Grilovací podložka je skvělá pomůcka pro grilování. Díky ní se připravované dobroty nepřipálí a jídlo bude zdravější. Podložka najde své uplatnění také při pečení v klasické troubě. Její výhody a způsoby použití si popíšeme v aktuálním článku.
Co je grilovací podložka?
Grilovací podložka patří mezi oblíbené příslušenství pro grilování. Oproti klasickému grilovacímu roštu má dvě nesporné výhody; grilovací podložkou pokrm nepropadne a grilování probíhá rovnoměrně.
To je při grilování velmi důležité. Musíme si totiž uvědomit, že ne vždy grilujeme pouze velké kusy masa. Grilovat můžeme uzené kousky, uzeniny obecně, sýry, houby, zeleninu a ovoce. Jinými slovy lze na grilovací podložce připravit cokoliv.
Hlavní funkcí grilovací podložky je oddělení jídla od přímého žáru nebo plamenů. Díky tomu zabráníme spálení jídla a docílíme rovnoměrného grilování. Podložka je tenká, rovná a plochá deska, kterou položíme na rošt grilu, grilovací plochu nebo jiné místo nad zdrojem tepla. Grilovací podložka se vyrábí z několika typů materiálů, nejčastěji z teflonu a skelného vlákna.
Kde všude je možné podložku používat?
Podložka na grilování je opravdu multifunkční. To znamená, že ji můžeme použít na klasický gril nebo grilovací kámen, ale také na otevřeném ohni (při otevřeném ohni je třeba zajistit, aby plameny nedosahovaly k podložce a neporušily ji) a v troubě.
Podložka je díky svému tvaru a materiálu přizpůsobitelná všem velikostem a tvarů grilů.
Připravit podložku k akci není těžké. Prostě ji rozprostřete, potřete olejem nebo jiným tukem (tuk nemusíte použít vůbec), aby se jídlo při grilování nepřipálilo, necháte prohřát a můžete se pustit do grilování.
Podložka pod gril najde své uplatnění i při pečení v troubě. Buď ji využijeme jako náhradu za jednorázový pečicí papír nebo jako alternativu místo vymazání plechu. Tímto způsobem ji použijeme jako řekněme zdravé “vymazání” plechu pro přípravu domácího pečiva, koláčů a pizzy.
Tepelná odolnost a rozměry
Tepelná odolnost se liší podle materiálu grilovací podložky. Nejčastěji se setkáváme s podložkami, jejichž tepelná odolnost dosahuje až 260 °C. Obecně vzato je odolná vůči vysokým i nízkým teplotám, se kterými se můžeme během přípravy pokrmů setkat.
Rozměry podložek závisí na vašem výběru. Nejčastější bývá rozměr 40 × 33 cm. Teflonová grilovací podložka je ale naštěstí velmi poddajná, proto ji můžeme v případě potřeby přizpůsobit dle velikosti a tvaru ohniště, roštu či plechu.
Na jaké potraviny se hodí?
Podložka se hodí na přípravu všech druhů potravin. Oproti klasickému grilovacímu roštu má tu výhodu, že není limitována otvory (většinou). Z grilovací podložky tedy žádný kousek nespadne do ohně. Pokud je podložka umístěna v rovině, tak zároveň nedochází ke stékání šťávy na zdroj tepla. Díky tomu je grilování o něco zdravější a pohodlnější: 1. nedochází ke vzniku karcinogenních látek, 2. nehrozí spálení potravin silným žárem nebo ohněm. Pozor! Existují také podložky s mřížkovaným vzorem, pro které tyhle informace neplatí.
Grilovací podložka na gril není omezující ani dle druhu potraviny. Hodí se pro přípravu masa, ryb, zeleniny, ovoce, hub, vajec, sýrů a dalších dobrot.
Údržba
Teflonová podložka na gril je velmi praktická i po stránce údržby. Po použití stačí povrch omýt teplou vodou s mýdlem či jarem a nechat osušit. Použití čistících chemikálií ale není nutné. Většinu podložek můžeme dokonce umýt v myčce nádobí.
Kolikrát je možné grilovací podložku použít?
Zvýšit životnost podložky na grilování můžeme několika jednoduchými zásadami. Stačí je dodržovat a podložka nám vydrží léta.
- Po každém použití podložku důkladně omyjte a nechte vysušit
- Vystavujte podložku vysokým teplotám pouze v době, kdy skutečně grilujete
- Grilovací podložka je určena primárně pro grilování, proto ji nevystavujte přímému ohni
- Nepoužívejte kovové předměty, které by mohly poškrábat povrch podložky
- Pokud to není nezbytné, nechte podložku narovnanou a neměňte její tvar, přehýbáním byste jí zbytečně zkracovali životnost
Diskuze a zkušenosti