Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů
Menu

Recenze Huawei Y7 Prime 2019

Pro méně náročnější uživatele jsme otestovali Huawei Y7 Prime 2019, který si můžete v tuto chvíli koupit za částku kolem 4 400 Kč. Atraktivní cena se však na výsledné kvalitě nijak zásadně nepodepsala. Telefon zvládne náročné hry a vydrží i několik dní v tahu. Níže můžete vidět černou variantu, někteří prodejci nabízí také modrou nebo vyzývavou červenou.

    Obsah balení

    Součástí prostého balení je mobilní telefon Huawei Y7 Prime 2019, nabíječka, datový kabel typu microUSB a kovová sponka pro obsluhu bočního šuplíku.

    Recenze Huawei Y7 Prime 2019 - obsah balení

    Design a zpracování – 8/10

    Zpracování smartphonu Huawei Y7 Prime 2019 na tom není vůbec zle. Mobil se pohodlně drží a celková obsluha je příjemná. Displej veliký 6,26 palců mnoha uživatelům sice nedovolí plnohodnotnou obsluhu jednou rukou, většinu úkonů ale i přesto obsloužíte. Konstrukce je totiž štíhlá 8,1 milimetrů, přičemž stejně tak hmotnost 168 gramů patří mezi ty nižší.

    Díky poměru stran obrazovky 19:9 se mobil táhne hezky do výšky, takže máte veškeré informace doslova jako na dlani. Hrany a boky jsou zakulaceny takovým způsobem, že žádná část není na omak nepříjemná. Na spodku čelní strany je sice zbytečně moc nevyužitého místa, na protějším vršku ale potěší přítomnost malé notifikační diody a kapkovitého výřezu.

    Ten slouží pro fotografování a odemykání skrze rozpoznávání obličeje. Použitá technologie funguje takovou střední rychlostí. Sekundová prodleva je zkrátka citelně znát. Konstrukce nevlastní žádnou zvýšenou odolnost, a tak jsme ocenili nalepenou ochrannou fólii na displeji. Záda telefonu jsou příjemně hladká. Sklo sice vystřídal levnější plast, ovšem žádných viditelných škrábanců jsem si na povrchu nevšiml.

    Horní strana beder poskytuje útočiště čtečce otisků prstů. Její plocha byla umístěna na vhodné místo, tudíž se i bez dívání dobře nahmatává. Proti reakčním schopnostem nemohu mít výtku. Kousek dál spatříte mírně vystouplé duální fotoaparáty. Ani po položení na stůl se telefon naštěstí nekymácí. V blízkosti fotoaparátů nechybí blesk a upozornění na přítomnost umělé inteligence.

    Horní strana testovaného Huawei Y7 Prime 2019 ukrývá zdířku 3,5mm audio jacku, do něhož vsunete i starší sluchátka. Spodní hrana je určena microUSB portu a reproduktoru. Na levici je k mání plnohodnotný duální slot: lze používat 2 nanoSIM karty a microSD kartu současně. Na pravé části mobilu pak nahmatáte kolébkovou regulaci hlasitosti a tlačítko pro zapínání obrazovky.

    Recenze Huawei Y7 Prime 2019

    Zpracování letošního kousku Huawei Y7 Prime 2019 považuji za velmi zdařilé. Nad absencí zvýšené odolnosti a přítomností stařičkého microUSB portu – s ohledem na nízkou cenu – mávnu rukou. Nenašel jsem vlastně nic, co by mi podstatně vadilo.

    Displej – 8/10

    Obrazovku zastoupil IPS LCD panel o velikosti 6,26“. Rozlišení představuje 1 520 × 720 pixelů a jemnost se zastavila na stále slušných 269 ppi. Displej zabírá 80 % čelní strany. Výstupní kvalita je velmi slušná. Líbí se mi minimální i maximální jas, automatická regulace jasu a režim komfortního čtení. Haprovat můžete i s teplotou barev. Každá zmíněná funkce pracuje dobře – a například jas jsem nemusel snad nikdy regulovat ručně.

    Recenze Huawei Y7 Prime 2019

    V nastavení si není problém softwarově uschovat výřez, případně měnit styl domovské obrazovky nebo atraktivní tapety. Po bližším průzkumu je ale nižší rozlišení zřetelné. I přesto zvolený displej hodnotím jako vynikající volbu. Bezvadně se na něm čtou zprávy, hrají hry a sledují filmy. Za takové peníze prostě skvělá záležitost dané kategorie.

    Hardware a výkon – 7/10

    Výkonnostní stránka mě dost překvapila. Uvnitř soustrojí se třepotá stařičký procesor Snapdragon 450 a 3 GB RAM, což je kombinace na dnešní dobu dosti slabá. Také grafický čip Adreno 506 není žádný technologický výstřelek poslední doby. Praktické zkušenosti ale ukázaly poměrně slušné překvapení.

