Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů
Menu

Test kontaktních, elektrických, plynových a zahradních grilů – tipy a rady jak vybrat

Grilování patří mezi naše oblíbené kratochvíle. Maso na grilu má svoji jedinečnou vůni a chuť, přičemž samotná příprava dobrot patří mezi skutečné kuchařské obřady.

Jako zkušení uživatelé jsme pro vás připravili velký test a porovnání grilů, které jsme rozdělili do 4 kategorií. Recenze se týkají kontaktních, plynových, elektrických a grilů na dřevěné uhlí. Pokud se vám naše doporučení nelíbí, mrkněte na rady Jak vybrat gril.

    Nejlepší kontaktní grily

    Tefal GC 205012 Minute GrilTefal Optigrill+ XL GC722D34Sage BGR 840
    Recenze Tefal GC 205012 Minute GrilRecenze Tefal Optigrill+ XL GC722D34Recenze Sage BGR 840
    Nízká cena
    Ideální pro občasné grilování
    Jednoduché používání
    Praktické rozměry, nízká váha
    Možno grilovat v otevřeném stavu
    Špičkové grilovací výsledky
    Spousta funkcí
    Vysoký výkon
    Světelné i zvukové upozornění
    Nastavení propečenosti masa
    Nejlepší kontaktní gril
    Obrovský výkon a rychlý ohřev
    Spousta funkcí a LCD displej
    Teplotní sonda
    Jednoduchá obsluha
    Pouze základní funkce
    Menší grilovací plocha
    Horší na transport
    Kratší přívodní kabel
    Není co vytknout
    Cenově dostupný kontaktní gril pro občasné grilováníŠpičkový kontaktní gril se spoustou funkcíVýkonný kontaktní gril plný funkcí. To nejlepší, co může kuchař mít
    KOUPIT NA ALZA.CZ
    POROVNAT CENY
    KOUPIT NA ALZA.CZ
    POROVNAT CENY
    KOUPIT NA ALZA.CZ
    POROVNAT CENY

    Recenze Tefal GC 205012 Minute Gril

    Recenze Tefal GC 205012 Minute Gril

    Velikost grilovací plochy: 32 × 20 cm | Materiál roštu: teflon | Regulace teploty: ano | Polohovatelnost roštu: ano | Odkládací plocha: ne | Hmotnost: 4,25 kg | Přibližná cena: 630 Kč

    Klady
    • Nízká cena
    • Ideální pro občasné grilování
    • Jednoduché používání
    • Praktické rozměry, nízká váha
    • Možno grilovat v otevřeném stavu
    Zápory
    • Pouze základní funkce
    • Menší grilovací plocha

    Pokud si čas od času rádi něco ogrilujete a nechystáte se zrovna na velkou párty, v takovém případě doporučujeme kontaktní gril Tefal GC 205012 Minute Gril. Tahle mašinka je ideální pro menší porce jídel. Její grilovací plocha je ale i tak slušných 32 × 20 centimetrů, na kterou příkon 1 600 Wattů vystačí.

    O poctivé ogrilování surovin se stará teflonová deska se žebrováním. Ta je praktická, protože je snadno vyjímatelná, což stejně tak platí o nádobce na tuk. Oba rošty se dají dokonce mýt v myčce nádobí. Co se týče teploty, ta nelze plynule regulovat na určitou teplotu. Ke zvolení teploty je určen třístupňový termostat: sendvič, maso, ryba.

    Výhoda kontaktního grilu Tefal je možnost polohování. Vnitřní desky sice nejde konkrétně nastavovat, gril však může být klasicky uzavřený nebo otevřený. Pokud zvolíte druhou variantu, celková grilovací plocha se výrazně navýší. Výrobce pamatoval i na bezpečnost a skladování. Nechybí izolovaný plášť, praktické držadlo a možnost skladování grilu ve vzpřímené poloze.

    Kontaktní gril Tefal GC 205012 Minute Gril sice není kdovíjak funkčně vybavený, pro základní grilování bez kouře a zápachu ovšem bohatě stačí. Oceňujeme vysokou praktičnost, nízkou hmotnost a snadnou údržbu (rošt lze mýt v myčce). Navíc i jeho cena se pohybuje na příjemné níži.

    Recenze Tefal Optigrill+ XL GC722D34

    Recenze Tefal Optigrill+ XL GC722D34

    Velikost grilovací plochy: 800 cm2 | Materiál roštu: hliník | Regulace teploty: ano | Polohovatelnost roštu: ano | Odkládací plocha: ne | Hmotnost: 5,96 kg | Přibližná cena: 5 999 Kč

    Klady
    • Špičkové grilovací výsledky
    • Spousta funkcí
    • Vysoký výkon
    • Světelné i zvukové upozornění
    • Nastavení propečenosti masa
    Zápory
    • Horší na transport
    • Kratší přívodní kabel

    Grilujete často a rádi? Pak raději investujte o něco větší prostředky a zvažte nákup kvalitního kontaktního grilu Tefal Optigrill+ XL GC722D34, který se postará o přípravu chutných pokrmů. Nejprve musíme pochválit velkou grilovací plochu 800 cm2, na kterou se vejde 6 až 8 porcí. Desky z litého hliníku hodně vydrží a díky povrchu PTFE je lze mýt v myčce nádobí, stejně jako dodávaný tác na šťávu.

    Automatický senzor grilování sám nastaví správnou teplotu podle velikosti a tloušťky jakékoliv potraviny. Vybírat můžete až z 9 programů pro přípravu chutných dobrot. Konkrétně najdete burger, drůbež, sendviče, klobásu, červená masa a ryby. Barevný indikátor stupně propečení vám zaručí perfektní grilovací výsledky: od krvavé po hodně propečené maso. Každá fáze je hlášena zvukovým signálem.

    Pozorný čtenář již ví, že kontaktní gril Tefal Optigrill+ XL GC722D34 má termostat. Krom toho vychvalme vysoký příkon 2 000 Wattů, který dokáže zajistit bleskurychlý ohřev bez zbytečného čekání. Zkušenosti příliš negativ neodhalily. Někdo si ale stěžuje na kratší přívodní kabel (cca 75 cm) a nesnadný transport – gril není za co chytnout.

    Recenze Sage BGR 840

    Recenze Sage BGR 840

    Velikost grilovací plochy: 884 cm2 | Materiál roštu: Quantanium (titanové ošetření) | Regulace teploty: ano | Polohovatelnost roštu: ano | Odkládací plocha: ne | Hmotnost: 8,9 kg | Přibližná cena: 9 990 Kč

    Klady
    • Nejlepší kontaktní gril
    • Obrovský výkon a rychlý ohřev
    • Spousta funkcí a LCD displej
    • Teplotní sonda
    • Jednoduchá obsluha
    Zápory
    • Není co vytknout

    Přání nejnáročnějších uživatelů a grilovacích mistrů dokáže splnit jedině Sage BGR 840. Tohle je nejlepší kontaktní gril v poměru cena a výkon, který se na českém trhu prodává. Model je vhodný pro přípravu všech druhů jídel: od hovězího masa, přes kuřecí až po ryby. Součástí stolního grilu je teplotní sonda, jež zajistí rovnoměrnou přípravu pokrmů. Sonda přesně pozná, kdy je maso hotové. Nemusíte nic hlídat. K výběru je celkem 5 možností nastavení dle druhu masa.

    Chytrý teplotní senzor automaticky vyrovnává pokles teploty, špičkový povrch grilovacích desek zase ručí za efektivní přípravu bez spálení. Desky lze vyjmout a vložit do myčky. Uvnitř desek je špičková technologie, jež vyrovnává pokles teplot. Grilování je tudíž plynulé a rovnoměrné. Obě desky není problém zcela rozevřít a maximálně využít jejich povrch.

