Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů
Menu

Recenze Huawei Y7 Prime 2018 3GB/32GB Dual SIM

Během letošního roku jsme se dočkali mnoha zajímavých telefonů za slušný peníz, přičemž pomyslná třída pod pět tisíc korun patří mezi stále populárnější. Právě do ní spadá přístroj Huawei Y7 Prime 2018 3GB/32GB Dual SIM, který jsme měli možnost otestovat.

Kromě naší modré barvy se na trhu prodává také černé provedení. Tenhle přístroj má určitě co nabídnout, ovšem v konkurenčním boji to nebude mít úplně jednoduché.

    Obsah balení

    Uvnitř strohého balení najdete letošní model chytrého telefonu Huawei Y7 Prime, nabíječku s výstupem 1A, datový kabel s postarší koncovkou microUSB, kovovou sponku pro obsluhu šuplíku a stručný návod k obsluze.

    Huawei Y7 Prime 2018 3GB/32GB Dual SIM

    Design a zpracování – 7,5/10

    Tahle 155 gramů vážící mašinka patří mezi rozměrnější telefonní velikány, které na sebe dokáží upoutat pozornost. Nemáme však na mysli designovou nádheru, ale samotnou rozložitost přístroje. Naše slova ostatně potvrzují milimetrové proporce 158,3 × 76,7 × 7,8.

    „Obéznost“ se naštěstí vyhnula tloušťce, což se příjemně projevilo na pohodové manipulaci. A ačkoliv 5,99″ zobrazovací plocha zabírá pořádnou porci prostoru, díky formátu 18:9 se telefon hezky drží i v jedné ruce.

    Obslužnost celého displeje je ale samozřejmě obtížnější, třeba už jen proto, že dotykový panel zabírá přes 76 % čelní strany. Zpracování přístroje pocítilo sice pouze plast, nicméně jeho složení se ukázalo jako vysoce pevné. A leč se zadní strana působivě leskne, namísto skla se zde nachází leštěný plast.

    Bedra přístroje budete však využívat velmi často, neboť nabízí čtečku otisků prstů (rozpozná až 5 otisků). Její výsledky byly vždy spolehlivé, nicméně jsme si všimli menší časové prodlevy. Kousek od ní je pak k využití mikrofon, duální objektivy a blesk. Výrobce musíme pochválit za minimální výstupek, díky čemuž se přístroj neviklá ani po položení na stůl.

    Spodní strana pocítila stařičký 3,5 mm jack, microUSB konektor pro nabíjení, druhý mikrofon a průduch reproduktoru. Horní hrana je však úplně volná, což se ale nedá říct o levé partii. Tam jsme dohledali šuplík, který zvládne dvě nanoSIM karty a jednu paměťovou kartu najednou. Nejde tedy o žádný hybrid, nýbrž o plnohodnotný slot.

    No a nezbývá než vylíčit pravou hranu, kde budete cvakat kolébkovou regulaci hlasitosti a osamocené tlačítko pro zapínání a vypínání obrazovky. Displej byl již z výroby potažen ochrannou fólií, která svoji práci odváděla dobře, ale hrozně moc se nám patlala.

    Horní strana ukrývá selfie kamerku, telefonní reproduktor, notifikační LED diodu a dokonce přední blesk. Na dolní straně pod panelem ještě spatříte stříbrné logo výrobce. Navigační tlačítka jsou tedy řešena softwarově přímo na displeji.

    Huawei Y7 Prime 2018 3GB/32GB Dual SIM

    Zpracování telefonu Huawei Y7 Prime není vůbec zlé. Telefon se slušně drží, pohodlně ovládá a všechny části sedí jako přibité. Vadou na kráse je snad absence odolnosti, přítomnost fádního portu microUSB a konec konců také plastová konstrukce, která toho po pádu asi moc nevydrží. A řekněme si to na rovinu, vizáž také nikoho ze židle nevytrhne… 

    Displej – 7/10

    Pokud je telefon levný, výrobce logicky musel někde šetřit. U našeho případu se bezesporu jedná o použitý displej. Konkrétně náš Huawei vývojáři osadili 5,99″ IPS LCD panelem s maximálním rozlišením 1 440 × 720 pixelů. Použité HD+ rozlišení nebylo v kombinaci s nízkou jemností 269 PPI nic extra.