    Recenze Huawei Y7 2019 - AnTuTu

    Ano, občasnému zaškobrtnutí a delšímu načítání se s tímto strojem zkrátka nevyhnete. Technika na mé rychlé požadavky někdy nestačila a otevírání programů a složek mělo pravidelná sekundová zpoždění. Největší nedostatky jsem pocítil při práci s fotoaparáty, kdy přepínání a ukládání prostě trvalo.

    Kde ale Huawei Y7 Prime 2019 boduje jsou herní výsledky. Bez větších problémů jsem řádil v akčním světě PUBG MOBILE, skákal v Trials Frontier nebo obchodničil v Seaportu. Nejen s těmito gamesami se letošní Y7 dobře popasovala. Občasnému záseku nebo poklesu snímkování se sice neubránil, i přesto mohu tento mobil doporučit i zapáleným hráčům. AnTuTu test hardwaru vypotil 72 996 bodů, což je například vůči 130 tisícům Huawei P smart 2019 dosti slabý výsledek.

    Interní uložiště je veliké 32 GB. Po aktualizacích se dočkáte 24,5 GB prostoru. Není to sice moc, ale pro méně náročné uživatele i takové místo stačí. Každý zodpovědný už snad pro své fotografie a videa využívá cloudové uložiště. Pokud ale patříte mezi náročnější, máte možnost datové skladiště rozšířit až o dalších 512 GB prostřednictvím microSD karty. To je hodně solidní nabídka, která ukojí snad všechny.

    Až na průměrnou rychlost systému jsem byl s výkonem hardwaru spokojen. Příliš se mi ale nelíbil přítomný mono reproduktor. Hraje sice hlasitě, ale kvalita reprodukce je na horší úrovni, než jsem zvyklý u jiných telefonů za podobné peníze. I přesto, že nový Huawei zvládne dosti náročné hry, hodnocení být vysoké zákonitě nemůže. Kromě delších prodlev berme v úvahu i zmíněné malé interní uložiště.

    Výdrž baterie – 8,5/10

    Baterie hlásí kapacitu 4 000 mAh. Od velkého čísla jsem měl velké očekávání, které si mi vyplnilo. Pro Huawei Y7 Prime 2019 nejsou celé 2 dny žádný problém. Pokud si dáte jenom trošku záležet a zbytečně nebudete plýtvat energií, přidejte si i několik dalších dní navíc. Telefon se zkrátka ledabyle nevybíjí a nezahřívá.

    Recenze Huawei Y7 Prime 2019

    Nabíjení trvá kolem zhruba 2 hodin, což je řekněme standardní hodnota dané cenové třídy. Například po hodině nabíjení se baterie ze 40 % pohnula na 90 %. Abyste častějšímu dobíjení předešli, sáhněte po úsporných režimech nebo softwarové optimalizaci baterie. Skvělá je i záložka pro zobrazení „nejžravějších“ aplikací. V mém případě to bylo na prvním místě YouTube a pak řežba PUBG MOBILE.

    Fotoaparát a kamera – 7/10

    Hlavní fotografickou zbraní je kombinace 13 Mpx (f/1,8) a 2 Mpx. Na přední straně najdete slušných 16 Mpx. Výsledky jsou takové rozporuplné. Jak jsem během měsíce testování zjistil, letošní Y7 Prime nejlépe fotí při zatažené obloze. Když slunce příliš nesvítí, někdy se mi povedly skutečně perfektní obrázky – viz. fotografie řeky.

    Originální fotky bez úprav najdete v naší galerii.

    Za bezvadné považuji také makro snímky, které vypadají moc hezky. Ostatně také selfie výtvory jsou použitelné na sociální sítě. K mání je režim pro zkrášlení a rozmazávání pozadí – škoda, že nejde zapnout také na předním foťáku. Kromě jiného si můžete vyhrávat i s clonou nebo režimem Pro, Panorama, HDR či různými filtry.

    Nejhorší výsledky se samozřejmě dostavily během noci, kdy je přítomný šum nejvýraznější. Také při snížené viditelnosti není práce objektivů úplně nejlepší. Často přeostřují a někdy mi dalo hodně zabrat, než jsem čočky ustálil. Nejednou jsem dokonce nabyl dojmu, že je skleněné krytí fotoaparátů poškrábané nebo umazané. Nikdy tomu tak ale nebylo.

    Umělá inteligence není špatná. Podle rozpoznaných objektů přizpůsobuje foťáky tak, abyste docílili těch nejlepších výsledků. Nejednou jsem byl ovšem nucen danou scénu ručně zesvětlit.

    Videa pořídíte v maximálním rozlišení Full HD při 30 snímcích za sekundu. Natočené záběry nejsou vyloženě špatné a drží se zažitého průměru. Video je plynulé a v rámci mezí koukatelné. I tady se mi nejvíce líbí bližší záběry na detail. Absence stabilizace si ale určitě všimnete.