    Kromě snadné údržby je jednoduchá také obsluha. Na čelní straně panini grilu je totiž přítomen podsvícený LCD displej, na kterém máte zobrazeny veškeré informace včetně aktuálního programu. Tento domácí gril ovládáte pomocí tlačítek a praktických otočných voličů. Nároční kuchaři pak ocení velkou grilovací plochu 884 cm2 a vysoký příkon 2 400 Wattů.

    Nejlepší elektrické grily (nekontaktní)

    Sencor SBG 106BKSteba VG 250Steba VG 400
    Recenze Sencor SBG 106BKRecenze Steba VG 250Recenze Steba VG 400
    Příznivá cena
    Velká grilovací plocha
    Ideální pro maso i zeleninu
    Termostat a světelný indikátor
    Skvělý výkon
    Velká grilovací plocha
    Praktické víko
    Zajímavý stojanový design
    Bleskurychlý ohřev
    Vysoký výkon
    Slušná grilovací plocha
    Vysoká kvalita materiálů
    Odkládací plochy
    Lze grilovat i bez stojanu
    Nerovnoměrný ohřev
    Krátký přívodní kabel
    Nízký poklopVyšší cena
    Kompaktní gril za skvělou cenu. Vhodný i na balkónStojanový elektrický gril s víkem. Hodí se na balkón nebo zahraduNejlepší elektrický gril s rychlým ohřevem a prémiovou kvalitou
    KOUPIT NA ALZA.CZ
    POROVNAT CENY
    KOUPIT NA ALZA.CZ
    POROVNAT CENY
    KOUPIT NA ALZA.CZ
    POROVNAT CENY

    Recenze Sencor SBG 106BK

    Recenze Sencor SBG 106BK

    Velikost grilovací plochy: 1 457 cm2 | Materiál roštu: teflon | Regulace teploty: ano | Polohovatelnost roštu: ne | Odkládací plocha: ne | Hmotnost: 3,1 kg | Přibližná cena: 999 Kč

    Klady
    • Příznivá cena
    • Velká grilovací plocha
    • Ideální pro maso i zeleninu
    • Termostat a světelný indikátor
    Zápory
    • Nerovnoměrný ohřev
    • Krátký přívodní kabel

    Velký test elektrických grilů, které nejsou kontaktní, začínáme levným stolním modelem Sencor SBG 106BK. I za cenu pod tisíc korun se dá pořídit kvalitní gril vhodný do kuchyně, na balkón nebo zahradu. Maso nebo zeleninu ogrilujete prakticky kdekoliv, kde je dostupná elektrická síť. Nenechte se zviklat strohým designem. Naopak – je vysoce funkční.

    Předně má gril Sencor vyjímatelnou misku na odkapávání přebytečné mastnoty. Funkce Keep Warm je zase skvělá pro udržení teploty na 60 stupních Celsia. Manuálním termostatem se světelnou indikací si ale navolíte přesně takovou teplotu, jakou budete zrovna potřebovat (až 220 °C). Jak můžete sami vidět, pozadu nezůstala ani grilovací deska. A co tenhle cestovní gril všechno umí?

    Samozřejmě skvěle grilovat. Kombinace dvou povrchů s nepřilnavým povrchem je ideální pro přípravu všech dobrot. Rovná se hodí pro zeleninu a topinky, žebrovaná pro šťavnaté steaky, klobásky a ryby. Příprava je velmi rychlá, protože zde hraje roli výkon 2 300 W. Tento mini gril je také lehký (3,1 kg) a díky izolovaným rukojetím se snadno a bezpečně přenáší z místa na místo. Po grilování stačí setřít povrch vlhkým ubrouskem a plocha je jako nová. Tohle je skvělý bezkouřový gril za super cenu, který můžete použít i na balkóně.

    Recenze Steba VG 250

    Recenze Steba VG 250

    Velikost grilovací plochy: 1 600 cm2 | Materiál roštu: hliník | Regulace teploty: ano | Polohovatelnost roštu: ne | Odkládací plocha: ne | Hmotnost: 5 kg | Přibližná cena: 3 199 Kč

    Klady
    • Skvělý výkon
    • Velká grilovací plocha
    • Praktické víko
    • Zajímavý stojanový design
    Zápory
    • Nízký poklop

    Dokonce i stojanové grily mohou být elektrické. Tento se jmenuje Steba VG 250 a díky svému zpracování se hodí na balkón i zahradu. Grilované pokrmy jsou dobře přístupné a při jejich přípravě se není nutné ani moc naklánět. Stojan je stabilní a nehrozí převrhnutí. Pokud by vám i přesto nevyhovoval, můžete gril demontovat a používat jej jako samostatný stolní elektrický gril.

    Výkon grilu je 1,8 kW, přičemž velká grilovací deska má průměr 40 centimetrů. Jedná se o hliník s nepřilnavým povrchem. Grilovací deska je samostatná se zapuštěným topným tělesem pro snadnou údržbu a čištění. Pro udržení tepla je skvělý poklop z aluminia. Je dostatečně velký natolik, abyste mohli připravit velké kusy masa nebo celé kuře. Nechybí otvor pro výstup páry.

    Nadbytečný tuk odtéká do samostatné nádoby, tudíž jsou ogrilované pokrmy také zdravé (připravují se téměř bez tuků). Součástí systému je termostat a manuální regulace teploty včetně teplotní kontrolky. I přesto všechno se konečná hmotnost elektrického grilu Steba VG 250 drží na slušných 5 kilogramech. Ideální gril na kuře.

    Recenze Steba VG 400

    Recenze Steba VG 400

    Velikost grilovací plochy: průměr roštu 53,5 cm | Materiál roštu: hliník | Regulace teploty: ano | Polohovatelnost roštu: ne | Odkládací plocha: ano | Hmotnost: 12,3 kg | Přibližná cena: 8 439 Kč

    Klady
    • Bleskurychlý ohřev
    • Vysoký výkon
    • Slušná grilovací plocha
    • Vysoká kvalita materiálů
    • Odkládací plochy
    • Lze grilovat i bez stojanu
    Zápory
    • Vyšší cena

    Patříte-li mezi milovníky venkovního grilování, máme pro vás ohromný tip v podobě Steba VG 400. Tenhle elektrický gril pracuje s deskou z masivní slitiny, jejíž povrch je samozřejmě nepřilnavý. Obrovskou předností grilu Steba je možnost přípravy pokrmů na stojanu nebo bez stojanu.

    Pro co nejefektivnější přípravu dobrot slouží praktický poklop. Jeho horní část je navíc opatřena otvorem pro odvod páry a kouře. Pokud se s tímto poklopem naučíte pracovat, budete překvapeni, jak dokáže být nápomocný. S jeho zásluhou se totiž jste schopni dostat až na teplotu 250 stupňů Celsia.

    U takového elektrického grilu je samozřejmá plynulá regulace teploty. Nechybí ani praktické kontrolky a ukazatel aktuální teploty. Příkon činí slušných 2 200 Wattů, programů máte k výběru 6. Grilovací deska má zapuštěné topné těleso, tudíž se snadno čistí. Navíc jsou grilovací desky odnímatelné. Materiál grilovacího povrchu tvoří kvalitní hliník.

