Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů
Menu

Recenze a test 12 nejlepších grilů 2021

Datum 26.7.2021 Petr Smejkal Petr Smejkal

Jako zkušení uživatelé jsme pro vás připravili velký test a porovnání grilů 2021, které jsme rozdělili do 4 kategorií. Recenze se týkají kontaktních, plynových, elektrických a grilů na dřevěné uhlí. Nezapomeňte se podívat na rady jak vybrat gril.

Nejlepší celkově

Nejlepší plynový gril na trhu. Masivní konstrukce, vysoký výkon a komfort.

Nejlepší cena/výkon

Nejlepší přenosný gril na dřevěné uhlí. Doporučujeme i nejnáročnějším.

Nejlepší cena/kvalita

Špičkový kontaktní gril Tefal se spoustou funkcí. Nastavíte i propečenost.

Nejlevnější TIP

Jednoduchý stolní a kontaktní elektrický gril 2v1 za příznivou cenu.

1Nejlepší kontaktní grily

Nejlepší celkově

Špičkový kontaktní gril Tefal se spoustou funkcí. Nastavíte i propečenost.

Nejlepší cena/výkon

„Inteligentní“ multifunkční kontaktní gril uspokojí i náročnější zákazníky.

Nejlepší levný (do 1 000 Kč)

Kompaktní „panini“ gril pro občasné grilování nebo zapékání bagetek.

Recenze Tefal Optigrill+ XL GC722D34 – nejlepší kontaktní gril 2021

Tefal Optigrill+ XL GC722D34 kontaktní gril recenze Pro náročné

Velikost grilovací plochy: 800 cm2 | Materiál roštu: hliník | Regulace teploty: ano | Polohovatelnost roštu: ano | Odkládací plocha: ne | Hmotnost: 5,96 kg | Cena: od 3 990 Kč

Klady
  • Špičkové grilovací výsledky
  • Spousta funkcí
  • Vysoký výkon
  • Světelné i zvukové upozornění
  • Nastavení propečenosti masa
Zápory
  • Horší na transport
  • Kratší přívodní kabel

Grilujete často a rádi? Pak raději investujte o něco větší prostředky a zvažte nákup kvalitního kontaktního grilu Tefal Optigrill+ XL GC722D34, který se postará o přípravu chutných pokrmů. Nejprve musíme pochválit velkou grilovací plochu 800 cm2, na kterou se vejde 6 až 8 porcí. Desky z litého hliníku hodně vydrží a díky povrchu PTFE je lze mýt v myčce nádobí, stejně jako dodávaný tác na šťávu.

Automatický senzor grilování sám nastaví správnou teplotu podle velikosti a tloušťky jakékoliv potraviny. Vybírat můžete až z 9 programů pro přípravu chutných dobrot. Konkrétně najdete burger, drůbež, sendviče, klobásu, červená masa a ryby. Barevný indikátor stupně propečení vám zaručí perfektní grilovací výsledky: od krvavé po hodně propečené maso. Každá fáze je hlášena zvukovým signálem.

Pozorný čtenář již ví, že kontaktní gril Tefal Optigrill+ XL GC722D34 má termostat. Krom toho vychvalme vysoký příkon 2 000 Wattů, který dokáže zajistit bleskurychlý ohřev bez zbytečného čekání. Zkušenosti příliš negativ neodhalily. Někdo si ale stěžuje na kratší přívodní kabel (cca 75 cm) a nesnadný transport – gril není za co chytnout.

Recenze Sencor SBG 6031SS – kontaktní gril s mnoha funkcemi

Sencor SBG 6031SS recenze Zlatý střed

Velikost grilovací plochy: 7 575 cm2| Materiál roštu: teflon | Regulace teploty: ano, manuální i automatická | Polohovatelnost roštu: ano | Odkládací plocha: ne | Hmotnost: 4,7 kg | Přibližná cena: 2 990 Kč

Klady
  • Skvělý poměr cena/výkon
  • Výkonný přenosný gril
  • Kvalitní bytelné provedení
  • Velká grilovací plocha
  • Možnost rozložení desek
  • Automatické programy se senzory
Zápory
  • Nenašli jsme

Chytrý multifunkční pomocník za stále dostupnou cenu potěší i náročnější kuchaře. Elektrický kontaktní gril Sencor SBG 6031SS má bytelnou nerezovou konstrukci a spoustu funkcí pro široké možnosti využití ke grilování i zapékání. Desky je možné plně rozložit a získat tak opravdu velkou BBQ grilovací plochu.

Gril Sencor má vysoký výkon 2 100 W a zabudované senzory, které odhadnou množství a tloušťku připravovaných pokrmů a sám pro ně uzpůsobí ideální podmínky. Disponuje 7 automatickými programy pro steaky, kuřecí maso, klobásky, ryby nebo zeleninu, takže si nemusíte dělat starosti s manuálním nastavováním vhodné teploty. Displej vám po dobu pečení zobrazuje stav přípravy (nepropečený – středně propečený – propečený) a vždy vám naservíruje šťavnatý steak přesně podle vašeho gusta. Navíc s minimem potřebného tuku.

Gril se dá využít na venku i doma, klidně i na balkoně. Grilovací desky jsou plně odnímatelné (omyvatelné i v myčce) a i díky kvalitnímu nepřilnavému povrchu je čištění a údržba naprostá hračka. Pokud vybíráte kontaktní gril a chcete kvalitu a funkčnost, tento model od značky Sencor vám přinese opravdu hodně muziky.

Recenze Concept GE2005 – levný panini gril

Concept GE2005 recenze Levný základ

Velikost grilovací plochy: 2× 473 cm2 | Materiál roštu: litina + teflon | Regulace teploty: ano | Polohovatelnost roštu: ano | Odkládací plocha: ne | Hmotnost: 2,64 kg | Přibližná cena: 849 Kč

Klady
  • Levný přenosný gril
  • Malé rozměry – vhodný i na cesty
  • Desky je možné rozevřít (BBQ grilování)
  • Kvalitní nepřilnavý povrch
  • Snadná údržba (litinový gril)
Zápory
  • Nižší výkon – grilování masa trvá déle
  • Nemá odnímatelné grilovací desky

Alespoň menší kontaktní gril se v kuchyni vždy hodí mít. Kompaktní gril Concept GE2005 je vhodný na občasné grilování pro maximálně dva strávníky a skvěle se dá využít třeba i k zapékání toastů, bagetek nebo tortill. I za cenu pod tisícovku může být opravdu šikovným pomocníkem, využitelným doma, na cestách nebo třeba na studentských kolejích.

Kontaktní gril Concept patří k nejprodávanějším levným modelům. Má obstojný výkon 1 500 W, se kterým je zapékání poměrně rychlé a vytvoří i pěknou krustičku. Grilování masa na něm však bude trvat o něco déle než u výkonnějších modelů. Desky se dají zcela rozevřít, čímž umožňuje i klasické BBQ grilování na obou plotýnkách zároveň. Teplotu je možné regulovat, rozehřátí je velmi rychlé.

Oceňujeme tepelně izolovaná držadla s protiskluzovým povrchem a praktickou nádobku na odkapávání tuku. Na nepřilnavém povrchu z teflonu se pokrmy nepřichytávají a celková údržba je velmi snadná – pouze je škoda, že grilovací desky nejsou odnímatelné pro ještě snazší mytí. Výborná levná volba pro nenáročné.

2Nejlepší elektrické grily (nekontaktní)

Nejlepší celkově

Nejlepší elektrický gril s rychlým ohřevem a prémiovou kvalitou.

Nejlepší cena/výkon

Stojanový elektrický gril s víkem. Hodí se na balkón nebo zahradu.

Nejlepší levný (do 2 000 Kč)

Jednoduchý stolní a kontaktní elektrický gril 2v1 za příznivou cenu.