    Huawei Y7 Prime 2018 3GB/32GB Dual SIM

    Barvy na některých místech viditelně trpěly, což se promítlo i na efektních hrách nebo filmových scénách. A ani maximální jas se nám mnohdy nezdál úplně nejideálnější. Alespoň že nás výrobce neochudil o zažitou softwarovou výpomoc v podání automatického jasu či komfortního čtení. Něco navíc pak představuje chytré rozlišení, které automaticky snižuje rozlišení obrazovky a napomáhá šetřit energií.

    Vypíchnuté funkce pracovaly povětšinou dobře, přičemž také obrazovka na naše dotyková a pohybová gesta reagovala vždy bleskově a ochotně. Na displeji se obecně dobře pracovalo, na čemž velkou měrou přispěl avizovaný poměr 18:9. Telefon je zkrátka protáhlý, ovšem nikoliv roztažený do stran.

    Hardware a výkon – 7,5/10

    Výkonově na tom recenzovaný kousek není vůbec špatně. Použitý procesor Snapdragon 430 se ve spojení s 3 GB operačních pamětí prokázal jako velký bojovník, který si v AnTuTu testu hardwaru urval 59 295 bodů. Když však srovnáme uváděný výsledek s cenově stejným modelem Huawei P smart, výsledek testovaného telefonu je o nějakých 30 tisíc nižší…

    Huawei Y7 Prime 2018 3GB/32GB Dual SIM - AnTuTu hardware

    Huawei Y7 Prime ovšem zvládne i středně náročnější hry, kde si po snížení rozlišení stále slušně zařádíte. Záda telefonu se po delším zatížení sice krapet zahřívají (hlavně v místech, kde je procesor), ovšem úbytek výkonu patrný ani není.

    Interní uložiště představuje 32 GB, ovšem po nainstalování systému se datový prostor smrkne na 24,7 GB. Jestliže patříte mezi náročnější uživatele, máte možnost si uložiště rozšířit pomocí microSD karty až o dalších 256 GB.

    Zvolený mono reproduktor hraje skutečně hodně hlasitě a pro běžný poslech bohatě vystačí. Těm náročnějším ale doporučíme spíše kvalitnější sluchátka. Tuhle informaci berte jako de facto samozřejmou, neboť nezapomínejme, v jaké cenové kategorii se vlastně nacházíme.

    Náš tipNáš tip

    Hledáte kvalitní sluchátka? Navštivte náš článek s nejlepšími sluchátky do uší, na hlavu či s mikrofonem.

    Výdrž baterie a doba nabíjení – 7/10

    Zvolení baterie s kapacitou 3 000 mAh se v kombinaci s téměř 6″ displejem neukázalo jako nejšťastnější. Přístroj sice celý den vydrží, ovšem večer je třeba navštívit nabíječku. I tady museli inženýři schválně šetřit, neboť rozměrnější schránka telefonu by přítomnost větší kapacity jistě zvládla.

    Nabíjecí proces probíhá skrze titěrnou nabíječku s výstupem 1A, tudíž se plného nabití z nuly na 100 % dočkáte za 2 hodiny a 10 minut (někdy i déle). S takovou informací je dobré počítat a telefon mít vždy připraven k použití. Jinými slovy, v případě koupě budete každý večer nabíjet. Výsledek serveru GSMarena.com ukázal, že baterie vydrží nějakých 63 hodin, což je průměrnější výsledek.

    Na delší výdrž se můžete dostat skrze omezení aplikací a spuštěním některých úsporných režimů, nebo také přes správu spuštěných programů. O plnohodnotném používání ale pak nemůže být ani řeč.