    Pro pohodlnou obsluhu a přípravu slouží odkládací prostor pro vaše kuchařské nástroje a voňavé ingredience a přísady. Součástí testovaného grilu je odkapávací nádoba na tuk. Steba VG 400 je nejlepší elektrický gril na trhu. Jeho cena je sice o něco vyšší, svojí výbavou a výkonem však dokáže porazit i mnohem dražší hráče…

    Nejlepší plynové grily

    Catara Party PointCattara Master ChefCampingaz 3 Series Woody LD
    Recenze Catara Party PointRecenze Cattara Master ChefRecenze Campingaz 3 Series Woody LD
    Nízká cena
    Slušná grilovací plocha
    Dobré vnitřní uspořádání
    Odkládací poličky
    Jednoduché používání
    Velká grilovací plocha
    Vysoký výkon
    Odkládací prostor
    Snadné grilování
    Kvalitní konstrukce
    Jednoduchý transport (lehký gril)
    Obrovská grilovací plocha
    Slušný výkon
    Odkládací poličky a přihrádka
    Snadné ovládání
    Masivní konstrukce
    Plynová bomba je na zemi
    Vachrlatější konstrukce
    Není co vytknoutNesnadný transport
    Náročnější na sestavení
     Kvalitní plynový gril za velmi dobrou cenuProstorný a výkonný zahradní plynový gril pro náročnější kuchařeLuxusní plynový gril pro větší počet osob
    KOUPIT NA ALZA.CZ
    POROVNAT CENY
    KOUPIT NA ALZA.CZ
    POROVNAT CENY
    KOUPIT NA ALZA.CZ
    POROVNAT CENY

    Recenze Catara Party Point

    Recenze Catara Party Point

    Velikost grilovací plochy: 1 819 cm2 | Materiál roštu: chrom a smalt | Regulace teploty: ano | Polohovatelnost roštu: ano | Odkládací plocha: ano | Hmotnost: 16,5 kg | Přibližná cena: 2 890 Kč

    Klady
    • Nízká cena
    • Slušná grilovací plocha
    • Dobré vnitřní uspořádání
    • Odkládací poličky
    • Jednoduché používání
    Zápory
    • Plynová bomba je na zemi
    • Vachrlatější konstrukce

    Jako první jsme mezi nejlepší plynové grily zařadili model Catara Party Point. Jedná se o cenově dostupný model, který na sebe dokáže strhnout pozornost nejednou vychytávkou. Tenhle gril na plyn nevyžaduje lávové kameny, protože na všechnu práci si vystačí dvojitý nerezový hořák se zapalováním a plynovou regulací.

    Grilu nechybí pojízdná kolečka a sklopné víko včetně poliček po obou stranách. Police se dají sklopit, tudíž je přeprava a uskladnění snadné. V kapání tuku brání kovové profily nad hořáky, o rovnoměrný ohřev se pak starají chromované ocelové mřížky se smaltovanou povrchovou úpravou.

    Zahradní plynový gril Compass nabízí plochu o velikosti 1 819 cm2, přičemž výkon je slušných 5,5 kW. Veškerá obsluha se provádí pomocí mechaniky na přední straně panelu. Na čele můžete využít praktický košík pro různé omáčky a grilovací pomůcky.

    Mezi největší slabiny patří skutečnost, že propan-butanová bomba je umístěna na zemi, tudíž ji musíte při transportu držet zvlášť. S ohledem na cenu nejsou ani použité materiály na konstrukci příliš kvalitní. Skládací gril zkrátka není žádný odolný vazoun. Od toho jsou tady dražší konkurenti.

    Recenze Cattara Master Chef

    Recenze Cattara Master Chef

    Velikost grilovací plochy: 2 430 cm2 | Materiál roštu: chrom a smalt | Regulace teploty: ano | Polohovatelnost roštu: ano | Odkládací plocha: ano | Hmotnost: 10 kg | Přibližná cena: 5 990 Kč

    Klady
    • Velká grilovací plocha
    • Vysoký výkon
    • Odkládací prostor
    • Snadné grilování
    • Kvalitní konstrukce
    • Jednoduchý transport (lehký gril)
    Zápory
    • Není co vytknout

    Mezi kvalitní plynové grily spadá také Cattara Master Chef, který vyhrál náš test grilů jako ideální střední volba. Disponuje solidním výkonem 14,1 kW/hod. a ke své práci využívá čtyři hlavní hořáky a jeden vedlejší. Tenhle solidně zpracovaný zahradní gril je určen náročnějším kuchařům, kteří jsou s jeho pomocí schopni připravit rychle a snadno i větší množství masa a jiných pochutin. Ostatně grilovací plocha 2 430 cm2 patří mezi ty rozměrnější.

    Konstrukce je zpracována z matného kovu černé barvy. Lepší estetiku zajišťují stříbrné doplňky. Kvalitní rošt je pak schopen udržet ukuchtěné jídlo teplé i po delší dobu. Systém Flame Tamer vám pak umožní grilovat jídlo přímo nebo nepřímo. O aktuální teplotě vás neustále informuje teploměr.

    Pro pohodlnou obsluhu jsou přichystány háky na bocích. Kromě jiného se neopomnělo ani na praktické odkládací plochy. A pokud by vám to bylo snad málo, ve spodní části plynového grilu ještě najdete velký úložný prostor. Pochvalu si zaslouží také nízká hmotnost kolem 10 kilogramů. Díky kolečkům se gril snadno přemisťuje.

    Cattara Master Chef je kvalitní zahradní gril za skvělou cenu, který dokáže nabídnou vysoký grilovací výkon a mimořádný komfort.

    Recenze Campingaz 3 Series Woody LD

    Recenze Campingaz 3 Series Woody LD

    Velikost grilovací plochy: 2 800 cm2 | Materiál roštu: litina | Regulace teploty: ano | Polohovatelnost roštu: ano | Odkládací plocha: ano | Hmotnost: 40 kg | Přibližná cena: 9 999 Kč

    Klady
    • Obrovská grilovací plocha
    • Slušný výkon
    • Odkládací poličky a přihrádka
    • Snadné ovládání
    • Masivní konstrukce
    Zápory
    • Nesnadný transport
    • Náročnější na sestavení

    Za nejlepší plynový gril označujeme Campingaz 3 Series Woody LD. Jak sami vidíte, tenhle model vypadá skutečně fantasticky. Konstrukce z práškované oceli a akátového dřeva se bude jistě vyjímat na každé zahradě nebo párty. O vysoký výkon (9,6 kW) a rychlý ohřev se starají 3 trubkové hořáky z nerezu. Grilovací plocha čítá neuvěřitelných 2 800 cm2, navíc je rozdělena na litinový tál a rošt na gril Culinary Modular.

    Takové parametry pro vás znamenají snadnou přípravu pizzy, masa, různých asijských pokrmů a dalších jídel. Veškeré dění ovládáte pomocí ovládacích knoflíků, výsledky pak sledujete na teploměru. Jako praktický se ukázal přední plechový kryt s přihrádkou pro koření nebo nářadí. Vnitřní část konstrukce uschová i plynovou bombu (max. 5 kg).

    Campingaz 3 SERIES WOODY LX doporučujeme nejnáročnějším kuchařům, kteří pravidelně grilují. Tenhle zahradní gril zvládne pohostit až 12 hladových krků najednou. Nevýhodou je horší manipulace, protože daný model váží kolem 40 kilogramů. Stejně tak počítejte s náročnějším sestavením. I přesto je to skvělý litinový gril na pestré grilování.

    Nejlepší grily na dřevěné uhlí

    Fieldmann FZG 1003Tepro TorontoWeber Master-Touch GBS 57 cm
    Recenze Fieldmann FZG 1003Recenze Tepro TorontoRecenze Weber Master-Touch GBS 57 cm
    Velmi levný gril
    Malý gril – skvělý na cesty
    Nízká hmotnost
    Termotaška pro přepravu
    Gril za super cenu
    Velká grilovací plocha
    Snadné čištění
    Spousta úložného prostoru
    Jednoduchý transport
    Nekompromisní poměr cena/výkon
    Velká grilovací plocha
    Jednoduchá obsluha a údržba
    Snadné přemísťování
    Lze přikoupit bohaté příslušenství
    Malá grilovací plocha
    Bez víka
    Omezené možnosti použití
    Chatrnější konstrukce
    Méně povedený návod
    Není co vytknout
    Kompaktní gril na dřevěné uhlí za nízkou cenuLevný gril na dřevěné uhlí se snadnou údržbou a transportemJeden z nejlepších přenosných grilů na dřevěné uhlí. Doporučujeme i náročným strávníkům
    KOUPIT NA ALZA.CZ
    POROVNAT CENY
    KOUPIT NA ALZA.CZ
    POROVNAT CENY
    KOUPIT NA ALZA.CZ
    POROVNAT CENY

    Recenze Fieldmann FZG 1003

    Recenze Fieldmann FZG 1003

    Velikost grilovací plochy: 490 cm2 | Materiál roštu: chrom | Regulace teploty: ano | Polohovatelnost roštu: ne | Odkládací plocha: ne | Hmotnost: 1 kg | Přibližná cena: 429 Kč

    Klady
    • Velmi levný gril
    • Malý gril – skvělý na cesty
    • Nízká hmotnost
    • Termotaška pro přepravu
    Zápory
    • Malá grilovací plocha
    • Bez víka
    • Omezené možnosti použití

    Velký test zahradních grilů vyhodnotil jako ideální levný základ model Fieldmann FZG 1003. Jedná se o levný gril na dřevěné uhlí, který nestojí moc a svojí „grilovací sílou“ dokáže i tak uspokojit vaše očekávání. Základem je grilovací rošt s chromovanou ochranou o ploše 490 cm2. Je snadno vyjímatelný, a tudíž i praktický.

