Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů
Menu

Recenze Huawei Y6 Prime 2018 Dual SIM

Mobilní telefon Huawei Y6 Prime 2018 Dual SIM své budoucí uživatele zaujme především svojí nízkou cenovkou, která se zasekla jenom těsně pod hranici 4 000 Kč. Sami jsme byli zvědaví, co nám za pár korun výrobce vlastně nabídne.

Hned na začátek můžete prozradit, že čtečka otisků prstů nebo odemykání obličejem přístroj nechybí. K výběru jsme dostali modrou barvu, ovšem některým se může líbit také černý nebo zlatý kabátek.

    Obsah balení

    Součástí krabičky je chytrý telefon Huawei Y6, malá nabíječka s výstupem 1A, datový kabel s postarší koncovkou microUSB, kovová sponka a uživatelská příručka v českém jazyce. Příjemně nízká cena se tedy jasně podepsala na strohosti balení.

    Huawei Y6 Prime 2018 Dual SIM - obsah balení

    Design a zpracování – 8/10

    Řekněme si to na rovinu, estetická vizáž testovaného kousku není nijak valná. Pro její charakteristiku použijeme klasické psané klišé, které je ovšem v našem případě víc než příznačné: design Y6 nikoho nevytrhne, ale ani neurazí.

    Rozměrové míry jsou však moc příjemné. Telefon váží pouhých 150 gramů a měří 152,4 × 73 × 7,8 mm. Jedná se tedy o kompaktní smartphone, který netropí ostudu v žádné kapse nebo ruce.

    Ovládání je také pohodlné a není si potřeba vůbec stěžovat. Výrobce sáhl po celoplastovém vyvedení, které je vysoce pevné a žádná část nikde neskřípe. Jelikož konstrukce postrádá jakoukoliv odolnostní certifikaci, nějakým pádům nebo neopatrnému zacházení bychom se raději vyvarovali. Jenom k dobru pak přičtěme přítomnost průhledné fólie na displeji.

    Zobrazovací plocha je veliká 5,7″ (zabírá 74,4 %), přičemž její zakončení se hezky klopí. O bezrámečkové podobě však hovořit nelze. Spodní strana sází na logo výrobce, přičemž horní pruh toho nabízí o dost víc. Kromě telefonního reproduktoru využijete selfie kamerku, blesk, snímač rozpoznávání obličeje a notifikační LED diodu.

    Odemykací funkce běží skutečně dobře a velice rychle jsme si na ni zvykli. Nejde sice o super rychlíka jako v případě prémiových kousků, ovšem koho vlastně nějaká sekundová prodleva při takové ceně vůbec zajímá… Výhrady nicméně máme k notifikační diodě, která je skutečně titěrná a již z menší dálky není téměř viditelná.

    Horní strana pocítila přítomnost 3,5 mm jacku pro starší sluchátka, přičemž spodek byl obšťastněn průduchem mono reproduktoru a postarším konektorem typu microUSB.

    Pravou hranu budete využívat pro regulaci hlasitosti a zapínání nebo vypínání displeje, kdežto její protější levice mnohé překvapí. Letošní Huawei Y6 Prime totiž vlastní plnohodnotný duální šuplík, tudíž můžete vesele využívat dvě nanoSIM karty a jednu paměťovou kartu současně.

    Huawei Y6 Prime 2018 Dual SIM

    Na zádech telefonu prstem nahmatáte čtečku otisků prstů, která byla usazena na vhodném místě. Kromě toho velice rychle pracuje a její odezva patří jednoznačně mezi ty lepší a schopnější. Kousek výše pak spatříte mikrofon a hlavní objektiv včetně přisvětlovacího blesku. Telefon se sice po položení na stůl trošku viklá, ovšem nejde o nic hrozného. Fotoaparát totiž vystupuje jenom skutečně malý kousek.

    Displej – 7/10

    Zobrazovací panel zastává rozměr 5,7″. Dané proporce pak vykazují maximální rozlišení HD+, což číselně představuje hodnoty 1 440 × 720 pixelů. Obrazovka byla nahňácána do stále populárnějšího formátu 18:9, tudíž se nám na displeji hezky četly články, hrály hry a sledovaly filmy a videa.

    Huawei Y6 Prime 2018 Dual SIM

    Že jde o trošku nižší rozlišení na první pohled nepoznáte. Bližší prohlídka ale již brzy odhalí slabší detaily, viz skromná jemnost 283 ppi. Každopádně chválíme dobré pozorovací úhly, maximální i minimální jas a řadu další sofwarové výpomoci. Tak třeba poklepáním na displej telefon probudíte, nechybí automatická regulace jasu, komfortní čtení a přítomnost chytrého rozlišení.

