Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů
Menu
>

Nejlepší elektrovozítka 2024

26. 4. 2023 aktualizováno

Vozidla a vozítka s elektrickým pohonem, tzv. elektrovozítka, si získávají stále větší oblibu pro svoji zábavnost, cestování na krátkou až střední vzdálenost včetně pomoci pro osoby s omezeným pohybem. Na trhu najdete mnoho elektricky poháněných dopravních prostředků. Pojďte se podívat, jaké všechny existují, čím se od sebe odlišují a jaký typ bude tím pravým pro vás.

Elektrokola

Elektrokola

Elektrokola jsou nejoblíbenějším elektrickým dopravním prostředkem. Za svou popularitu vděčí i tomu, že se konstrukčně příliš neliší od běžných bicyklů. Obsahují navíc jen baterii a motor. Ty vám pomáhají se šlapáním. Míru asistence pohonu si můžete u elektrokola nastavit. Jízda je tak méně namáhavá a vy můžete i bez fyzické kondičky absolvovat dlouhé projížďky. Přidané pohonné prvky však navyšují hmotnost. Musíte tudíž počítat s tím, že s elektrokolem nepůjde tak snadno manipulovat jako s normálním typem.

Stejně jako běžné bicykly, tak ani motorizované typy nejsou všechny stejné. Na trhu najdete několik typů elektrických kol, které se liší podle toho, do jakých podmínek je konkrétní model určený a jakými vlastnostmi disponuje. Rozlišujeme:

  • Horská elektrokola
  • Celoodpružená elektrokola
  • Městská elektrokola
  • Skládací elektrokola
  • Apache elektrokola
  • Crussis elektrokola

Kromě zaměření je důležité sledovat především dojezd a parametry komponentů, jako jsou brzdy, přehazovačka, rám a další. U elektrických kol ověřených značek bývá dojezd zpravidla dostatečný i pro dlouhé vyjížďky a ani o kvalitu součástek se u nich nemusíte bát. Mezi nejznámější české výrobce patří Apache a Crussis.

Horská elektrokola

Elektrokola horská - rozdělení

Podle názvu není složité odhadnout, k čemu jsou tyto dopravní prostředky určené. S horským elektrokolem zvládnete terénní nerovnosti a samozřejmě také běžnou vyjížďku na cyklostezce. Zatímco levné modely se zpravidla hodí pro rekreační ježdění, s kvalitní horským elektro kolem se nemusíte bát vydat ani do skutečného horského terénu. Na výběr máte obvykle z dámských a panských elektrokol, které se od sebe liší rámem, sedlem a dalšími detaily pro lepší přizpůsobení anatomii jezdce.

Horská elektrokola patří mezi cyklisty k neoblíbenějším a nejuniverzálnějším typům elektrokol. Hlavními znaky této kategorie jsou odolné provedení s pevnou konstrukcí, které vydrží i náročnější podmínky, široké gumy s výrazným dezénem a odpružení pro tlumení nárazů při přejíždění nerovností. To lze ve většině případů nastavit nebo zamknout, aby při jízdě na silnici neztěžovalo šlapání. Hlavní nevýhodou některých horských elektrokol je vyšší hmotnost.

Celoodpružená elektrokola

 elektrokola celoodpružená

Pro nejnáročnější milovníky adrenalinu se nabízí celoodpružená elektrokola. Jak je z názvu očekávatelné, tento typ disponuje celkovým odpružením – vidlice i zadní části. Prakticky se jedná o vylepšené horské elektrokolo, které si poradí i s extrémními terénními podmínkami. V tlumení otřesů nemá tento typ konkurenci. Zájemci však musejí počítat s vyšší pořizovací cenou. Obvykle jsou celoodpružená elektrokola oblíbená u zkušenějších jezdců.

Městská elektrokola

městská elektro kola

Opakem horských modelů jsou městská elektro kola. Hodí se na silnice i mírně neupravené cesty. Lehký terén jako například polní cesty zvládnou, ale na horské podmínky nejsou stavěná. Zato vás potěší nízkou hmotností, díky které se s nimi snadno manipuluje. Bývají snadno ovladatelné a s nižším sedlem a rámem pro snadné nastupování. Díky tomu na nich bez obtíží mohou jezdit i důchodci či dámy v sukních.