    Ostatně gril Fieldmann váží pouhý 1 kilogram, což má mnoho výhod. I přesto mu nechybí držák pro manipulaci s roštem a spodní vrátka pro regulaci teploty. Součástí balení je také multifunkční termotaška. Tu můžete využít pro přenášení grilu na cestách, v neposlední řadě jako šikovný sklad nápojů a potravin.

    Fieldmann FZG 1003 je kvalitní gril na dřevěné uhlí, který je díky své nízké váze a malým rozměrům mimořádně praktický. Mnoho toho ale logicky neumí, tudíž si je třeba promyslet, k jakým účelům jej budete užívat. Na cesty nebo občasné grilovačky ale vystačí.

    Recenze Tepro Toronto

    Recenze Tepro Toronto

    Velikost grilovací plochy: 3 220 cm2 | Materiál roštu: smalt | Regulace teploty: ano | Polohovatelnost roštu: ano | Odkládací plocha: ano | Hmotnost: 24 kg | Přibližná cena: 2 990 Kč

    Klady
    • Gril za super cenu
    • Velká grilovací plocha
    • Snadné čištění
    • Spousta úložného prostoru
    • Jednoduchý transport
    Zápory
    • Chatrnější konstrukce
    • Méně povedený návod

    Pokud s grilováním teprve začínáte, nebo nechcete do grilu investovat velké peníze, sáhněte po přenosném grilu Tepro Toronto. Za velmi nízkou cenu se dočkáte praktického a skutečně elegantního designu kufříkovitého tvaru. Jedná se o stabilní a masivní zahradní gril, jehož povrch byl natřen černou žáruvzdornou barvou.

    Díky možnosti kompletního uzavření se uvnitř grilu drží stabilní teplo, vlivem čehož je příprava pokrmů rychlá a úsporná. V případě potřeby lze využít otvory pro cirkulaci vzduchu. Tepro Toronto ovšem máte šanci použít i jako klasický gril bez víka. Kolečka a nízká hmotnost 24 kilogramů dovolí snadný transport.

    Vysoký komfort zajišťují odklápěcí plochy, z nichž je jedna výklopná. Pánové zase ocení otvírák na lahve přímo na hraně grilu. Grilovací plocha je veliká 3 220 cm2 a povrch je dvakrát smaltovaný.

    Nejednoho uživatele potěší vyjímatelný popelník a výškově nastavitelný vana na uhlí (snadná regulace teploty). Jak vidíte, Tepro Toronto je skvělý a vybavený zahradní gril na dřevěné uhlí za bezvadnou cenu.

    Recenze Weber Master-Touch GBS

    Recenze Weber Master-Touch GBS 57 cm

    Velikost grilovací plochy: 2 550 cm2 | Materiál roštu: chromovaný | Regulace teploty: ano | Polohovatelnost roštu: ne | Odkládací plocha: ne | Hmotnost: 15 kg | Přibližná cena: 7 390 Kč

    Klady
    • Nekompromisní poměr cena/výkon
    • Velká grilovací plocha
    • Jednoduchá obsluha a údržba
    • Snadné přemísťování
    • Lze přikoupit bohaté příslušenství
    Zápory
    • Není co vytknout

    Zahradní gril na dřevěné uhlí Weber Master-Touch GBS 57 cm patří mezi nesmírně oblíbené záležitosti. Snad úplně nejlepší je všestrannost tohoto grilu na dřevo. Velkou rozmanitost zaručuje integrovaný dělený grilovací rošt, přičemž není problém využít až 6 různých komponentů. Gril stojí na gumových kolech, ve spodní části zase můžete vidět velký popelník. Přemístění a užívání zahradního grilu Webere je tedy jednoduché.

    Praktickou součástí grilu je držák na poklop, který vás nebude pálit do ruky. Po bocích kotle jsou umístěna tažná madla a háčky, kam si můžete zavěsit grilovací nářadí. Uvnitř grilu na vás čeká velká plocha o velikosti 2 550 cm2, na níž naskládáte velké množství surovin. Materiál roštu je chromovaný, na zbytku konstrukce pak převládá smaltovaný povrch.

    Venkovní gril Weber Master-Touch GBS 57 patří mezi nejlepší volbu v poměru cena a výkon. Za příplatek získáte skutečně vynikajícího kuchařského pomocníka, který vám bude sloužit dlouhá léta.

    Nejprodávanější grily

    Jak vybrat gril

    Každá z následujících kapitol je svým způsobem důležitá. Jednou z nejdůležitějších je však zodpovězení otázky, kde budete gril používat. Ještě před nákupem si také promyslete, jak budete váš nový gril používat. Je totiž rozdíl, zdali máte v plánu si jednou za měsíc ogrilovat kousek masa na stísněném balkónu, nebo se těšíte na pravidelné grilování s přáteli. V prvním případě byste výhody drahého grilu ani nevyužili, u druhého byste bědovali nad malou kapacitou a rychlostí přípravy jídel.

    Gril - popis

    Umístění grilu

    Od umístění grilu se odvíjí i další parametry. Na trhu patří mezi nejpopulárnější grily kontaktní, plynové, elektrické a grily na dřevěné uhlí. Podle zvoleného typu je nutné dbát určitých pravidel. Například elektrický gril vám dobře poslouží i v interiéru, kdežto gril na dřevěné uhlí použijete pouze venku. Svým způsobem ale není problém použít i stolní elektrický gril někde na zahradě. Stačí elektrická přípojka a můžete vesele grilovat. Není vyloženě nutné vždy striktně využívat daný typ grilu na předem doporučený typ místa. To jen pro ujasnění.

    Jednotlivé grily se od sebe liší nejen pohonem/palivem, ale také způsobem a náročností na údržbu. Berte v potaz skutečnost, že takový gril na dřevěné uhlí musíte po použití vyčistit – popel a tak dále.

    Je vhodné rovněž zohlednit místo potřebné pro uskladnění. Téže byste neměli opomenout vzdálenost, na jakou budete váš gril přenášet. Budete na uklízení sami, nebo vám někdo pomůže? Můžete gril nechat na místě, nebo jej musíte vždy někam uschovat? Nejen o tom si nyní povíme něco víc.

    Výkon a počet osob

    Dle hodnoty výkonu se dá předem jakžtakž odhadnout, za jak dlouho se grilovací plocha rozehřeje na požadovanou teplotu. Výkon je přímo úměrný váze a velikosti grilovací plochy. U kvalitních grilů lze výkon do jisté míry regulovat, kupříkladu otočným kolečkem nebo tlačítky. I na to je dobré se zaměřit a zjistit, zdali volba výrobce vyhovuje také vám.

    Níže si uvedeme orientační tabulku, která vám o výkonu něco nastíní. Udávané parametry ale berte skutečně pouze jako orientační vodítko. Pokud často grilujete v úzkém rodinném kruhu a jednou za čas pořádáte velkou akci, není problém si koupit výkonnější gril, jehož výkon prostě nebudete vždy využívat na maximum.