    Puntičkáři pak ocení barevný režim, v jehož rámci mohou regulovat teplé a studené barvy k obrazu svému. Je docela fajn, že telefon za pár korun tohle všechno umí…

    Hardware a výkon – 7/10

    Hlavní hardwarovou výbavu zastoupil čtyřjádrový procesor Snapdragon 425 a 3 GB operačních pamětí. Už samotné parametry prozrazují, že nepůjde o žádné herní dělo. A je tomu skutečně tak, méně náročnější hry přístroj rozběhne, ovšem s přibývajícími efekty a objekty se telefon hodně potí.

    Pro náročné hráče tedy náš testovaný model určen samozřejmě není. V žádném případě ale netvrdíme, že slabší hry Huawei nezvládne. Například se skvělou a hodně návykovou online řežbou Guns of Boom si telefon hravě poradí.

    Screenshot_2Huawei Y6 Prime 2018 Dual SIM - AnTuTu hardware

    AnTuTu test hardwaru vydobyl 47 099 bodů, což je kupříkladu o nějakých 12 tisíc méně než vyspělejší bratříček Huawei Y7 Prime 2018. Ani uložiště není kdovíjak rozložité, neboť se původní 32 GB proměnily na 24,7 GB uživatelsky dostupného prostoru.

    Plnohodnotný duální slot však dokáže menší interní uložiště rozšířit až o dalších 256 GB. Záleží tedy plně na vás, zdali vám základní prostor stačí nebo si koupíte paměťovou kartu.

    Ještě nezapomeňme okomentovat přítomný reproduktor. Mono zvukový výstup je skutečně hlasitý a poměrně kvalitní. Dle nás patří ve svojí třídě mezi lepší hudebníky. I tady ale ovšem platí, že nějaké nóbl zázraky prostě očekávat nemůžete.

    Náš tipNáš tip

    Kvalitní paměťové karty pro váš telefon najdete v našem článku o nejlepších paměťových kartách, kde se dočtete i nějaké tipy a rady, jak takovou kartu správně vybrat.

    Výdrž baterie a doba nabíjení – 7/10

    Telefon disponuje baterií o kapacitě 3 000 mAh. Asi takhle: čekali jsme prostě víc. Nižší parametry rozlišení a relativně menší displej se bohužel nikde a nijak pozitivně neprojevilo.

    Ve finále budete nuceni každý večer dobíjet. Jistě, pokud si dáte záležet a telefon ušetříte od pořádné nakládky typu několikahodinová sledovačka filmů nebo ustavičné hraní her, na dva dny se dostanete také.

    Screenshot_2Huawei Y6 Prime 2018 Dual SIM - AnTuTu baterie

    Ani nabíjení není žádná sláva. No bodejť, vždyť telefon nějaké rychlonabíjení nezná a dodávaná nabíječka vykazuje maximální výstupní proud 1A. Takže i tady počítejte s horšími výsledky, tedy dobou nabíjení kolem dvou hodin. AnTuTu test baterie zobrazil 7 942 bodů.

    Fotoaparát a kamera – 4/10

    O fotografický výsledek se stará hlavní objektiv s 13 Mpx a přední kamerka o 8 Mpx. Výsledné obrázky patří mezi lehčí podprůměr. Začněme ale radostněji. Čočky vykonávají nejhezčí práci během dne, kdy panují ideální světelné podmínky. V takovém případě budete utěšeni pěknými barvami a slušnými detaily. Také makro snímky se vesměs pravidelně povedly a byly koukatelné.

    Více fotografií v originálním rozlišení najdete na této stránce.

    Mnohem hůře si ale vedou denní snímky během slunných dní, kdy objektivy sehrávají nerovný boj. Fotografie jsou pak buď dosti přepálené nebo naopak příliš tmavé. A pokud je kolem trošku stínu, zaměřené objekty se jakoby zakaboní a jejich silueta je celkově nehezká. Také se nám nepovedlo zachytit bez rozmazání pohyblivý objekt, jako například kočku nebo dítě. Selfie snímky zase řadíme mezi čistý průměr. Opětovně ještě chválíme za přítomnost čelního blesku.

    Překvapivě povedené jsou ale noční fotografie, za které se telefon stydět vůbec nemusí. Naopak videa s maximálním rozlišením 1 280 × 1 080 pixelů na tom se svými 30 snímky za sekundu nejsou nejlépe. Chybí jim onen digitální šmrnc a kousek ostrosti, přičemž všudypřítomnost nehezkého šumu je na první pohled jasně patrná. Také absenci stabilizace nelze přehlédnout, což se projevilo roztřesenými záběry.

    Fotografické prostředí nabízí tradiční duch uživatelské přívětivosti a přehlednosti. V dolní části si měníte jednotlivé režimy, přičemž přetažením doleva se zapíná HDR, panorama, filtr, zaostření či vodoznak. Další možnosti nabízí řešit rozlišení fotek a videí, přidávat značky GPS, mřížku fotoaparátu, časovač, focení dotykem a další vychytávky. Kladně hodnotíme také rychlé ukládání jednotlivých snímků.