Recenze Weber Q 1400  – nejlepší elektrický gril celkově

Weber Q 1400 elektrický gril recenze Pro náročné

Velikost grilovací plochy: 1 220 cm2 | Materiál roštu: litina | Regulace teploty: ano | Polohovatelnost roštu: ne | Odkládací plocha: ano | Hmotnost: 8 kg | Přibližná cena: 8 390 Kč

Klady
  • Bleskurychlý ohřev
  • Výkonný Weber gril
  • Slušná grilovací plocha
  • Vysoká kvalita materiálů
  • Odkládací plochy
  • Lze grilovat i bez stojanu
Zápory
  • Vyšší cena

Patříte-li mezi milovníky venkovního grilování, máme pro vás ohromný tip v podobě Weber Q 1400. Recenzovaný elektrický gril ohromí svojí multifunkčností. Můžete pohodlně grilovat na balkonech nebo terasách, klidně i venku na zahradě. Není potřeba žádné uhlí nebo plyn, stačí spotřebič zastrčit do zásuvky a začít grilovat. Daný model má výsuvnou konstrukci, grilovat lze i v nerozloženém stavu.

Zaujala nás velká topná spirála a plocha 1220 cm2. Po stranách nechybí odkládací prostor, součástí grilu je také odjímatelná odkapávací miska pro zachycení šťáv. Tento gril elektrický má bytelnou konstrukci: rám je z nylonu a skelných vláken, plášť a poklop z hliníkové slitiny. Gril proto odolá teplu i nepřízni počasí. Praktické víko potom chrání vaše dobroty.

Elektrický gril Weber má vysoký výkon 2 200 wattů, samozřejmostí je termostat pro plynulou regulaci výkonu. Weber Q 1400 je nejlepší elektrický gril na trhu. Jeho cena je sice o něco vyšší, svojí výbavou a výkonem však dokáže porazit i mnohem dražší hráče…

Recenze Steba VG 250 – kvalitní gril na balkon

Steba VG 250 elektrický gril recenze Zlatý střed

Velikost grilovací plochy: 1 600 cm2 | Materiál roštu: hliník | Regulace teploty: ano | Polohovatelnost roštu: ne | Odkládací plocha: ne | Hmotnost: 5 kg | Přibližná cena: 3 199 Kč

Klady
  • Skvělý výkon
  • Velká grilovací plocha
  • Praktické víko
  • Zajímavý stojanový design
Zápory
  • Nízký poklop

Dokonce i stojanové grily mohou být elektrické. Tento se jmenuje Steba VG 250 a díky svému zpracování se hodí na balkón i zahradu. Grilované pokrmy jsou dobře přístupné a při jejich přípravě se není nutné ani moc naklánět. Stojan je stabilní a nehrozí převrhnutí. Pokud by vám i přesto nevyhovoval, můžete gril demontovat a používat jej jako samostatný stolní elektrický gril.

Výkon grilu je 1,8 kW, přičemž velká grilovací deska má průměr 40 centimetrů. Jedná se o hliník s nepřilnavým povrchem. Grilovací deska je samostatná se zapuštěným topným tělesem pro snadnou údržbu a čištění. Pro udržení tepla je skvělý poklop z aluminia. Je dostatečně velký natolik, abyste mohli připravit velké kusy masa nebo celé kuře. Nechybí otvor pro výstup páry.

Nadbytečný tuk odtéká do samostatné nádoby, tudíž jsou ogrilované pokrmy také zdravé (připravují se téměř bez tuků). Součástí systému je termostat a manuální regulace teploty včetně teplotní kontrolky. I přesto všechno se konečná hmotnost elektrického grilu Steba VG 250 drží na slušných 5 kilogramech. Ideální gril na kuře.

Recenze Orava EG-1900 – levný univerzální elektrický gril

Orava EG 1900 recenze Levný základ

Velikost grilovací plochy: 1 080 cm2 | Materiál roštu: teflon | Regulace teploty: ano | Polohovatelnost roštu: ne | Odkládací plocha: ne | Hmotnost: 4,5 kg | Přibližná cena: 1 799 Kč

Klady
  • Levný stolní gril
  • Výkonný domácí gril
  • Provedení 2 v 1
  • Kombinace hladkého i žebrovaného povrchu
  • Nepřilnavý materiál
  • Snadná údržba
Zápory
  • Vzhledem k ceně není co vytknout

Stolní elektrický gril Orava EG 1900 může být skutečně multifunkčním pomocníkem ve vaší domácnosti. Kombinuje výhody klasického elektrického BBQ grilu s dostatečně velkou grilovací plochou pro přípravu většího množství jídla najednou a kontaktního grilu, který se skvěle hodí například pro zapékání pečiva nebo přípravu burgerů.

Testovaný gril značky Orava má velmi slušný výkon 1 900 W a umožňuje rychlé a rovnoměrné pečení. Teplotu je možné regulovat dle potřeb různých surovin. Díky nepřilnavému materiálu se jídlo na něm nepřipéká, takže i údržba je velmi snadná. Užitečná je i kombinace hladkého a žebrovaného povrchu umožňující skutečně široké způsoby využití. Na hladké části snadno připravíte třeba vajíčka, topinky nebo osmahnete slaninu. Žebrování zase dodá grilovaným masům a zelenině neodolatelný otisk.

Bezpečné a pohodlné používání zajišťuje rukojeť s tepelně izolovanou vrstvou a přebytečné šťávy zachytí odkapávací miska. Pokud nechcete investovat do velkého zahradního grilu a vystačí vám stolní elektrický model využitelný venku (klidně na menším balkoně) i uvnitř, gril Orava je bezvadnou volbou! Skvělý jako gril na balkon nebo klasicky do kuchyně.

3Nejlepší plynové grily

Nejlepší celkově

Nejlepší plynový gril na trhu. Masivní konstrukce, vysoký výkon a komfort.

Nejlepší cena/výkon

Snadno přenosný plynový gril, který zaujme kvalitním zpracováním a dostupnou cenou.

Nejlepší levný

Kvalitní plynový gril za velmi dobrou cenu. 4 hlavní hořáky a boční vařič na omáčky.

Recenze Rösle Videro G3-S Vario+ – nejlepší plynový gril

Rösle Videro G3-S Vario+ recenze Pro náročné

Velikost grilovací plochy: 2 700 cm2 | Materiál roštu: smaltová litina | Regulace teploty: ano | Polohovatelnost roštu: ne | Odkládací plocha: ano | Hmotnost: 43 kg | Přibližná cena: 19 990 Kč

Klady
  • Bytelná konstrukce
  • Kvalitní litinový rošt
  • Prosklené víko
  • Osvětlené ovládání
  • Integrovaná plotýnka v bočním stolku
  • Doplňková výbava k dokoupení – univerzální použití
Zápory
  • Vyšší cena

TOP výbava pro všechny vášnivé grilmastery. Zahradní plynový gril Rösle Videro G3-S Vario+ s velkou litinovou grilovací plochou, s elektrickým zapalováním, osvětleným ovládáním a špičkovým výkonem je zárukou vždy dokonale propečených a šťavnatých steaků.

Smaltová litina je velmi odolná a vyniká velmi rovnoměrným rozložením teploty. Jídlo na ní připravené má dokonalou kůrčičku bez připalování a uvnitř si zachovává šťavnatost. Litinová mřížka navíc na mase vytvoří dokonalý otisk. Univerzální systém VARIO+ s kruhovým otvorem uprostřed roštu umožňuje využívat široké doplňkové vybavení, jako je WOK pánev, litinový kotlík nebo pizza kámen. Mezi hořáky je možné umístit také doplňkový udící box, která masu dodá neodolatelnou uzenou chuť a vůni.

Gril Rösle má ideální výšku a dva praktické odkládací stolky po stranách. Jeden je vybaven integrovanou plotýnkou s infra zónou a dá se využít například k přípravě příloh nebo omáček. Díky průhlednému víku z keramického skla budete mít vždy dokonalý přehled o průběhu přípravy, aniž byste jej museli neustále odklápět a prodlužovat tím dobu pečení. Víko má zabudovaný teploměr s velkým a přehledným displejem.

