrž baterie – 8,5/10

    Testovaný Huawei P smart 2019 se prokázal jako vynikající držák. Kapacita baterie 3 400 mAh totiž bez problémů vystačí na celé 2 dny. Pakliže jsem telefonu hodně nakládal hraním her, 24 hodin v pohodě ustál. Ostatně stránka gsmarena.com baterii zařadila do první třetiny nejlepších!

    „Dvoudenní držák“

    Zatímco výdrž hodnotím výborně, doba nabíjení už tak atraktivní není. Z úplného vybití se na maximálních 100 % baterka vyšvihne za přibližně 2 hodiny. Nejlepší je tedy nabíjet během nočních hodin, kdy budete spát a nějaké minuty vás nevytrhnou. Nikoho snad ani nepřekvapí, že akumulátor není možné nabíjet bezdrátově.

    Fotoaparát a kamera – 7,5/10

    Jak měsíční zkušenosti ukázaly, použité fotoaparáty patří mezi slibný průměr. Pokud panovalo hezké počasí a okolní prostřední netrpělo na nižší světlo, fotografie se povedlo vypotit vcelku vydařené. Hlavně čerstvě napadaný bílý sníh čočkám vyloženě prospíval, což jde na snímcích zcela zřetelně vidět.

    Originální fotky si prohlédněte v naší galerii.

    Podstatně hůř bohužel dopadly obrázky v domácím prostředí. Stačilo mírné přítmí a kvalita mířila strmě dolů, obdobně na tom byly i noční fotky. Vyfotit něco kloudného při umělém osvětlení patří v podání P smartu mezi nadlidský úkol. Naopak velmi zdařile dopadly selfie, které zachytí i špatně vylíčenou místnost 😊

    Ani pohyblivé záběry nevypadají špatně. Jsou v rámci mezi detailní a koukatelné. Nelze si nicméně nepovšimnout enormního třasu, který svědčí o naprosté absenci stabilizace. Použít lze maximální rozlišení Full HD při 60 snímcích za sekundu. Uživatelské prostředí pak zahrnuje standardní nabídku několika režimů, mezi nimiž nechybí noc či portrét. Přítomná je pohotová umělá inteligence (lze vypnout), která se snaží výstupní kvalitu patřičně ošperkovat. Ne vždy se jí to ale daří…

    Aby bylo dobře rozuměno, Huawei P smart 2019 nefotí vůbec špatně. Zadní objektivy s 13 a 2 Mpx odvádí slušnou práci, stejně tak čelní výpomoc o 8 megapixelech. V zásadě ale nejde o nic přelomového a neočekávaného. Co víc chtít od telefonu za „šestku“.

    Systém a konektivita – 8/10

    Nový Huawei potěšil přítomností nového operačního systému Android 9 Pie. Přístroj podporuje rychlou Wi-Fi, LTE, Bluetooth verze 5, NFC, GPS, GLONASS či pro někoho stále žádané FM rádio. Součástí systému je samozřejmá snůška aplikací od Googlu, jako je prohlížeč Chrome, kalendář či hodiny. Zapomenuto nebylo ani na kompas, kalkulačku nebo svítilnu. Něco navíc představuje ovládání pohybem: ztlumení překlopením, nastavení zvednutí či snímek obrazovky třemi prsty.

    Úplná pohádka ale není rychlost vnitřního prostředí. Aktuální nadstavba EMUI je hezká a přehledná, což o to, plynulost systému ovšem krapet pokulhává. Načítání některých záložek vykazuje prodlevu a ani práce s fotoaparátem není zcela plynulá. Nejde sice o nic zásadního a příliš otravného, zmínit se je ale potřeba.

    Recenze a zkušenosti zákazníků

    Recenzovaný smartphone Huawei P smart 2019 získal za krátkou dobu na domácí Heurece pěkné 89% hodnocení. Zákazníci převážně chválí pěkný vzhled, výdrž a cenu. Naopak nejeden majitel upozorňuje na citlivá záda telefonu, čehož jsem si při testování všiml také.

    Ze zahraničních recenzí rád upozorním na detailní psaní notebookcheck.net, popřípadě povedenou recenzi webu expertreviews.co.uk, kde se mezi kladným hodnocením objevila cena, výkon a vzhled.

    Alternativy k Huawei P smart 2019

    Že to nebude mít hodnocený přístroj vůbec jednoduché je zcela zřejmé. Konkurence je dosti silná, což dokazuje našlapaný Xiaomi Mi 8 Lite 4GB/64GB za podobný peníz. Pokud bych měl vybrat něco nákladnějšího, za zvážení stojí jenom o tisícovku dražší Honor 8X 4GB/64GB Dual SIM.

    Další inspiraci načerpáte z výběru nejlepších telefonů do 7000 Kč, případně do 5000 Kč.

    Závěrečné hodnocení

    Závěrečné hodnocení
    Hodnocení8.2
    Skvělý

    Huawei P smart 2019 zejména uživatelům, kteří si potrpí na pěkný vzhled, velký displej se skenem obličeje a dlouhou výdrž baterie. O telefon je ale třeba se řádně starat, protože se snadno poškrábe.

    Design a zpracování
    8
    Displej
    9
    Hardware a výkon
    8
    Výdrž baterie
    8.5
    Fotoaparát a kamera
    7.5
    Systém a konektivita
    8
    Klady
    • Pěkný design
    • Velký displej
    • Rychlá čtečka a sken obličeje
    • Dvoudenní výdrž
    • Pěkné denní fotografie
    Zápory
    • Konstrukce se rychle poškrábe
    • Pomalejší nabíjení
    • Nestabilizovaná videa
    • Systém není zcela plynulý

    Nejprodávanější mobilní telefony podle Heureky

    Sdílejte článek

    Ohodnoťte recenzi

    Celkové hodnocení: 5.0 (1 hlas)

    Autor recenze

    Petr Smejkal
    Petr Smejkal

    Milovník nových technologií, populární vědy, techniky, historie, internetu a knih. Obdivovatel Elona Muska, vesmíru a hrdinů (nejen) z 2. světové války.

    Podobné recenze

    Diskuse u článku

    Přidat komentář

    Přidat komentář

    Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Odeslat komentář