    Výkon griluUrčení
    Do 5 kWRodinné grilování
    Do 10 kWGrilování pro 5 – 10 osob
    Od 10 kWGrilování pro oslavy a velké akce

    Některé grily pohání také motorek. V takovém případě je třeba zvážit, jaké množství masa budete grilovat a podle toho vybrat motorek na gril. Raději volte výkonnější než slabší, u něhož by hrozilo, že naloženou kýtu nebo sele neutáhne.

    Velikost grilovací plochy

    Jak jsme si poznamenali výše, výkon je úzce spojen s velikostí grilovací plochy. Berte na to zřetel a při nákupu se zbytečně neunáhlete. Je zkrátka problém, pokud má nějaký gril malý výkon a velkou grilovací plochu. Je to podobné, jako má velké auto malý/slabý motor. Takové vozidlo jede pomalu a zážitek z jízdy za moc nestojí. Podobně jsou na tom i grily.

    Jestliže plánujete grilovat sami pro sebe nebo v rámci několika osob, bohatě vám vystačí malá plocha. O grilované dobroty se rozdělíte a na další várku si maximálně chvíli počkáte. Pro menší počet strávníků vystačí gril s plochou kolem 1 200 m2. Pro větší počet osob jsou již vhodnější větší grilovací plochy. Mimo počtu lidí se zamyslete i nad surovinami, které máte v plánu grilovat. Pokud již nyní víte, že holdujete velkým porcím masa, celým kuřatům nebo kýtám, určitě zvažte koupi velkého grilu/plochy.

    Hmotnost

    Podle velikosti plochy a druhu grilu se odvíjí i hmotnost. Pokud budete gril často přenášet, asi bychom doporučili něco lehčího. Výkonnější a větší grily jsou ale těžké, s tím už nic nenaděláme. Nejlehčí grily váží pouhých několik kilogramů, ty plechové váží kolem nějakých 4 kil. Naopak hmotnost velkých litinových grilů mnohdy přesáhne až 70 kilogramů. Plynové typy váží mezi 10 až 35 kilogramy.

    Ne vždy ale znamená vysoká hmotnost zákonitě horší transport. Kvalitní modely jsou vybaveny kolečky, s nimiž se gril lehko přemisťuje. I takové modely jsou tedy přenosné.

    Konstrukce

    Při výběru nového grilu je zásadní bezpečnost. V prvé řadě musí být konstrukce stabilní a pevná. Takové vlastnosti zajistí jedině použití kvalitních materiálů, které během času a provozu nemění své vlastnosti. Ideální je silná ocel nebo železo. U levnějších grilů se ale můžete snadno potkat s tenkými plechy nebo úzkými nožkami.

    gril lokomotiva

    Dejte si na to pozor. Pokud bude gril vachrlatý, může se snadno převrhnout a neštěstí je na světě. Tuhle problematiku nejvíce řešte u venkovních grilů na dřevěné uhlí, kde je stabilita asi nejdůležitější. Mimo bytelnosti se zaměřte i na konstrukci pod nádobou nebo případně roštem. I ta by měla být – pokud možno – velká, pevná a kvalitní.

    Kromě klasických podob jsou mezi lidmi populární grily ve tvaru lokomotivy. Jsou zajímavé hlavně svojí podobou a celkovým zpracováním. Neméně populární jsou i grily na sele nebo prase, které jsou schopny pojmout skutečně pořádný kus flákoty. Existují dokonce i vodní grily nebo grily na gyros.

    Materiál grilovací plochy a roštu

    Mezi nejkvalitnější rošty patří nerezový nebo litinový. Každý má své kladné a negativní vlastnosti.

    • Litinový rošt – Oproti nerezovému typu je litinový rošt na gril bytelnější a těžší. Díky kvalitnímu materiálu má delší životnost a zvládá dokonale rozvádět teplo. Mezi nevýhody litiny patří náročnější čištění a vyšší pořizovací cena.
    • Nerezový rošt – Vůči litinovým konkurentům jsou nerezové rošty lehčí a snadno se udržují čisté, protože jim nevadí ani ocelový kartáč. Nerez ale zase hůře akumuluje teplo.
    • Grilovací kámen – Kámen na gril patří mezi oblíbené grilovací rošty. Rovněž se jim říká žulová deska na gril nebo lávové kameny na gril. Kámen na gril se chová podobně jako litinový rošt. Maso prakticky nejde připálit, ovšem kámen se hodně špatně čistí a udržuje hezký.
    • Teflonový rošt – Teflonovou podložku na gril má většina kontaktních grilů. Dobře rozvádí teplo a snadno se udržuje. Největší nevýhodou je ale náchylnost na poškození, respektive poškrábání. Na takový povrch nedoporučujeme používat žádné kovové nástroje, ale pouze speciální náčiní (speciální plast, dřevo…).
    • Hliníkový rošt – S tímto typem se potkáte u jednorázových grilů, neboť mezi nesporné výhody patří lehkost a snadný transport. Právě tyto vlastnosti jsou pro gril na jedno použití nejdůležitější. Hliníkový rošt na gril se ale nehodí pro opakované použití. I přesto mají lidé takový jednorázový gril velmi rádi.
    • Smaltovaný rošt – Tyhle rošty mají stejné vlastnosti jako jejich litinová obdoba, ovšem navíc jsou pokryty vrstvou smaltu. Také se jednoduše čistí, ovšem není vhodné používat drátěnky nebo kovové nástroje. Smaltovaný povrch je náchylný na poškrábání.

    Existují také rošty žebrované nebo mřížkované, které se hodí pro grilování masa, sýru nebo pečiva. Hladké rošty jsou skvělé pro palačinky nebo vejce, jejichž chutný vnitřek vám nikam neuteče.

    Jak vyčistit gril

    Správná a důkladná údržba grilu je pro nejlepší grilovací výsledky naprosto zásadní. Pokud budete grilovat na připáleném roštu nebo lávovém kameni, výsledky nebudou úplně stoprocentní. Stejně tak pamatujte na své zdraví, protože přepálený tuk je prokazatelně rakovinotvorný.

    Nejnáročnější na údržbu jsou velké grily, zejména na dřevěné uhlí. Kromě roštu je nutné vynést popel, očistit nádobu a povrch grilu. Zbytky jídla budou téměř všude, takže takové čištění zabere nějaký čas. Jednou za čas se vyplatí udělat generálku, minimálně po grilovací sezóně. Pro čištění je nejlepší teplá voda a nějaký kuchyňský saponát. Nejméně náročné na údržbu jsou grily elektrické. Ovšem pokud budete grilovat neopatrně, i tento typ lze pořádně umazat.

    Znovu připomínáme, abyste na každý povrch volili výrobcem určené náčiní. Pamatujte, že teflon nemá rád kovové předměty, které jeho povrch rychle poškrábou a znehodnotí. Gril také po každém grilování ukliďte nebo zakryjte plachtou. Vnější vlivy, jako je déšť nebo teplé sluneční paprsky, vašemu grilu na životnosti nic nepřidají.

    Příslušenství na gril

    Jak jsme si výše opakovaně říkali, některé rošty potřebují speciální nářadí. Není samozřejmě podmínkou je hnedka kupovat, náčiní na grilování vám ale dokáže zajistit vysoký komfort. Ačkoliv jsou grily obecně dosti vybavené sami o sobě, pro jejich plnohodnotné používání se hodí i nějaké příslušenství.

    Někdy nemusí být vyloženě nutností, ovšem na druhou stranu vám dokáže minimálně ušetřit čas a nervy. V neposlední řadě může být jídlo rychleji připravené.

    Víko

    Pro správné grilování je většinou potřeba víko. To by mělo být vyrobena z kvalitního materiálu, který nebude do jídla pouštět škodlivé látky. Víko na gril by mělo dobře těsnit tak, aby po stranách neunikalo teplo a kouř. Správné víko dokáže grilovaným dobrotám zajistit šťavnatost a kouřové aroma. Takové jídlo je chutnější, voňavější a rychleji připravené.