Na rozdíl od horských typů nemají městská elektrokola tak dobré odpružení, popřípadě jím nemusí disponovat vůbec. V městských podmínkách ho ani nepotřebují. Mnoho výrobků zde seženete poměrně levně, takže jsou dostupné i pro nenáročné zákazníky. Samozřejmě ale existují i pokročilé typy s velkým dojezdem. Elektrokola do města obvykle mívají rovnou v sadě bohaté příslušenství, jako jsou světla, blatníky a zadní nosič.

Skládací elektrokola

Skládací elektrokola - rozdělení el. kol

 

Ještě více kompaktní variantou elektrických kol do města jsou skládací elektrokola. Princip skládání se u jednotlivých modelů liší. Některé přehnete přímo uprostřed rámu, jiné mají jen sklopná řídítka a sedlo. V každém případě se s nimi po sbalení snadněji manipuluje. To oceníte například při převážení autem i městskou hromadnou dopravou. Samozřejmostí je zde nízká váha a tvarové přizpůsobení pro pohyb po ulicích. Skládací elektrokola bývají zpravidla menší, ale to nijak nebrání pohodlné jízdě na krátké vzdálenosti.

Elektrokola Apache

Apache el. kola - jejich rozdělení

Firma Apache působí na trhu již od roku 2001. V roce 2008 společnost zařadil do svého portfolia také elektrokola a stala se tak jejich prvním českým výrobcem. Zakoupit můžete různé modely elektrokol od horských přes krosové až po městské nebo skládací. V nabídce jsou pánská, dámská i dětská provedení od nejnižší cenové kategorie až po pokročilé stroje. Elektrokola Apache se vyznačují svou spolehlivostí motoru, baterie i dalších komponentů.

Elektrokola Crussis

Crussis rozdělení el. kol

Dalším oblíbeným českým a kvalitním výrobcem elektrokol je značka Crussis. Společnost je nabízí od roku 2012 a za tu dobu si získala na trhu mimořádnou popularitu. V portfoliu najdete městské, trekové i krosové typy. Největší zastoupení však mají horské elektrokola Crussis. Ta se vyrábí v pánské, dámské i juniorské variantě. Většina modelů patří do střední až vyšší kategorie. Najdete zde ale i cenově dostupná e-kola pro nenáročné cyklisty. Všechna elektrokola Crussis se vyznačují použitím kvalitních komponentů a poctivým ručním sestavováním.

Elektrokoloběžky

el. koloběžky - rozdělení typů

Elektrokoloběžky jsou stále více populárním městským elektro vozítkem. Zatímco motor bicyklu vám pomáhá se šlapáním, zde pracuje zcela za vás. Elektrická koloběžka tudíž jede po nastartování sama a není nutné se odrážet. Kromě přítomnosti pohonu a baterie se však konstrukčně od klasických koloběžek neliší. Má taktéž stupátko, na kterém během jízdy stojíte. Z toho plyne, že se hodí spíše pro pohyb na kratší a střední vzdálenosti.

Na trhu existují různá provedení elektrických koloběžek. Před nákupem byste si měli ujasnit, jaké parametry jsou pro vás nejdůležitější a k čemu budete svou budoucí elektrokoloběžku nejčastěji používat. Některé modely jsou dělané na svižnou jízdu, aby byly co nejvíce efektivním dopravním prostředkem. Jiné mají konstrukci přizpůsobenou terénnímu ježdění či naopak jsou stavěné pro maximální skladnost. Samozřejmě nechybí ani modely určené pro děti.

Nejrychlejší elektrololoběžky

el. koloběžky rychlé

Rychlé elektroběžky jsou určené pro opravdu svižnou jízdu. Konkrétně se s nimi dostanete až na 45 km/hod. A proč chtít co nejrychlejší typ? V první řadě je s nimi velká zábava, protože můžete ujíždět s větrem o závod. Vyšší rychlost má ale samozřejmě i praktické využití. Pokud hledáte efektivní způsob přepravy, rozhodně vás tyto elektrické dopravní prostředky nebudou zdržovat. Cesta bude ubíhat mnohem rychleji než na kole.