    Fotoaparát a kamera – 7,5/10

    Přístroj k fotografování využívá duální objektivy. Tím hlavním je čočka o 13 Mpx se světelností f/2,2, přičemž sekundární 2 Mpx zastává pouze roli pro rozmazávání pozadí. Selfie stopu umí uchovat zase objektiv s 8 Mpx a světelností f/2,0. Výsledné snímky nejsou vůbec zlé a bez většího přemýšlení je můžeme zařadit mezi pěkný průměr.

    Více originálních fotografií najdete na této stránce.

    Vážíme si hlavně povětšinou slušné ostrosti, vcelku rychlého ostření a dobré práci se světlem. Dokonce i s výrazným slunečním svitem si kamerka občas poradila, což se příjemně projevilo na pořízených obrázcích. Sem tam ale bývají fotografie rozmazané, zrnité a celkově nepěkné. Obecně vzato se z deseti fotografií jedna nebo dvě nepovedou.

    Co se týče selfie kamerky, pro nenáročné uživatele vystačí, byť se její kvalita nedá absolutně srovnávat s nedávno testovaným Xiaomi Redmi Note 5. Videa máte možnost vyhotovit ve Full HD rozlišení při 30 snímcích za sekundu. Ani tady se pohyblivé záběry od průměru nevymykají a jsou vcelku pohledné. Počítat ovšem musíte s občasným přeostřováním a absencí stabilizace. Během natáčení jsme si také povšimli výrazně citlivých mikrofonů, které snímají i sebemenší šramot (třeba když obraz přibližujete).

    Fotografická nabídka láká na známé režimy, mezi nimiž nechybí HDR, panorama, filtr či vodoznak. Kromě úpravy rozlišení fotografií a videí si můžete zapnout značku GPS, mřížku fotoaparátu, časovač, ovládání zvukem, focení dotykem nebo třeba zachycení úsměvů. Během focení jsme uvítali bleskové ukládání, tudíž jsme mohli vytvářet jeden snímek za druhým bez nežádoucích prodlev.

    Systém a konektivita – 8/10

    Huawei chválíme i v případě systému, neboť pamatoval na nejnovější Android 8 Oreo a nadstavbu EMUI stejné verze. Během měsíčního testování jsme se dočkali dokonce aktualizace, což samozřejmě potěší. Pohyb uvnitř systému je obecně svižný a většinou není na co čekat. Občas se sice naskytne sekundová prodleva, ale s tím se prostě počítá a nelze něco takového vytýkat.

    Huawei Y7 Prime podporuje technologie Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth verze 4.2, GPS, GLONASS, samozřejmě LTE. Mezi perličky patří funkce odemykání skrze obličej.

    Tahle, řekněme, příjemnější možnost odemykání sice vždy nepracuje přesně a spolehlivě, ale její přítomnosti si ceníme. Pokud se s tímto odemykáním naučíte pracovat a svůj obličej budete stavět do „předepsané normy“, budete moc spokojeni.

    Uvnitř systému jsme dále dohledali například možnost zachytit obrazovku pomocí třech prstů, nebo položku s usnadněním. Tam si nastavíte přiblížení textu pomocí poklepání, prodlevu dotyku, korekci barev a další věci. Telefon reaguje i na převrácení, kterým utlumíte příchozí hovor nebo otravný budík. Nikde ale nenajdete infraport nebo podporu NFC.

    Mezi užitečnými nástroji dále patří záznamník zvuku, kalkulačka, FM rádio, svítilna, kompas, kalendář a program na poznámky. Pevné zázemí si zřídila také společnost Google, která do telefonu umístila Gmail, Mapy, Disk, YouTube, Fotky a další aplikace.

    Některým recenzentům se nelíbí hojnost předinstalovaných programů, jako například Instagram, Facebook, eBay nebo některé demoverze her typu Kingdoms, Asphalt Nitro či Dragon Mania. Ano, mají pravdu, ale odinstalace těchto aplikací nám zabrala sotva minutu. Není zkrátka nutné vždy hledat problém.

    Recenze a zkušenosti zákazníků

    Prolistováním jsme na domácí Heurece dohledali 26 uživatelských recenzí, které společně vypotily pěkných 98 %. Zákazníci si povětšinou libují nad dobrým poměrem cena/výkon, který pramení z kvalitního souladu veškerých komponent. Výrazná negativa jsme nenašli.