    Systém a konektivita – 7,5/10

    Recenzovaný Huawei Y7 Prime 2019 stále běží na operačním systému Android 8.1 a grafické nadstavbě EMUI 8.2. Novější „koláčové“ verze se snad někdy dočkáme, otázkou je ovšem kdy to bude. Uživatelskému prostředí nechybí výsuvná lišta s rychlými přístupy k různým aplikacím a funkcím. Přejetím prstem zleva doprava nebo naopak zmenšíte obrazovku pro jednodušší používání jednou rukou. Zrychlený přístup k některým funkcím získáte i swajpnutím z dolního okraje nahoru (při uzamknutém telefonu). Takovým způsobem si třeba rozsvítíte svítilnu nebo spustíte kalkulačku.

    V nastavení kromě baterie a obrazovky máte šanci spravovat účty, systém, chytrou asistenci nebo různé bezdrátové technologie. Přístroj spolupracuje s Wi-Fi 802.11 b/g/n, Wi-Fi Direct, hotspotem, Bluetooth verze 4.2, LTE a FM rádiem. Infraport ani NFC testovaná verze nemá. Mezi předinstalovanými programy najdete servis od Googlu (Gmail, Mapy, Disk, Hudba Play…), poznámky, kalendář, hodiny či režim párty. Z nástrojů určitě využijete připomenutou svítilnu, rekordér, zrcadlo nebo kompas.

    Největším problémem Huawei Y7 Prime 2019 je rozhodně (ne)plynulost systému, kterou jsem již komentoval v sekci o hardwaru. Přístroj občas reaguje docela pomalu a zadaný úkol mu trvá o něco déle, než je zdrávo. Ono nejde zase o nic tak moc zásadního, spíše vám dávám vědět, že jsou tady i rychlejší konkurenční telefony dané kategorie. Třeba to vývojáři časem vychytají nějakou aktualizací.

    Recenze a zkušenosti zákazníků

    Huawei Y7 Prime 2019 byl na domácí Heurece zatím hodnocen pouze 5 zákazníky, kteří se shodli na 95% hodnocení. Z takového výsledku ale vycházet nemůžeme, tudíž jsme zavítali do zahraničí. Třeba na yugatech.com chválí pěkný design a výdrž baterie. Na webu root-nation.com testovali Y7 2019 v červené barvě a telefon doporučují hlavně uživatelům, kteří hledají velký displej za slušnou cenu.

    Alternativy k Huawei Y7 Prime 2019

    Za cenově podobnou alternativu doporučuji Huawei P Smart 2019 (recenze) nebo Honor 10 Lite (recenze), který může nabídnout atraktivní tělo, libózní displej, dlouhou výdrž a kvalitní fotografie. Skvělá varianta je také loňská hitovka Huawei P20 Lite (recenze), jejíž cena klesla o několik tisíc korun.

    Z dražších smartphonů je pak jasná volba Honor 8X 4GB/128GB (recenze) s brilantní konstrukcí, výdrží, fotkami a našlapanými technologiemi. Případně bych zvážil i chytrý telefon Samsung Galaxy A7 (2018).

    Závěrečné hodnocení

    Hodnocení7.7
    Velmi dobrý

    Letošní Huawei Y7 Prime 2019 je moc pěkný a cenově dostupný telefon, který zvládne i náročné hry a hezky fotí během dne. Oceňujeme přítomnost duálního slotu a cenovou dostupnost.

    Design a zpracování
    8
    Displej
    8
    Hardware a výkon
    7
    Výdrž baterie
    8.5
    Fotoaparát a kamera
    7
    Systém a konektivita
    7.5
    Rozměry a hmotnost:158,9 × 76.9 × 8,1 mm, 168 g
    Displej:6,26", 1 520 × 720 px
    Procesor a RAM:Snapdragon 450, 3 GB
    Baterie:4 000 mAh
    Fotoaparáty:13 + 2 Mpx, 16 Mpx
    Systém:Android 8.1.0 Oreo
    Klady
    • Pěkný design
    • Velký displej
    • Rozchodí i náročné hry
    • Dlouhá výdrž
    • Pěkné fotografie během dne
    • Plnohodnotný duální slot
    Zápory
    • Menší interní uložiště
    • Spíše horší zvuk
    • Méně plynulý systém

    Nejprodávanější mobilní telefony dle Heureky

    Sdílejte článek

    Ohodnoťte recenzi

    Zatím nikdo neohodnotil, buďte první.

    Autor recenze

    Petr Smejkal
    Petr Smejkal

    Milovník nových technologií, populární vědy, techniky, historie, internetu a knih. Obdivovatel Elona Muska, vesmíru a hrdinů (nejen) z 2. světové války.

    Podobné recenze

    Diskuse u článku

    Přidat komentář

    Přidat komentář

    Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Odeslat komentář