    Mísa na tuk

    Během přípravy masa, uzenin a jiných dobrot dochází k uvolňování tuků, šťáv a vody. Není úplně vhodné, aby tyto tekutiny kapaly přímo do ohně nebo na hořáky. V takovém případě dochází ke znečištění grilu a vzniku nevábných vůní. Pomocí misky nebo mísy na odchytávání tuku můžete takovému nešvaru učinit přítrž.

    Postranní hořák

    Skutečně náročným kuchařům doporučujeme gril s postranním hořákem, který mívají plynové grily. Na takový hořák si můžete postavit pánev na gril nebo hrnec s přílohou. Na grilu jste schopni kompletně připravit plnohodnotný oběd nebo bohatou večeři.

    Odkládací plocha

    S odkládací plochou se potkáte u velkých zahradních grilů. Některé mají hned několik ploch pro umístění náčiní, surovin a nádobí. Takové grilování je pak pohodlné a praktické.

    Termostat a teploměr

    Pro hlídání ideální teploty je vhodný termostat, kterým jsou osazeny většinou velké zahradní grily. Kromě termostatu je pak výborný teploměr umístěný přímo ve víku grilu, díky čemuž máte neustále přehled o teplotě pod ním.

    příslušenství na gril

    Grilovací náčiní

    Na obracení masa, zeleniny a dalších pochutin jsou vhodné obracečky, nerezové kleště, vidličky, nože, mazátka a další grilovací nářadí. Někomu se mohou hodit i různé věšáky a košíky, případně rozpalovače dřevěného uhlí. Pokud neradi uklízíte, zvažte i nákup jednorázového nádobí, které po grilování prostě vyhodíte do koše.

    Elektrické grily

    I když dříve nebyly elektrické grily příliš vyhledávané, v dnešní době je tomu přesně naopak. Postupně dohánějí i tradiční zahradní grily, vůči nimž mají mnoho výhod. V prvé řadě není nutné zakládat oheň a dále se o zdroj tepla neustále starat. Tady zapnete start, nastavíte teplotu a nic dalšího neřešíte. Pak už jen hlídáte přípravu jídla. Namísto ohně se o zdroj tepla stará topná spirála a grilovací povrch. Nevznikají škodlivé látky, kouř a nepořádek s ohněm spjatý.

    kontaktní gril

    Elektrické grily jsou vynikající také pro svoji všestrannost. Chutné maso si můžete ogrilovat doma na kuchyňské lince nebo balkóně. Pokud máte přípojku elektrické sítě, elektrický gril dobře pracuje i na zahradě nebo venkovních prostorách. Svojí grilovací plochou se ale většinou nehodí pro velké akce s mnoha hladovými krky. Pokud si ale každý počká, ani tady nemusí být problém.

    Elektrické grily jsou tedy jednoduchá a snadno ovladatelná zařízení, jejichž nenáročný chod je prakticky bezúdržbový. Nevzniká popel ani kouř. Navíc nemusíte kupovat dřevěné uhlí. Nevýhodou těchto pomocníků je nutnost elektrické přípojky. Mimo domov se tedy hůře používají, pokud ovšem nemáte elektrocentrálu.

    Typy elektrických grilů

    Kontaktní gril

    Výhodou kontaktních grilů je oboustranné grilování. Steaky, ryby, zeleninu, tousty a další pokrmy připravíte rychle a snadno. U některých modelů lze horní plochu nastavit tak, aby se vůbec nedotýkala připravovaného jídla, ale pouze vyzařovala teplo. Taková možnost je skvělá například během přípravy sýru a ryb.

    Kromě kontaktních grilů existují také otevřené varianty. Takové si můžete buď rovnou koupit, nebo váš kontaktních gril přetransformovat na otevřený. Některé typy totiž dovolují obě části naplno rozevřít do 180 stupňů. Při jejich výběru se zaměřte na upevnění obou částí, které by mělo být určitě kvalitní.

    Elektrický gril

    Nekontaktní varianta je mezi zákazníky také velmi populární. Právě tady oceníte největší výhody elektrických grilů. Tyhle typy se extrémně rychle zahřívají, svými malými rozměry se hodí i do malých prostor, snadno se udržují a přenáší a nemusíte kupovat dřevěné uhlí nebo brikety. Elektrické grily využijete v kuchyni, na balkóně nebo zahradě. Je to zkrátka perfektní grilovací společník, který se dá pořídit za rozumnou cenu.

    Raclette gril

    Že jste o něčem takovém ani neslyšeli? Nevadí, nejde o nic složitého. Raclette grily jsou zařízení se dvěma patry. Na horním můžete připravovat třeba maso, slaninu a zeleninu, na dolním patře si mezitím není problém připravit sýr nebo brambory. Jak vidíte, raclette grily jsou velmi efektivní pomocníci.

    Klady
    • Rychlý ohřev
    • Rovnoměrná příprava pokrmů
    • Snadné používání
    • Vysoká bezpečnost
    • Možno používat v interiéru
    • Bez popele
    Zápory
    • Slabší prožitek z grilování
    • Nutná elektrická síť
    • Hrozí dřívější porucha

    Funkce elektrických grilů

    Kvalitní elektrický gril svému pánovi nabízí nepřeberné množství funkcí. I přesto dobře považte, zda se pro vaše kuchařské mistrovství hodí nebo ne. V zásadě ale můžeme tvrdit, že většinu z nich využijeme všichni – tedy i méně zdatní kuchaři.

    Funkce griluPopis funkcí
    DisplejPřehledný servis informací o grilování
    ČasovačUpozorní vás na dobu přípravy pokrmů. Skvělá pomůcka zejména pro přípravu masa
    Signalizační kontrolkyUpozorní na provoz grilu a dosažení požadované teploty
    TermostatPohodlná a přesná regulace teploty
    Rozebíratelná konstrukceGril se lépe čistí a některé části lze vložit do myčky nádobí
    Dlouhý kabelVhodná délka vám ušetří starosti a nervy

    Plynový gril

    Mezi základní pilíře plynových grilů je propan butan, který představuje hlavní zdroj tepla těchto grilů. Plynové grily se různí svojí velikostí. Není problém koupit menší cestovní, ovšem stejně tak si můžete na zahradu koupit plynový gril se 4 hořáky. Grilování na plynu je především komfortní.

    plynový gril - recenze

    Plyn neprodukuje škodlivé látky ani dým, přičemž lze snadno regulovat jeho sílu – tedy výkon. Jedním otočením se dočkáte maximálního výkonu, tudíž nemusíte na nic čekat. Nevýhodou plynových grilů je zpravidla vyšší pořizovací cena, přičemž stejně tak berte v úvahu i nákup propan butanu. Ani manipulace nebývá někdy jednoduchá, protože musíte přemísťovat také propan butanovou bombu. Absence ohně někomu rovněž vadí.

    Před koupí plynového grilu se zaměřte na počet hořáků a jejich rozmístění. Odborníci se shodují na tom, že čím větší počet hořáků daný gril má, tím lépe. Takové grilování je rovnoměrnější a rychlejší. Hořáky by měly být rozmístěny po celé grilovací ploše tak, aby se všechny pokrmy připravovaly stejnou rychlostí. Skvělá je i funkce, která dovolí regulaci každého hořáku zvlášť. Na jedné ploše tak můžete připravovat naprosto odlišné pokrmy.

    RBS gril

    Tyhle plynové grily využívají technologii RBS (Radiant Burner System), která se od klasických plynových verzí liší umístěním hořáků. Ty nejsou umístěny na spodní straně grilovací vany, ale na bočních. Takové umístění dokáže zajistit ideální teplotu a rovnoměrnou přípravu pokrmů. RBS varianta je nejzdravější, protože během přípravy jídla nedochází k odkapávání tuků na hořáky, tudíž nevznikají škodliviny ani zápach.