    Systém a konektivita – 7/10

    Operační systém nám tady zastoupil Android 8.0 Oreo a grafická nadstavba EMUI 8.0.0. Ačkoliv jsme byli v samém prvopočátku z nejnovější verze systému nadšeni, brzy se dostavilo mírné zklamání.

    Uživatelské prostředí totiž není zcela plynulé a otevírání některých položek zaznamenává pravidelné sekundové prodlevy. Od telefonu za pár tisíc se ale takové chování dalo tak nějak očekávat a nějaké zuření zkrátka není na místě.

    Systém si rozumí s Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.2, GPS, GLONASS a nejrychlejším LTE. Uvnitř si můžete pohrávat s chytrou asistencí, kde v rámci usnadnění nastavíte gesta pro přiblížení či TalkBack.

    Zajímavá je dále možnost ovládání pohybem, kdy po převrácení telefonu displejem dolů ztlumíte příchozí hovory nebo budík. Infraport a NFC recenzovaný Huawei sice nezná, ale na druhou stranu svému majiteli nabízí FM rádio, kalkulačku, rekordér, svítilnu a spoustu aplikací od Googlu (Gmail, Disk, Mapy, YouTube…).

    Užitečná je také položka Tipy, která nové majitele seznámí se všemi taji a zákoutími telefonu. Veškeré rady jsou navíc v českém jazyce a graficky hezky vysvětleny. K zahození není ani správce telefonu, skrze který přístroj optimalizujete a uvedete do stabilizovaného stavu.

    Recenze a zkušenosti zákazníků

    Na domácí Heurece se během času sešlo 116 uživatelských recenzí, jejichž společný výsledek se podílel na pěkném hodnocení 93 %. Majitelé přístroje si pochvalují skvělý poměr cena a výkon, velký displej, nízkou hmotnost a třeba i hlasitý reproduktor. Že by se uživatelé opakovaně shodli na nějakých nedostatcích jsme nezaznamenali. Každý zkrátka oceňuje hlavně to, jak je přístroj levný.

    Podívali jsme se však i za internetové hranice, kde se nám líbila recenze serveru Techstage.de, kde se mezi klady objevila kvalita hlavní kamerky a čerstvý operační systém. Do negativ se naopak zařadil slabší výkon a nízké rozlišení displeje.

    Stránka Frandroid.com přístroj ohodnotila známkou 5/10. Tamnímu pisálkovi se nejvíce zamlouval design a obrazovka. Nejnižší známkou pak označil systém a výkon.

    Alternativy k Huawei Y6 Prime 2018

    Sehnat něco kvalitního za tak proklatě nízkou cenu není vůbec snadné. I přesto jsme ale našli několik zajímavých alternativ. Jako první vepišme model Honor 7A 3GB/32GB Dual SIM, který nabízí téměř totožné parametry jako recenzovaný Huawei. Při výběru tak bude hrát stěžejní roli zevní podoba.

    Hodně dobrý je dále chytrý telefon Xiaomi Mi A1 4GB/32GB Global, v jehož případě oceníte 5,5″ displej s Full HD rozlišením, poměrně výkonný Snapdragon 625, 4GB RAM a baterii s kapacitou 3 080 mAh.

    Opomenout nesmíme ani na skvělý přístroj Xiaomi Redmi 5 Plus 3GB/32GB Global (recenze), kde hraje roli pěkný design, kvalitní displej, slušný výkon, parádní výdrž baterie a celkově svižný chod.

    Závěrečné hodnocení

    Hodnocení6.7
    Dobrý

    Huawei Y6 Prime 2018 doporučíme nenáročným uživatelům, kteří nechtějí za svůj chytrý telefon příliš utrácet. Určitě se nám líbilo zpracování, velký displej a třeba plnohodnotný duální slot.

    Design a zpracování
    8
    Displej
    7
    Hardware a výkon
    7
    Výdrž baterie
    7
    Fotoaparát a kamera
    4
    Systém a konektivita
    7
    Klady
    • Slušná plastová konstrukce
    • Velký displej
    • Plnohodnotný duální slot
    • Funkce odemykání obličejem
    • Android 8 Oreo
    Zápory
    • Slabší rozlišení obrazovky
    • Průměrná výdrž baterie
    • Delší doba nabíjení
    • Průměrné až horší fotografie
    • Nestabilizovaná videa

    Nejprodávanější mobilní telefony

    Sdílejte článek

    Ohodnoťte recenzi

    Zatím nikdo neohodnotil, buďte první.

    Autor recenze

    Petr Smejkal
    Petr Smejkal

    Petr má rád nové technologie, historii, internet a zajímavé knihy. Obdivuje Elona Muska, působí jako externí redaktor Prima ZOOM a postupně proniká do tajů SEO.

    Podobné recenze

    Diskuse u článku

    Přidat komentář

    Přidat komentář

    Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Odeslat komentář