Oceňujeme spoustu šikovných vychytávek, jako jsou háčky pro zavěšení náčiní, stabilní kolečka, s nimiž snadno projedete i po nerovném povrchu, nebo snadno vyjímatelnou odkapávací nádobku na tuk z nerez oceli usnadňující čištění. Je možné ji mýt i v myčce. Pokud se nemusíte příliš ohlížet na cenu, plynovému grilu Rösle prostě není co vytknout.

Recenze Weber Q 1200 kvalita za rozumnou cenu

Weber Q 1200 recenze Zlatý střed

Velikost grilovací plochy: 43×32 cm (1 376 cm²) | Materiál roštu: Porcelánem smaltovaná litina | Regulace teploty: Ano | Polohovatelný rošt: Ne | Odkládací plocha: Ano | Hmotnost: 11 kg | Přibližná cena: 8 099 Kč

Klady
  • Kompaktní rozměry
  • Kvalitní materiály
  • Hmotnost pouze 11 kg
  • Plynule nastavitelný hořák
  • Elektrické zapalování
Zápory
  • Redukci na plynové lahve nutno dokoupit samostatně

Hledáte kvalitní plynový gril, který snadno složité a přenesete jinam? Stěží naleznete lepší volbu než Weber Q 1200. Grilovací rošt o ploše přes 1 300 cm² je dostatečně prostorný a přitom celý gril váží pouze 11 kg. Použity jsou výhradně kvalitní materiály. Díky nim je zaručena dlouhá životnost i nízká hmotnost. Grilovací vana i poklop jsou z odolné hliníkové slitiny na kterou výrobce poskytuje nadstandardní pětiletou záruku. Rám grilu tvoří nylon vyztužený skelným vláknem.

Snadnou obsluhu zajišťuje plynule nastavitelný hořák s elektrickým zapalovačem. Gril standardně využívá plynovou kartuši, která obsahuje asi 450 gramů plynu. Vystačí na několik použití. Pokud budete chtít využít klasickou plynovou lahev, musíte si dokoupit jednoduchou redukci.

Grilování usnadňují sklopné poličky. Správnou teplotu vidíte v teploměru na víku, kterým můžete celý rošt uzavřít. Uprostřed grilu je otvor, kterým se odvádí okapávající šťáva a tuk do samostatně vyjímatelné misky.

Weber Q 1200 je malý a skladný gril plynový, který klade důraz na kvalitu zpracování a snadnou obsluhu. Při váze pouhých 11 kg si jej můžete vzít s sebou i na dovolenou.

Recenze Compass Gril MASTER CHEEF – cenově dostupný gril na plyn

Compass Gril MASTER CHEEF Flame Tamer plynový gril recenze Levný základ

Velikost grilovací plochy: 2 432 cm2 | Materiál roštu: smalt | Regulace teploty: ano | Polohovatelnost roštu: ne | Odkládací plocha: ano | Hmotnost: 25,4 kg | Přibližná cena: 6 099 Kč

Klady
  • Slušná grilovací plocha
  • Slušný výkon
  • Odkládací polička + boční hořák
  • Snadné ovládání
Zápory
  • Smaltovaný rošt
  • Chatrná konstrukce (slabý plech)

Za jeden z nejlepších dostupných grilů označujeme Compass Gril MASTER CHEEF Flame Tamer. Doporučený model disponuje 4 hlavními hořáky s piezoelektrickým zapalováním, bočním vařičem na omáčky a solidním grilovacím prostorem. Konkrétně nabízí k využití plochu o rozměru 64 × 38 centimetrů. Pro efektivnější ohřev slouží sklopné víko s teploměrem. Nižší cena se promítla na smaltovaném povrchu roštu, který není ani polohovatelný.

Každý z přítomných hořáků se dá plynule regulovat otočným voličem na přední straně, to stejné platí o hořáku při levé straně. Na protější pravici si zase můžete odkládat grilovací nástroje nebo už hotové pokrmy. Spodní část plynového grilu je opatřena dvoukřídlými dvířky, za která uschováte menší plynovou bombu (10 kg se tam už nevejde).

Gril váží něco přes 25 kilogramů, přičemž se dá transportovat pomocí koleček a madel na obou stranách. Pozor však na chatrnější konstrukci z tenkých plechů.

Další alternativa: Recenze Weber Spirit E-210 Original – velikost a kvalita pro náročné 

Weber Spirit E-210 Original recenzeNáš tipTestado.cz

Velikost grilovací plochy: 52×44 cm (2 288 cm²) | Materiál roštu: Porcelánem smaltovaná litina | Regulace teploty: Ano | Polohovatelný rošt: Ne | Odkládací plocha: Ano | Hmotnost: 36 kg | Přibližná cena: 16 260 Kč

Klady
  • Kvalitní materiály
  • Dva oddělené hořáky
  • Jednoduché elektrické zapalování
  • Velká grilovací i odkládací plocha
  • Kolejnice zajišťující ideální rozložení tepla na roštu
Zápory
  • Do úložného prostoru se nevleze velká 10 kg plynová lahev

Milujete grilování? Weber Spirit E-210 Original potěší i ty nejnáročnější. Velká grilovací plocha nabízí dostatek prostoru pro bohatou hostinu. Kromě hlavního grilu o ploše přes 2 200 cm², můžete využít ještě přídavný ocelový rošt. Nezaostávají ani odkládací prostory. Sklápěcí stolek máte při ruce po pravé i levé straně grilu. Stolky mají integrované háčky pro grilovací náčiní.

Samozřejmostí jsou kvalitní materiály i snadné zapálení hořáků pomocí elektrické jiskry. Rošt využívá originální kolejnice, které nejen zajišťují ideální rozložení tepla po celé ploše roštu, ale navíc brání nežádoucímu odkapávání tuku do hořáků. Okapávající tuk a šťávy naopak zachycují a odpařují. Pomáhají tím vytvořit dokonalou chuť a vůni grilovaného jídla. Hořáky naleznete u Weber Spirit E-210 Original celkem dva. Můžete je plynule regulovat. Nezávisle na sobě.

Na grilovací vanu a poklop výrobce garantuje desetiletou záruku! Celý gril váží 36 kg, což je vzhledem k velikosti stále rozumná hodnota. Přesun usnadňují kolečka. Lze je zablokovat, takže se nemusíte bát o stabilitu. Spodní část grilu skrývá úložný prostor pro plynovou lahev. Maximální velikost je 7,5 kg. Pokud chcete použít velkou 10 kilovou lahev, bohužel ji pod gril neschováte.

Weber Spirit E-210 Original je velký a mimořádně kvalitní gril pro nadšené i náročné kuchaře. Chyby se hledají těžko a není překvapením, že tento gril patří k těm nejoblíbenějším.

4Nejlepší grily na dřevěné uhlí

Nejlepší celkově

Nejlepší přenosný gril na dřevěné uhlí. Doporučujeme i nejnáročnějším.

Nejlepší cena/výkon

Odolné materiály, kvalita zpracování a snadná údržba. TOP poměr ceny/kvality.

Nejlepší levný (do 500 Kč)

Kompaktní gril na dřevěné uhlí za nízkou cenu.