Elektrokoloběžka stavěná na rychlost je zpravidla městský typ vhodný pro upravené cesty a běžné nerovnosti. Pro rychlou jízdu byste měli sledovat nejen parametr její maximální rychlosti, ale také výkon. Bez něj nebude mít elektrická koloběžka takovou sílu a pohyb do kopce nebude moc svižný. Samozřejmě svou roli hraje i dojezd. Ten se u nejrychlejších elektrokoloběžek pohybuje kolem úctyhodných 50 až 60 km na jedno nabití.

Skládací elektrokoloběžky

Skládací elektrokoloběžky - typy

Cesta přeplněným městem je někdy obtížná i s malým elektrickým dopravním prostředkem. Proto existuje speciální skládací elektrokoloběžka, které se vyznačuje vysokou kompaktností. Obvykle má malou velikost, tudíž se s ní snadno propletete ulicemi. Zároveň ji lze složit, pokud ji potřebujete přenést z místa na místo. Bez problémů se vejde do kufru automobilu nebo si ji vezmete do ruky při cestě hromadnou dopravou. Tyhle typy se vyznačují nízkou hmotností; bez problémů je unese úplně každý.

Skladnost a přizpůsobení pro pohyb ve městě je vidět i na celkové konstrukci. Skládací elektrokoloběžky mají často drobná kolečka, která skvěle fungují na betonu a nejsou určená do přírodního terénu. S malou velikostí bohužel často souvisí i kratší dojezd. Ten se pohybuje běžně od 10 do 25 km. To je pro denní přejíždění z místa na místo dostačující, ale na dlouhé projížďky to nemusí všem stačit. Pro takové případy na trhu seženete i pokročilé a dražší skládací elektrokoloběžky, které dokáží urazit až 40 km na jedno nabití.

Terénní elektrokoloběžky

Terénní elektrokoloběžky

Terénní elektrokoloběžka je určena pro zdolávání přírodních nerovností. Bez obav se s těmito variantami můžete vydat i mimo upravenou stezku. Měli byste však vědět, že ani ty nejlepší terénní elektokoloběžky se nevyrovnají horským kolům. Pokud plánujete zdolávat extrémní horský terén, nebude žádná z koloběžek dobrou volbou. Běžné cyklistické stezky však zvládnou. Díky vysokému výkonu je nerozhází ani strmý kopec.

Terénní elektrické koloběžky se vyznačují širokými a většími pneumatikami s výrazným dezénem, což brání klouzání a zlepšuje záběr na mokrém nebo nezpevněném podkladu. Pro jeho zdolání často mívají také lepší brzdy než městské typy. Konstrukce je pevná a robustní, aby vydržela i případné nárazy. Očekávat tudíž lze vyšší hmotnost, která se někdy vyšplhá až ke 30 kg. Zároveň někdy disponují terénní elektrokoloběžky nadstandardní nosností. Dojezd bývá dostatečný i na dlouhé výlety a pohybuje se obvykle od 30 km až do 60 km.

Dětské elektrokoloběžky

dětské elektrokoloběžky - dle typů

Na trhu najdete nejen modely pro dospělé, ale také elektrické koloběžky pro děti. Ty levnější jsou spíše hračkami pro volný čas, ty pokročilejší budou plnohodnotným elektrickým dopravním prostředkem. Všechny se vyznačují nejen malou velikostí, ale také nižším výkonem a menší rychlostí. U mladších ratolestí doporučujeme rodičům kvůli bezpečnosti vybírat modely s 25 km/hod a méně. Dojezd se pohybuje jen od 5 do 20 km. Velkým plusem také je, že dětské elektrokoloběžky se dají koupit za nízkou cenu.

Elektrokoloběžky Xiaomi

Xiaomi el. koloběžky - rozdělení podle modelové řady

Hledáte-li ideální poměr ceny a výkonu od známého a ověřeného výrobce, pak se vám bude líbit elektro koloběžka Xiaomi. Nenároční jezdci, kterým se nechce probírat různými parametry, prakticky nemohou volbou této značky udělat chybu. Na trhu se nevyskytují žádné vysloveně špatné a nespolehlivé elektrokoloběžky Xiaomi. Stačí se jen správně rozhodnout, jaký typ se vám bude líbit. V nabídce najdete městské, terénní a dětské typy. Nechybí ani elekrokoloběžky ve tvaru připomínajícím malé motorky – o skutečné elektroskútry se však nejedná a stále si tyto výrobky zachovávají všechny vlastnosti elektrických koloběžek.