    Gril s lávovým kamenem

    Plynový lávový gril je skvělý pro rovnoměrnou přípravu jídla. Lávový kamen zachytí tuk, který by jinak odkapával do ohně. Problém ale může nastat v okamžiku, kdy tuk na žulové desce vzplane. Je tedy dobré přípravu jídla hlídat a případně plamen stáhnout nebo uhasit.

    Klady
    • Bleskový ohřev
    • Rovnoměrná příprava jídla
    • Jednoduché používání
    • Zdravé vaření
    • Nevzniká popel
    Zápory
    • Nutné kupovat propan butan
    • Vyšší pořizovací cena
    • Nelze provozovat v uzavřené místnosti

    Gril na dřevěné uhlí

    Mezi nejpopulárnější zahradní grily patří také grily na dřevěné uhlí. Při spalování uhlí vzniká typický kouř, který nám největší měrou evokuje tu pravou grilovací náladu a požitek. Maso má typickou vůni a chuťovou kvalitu. Gril na dřevěné uhlí ale zároveň patří mezi nejnáročnější. Kromě kupování uhlí a častého zatápění je složitější regulace teploty a celková údržba teploty.

    Test Fieldmann FZG 1009

    Oheň je často prudký, jindy nám téměř uhasne. Namísto knoflíků a ukazatelů přijde na řadu mechanická síla. Otevírání a zavírání průduchů ve víku grilu, případně vrátek ve spodní části. Po dogrilování nastávají trable s popelem a čištěním. Podobně je důležité nechat oheň dohořet, aby nedošlo k zahoření popelnice.

    Klady
    • Největší požitek z grilování
    • „Kouřová“ vůně připravených pokrmů
    • Zpravidla nižší pořizovací cena
    Zápory
    • Delší doba ohřevu
    • Vzniká popel a dým
    • Náročnější na údržbu

    Jak rozpálit gril na dřevěné uhlí

    Není to sice žádná extra věda, jisté základy je ale vhodné přesto dodržet. Nejsme sice experti na oheň, s grilováním ale máme bohaté zkušenosti.

    1. Gril umyjte a očistěte od zbytků
    2. Před rozděláním ohně postavte prostor pro oheň, pokud možno, zády k větru
    3. Dřevěné uhlí nebo brikety rozložte do tvaru kužele. Použijte kolem 10 kusů
    4. Použijte vhodný podpalovač, který umístěte do příhodného místa
    5. Po vzplanutí zatím gril nepřikrývejte a nechte vytvořit žhnoucí uhlíky, na které přidávejte postupně další
    6. Jakmile získáte hodně uhlíků, tyto pravidelně rozmístěte po topeništi
    7. Následně vložte rošt, který potřete olejem
    8. Po rozehřátí na správnou teplotu vkládejte suroviny
    9. Nezapomínejte pravidelně přitápět, aby zůstala teplota stabilní

    Recepty na gril

    Maso na gril

    Na všech typech grilů můžeme připravovat šťavnaté maso. Níže si uvedeme několik nejpopulárnějších receptů na gril. Jsou lahodné, a hlavně velmi jednoduché. Zvládnou je i tatínci s pivem v ruce. V rámci receptů vám tak poradíme, jaké maso na gril vybrat. Mnoho z vás totiž tápe, co na gril vlastně dát a co stojí vůbec za to.

    Špízy na gril

    Co budeme potřebovat:

    • Kuřecí nebo vepřové maso
    • Paprika kapie
    • Kabanos
    • Cibule

    Maso opatrně naklepeme, pokrájíme na menší kousky, řádně posolíme a popepříme. Připravené kousky napichujeme s dalšími nakrájenými ingrediencemi, hezky postupně a těsně na sebe. Na obou koncích by mělo zůstat maso, aby se směs nerozjela.

    špízy na gril

    Krkovice na gril

    Co budeme potřebovat:

    • 4 plátky krkovice
    • 2 posekané cibulky
    • 2 stroužky česneku
    • 2 lžíce kečupu
    • 2 lžičky worcestrové omáčky
    • 2 lžičky majoránky
    • 1-2 hrsti zelené petrželky

    Krkovičku naklepeme, osolíme a opepříme. Ve větší míse smícháme česnek, cibuli, kečup, worcestrovou omáčku, majoránku, nasekanou petržel a trošku cukru. Maso naložíme do marinády a necháme asi hodinu v chladu hezky odstát. Věřte, že správně naložená krkovice na gril je základ.

    Po vytažení grilujeme každou stranu naložené krkovičky asi 6 minut. Po dogrilování můžeme maso ještě potřít marinádou. Podobnou metodu uplatníte i na vepřové maso nebo vepřovou kýtu na gril, kuřecí maso na gril nebo krůtu.

    krkovice na grilu

    Mleté maso na gril

    Co budeme potřebovat:

    • 500 g mletého masa (jakékoliv chcete)
    • 1 cibule
    • 1 vejce
    • 2 lžíce hladké mouky
    • 1 vrchovatá lžíce solamylu
    • zhruba 2,5 l vody
    • libovolné koření

    K mletému masu na gril přidáme nakrájenou cibuli a zbylé ingredience. Hmotu vypracujeme a vytvarujeme do požadovaného tvaru – válečky nebo koule. Jakmile máme směs hotovou, osolíme vodu a přivedeme k varu. Mleté maso zavaříme asi po dobu 5-7 minut. Masovou směs poté vložíme do nádoby se studenou vodou, kde rychlým zchladnutím ztuhne. Po zchladnutí je mleté maso připravené na grilování.

    mleté maso na gril - recept

    Jak naložit maso na gril

    Základem naložení masa na gril není pouze kvalitní maso z řeznictví, ale také marináda. Marinování má za úkol několik věcí. Především dodává masu chuť a maso dělá křehčím. Pokud necháte maso marinovat po správnou dobu, příprava dobře naloženého masa je také rychlejší.

    Nakládání masa na gril není nijak složité. Základem jsou 3 ingredience: olej, sůl a něco kyselého. Olej zastává roli tuku, který maso dobře promastí a během grilování nedochází k připalování. Sůl učiní maso poddajnějším a křehčím. Podobnou schopnost má také přidání kyselé ingredience, jako je citron, vinný ocet, pomerančový džus, hořčice a jiné druhy.

    Marináda na gril

    Osvědčenou a jednoduchou marinádu na gril připravíte z následujících ingrediencí:

    • 1 špetku soli
    • 4 stroužky česneku utřené s 1 lžící hořčice
    • 8 lžíce rostlinného oleje
    • 4 lžíce kečupu – jemného
    • 1 lžíce sójové omáčky
    • grilovací koření
    • mletý pepř

    Všechny výše uvedené suroviny spolu pořádně promícháme. V případě potřeby lze přidat i trochu piva. Maso nechte v této směsi marinovat 2-3 dny. Do takové směsi můžete dát jakékoliv maso. Je to ideální marináda na kuřecí maso, na vepřové maso nebo kuřecí křídla.

    marináda na gril

    Jak naložit panenku na gril

    Pokud je to možné a vašemu receptu to vyhovuje, nechte panenku vcelku. Pomocí ostrého nožíku odstraňte zbylé blanky, čímž snížíte případnou tuhost panenky. Abyste docílili nejlepší chuti panenky, před grilování ji pouze osolte a nenamáčejte ji do žádné marinády. Jedině tak docílíte nejlepší úpravy, chutě panenky a šťavnatosti. Teprve po ogrilování sáhněte po nějaké teplé nebo studené omáčce.

    Jak naložit makrelu na gril

    Co budeme potřebovat:

    • vykuchané makrely
    • mletá paprika sladká
    • mletá paprika pálivá
    • sušený česnek
    • sůl, mletý pepř a kmín
    • olej

    Uvedené koření smícháme se solí a připravené makrely posypeme z venku i zevnitř. Takto naložené ryby naskládáme na plech a řádně zalijeme olejem. Makrely ponecháme v lednici 3 dny, každý den je minimálně jednou otáčíme. I během grilování můžeme makrely potírat dříve připravenou směsí.

    makrely na grilu - recept

    Klobásy na gril – jak na to

    Leč si každý myslí, že grilování klobás je činnost jasná a snadná, skutečnost není zase tak růžová. Proto jsme připravili několik dobrých tipů a rad, jak si na grilovaných klobáskách pochutnat.