Recenze Weber Master-Touch GBS E-5750 – nejlepší gril na dřevěné uhlí

Weber Master Touch GBS E-5750 gril na dřevěné uhlí recenze Pro náročné

Velikost grilovací plochy: 2 342 cm2 | Materiál roštu: chrom | Regulace teploty: ano | Polohovatelnost roštu: ne | Odkládací plocha: ne | Hmotnost: 17 kg | Přibližná cena: 9 990 Kč

Klady
  • Špičkové grilování
  • Velká grilovací plocha
  • Jednoduchá obsluha a údržba
  • Pojízdný gril na kolečkách
Zápory
  • Rošt mohl být nerezový (chrom)

Zahradní gril na dřevěné uhlí Weber Master-Touch GBS E-5750 patří mezi nesmírně oblíbené záležitosti. Snad úplně nejlepší je všestrannost tohoto grilu na dřevo. Nejlepší grilovací výsledky zaručuje nerezový grilovací rošt. Moc se nám líbí patentovaný systém One-Touch, díky němuž můžete dokonale regulovat žár/teplotu bez nutnosti výškového nastavení roštu. Testovaný gril stojí na gumových kolech, ve spodní části zase můžete vidět velký popelník. Přemístění a užívání zahradního grilu Webere je tedy jednoduché.

Špičkový zahradní gril na dřevo a uhlí.

Praktickou součástí grilu je držák na poklop, který vás nebude pálit do ruky. Po bocích kotle jsou umístěna tažná madla a háčky, kam si můžete zavěsit grilovací nářadí. Uvnitř grilu na vás čeká velká plocha o velikosti 2 342 cm2, na níž naskládáte velké množství surovin. Jak již bylo řečeno, materiál roštu je chromovaný, na zbytku konstrukce pak převládá smaltovaný povrch.

Venkovní gril Weber Master-Touch GBS E-5750 patří mezi nejlepší produkty ve své kategorii. Za příplatek získáte skutečně vynikajícího kuchařského pomocníka, který vám bude sloužit dlouhá léta.

Recenze Outdoorchef CHELSEA 480C – kvalitní zahradní gril na uhlí

Outdoorchef EASY 480 C recenze Zlatý střed

Velikost grilovací plochy: 1 600 cm2 | Materiál roštu: nerez ocel | Regulace teploty: ne | Polohovatelnost roštu: ne | Odkládací plocha: ne | Hmotnost: 12 kg | Přibližná cena: 4 890 Kč

Klady
  • Skvělý poměr cena/kvalita
  • Dostatečně velká grilovací plocha
  • Dělená mřížka – snadné doplňování paliva
  • Odkapávací trychtýř na šťávy
  • Odolné materiály se snadnou údržbou
Zápory
  • Víko nemá pant – nedá se odklopit

Vybíráte zahradní gril na dřevěné uhlí a chcete vysokou kvalitu a dlouhou životnost za co nejpříznivější cenu? Gril Outdoorchef CHELSEA 480C nabízí pevnou konstrukci a precizní zpracování srovnatelné s modely prémiových značek za dostupnou cenu.

Gril OutdoorChef Chelsea má velkou grilovací plochu, na níž pohodlně připravíte jídlo pro 6 až 8 osob najednou. Skvěle se tak hodí pro větší rodinu i zahradní grilovací večírky s přáteli. Dělená mřížka s výklopnými dvířky umožňuje snadné doplňování uhlí. Odkapávací trychtýř pod grilovací plochou brání hoření z odkapávaných tuků a šťáv – díky tomu se pokrmy nepřipalují a jsou zdravější. Jedinečný systém EASY SLIDE byl navržen tak, aby šlo snadno měnit přímé grilování na nepřímé i během grilování.

Recenzovaný gril je vybaven praktickými držáky na náčiní a teploměrem ve víku zaručující přesnou kontrolu teploty grilování. Materiály jsou dobře odolné a snadno se udržují, konstrukce se třemi nohami je stabilní. Super je i možnost dokoupit litinový rošt. Jako nedostatek hodnotíme pouze nemožnost odklápění víka (nemá panty), kvůli tomu je potřeba zajistit místo pro jeho odkládání.

Outdoorchef CHELSEA 480C je skvělý a vybavený zahradní gril na dřevěné uhlí za bezvadnou cenu. Nejlepší v poměru cena a výkon.

Recenze Fieldmann FZG 1003 – malý a levný gril na cesty

Fieldmann FZG 1003 recenze grilu Levný základ

Velikost grilovací plochy: 490 cm2 | Materiál roštu: chrom | Regulace teploty: ano | Polohovatelnost roštu: ne | Odkládací plocha: ne | Hmotnost: 1 kg | Přibližná cena: 429 Kč

Klady
  • Velmi levný gril
  • Malý gril – skvělý na cesty
  • Nízká hmotnost
  • Praktický obal na gril
Zápory
  • Malá grilovací plocha
  • Bez víka
  • Omezené možnosti použití

Velký test zahradních grilů vyhodnotil jako ideální levný základ model Fieldmann FZG 1003. Jedná se o levný gril na dřevěné uhlí, který nestojí moc a svojí „grilovací sílou“ dokáže i tak uspokojit vaše očekávání. Základem je grilovací rošt s chromovanou ochranou o ploše 490 cm2. Je snadno vyjímatelný, a tudíž i praktický.

Ostatně gril Fieldmann váží pouhý 1 kilogram, což má mnoho výhod. I přesto mu nechybí držák pro manipulaci s roštem a spodní vrátka pro regulaci teploty. Součástí balení je také multifunkční termotaška. Tu můžete využít pro přenášení grilu na cestách, v neposlední řadě jako šikovný sklad nápojů a potravin.

Fieldmann FZG 1003 je kvalitní gril na dřevěné uhlí, který je díky své nízké váze a malým rozměrům mimořádně praktický. Mnoho toho ale logicky neumí, tudíž si je třeba promyslet, k jakým účelům jej budete užívat. Na cesty nebo občasné grilovačky ale vystačí.

5Nejprodávanější grily

6Jak vybrat gril – rady a návod

Každá z následujících kapitol je svým způsobem důležitá. Jednou z nejdůležitějších je však zodpovězení otázky, kde budete gril používat. Ještě před nákupem si také promyslete, jak budete váš nový gril používat. Je totiž rozdíl, zdali máte v plánu si jednou za měsíc ogrilovat kousek masa na stísněném balkónu, nebo se těšíte na pravidelné grilování s přáteli. V prvním případě byste výhody drahého grilu ani nevyužili, u druhého byste bědovali nad malou kapacitou a rychlostí přípravy jídel.

Gril - popis

Umístění grilu

Od umístění grilu se odvíjí i další parametry. Na trhu patří mezi nejpopulárnější grily kontaktní, plynové, elektrické a grily na dřevěné uhlí. Podle zvoleného typu je nutné dbát určitých pravidel. Například elektrický gril vám dobře poslouží i v interiéru, kdežto gril na dřevěné uhlí použijete pouze venku. Svým způsobem ale není problém použít i stolní elektrický gril někde na zahradě. Stačí elektrická přípojka a můžete vesele grilovat. Není vyloženě nutné vždy striktně využívat daný typ grilu na předem doporučený typ místa. To jen pro ujasnění.

Jednotlivé grily se od sebe liší nejen pohonem/palivem, ale také způsobem a náročností na údržbu. Berte v potaz skutečnost, že takový gril na dřevěné uhlí musíte po použití vyčistit – popel a tak dále.

Je vhodné rovněž zohlednit místo potřebné pro uskladnění. Téže byste neměli opomenout vzdálenost, na jakou budete váš gril přenášet. Budete na uklízení sami, nebo vám někdo pomůže? Můžete gril nechat na místě, nebo jej musíte vždy někam uschovat? Nejen o tom si nyní povíme něco víc.

Výkon a počet osob

Dle hodnoty výkonu se dá předem jakžtakž odhadnout, za jak dlouho se grilovací plocha rozehřeje na požadovanou teplotu. Výkon je přímo úměrný váze a velikosti grilovací plochy. U kvalitních grilů lze výkon do jisté míry regulovat, kupříkladu otočným kolečkem nebo tlačítky. I na to je dobré se zaměřit a zjistit, zdali volba výrobce vyhovuje také vám.