Elektroskútry

elektroskútry - rozdělení

Elektroskútr je největším elektrickým dopravním prostředkem mezi srovnávanými vozítky a hodí se i pro cestování na delší vzdálenosti. Jedná se o menší motorku, se kterou můžete bez obav vyrazit i na silnici. K některým modelům s nižším výkonem nepotřebujete ani řidičské oprávnění. K silnějším již ano. Všechny typy se snadno ovládají. Elektro skútry jsou schopné vyvinout rychlost až 45 km/hod. Dojezd zde bývá velký a pohybuje se nejčastěji od 50 do 100 km.

Elektrický skútr je samozřejmě vzhledem k motorkové konstrukci již poměrně velká mašina s vyšší hmotností a větší nosností. Některé typy bez problémů uvezou i dvě osoby. Při nákupu je nutné počítat, že za ně utratíte více než za kolo, koloběžku či za zábavné elektro vozítka na hraní. Sledovat byste měli především parametr výkonu a výdrže baterie.

Při jízdě na silici nepodceňujte také bezpečností prvky; především dobré brzdy, pevnou konstrukci a výbavu v podobě světel a zpětných zrcátek. Pokročilé elektroskútry se mohou pochlubit i zajímavými technickými vychytávkami, jako je GPS či tempomat.

Elektrické skateboardy

el. skateboardy

Elektrické skateboardy a longboardy (větší varianta se silnějšími kolečky) neboli souhrnně označené jako elektro boardy jsou oblíbené především u dětí ve skate parcích a pro cestu do školy. Mnoho zábavy si s nimi ale užijí i dospělí. Elektrický skate patří mezi elektrické dopravní prostředky s nejmenší hmotností: snadno se s ním tudíž manipuluje. Tyhle varianty mívají okolo 5 kg. Základní typy dosahují rychlosti 15 km/hod, ale ty nejlepší mohou svištět až 25 km/hod. Taktéž dojezdem se od sebe elektrické skateboardy hodně odlišují. Na trhu se setkáte s modely, co na jedno nabití urazí 10 km, ale některé klidně i 30 km.

Segwaye

elektrická vozítka Segway

S výrobky segway začíná kategorie specializovaných elektrických vozítek, které nemají svou klasickou variantu. Slouží pro zábavu i dopravu po městě. Využití najdou také v pracovních místech, kde musejí lidé urazit dlouhou vzdálenost po rozhlehlém areálu; například na letištích nebo ve skladech a dokonce i u policie. Segway má tvar stupínku se dvěma postranními kolečky a předním držátkem. Tato řídítka se používají jen k zatáčení. Rychlost „řadíte“ nakloněním se dopředu. Ovládání je snadné, intuitivní a za chvíli se s ním naučí každý.

Segway patří mezi bezpečné elektro dopravní prostředky. Dosahuje rychlosti kolem 20 km/hod, některé až 35 km/hod, a na jedno nabití může dle pokročilosti konkrétního modelu urazit 20 až 40 km. Základní typy s menším výkonem vás překvapí nízkou hmotností, kterou byste do tohoto elektrického vozítka na první pohled neřekli. Ty nejmenší váží méně než 15 kg, avšak existují i výkonné a drahé segwaye s téměř 50 kg.

Hoverboardy

hoverboardy - elektrické vozítko

Elektrická dvoukolka, elektrická kolonožka, gyroboard nebo také hoverboard. To všechno jsou názvy stejného vozítka. Svým stylem velmi připomíná segway. Rozdíl je v absenci řídítek. Hoverboard má podobu plošinky na stání, jen je bez opěry na ruce. Ovládání probíhá pouze přenosem váhy, a to včetně zatáčení. Přesto s řízením nebývá problém a jezdci se jej brzy naučí suverénně ovládat.