    V prvé řadě je důležité koupit kvalitní uzeninu. Bez ní to prostě nejde. Vyhýbejte se nízkému podílu masa, ale naopak kupte klobásy s viditelnými mozaikami z kousků masa a tuku. Teprve pak budou ogrilované klobásy chutné a šťavnaté. Další věcí je správná příprava. V žádném případě klobásky nenařezávejte. Pokud do nich říznete nebo píchnete, všechna šťáva vyteče a výsledek nebude stát za nic.

    klobásy na gril

    Třetí radou je správné promazání. Můžete sáhnout po vlastní marinádě nebo po klasickém oleji. Ať už použijete cokoliv, nezapomínejte klobásy během grilování potírat. Jedině tak uzenina nepraskne a její povrch ochráníte před vzniklým žárem. Tím se dostáváme k dalšímu kroku. Není moc dobré rozpalovat gril na maximum. U klobás postačí nižší až střední teplota. Pokud bude teplota moc vysoká, klobásky se roztrhnou nebo přinejmenším spálí.

    Bůček na gril

    Co budeme potřebovat:

    • 500 g  bůčku bez kosti a s kůží
    • 100 ml světlého piva
    • 50 ml sojové omáčky
    • 2 lžíce medu
    • 5 stroužků česneku
    • 2 šalotky
    • sůl, pepř

    Přípravu bůčku na gril začneme tak, že libové maso nakrájím na pravidelné plátky. Uvedené ingredience dobře promícháme, šalotku nakrájíme na drobné kousky a česnek klasicky prolisujeme. Vzniklou směsí připravený bůček důkladně potřeme a necháme odpočívat v lednici po dobu 2 dní.

    Poté bůček vytáhneme a před grilování setřeme marinádu, která by se nám jinak na grilu připalovala. Takto připravený bůček vložíme na gril, kde jej po dobu 30-40 minut grilujeme do měkka. Nezapomínáme otáčet.

    bůček na gryl

    Hermelín na gril

    Co budeme potřebovat:

    • hermelín
    • grilovací koření
    • olej

    V připravené misce rozmícháme asi 1 deci oleje a 2 polévkové lžíce grilovacího koření. Ve vzniklé směsi obalíme hermelín ze všech stran a zabalíme do alobalu. Snažte se, aby přeložení bylo na boku. Takto zabalený hermelín vložíme na rozpálený gril po dobu 5-10 minut. Poté rozbalíme alobal a ogrilovaný hermelín jíme buď rovnou z alobalu nebo klasicky z talíře. Jak vidíte, připravit sír na grilu není vůbec složité.

    hermelín na gryl

    Oblíbené značky grilů

    Weber gril

    Mezi nejkvalitnější a nejlepší grily jednoznačně patří značka Weber. Ostatně náš test grilů hovoří za vše a danou značku jsme častokrát doporučili. Historie společnosti sahá do 50. letech, od té doby se stala doslova symbolem grilování po celém světě. První grily Weber se začaly prodávat už v roce 1952. Původnímu kulovému grilu se hodně lidí vysmívalo, až se nakonec zjistilo, že takový tvar je efektivní. Grily Weber patří mezi špičku.

    Tefal gril

    Značku Tefal není nutné nijak dlouze představovat. Vznikla vlastně náhodou, když v roce 1954 aplikoval Marc Grégoire na pánve teflonový povlak. Brzy nato se stal tento postup světovým hitem a teflonové pánve máme dnes všichni doma. A nejen pánve a různé kuchařské vybavení patří mezi špičkové. Také grily Tefal jsou vysoce praktické, kvalitní a odolné.

    Gril Campingaz

    Založení firmy Camping Gaz se datuje do roku 1949, když francouzští inženýři chtěli vyrobit skladný a jednoduše přemístitelný vařič. Během vývoje vymysleli první butanovou láhev, která se začala brzy prodávat po celém světě. Společnost začala později vyrábět i vlastní vařiče, které si lidé rádi brali na kempování a výlety. Ani na gril Campingaz jsme v našem porovnání grilů nezapomněli.

    Gril Sencor

    První krůčky začala společnost Sencor šlapat kolem 50. let minulého století. Vznik byl však oficiálně ohlášen v roce 1969. V současné době patří tato firma mezi populární výrobce elektroniky. Vyznačuje se především slušnou kvalitou a cenovou dostupností. Také grily Sencor patří mezi ty lepší.

    Sage gril

    Od ledna roku 2018 se v České i Slovenské republice setkáváme s prémiovou značkou Sage, která symbolizuje kvalitu, design a inovaci. Produkty této společnosti jsou úspěšně prodávány ve více než 50 zemích světa. Historie sahá do roku 1932, kdy firma vyrobila první sendvič-toaster na světě. Po jeho uvedení na trh v roce 1974 se například jenom v Austrálii prodalo přes 400 tisíc kusů.

    ETA gril

    Společnost ETA byla založena v roce 1943 podnikatelem Janem Prošvicem, který začal vyrábět elektrické žehličky. Od té doby uplynulo již hodně vody a značka ETA patří mezi nejkvalitnější na světě. V současné době se na trhu prodává i několik elektrických grilů ETA.

    Gril Fieldmann

    Na českém trhu se můžete se značkou Fieldmann setkat hlavně mezi nářadím pro dům a zahradu. Jedná se o ryze českou značku, která má u nás silné zázemí velké společnosti. Grily Fieldmann jsou velmi kvalitní a můžete si je pořídit již od pár tisíc. Výjimkou ovšem nejsou ani dražší modely.

    Gril De’Longhi

    Také grily De’Longhi jsou mezi zákazníky hodně žádané. Jsou především cenově dostupné a kvalitní. Firma byla založena v roce 1902 rodinou De’Longhi, která se nejprve zaměstnávala výrobou průmyslových dílů včetně výroby kamen na dřevo. Až později se společnost zaměřila na různé elektronické spotřebiče, jež patří mezi špičkové, zejména co se designu týče.

    Gril Jata

    Společnost Jata dodává na trh spoustu elektrických grilů za nízké ceny. Jata byla založena v roce 1943, kdy se začala věnovat výrobou a prodejem malých elektrospotřebičů, což tak činí dodnes. Sídlo Jaty je v městě Abadino ve Španělsku.

    Gril Hecht

    Uznávaná značka Hecht na trh dodává kvalitní plynové grily a grily na dřevěné uhlí. Vznik společnost sahá do roku 1994, první výrobky se začaly prodávat v roce 1998. Čeští majitelé se zaměřili na elektrické plotostřihy a pily. Grily značky Hecht patří mezi oblíbené a žádané výrobky.

    Kde koupit gril

    Nejlepší místo pro koupi grilu je srovnávací portál Heureka, kde najdete všechny druhy grilů různých cenových kategorií. Zajímavé modely najdete i na e-shopu Lidlu, kde mají například kontaktní grily nebo různé grilovací náčiní. Spousta výprodejů probíhá i na Alze, Hornbachu či Obi. Hodně grilů je k vidění samozřejmě v bazaru.

    Nejprodávanější grily

    Sdílejte článek

    Ohodnoťte článek

    Celkové hodnocení: 4.9 (11 hlasů)

    Autor článku

    Petr Smejkal
    Petr Smejkal

    Petr má rád nové technologie, historii, internet a zajímavé knihy. Obdivuje Elona Muska, působí jako externí redaktor Prima ZOOM a postupně proniká do tajů SEO.

    Podobné články

    Diskuse u článku

    Přidat komentář

    Přidat komentář

    Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Odeslat komentář