Níže si uvedeme orientační tabulku, která vám o výkonu něco nastíní. Udávané parametry ale berte skutečně pouze jako orientační vodítko. Pokud často grilujete v úzkém rodinném kruhu a jednou za čas pořádáte velkou akci, není problém si koupit výkonnější gril, jehož výkon prostě nebudete vždy využívat na maximum.

Výkon grilu Určení
Do 5 kW Rodinné grilování
Do 10 kW Grilování pro 5 – 10 osob
Od 10 kW Grilování pro oslavy a velké akce

Některé grily pohání také motorek. V takovém případě je třeba zvážit, jaké množství masa budete grilovat a podle toho vybrat motorek na gril. Raději volte výkonnější než slabší, u něhož by hrozilo, že naloženou kýtu nebo sele neutáhne.

Velikost grilovací plochy

Jak jsme si poznamenali výše, výkon je úzce spojen s velikostí grilovací plochy. Berte na to zřetel a při nákupu se zbytečně neunáhlete. Je zkrátka problém, pokud má nějaký gril malý výkon a velkou grilovací plochu. Je to podobné, jako má velké auto malý/slabý motor. Takové vozidlo jede pomalu a zážitek z jízdy za moc nestojí. Podobně jsou na tom i grily.

Jestliže plánujete grilovat sami pro sebe nebo v rámci několika osob, bohatě vám vystačí malá plocha. O grilované dobroty se rozdělíte a na další várku si maximálně chvíli počkáte. Pro menší počet strávníků vystačí gril s plochou kolem 1 200 m2. Pro větší počet osob jsou již vhodnější větší grilovací plochy. Mimo počtu lidí se zamyslete i nad surovinami, které máte v plánu grilovat. Pokud již nyní víte, že holdujete velkým porcím masa, celým kuřatům nebo kýtám, určitě zvažte koupi velkého grilu/plochy.

Hmotnost

Podle velikosti plochy a druhu grilu se odvíjí i hmotnost. Pokud budete gril často přenášet, asi bychom doporučili něco lehčího. Výkonnější a větší grily jsou ale těžké, s tím už nic nenaděláme. Nejlehčí grily váží pouhých několik kilogramů, ty plechové váží kolem nějakých 4 kil. Naopak hmotnost velkých litinových grilů mnohdy přesáhne až 70 kilogramů. Plynové typy váží mezi 10 až 35 kilogramy.

Ne vždy ale znamená vysoká hmotnost zákonitě horší transport. Kvalitní modely jsou vybaveny kolečky, s nimiž se gril lehko přemisťuje. I takové modely jsou tedy přenosné.

Konstrukce

Při výběru nového grilu je zásadní bezpečnost. V prvé řadě musí být konstrukce stabilní a pevná. Takové vlastnosti zajistí jedině použití kvalitních materiálů, které během času a provozu nemění své vlastnosti. Ideální je silná ocel nebo železo. U levnějších grilů se ale můžete snadno potkat s tenkými plechy nebo úzkými nožkami.

gril lokomotiva

Dejte si na to pozor. Pokud bude gril vachrlatý, může se snadno převrhnout a neštěstí je na světě. Tuhle problematiku nejvíce řešte u venkovních grilů na dřevěné uhlí, kde je stabilita asi nejdůležitější. Mimo bytelnosti se zaměřte i na konstrukci pod nádobou nebo případně roštem. I ta by měla být – pokud možno – velká, pevná a kvalitní.

Kromě klasických podob jsou mezi lidmi populární grily ve tvaru lokomotivy. Jsou zajímavé hlavně svojí podobou a celkovým zpracováním. Neméně populární jsou i grily na sele nebo prase, které jsou schopny pojmout skutečně pořádný kus flákoty. Existují dokonce i vodní grily nebo grily na gyros.

Materiál grilovací plochy a roštu

Mezi nejkvalitnější rošty patří nerezový nebo litinový. Každý má své kladné a negativní vlastnosti.

  • Litinový rošt – Oproti nerezovému typu je litinový rošt na gril bytelnější a těžší. Díky kvalitnímu materiálu má delší životnost a zvládá dokonale rozvádět teplo. Mezi nevýhody litiny patří náročnější čištění a vyšší pořizovací cena.
  • Nerezový rošt – Vůči litinovým konkurentům jsou nerezové rošty lehčí a snadno se udržují čisté, protože jim nevadí ani ocelový kartáč. Nerez ale zase hůře akumuluje teplo.
  • Grilovací kámen – Kámen na gril patří mezi oblíbené grilovací rošty. Rovněž se jim říká žulová deska na gril nebo lávové kameny na gril. Kámen na gril se chová podobně jako litinový rošt. Maso prakticky nejde připálit, ovšem kámen se hodně špatně čistí a udržuje hezký.
  • Teflonový rošt – Teflonovou podložku na gril má většina kontaktních grilů. Dobře rozvádí teplo a snadno se udržuje. Největší nevýhodou je ale náchylnost na poškození, respektive poškrábání. Na takový povrch nedoporučujeme používat žádné kovové nástroje, ale pouze speciální náčiní (speciální plast, dřevo…).
  • Hliníkový rošt – S tímto typem se potkáte u jednorázových grilů, neboť mezi nesporné výhody patří lehkost a snadný transport. Právě tyto vlastnosti jsou pro gril na jedno použití nejdůležitější. Hliníkový rošt na gril se ale nehodí pro opakované použití. I přesto mají lidé takový jednorázový gril velmi rádi.
  • Smaltovaný rošt – Tyhle rošty mají stejné vlastnosti jako jejich litinová obdoba, ovšem navíc jsou pokryty vrstvou smaltu. Také se jednoduše čistí, ovšem není vhodné používat drátěnky nebo kovové nástroje. Smaltovaný povrch je náchylný na poškrábání.

Existují také rošty žebrované nebo mřížkované, které se hodí pro grilování masa, sýru nebo pečiva. Hladké rošty jsou skvělé pro palačinky nebo vejce, jejichž chutný vnitřek vám nikam neuteče.

Jak vyčistit gril

Správná a důkladná údržba grilu je pro nejlepší grilovací výsledky naprosto zásadní. Pokud budete grilovat na připáleném roštu nebo lávovém kameni, výsledky nebudou úplně stoprocentní. Stejně tak pamatujte na své zdraví, protože přepálený tuk je prokazatelně rakovinotvorný.

Nejnáročnější na údržbu jsou velké grily, zejména na dřevěné uhlí. Kromě roštu je nutné vynést popel, očistit nádobu a povrch grilu. Zbytky jídla budou téměř všude, takže takové čištění zabere nějaký čas. Jednou za čas se vyplatí udělat generálku, minimálně po grilovací sezóně. Pro čištění je nejlepší teplá voda a nějaký kuchyňský saponát. Nejméně náročné na údržbu jsou grily elektrické. Ovšem pokud budete grilovat neopatrně, i tento typ lze pořádně umazat.

Znovu připomínáme, abyste na každý povrch volili výrobcem určené náčiní. Pamatujte, že teflon nemá rád kovové předměty, které jeho povrch rychle poškrábou a znehodnotí. Gril také po každém grilování ukliďte nebo zakryjte plachtou. Vnější vlivy, jako je déšť nebo teplé sluneční paprsky, vašemu grilu na životnosti nic nepřidají.

Příslušenství na gril

Jak jsme si výše opakovaně říkali, některé rošty potřebují speciální nářadí. Není samozřejmě podmínkou je hnedka kupovat, náčiní na grilování vám ale dokáže zajistit vysoký komfort. Ačkoliv jsou grily obecně dosti vybavené sami o sobě, pro jejich plnohodnotné používání se hodí i nějaké příslušenství.

Někdy nemusí být vyloženě nutností, ovšem na druhou stranu vám dokáže minimálně ušetřit čas a nervy. V neposlední řadě může být jídlo rychleji připravené.