Elektrická kolonožka mívá dojezd nejčastěji okolo 20 km. Rychlost menší než 20 km/hod se nehodí pro lidi, kteří chtějí na svém elektrickém vozítku především pospíchat. Přesto je pohyb s ním svižnější než chůze a méně namáhavý. Ve městě v davu se s hoverboardem snáze propletete než s většími a rychlejšími elektrickými dopravními prostředky. Hoverboard váží kolem 12 kg, což z něj dělá spolu s malou velikostí dobře přenosného parťáka na cesty.

Dětská elektrická autíčka

Dětská elektrická autíčka - elektrická vozítka

Mezi populární elektrické dopravní prostředky patří elektrická autíčka pro malé děti. Určitě se snadno vžijete do svých dětských let, kdy jste jezdili na malém kolem. Doba jde však kupředu a dnešním dětem můžeme dopřát velký zážitek v podobě elektrického auta.

Dětská elektrická autíčka dokáží vaši ratolest zabavit na opravdu dlouhou dobu. Dítě má pocit, že ovládá skutečné auta, což dodává hračce na síle. Aby také ne, má velká kola, pohodlnou sedačku (někdy i pro dva pasažéry), úložný prostor, pořádný volant, světla a rádio. Ovládání probíhá pomocí plynu, rodiče mohou autíčko ovládat na dálku pomocí ovladače.

Elektrické invalidní vozíky

Elektrické invalidní vozíky

Elektrické invalidní vozíky se stávají stále populárnější volbou pro osoby s omezenou pohyblivostí. Tyto moderní stroje nabízejí mnoho výhod, jako je větší pohodlí a spolehlivost oproti klasickým manuálním vozíkům. Elektrické vozíky jsou poháněny elektromotorem, který umožňuje uživatelům snadnější a pohodlnější pohyb, aniž by museli spoléhat na ruční pohon. Mnoho modelů také nabízí výkonné baterie pro dlouhý dojezd.

Další výhodou elektrických invalidních vozíků je jejich snadná ovladatelnost. Většina vozíků je vybavena moderními ovládacími prvky, které umožňují uživatelům snadno a pohodlně ovládat vozík. Některé modely dokonce nabízejí možnost ovládání hlasem, což je velkým přínosem pro osoby s omezenou pohyblivostí rukou. Kromě toho jsou elektrické vozíky navrženy tak, aby poskytovaly maximální bezpečnost a stabilitu. Vysoká kvalita materiálů a moderní technologie umožňují uživatelům pohybovat se bez rizika úrazů a nehod.

Díky všem těmto výhodám jsou elektrické invalidní vozíky ideální volbou pro každého, kdo hledá spolehlivý a pohodlný způsob, jak zlepšit svou kvalitu života.

Jaké elektrovozítko vybrat

Při výběru elektrického vozítka byste měli brát na zřetel především to, k čemu ho plánujete používat. S tím souvisí další parametry jako pohodlnost přepravy, skladnost, rychlost jízdy nebo výdrž. U některých elektrických dopravních prostředků také může být velký rozdíl mezi cenovými kategoriemi – zatímco levnější slouží spíše pro zábavu, s dražšími můžete podnikat náročnější cesty.

hoverboard srovnání

Elektrická vozítka pro zábavu

První kategorie je velmi široká, protože každého baví něco jiného. Ve většině případů ale u jezdců vedou netradiční vozítka jako je hoverboard či segway. Hoverboardy jsou všeobecně zábavnější a díky čistě balančnímu ovládání oblíbené pro volnočasové ježdění. Segway je poněkud klidnější elektrické vozítko s uplatněním v pracovním prostřední namísto namáhavého dlouhého chození. Pokud vás však baví nenáročná jízda, bude se vám líbit jako snadno ovladatelný společník a vyjížďky.

Odvážnější jezdci mohou zkusit i méně známé speciality jako elektrické jednokolky či elektrická autíčka a čtyřkolky. Oblíbené jsou rovněž elektrické skateboardy. Ty se díky nízké rychlosti hodí jako první dobíjecí vozítko pro děti. Elektrická kola a koloběžky nenabídnou nový styl jízdy, než jaký znáte od jejich nemotorizovaných variant. Pro volný čas a zábavu by si je měli vybrat ti, kteří vědí, že je baví cyklistika.