    Ze zahraničních recenzí se můžete podívat na stránku GSMarena.com, kde recenzent chválí nejnovější OS, velkou obrazovku v lehkém těle a cenovou dostupnost. Ve výsledku ovšem telefon poctil nízkým hodnocením, protože se mu nelíbí (ne)čitelnost obrazovky nebo například nízká životnost baterie.

    Pěkná recenze je k vidění také na serveru Techjuice.pk, kde jsme mezi klady vyčetli elegantní a stylový design, funkční zadní kamerky a formát displeje 18:9.

    Alternativy k Huawei Y7 Prime 2018

    Na poli levnějších telefonů to nebude mít testovaný Huawei vůbec jednoduché, s čímž musel výrobce jednoznačně počítat. Mezi konkurenty z řad domácích doporučujeme již zmíněný model Huawei P smart Dual SIM (recenze), který svému držiteli nabídce pevné hliníkové tělo, rychlou čtečku otisků prstů, FHD displej, slušný výkon a třeba i podporu NFC.

    Jako další kandidát se hlásí o něco levnější Xiaomi Redmi Note 5 (recenze), což je silák s pevnou konstrukcí, kvalitní obrazovkou, poctivým výkonem a možností natáčet stabilizovaná FHD videa. Základní balení navíc obsahuje silikonový obal. Obdobně povedenou čínskou alternativou je také Xiaomi Redmi 5 Plus (recenze).

    A pokud byste si snad ani tady nevybrali, zavítejte na náš výběr nejlepších telefonů do 5 000 Kč, kde najdete mimo jiné zástupce značky Samsung, Honor nebo Oukitel…

    Závěrečné hodnocení

    Hodnocení7.4
    Velmi dobrý

    Huawei Y7 Prime 2018 se nám líbil především kvůli velkému displeji, plnohodnotnému slotu, funkcí odemykání obličejem a docela slušným výkonem. Mezi větší nedostatky ale řadíme průměrnou výdrž baterie s delším nabíjením a slabší rozlišení displeje.

    Design a zpracování
    7.5
    Displej
    7
    Hardware a výkon
    7.5
    Výdrž baterie
    7
    Fotoaparát a kamera
    7.5
    Systém a konektivita
    8
    Klady
    • Pevná plastová konstrukce
    • Velký displej
    • Zvládne středně náročné hry
    • Plnohodnotný duální slot
    • Poměrně slušné fotografie
    • Funkce odemykání obličejem
    • Svižný systém
    Zápory
    • Slabší rozlišení obrazovky
    • Průměrná výdrž baterie
    • Delší doba nabíjení
    • Nestabilizovaná videa

    Nejprodávanější mobilní telefony

    Sdílejte článek

    Ohodnoťte recenzi

    Zatím nikdo neohodnotil, buďte první.

    Autor recenze

    Petr Smejkal
    Petr Smejkal

    Petr má rád nové technologie, historii, internet a zajímavé knihy. Obdivuje Elona Muska, působí jako externí redaktor Prima ZOOM a postupně proniká do tajů SEO.

    Podobné recenze

    Diskuse u článku

    Přidat komentář
    Uživatel
    Aleš (28. 10. 2018 13:10)

    Pane redakzore, pokud jde o telefony, vzdy davsm prednost bud Huawei ci Xisomi. Ve vasi recenzi na Hzawei Y7 orime2018 ale nepisete, zda tento Huawei ma i oredni led blesk, tj u SELFIE FOTAKU. SEM TAM HEJAKY SELFIVKA FOTIM, A BLESK SE VZDY HODI. Ctu vsechny vase recenze, mobily jdou moje velja vasen, uz od dob jejich vzniku, zim myslim u nas. Jinak dekuji za rady k notebooku,Aleš, Rakovník

    Odpovědět
    Uživatel
    Petr Smejkal (29. 10. 2018 09:10)

    Dobrý den, čelní blesk tento telefon nenabízí :)

    Odpovědět

    Přidat komentář

    Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Odeslat komentář