Víko

Pro správné grilování je většinou potřeba víko. To by mělo být vyrobena z kvalitního materiálu, který nebude do jídla pouštět škodlivé látky. Víko na gril by mělo dobře těsnit tak, aby po stranách neunikalo teplo a kouř. Správné víko dokáže grilovaným dobrotám zajistit šťavnatost a kouřové aroma. Takové jídlo je chutnější, voňavější a rychleji připravené.

Mísa na tuk

Během přípravy masa, uzenin a jiných dobrot dochází k uvolňování tuků, šťáv a vody. Není úplně vhodné, aby tyto tekutiny kapaly přímo do ohně nebo na hořáky. V takovém případě dochází ke znečištění grilu a vzniku nevábných vůní. Pomocí misky nebo mísy na odchytávání tuku můžete takovému nešvaru učinit přítrž.

Postranní hořák

Skutečně náročným kuchařům doporučujeme gril s postranním hořákem, který mívají plynové grily. Na takový hořák si můžete postavit pánev na gril nebo hrnec s přílohou. Na grilu jste schopni kompletně připravit plnohodnotný oběd nebo bohatou večeři.

Odkládací plocha

S odkládací plochou se potkáte u velkých zahradních grilů. Některé mají hned několik ploch pro umístění náčiní, surovin a nádobí. Takové grilování je pak pohodlné a praktické.

Termostat a teploměr

Pro hlídání ideální teploty je vhodný termostat, kterým jsou osazeny většinou velké zahradní grily. Kromě termostatu je pak výborný teploměr umístěný přímo ve víku grilu, díky čemuž máte neustále přehled o teplotě pod ním.

příslušenství na gril

Grilovací náčiní

Na obracení masa, zeleniny a dalších pochutin jsou vhodné obracečky, nerezové kleště, vidličky, nože, mazátka a další grilovací nářadí. Někomu se mohou hodit i různé věšáky a košíky, případně rozpalovače dřevěného uhlí. Pokud neradi uklízíte, zvažte i nákup jednorázového nádobí, které po grilování prostě vyhodíte do koše.

Elektrické grily

I když dříve nebyly elektrické grily příliš vyhledávané, v dnešní době je tomu přesně naopak. Postupně dohánějí i tradiční zahradní grily, vůči nimž mají mnoho výhod. V prvé řadě není nutné zakládat oheň a dále se o zdroj tepla neustále starat. Tady zapnete start, nastavíte teplotu a nic dalšího neřešíte. Pak už jen hlídáte přípravu jídla. Namísto ohně se o zdroj tepla stará topná spirála a grilovací povrch. Nevznikají škodlivé látky, kouř a nepořádek s ohněm spjatý.

kontaktní gril

Elektrické grily jsou vynikající také pro svoji všestrannost. Chutné maso si můžete ogrilovat doma na kuchyňské lince nebo balkóně. Pokud máte přípojku elektrické sítě, elektrický gril dobře pracuje i na zahradě nebo venkovních prostorách. Svojí grilovací plochou se ale většinou nehodí pro velké akce s mnoha hladovými krky. Pokud si ale každý počká, ani tady nemusí být problém.

Elektrické grily jsou tedy jednoduchá a snadno ovladatelná zařízení, jejichž nenáročný chod je prakticky bezúdržbový. Nevzniká popel ani kouř. Navíc nemusíte kupovat dřevěné uhlí. Nevýhodou těchto pomocníků je nutnost elektrické přípojky. Mimo domov se tedy hůře používají, pokud ovšem nemáte elektrocentrálu.

Typy elektrických grilů

Kontaktní gril

Výhodou kontaktních grilů je oboustranné grilování. Steaky, ryby, zeleninu, tousty a další pokrmy připravíte rychle a snadno. U některých modelů lze horní plochu nastavit tak, aby se vůbec nedotýkala připravovaného jídla, ale pouze vyzařovala teplo. Taková možnost je skvělá například během přípravy sýru a ryb.

Kromě kontaktních grilů existují také otevřené varianty. Takové si můžete buď rovnou koupit, nebo váš kontaktních gril přetransformovat na otevřený. Některé typy totiž dovolují obě části naplno rozevřít do 180 stupňů. Při jejich výběru se zaměřte na upevnění obou částí, které by mělo být určitě kvalitní.

Elektrický gril

Nekontaktní varianta je mezi zákazníky také velmi populární. Právě tady oceníte největší výhody elektrických grilů. Tyhle typy se extrémně rychle zahřívají, svými malými rozměry se hodí i do malých prostor, snadno se udržují a přenáší a nemusíte kupovat dřevěné uhlí nebo brikety. Elektrické grily využijete v kuchyni, na balkóně nebo zahradě. Je to zkrátka perfektní grilovací společník, který se dá pořídit za rozumnou cenu.

Raclette gril

Že jste o něčem takovém ani neslyšeli? Nevadí, nejde o nic složitého. Raclette grily jsou zařízení se dvěma patry. Na horním můžete připravovat třeba maso, slaninu a zeleninu, na dolním patře si mezitím není problém připravit sýr nebo brambory. Jak vidíte, raclette grily jsou velmi efektivní pomocníci.

Klady
  • Rychlý ohřev
  • Rovnoměrná příprava pokrmů
  • Snadné používání
  • Vysoká bezpečnost
  • Možno používat v interiéru
  • Bez popele
Zápory
  • Slabší prožitek z grilování
  • Nutná elektrická síť
  • Hrozí dřívější porucha

Funkce elektrických grilů

Kvalitní elektrický gril svému pánovi nabízí nepřeberné množství funkcí. I přesto dobře považte, zda se pro vaše kuchařské mistrovství hodí nebo ne. V zásadě ale můžeme tvrdit, že většinu z nich využijeme všichni – tedy i méně zdatní kuchaři.

Funkce grilu Popis funkcí
Displej Přehledný servis informací o grilování
Časovač Upozorní vás na dobu přípravy pokrmů. Skvělá pomůcka zejména pro přípravu masa
Signalizační kontrolky Upozorní na provoz grilu a dosažení požadované teploty
Termostat Pohodlná a přesná regulace teploty
Rozebíratelná konstrukce Gril se lépe čistí a některé části lze vložit do myčky nádobí
Dlouhý kabel Vhodná délka vám ušetří starosti a nervy

Plynový gril

Mezi základní pilíře plynových grilů je propan butan, který představuje hlavní zdroj tepla těchto grilů. Plynové grily se různí svojí velikostí. Není problém koupit menší cestovní, ovšem stejně tak si můžete na zahradu koupit plynový gril se 4 hořáky. Grilování na plynu je především komfortní.

Plyn neprodukuje škodlivé látky ani dým, přičemž lze snadno regulovat jeho sílu – tedy výkon. Jedním otočením se dočkáte maximálního výkonu, tudíž nemusíte na nic čekat. Nevýhodou plynových grilů je zpravidla vyšší pořizovací cena, přičemž stejně tak berte v úvahu i nákup propan butanu. Ani manipulace nebývá někdy jednoduchá, protože musíte přemísťovat také propan butanovou bombu. Absence ohně někomu rovněž vadí.

Před koupí plynového grilu se zaměřte na počet hořáků a jejich rozmístění. Odborníci se shodují na tom, že čím větší počet hořáků daný gril má, tím lépe. Takové grilování je rovnoměrnější a rychlejší. Hořáky by měly být rozmístěny po celé grilovací ploše tak, aby se všechny pokrmy připravovaly stejnou rychlostí. Skvělá je i funkce, která dovolí regulaci každého hořáku zvlášť. Na jedné ploše tak můžete připravovat naprosto odlišné pokrmy.

RBS gril

Tyhle plynové grily využívají technologii RBS (Radiant Burner System), která se od klasických plynových verzí liší umístěním hořáků. Ty nejsou umístěny na spodní straně grilovací vany, ale na bočních. Takové umístění dokáže zajistit ideální teplotu a rovnoměrnou přípravu pokrmů. RBS varianta je nejzdravější, protože během přípravy jídla nedochází k odkapávání tuků na hořáky, tudíž nevznikají škodliviny ani zápach.