Elektrická vozítka pro sport

Ačkoliv mají elektrická vozítka baterii a motor pro nenáročný pohyb vpřed, dají se využít i pro sport. V první řadě tu máme elektrokola, která disponují „jen“ asistencí, nikoliv kompletním pohonem. To znamená, že na nich můžete šlapat jako na klasickém kole. Pokud vám dojdou síly, jednoduše zvýšíte výkon. Tato varianta se hodí pro cyklisty, kteří chtějí mít jistotu, že se vždy dokáží bezpečně vrátit, nebo pro fyzicky méně zdatné jezdce, jež plánují podnikat výlety s trénovanějšími sportovci.

Pro sport najdou uplatnění také další elektrická vozítka. Fyzičku si zlepšíte i při ježdění na elektrickém skateboardu a na hoverboardu. Zde musíte udržovat rovnováhu a balancováním ovládat jízdu, tudíž zapojujete vnitřní svaly. Naopak zcela nenáročným elektrickým vozítkem je elektrokoloběžka a elektro skútr. Na ně si stačí stoupnout / sednout a bez jakékoliv námahy jedete.

Elektrická vozítka pro přepravu

Pokud hledáte eklektický dopravní prostředek, je důležité vybírat podle rychlosti a výdrže baterie. Svižný pohyb spolu s velkým dojezdem vám umožní se dostat včas i na dlouhou vzdálenost. V cestovní kategorii jednoznačně vedou elektrické skútry, které zastoupí malou motorku. Pokud byste ale raději chtěli něco menšího, můžete vybírat mezi elektrickými koly a elektroběžkami. Také pokročilý segway se skvěle hodí pro překonávání kilometrů.Elektrická vozítka do města

Elektrická vozítka do města

Elektro vozítka do města by měla být co nejmenší, nejskladnější a nejlehčí, aby se vám s nimi snadno pohybovalo po ulicích. Tyto podmínky na jedničku splňují městské a skládací elektrické koloběžky. Chybu neuděláte ani se stupínkovým hoverboardem nebo segwayem. V místech, kde se nepohybuje tolik lidí, udělá dobrou službu také elektrokolo či elektro skateboard.

Elektrická vozítka do terénu

U elektrických vozítek je nutné přiznat, že se zpravidla hodí pouze na upravené a zpevněné cesty. V terénu většina z nich neobstojí. Výjimkou jsou horská elektro kola, která jsou pro náročné přírodní podmínky přímo stavěná a vyrovnají se klasickým kolům bez pohonu. Elektrické terénní koloběžky zvládnou polní pěšiny a běžné cyklostezky, avšak přímo do horského terénu určené nejsou.

Sdílejte článek

Ohodnoťte článek

Celkové hodnocení: 5.0 (32 hlasů)

Autor článku

Katka Muchová
Katka Muchová

Profesně napůl redaktorka, napůl výcvikářka psů. Ve volném čase milovnice fotografování, umění, nových technologií a brouzdání po internetu, kde hledám informace o společenském dění a zajímavé produkty. Baví mě testování různých vychytávek a ráda s jejich výběrem pomáhám ostatním. Facebook redaktorky.

Podobné články

Diskuse u článku

Přidat komentář
Uživatel
Adam (12. 4. 2023 10:04)

Docela dobře vyjmenované a popsané všemožné elektrovozítka co se zatím na trhu pohybují, které jsou za mne ideální na rychlou a eko přepravu, já si z těch vyjmenovaných nejvíce oblíbil skládací elektrokoloběžku. Je fajn, že složenou si ji můžu vzít téměř všude a doma mi taky nezabere moc místa. Jízda na elektrokoloběžce je fenomén dnešní doby a jsem jeden z těch, které elektromobilita pohltila. Mám elektrokoloběžku Aprilia esr2 evo, která je velmi svižná a zajímavá svým vzhledem inspirovaná sportovními motorkami Aprilia. Hodně se mi líbí i elektrické skateboardy, které jsou taky super na takovou zábavu a blbnutí. Celkově elektrovozítka jsou pro zábavu a lidi to vytáhne ven na vzduch a netrčí doma u pc nebo u televize.

Odpovědět

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odeslat komentář