Gril s lávovým kamenem

Plynový lávový gril je skvělý pro rovnoměrnou přípravu jídla. Lávový kamen zachytí tuk, který by jinak odkapával do ohně. Problém ale může nastat v okamžiku, kdy tuk na žulové desce vzplane. Je tedy dobré přípravu jídla hlídat a případně plamen stáhnout nebo uhasit.

Klady
  • Bleskový ohřev
  • Rovnoměrná příprava jídla
  • Jednoduché používání
  • Zdravé vaření
  • Nevzniká popel
Zápory
  • Nutné kupovat propan butan
  • Vyšší pořizovací cena
  • Nelze provozovat v uzavřené místnosti

Gril na dřevěné uhlí

Mezi nejpopulárnější zahradní grily patří také grily na dřevěné uhlí. Při spalování uhlí vzniká typický kouř, který nám největší měrou evokuje tu pravou grilovací náladu a požitek. Maso má typickou vůni a chuťovou kvalitu. Gril na dřevěné uhlí ale zároveň patří mezi nejnáročnější. Kromě kupování uhlí a častého zatápění je složitější regulace teploty a celková údržba teploty.

Oheň je často prudký, jindy nám téměř uhasne. Namísto knoflíků a ukazatelů přijde na řadu mechanická síla. Otevírání a zavírání průduchů ve víku grilu, případně vrátek ve spodní části. Po dogrilování nastávají trable s popelem a čištěním. Podobně je důležité nechat oheň dohořet, aby nedošlo k zahoření popelnice.

Klady
  • Největší požitek z grilování
  • „Kouřová“ vůně připravených pokrmů
  • Zpravidla nižší pořizovací cena
Zápory
  • Delší doba ohřevu
  • Vzniká popel a dým
  • Náročnější na údržbu

Jak rozpálit gril na dřevěné uhlí

Není to sice žádná extra věda, jisté základy je ale vhodné přesto dodržet. Nejsme sice experti na oheň, s grilováním ale máme bohaté zkušenosti.

  1. Gril umyjte a očistěte od zbytků
  2. Před rozděláním ohně postavte prostor pro oheň, pokud možno, zády k větru
  3. Dřevěné uhlí nebo brikety rozložte do tvaru kužele. Použijte kolem 10 kusů
  4. Použijte vhodný podpalovač, který umístěte do příhodného místa
  5. Po vzplanutí zatím gril nepřikrývejte a nechte vytvořit žhnoucí uhlíky, na které přidávejte postupně další
  6. Jakmile získáte hodně uhlíků, tyto pravidelně rozmístěte po topeništi
  7. Následně vložte rošt, který potřete olejem
  8. Po rozehřátí na správnou teplotu vkládejte suroviny
  9. Nezapomínejte pravidelně přitápět, aby zůstala teplota stabilní

7Recepty na gril

Maso na gril

Na všech typech grilů můžeme připravovat šťavnaté maso. Níže si uvedeme několik nejpopulárnějších receptů na gril. Jsou lahodné, a hlavně velmi jednoduché. Zvládnou je i tatínci s pivem v ruce. V rámci receptů vám tak poradíme, jaké maso na gril vybrat. Mnoho z vás totiž tápe, co na gril vlastně dát a co stojí vůbec za to.

Špízy na gril

Co budeme potřebovat:

  • Kuřecí nebo vepřové maso
  • Paprika kapie
  • Kabanos
  • Cibule

Maso opatrně naklepeme, pokrájíme na menší kousky, řádně posolíme a popepříme. Připravené kousky napichujeme s dalšími nakrájenými ingrediencemi, hezky postupně a těsně na sebe. Na obou koncích by mělo zůstat maso, aby se směs nerozjela.

Kvalita grilování 

Krkovice na gril

Co budeme potřebovat:

  • 4 plátky krkovice
  • 2 posekané cibulky
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce kečupu
  • 2 lžičky worcestrové omáčky
  • 2 lžičky majoránky
  • 1-2 hrsti zelené petrželky

Krkovičku naklepeme, osolíme a opepříme. Ve větší míse smícháme česnek, cibuli, kečup, worcestrovou omáčku, majoránku, nasekanou petržel a trošku cukru. Maso naložíme do marinády a necháme asi hodinu v chladu hezky odstát. Věřte, že správně naložená krkovice na gril je základ.

Po vytažení grilujeme každou stranu naložené krkovičky asi 6 minut. Po dogrilování můžeme maso ještě potřít marinádou. Podobnou metodu uplatníte i na vepřové maso nebo vepřovou kýtu na gril, kuřecí maso na gril nebo krůtu.

krkovice na grilu

Mleté maso na gril

Co budeme potřebovat:

  • 500 g mletého masa (jakékoliv chcete)
  • 1 cibule
  • 1 vejce
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 vrchovatá lžíce solamylu
  • zhruba 2,5 l vody
  • libovolné koření

K mletému masu na gril přidáme nakrájenou cibuli a zbylé ingredience. Hmotu vypracujeme a vytvarujeme do požadovaného tvaru – válečky nebo koule. Jakmile máme směs hotovou, osolíme vodu a přivedeme k varu. Mleté maso zavaříme asi po dobu 5-7 minut. Masovou směs poté vložíme do nádoby se studenou vodou, kde rychlým zchladnutím ztuhne. Po zchladnutí je mleté maso připravené na grilování.

mleté maso na gril - recept

Jak naložit maso na gril

Základem naložení masa na gril není pouze kvalitní maso z řeznictví, ale také marináda. Marinování má za úkol několik věcí. Především dodává masu chuť a maso dělá křehčím. Pokud necháte maso marinovat po správnou dobu, příprava dobře naloženého masa je také rychlejší.

Nakládání masa na gril není nijak složité. Základem jsou 3 ingredience: olej, sůl a něco kyselého. Olej zastává roli tuku, který maso dobře promastí a během grilování nedochází k připalování. Sůl učiní maso poddajnějším a křehčím. Podobnou schopnost má také přidání kyselé ingredience, jako je citron, vinný ocet, pomerančový džus, hořčice a jiné druhy.

Marináda na gril

Osvědčenou a jednoduchou marinádu na gril připravíte z následujících ingrediencí:

  • 1 špetku soli
  • 4 stroužky česneku utřené s 1 lžící hořčice
  • 8 lžíce rostlinného oleje
  • 4 lžíce kečupu – jemného
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • grilovací koření
  • mletý pepř

Všechny výše uvedené suroviny spolu pořádně promícháme. V případě potřeby lze přidat i trochu piva. Maso nechte v této směsi marinovat 2-3 dny. Do takové směsi můžete dát jakékoliv maso. Je to ideální marináda na kuřecí maso, na vepřové maso nebo kuřecí křídla.

marináda na gril

Jak naložit panenku na gril

Pokud je to možné a vašemu receptu to vyhovuje, nechte panenku vcelku. Pomocí ostrého nožíku odstraňte zbylé blanky, čímž snížíte případnou tuhost panenky. Abyste docílili nejlepší chuti panenky, před grilování ji pouze osolte a nenamáčejte ji do žádné marinády. Jedině tak docílíte nejlepší úpravy, chutě panenky a šťavnatosti. Teprve po ogrilování sáhněte po nějaké teplé nebo studené omáčce.

Jak naložit makrelu na gril

Co budeme potřebovat:

  • vykuchané makrely
  • mletá paprika sladká
  • mletá paprika pálivá
  • sušený česnek
  • sůl, mletý pepř a kmín
  • olej

Uvedené koření smícháme se solí a připravené makrely posypeme z venku i zevnitř. Takto naložené ryby naskládáme na plech a řádně zalijeme olejem. Makrely ponecháme v lednici 3 dny, každý den je minimálně jednou otáčíme. I během grilování můžeme makrely potírat dříve připravenou směsí.

makrely na grilu - recept

Klobásy na gril – jak na to

Leč si každý myslí, že grilování klobás je činnost jasná a snadná, skutečnost není zase tak růžová. Proto jsme připravili několik dobrých tipů a rad, jak si na grilovaných klobáskách pochutnat.

V prvé řadě je důležité koupit kvalitní uzeninu. Bez ní to prostě nejde. Vyhýbejte se nízkému podílu masa, ale naopak kupte klobásy s viditelnými mozaikami z kousků masa a tuku. Teprve pak budou ogrilované klobásy chutné a šťavnaté. Další věcí je správná příprava. V žádném případě klobásky nenařezávejte. Pokud do nich říznete nebo píchnete, všechna šťáva vyteče a výsledek nebude stát za nic.

klobásy na gril

Třetí radou je správné promazání. Můžete sáhnout po vlastní marinádě nebo po klasickém oleji. Ať už použijete cokoliv, nezapomínejte klobásy během grilování potírat. Jedině tak uzenina nepraskne a její povrch ochráníte před vzniklým žárem. Tím se dostáváme k dalšímu kroku. Není moc dobré rozpalovat gril na maximum. U klobás postačí nižší až střední teplota. Pokud bude teplota moc vysoká, klobásky se roztrhnou nebo přinejmenším spálí.

Bůček na gril

Co budeme potřebovat:

  • 500 g  bůčku bez kosti a s kůží
  • 100 ml světlého piva
  • 50 ml sojové omáčky
  • 2 lžíce medu
  • 5 stroužků česneku
  • 2 šalotky
  • sůl, pepř

Přípravu bůčku na gril začneme tak, že libové maso nakrájím na pravidelné plátky. Uvedené ingredience dobře promícháme, šalotku nakrájíme na drobné kousky a česnek klasicky prolisujeme. Vzniklou směsí připravený bůček důkladně potřeme a necháme odpočívat v lednici po dobu 2 dní.

Poté bůček vytáhneme a před grilování setřeme marinádu, která by se nám jinak na grilu připalovala. Takto připravený bůček vložíme na gril, kde jej po dobu 30-40 minut grilujeme do měkka. Nezapomínáme otáčet.

bůček na gryl

Hermelín na gril

Co budeme potřebovat:

  • hermelín
  • grilovací koření
  • olej

V připravené misce rozmícháme asi 1 deci oleje a 2 polévkové lžíce grilovacího koření. Ve vzniklé směsi obalíme hermelín ze všech stran a zabalíme do alobalu. Snažte se, aby přeložení bylo na boku. Takto zabalený hermelín vložíme na rozpálený gril po dobu 5-10 minut. Poté rozbalíme alobal a ogrilovaný hermelín jíme buď rovnou z alobalu nebo klasicky z talíře. Jak vidíte, připravit sír na grilu není vůbec složité.

hermelín na gryl

Oblíbené značky grilů

Weber gril

Mezi nejkvalitnější a nejlepší grily jednoznačně patří značka Weber. Ostatně náš test grilů hovoří za vše a danou značku jsme častokrát doporučili. Historie společnosti sahá do 50. letech, od té doby se stala doslova symbolem grilování po celém světě. První grily Weber se začaly prodávat už v roce 1952. Původnímu kulovému grilu se hodně lidí vysmívalo, až se nakonec zjistilo, že takový tvar je efektivní. Grily Weber patří mezi špičku.

Tefal gril

Značku Tefal není nutné nijak dlouze představovat. Vznikla vlastně náhodou, když v roce 1954 aplikoval Marc Grégoire na pánve teflonový povlak. Brzy nato se stal tento postup světovým hitem a teflonové pánve máme dnes všichni doma. A nejen pánve a různé kuchařské vybavení patří mezi špičkové. Také grily Tefal jsou vysoce praktické, kvalitní a odolné.

Gril Campingaz

Založení firmy Camping Gaz se datuje do roku 1949, když francouzští inženýři chtěli vyrobit skladný a jednoduše přemístitelný vařič. Během vývoje vymysleli první butanovou láhev, která se začala brzy prodávat po celém světě. Společnost začala později vyrábět i vlastní vařiče, které si lidé rádi brali na kempování a výlety. Ani na gril Campingaz jsme v našem porovnání grilů nezapomněli.

Gril Sencor

První krůčky začala společnost Sencor šlapat kolem 50. let minulého století. Vznik byl však oficiálně ohlášen v roce 1969. V současné době patří tato firma mezi populární výrobce elektroniky. Vyznačuje se především slušnou kvalitou a cenovou dostupností. Také grily Sencor patří mezi ty lepší.

Sage gril

Od ledna roku 2018 se v České i Slovenské republice setkáváme s prémiovou značkou Sage, která symbolizuje kvalitu, design a inovaci. Produkty této společnosti jsou úspěšně prodávány ve více než 50 zemích světa. Historie sahá do roku 1932, kdy firma vyrobila první sendvič-toaster na světě. Po jeho uvedení na trh v roce 1974 se například jenom v Austrálii prodalo přes 400 tisíc kusů.

ETA gril

Společnost ETA byla založena v roce 1943 podnikatelem Janem Prošvicem, který začal vyrábět elektrické žehličky. Od té doby uplynulo již hodně vody a značka ETA patří mezi nejkvalitnější na světě. V současné době se na trhu prodává i několik elektrických grilů ETA.

Gril Fieldmann

Na českém trhu se můžete se značkou Fieldmann setkat hlavně mezi nářadím pro dům a zahradu. Jedná se o ryze českou značku, která má u nás silné zázemí velké společnosti. Grily Fieldmann jsou velmi kvalitní a můžete si je pořídit již od pár tisíc. Výjimkou ovšem nejsou ani dražší modely.

Gril De’Longhi

Také grily De’Longhi jsou mezi zákazníky hodně žádané. Jsou především cenově dostupné a kvalitní. Firma byla založena v roce 1902 rodinou De’Longhi, která se nejprve zaměstnávala výrobou průmyslových dílů včetně výroby kamen na dřevo. Až později se společnost zaměřila na různé elektronické spotřebiče, jež patří mezi špičkové, zejména co se designu týče.

Gril Jata

Společnost Jata dodává na trh spoustu elektrických grilů za nízké ceny. Jata byla založena v roce 1943, kdy se začala věnovat výrobou a prodejem malých elektrospotřebičů, což tak činí dodnes. Sídlo Jaty je v městě Abadino ve Španělsku.

Gril Hecht

Uznávaná značka Hecht na trh dodává kvalitní plynové grily a grily na dřevěné uhlí. Vznik společnost sahá do roku 1994, první výrobky se začaly prodávat v roce 1998. Čeští majitelé se zaměřili na elektrické plotostřihy a pily. Grily značky Hecht patří mezi oblíbené a žádané výrobky.

Kde koupit gril

Nejlepší místo pro koupi grilu je srovnávací portál Heureka, kde najdete všechny druhy grilů různých cenových kategorií. Zajímavé modely najdete i na e-shopu Lidlu, kde mají například kontaktní grily nebo různé grilovací náčiní. Spousta výprodejů probíhá i na Alze, Hornbachu či Obi. Hodně grilů je k vidění samozřejmě v bazaru.

Nejlepší grily

Sdílejte článek

Ohodnoťte článek

Celkové hodnocení: 4.7 (15 hlasů)

Autor článku

Petr Smejkal
Petr Smejkal

Petr má rád nové technologie, historii, internet a zajímavé knihy. Dříve působil jako redaktor Prima ZOOM, pátým rokem se naplno věnuje Testádu a postupně proniká do tajů SEO. Obdivuje Elona Muska, rád si zacvičí a občas proběhne. Po večerech začal psát knihu o Osvětimi. Více informací o nás >>

Podobné články

Diskuse u článku

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odeslat komentář