Jako zkušení uživatelé jsme pro vás připravili velký test a porovnání grilů 2024, které jsme rozdělili do 4 kategorií. Recenze se týkají kontaktních, plynových, elektrických a grilů na dřevěné uhlí. Nezapomeňte se podívat na rady jak vybrat gril.
Nejlepší plynový gril na trhu. Masivní konstrukce, vysoký výkon a komfort.
Nejlepší přenosný gril na dřevěné uhlí. Doporučujeme i nejnáročnějším.
Gril pro kontaktní i klasické grilování s velkou plochou. Odolný a nepřilnavý povrch.
Jednoduchý stolní a kontaktní elektrický gril 2v1. Griluje i zapéká.
Nejlepší kontaktní grily
Špičkový kontaktní gril Tefal se spoustou funkcí. Nastavíte i propečenost.
Gril pro kontaktní i klasické grilování s velkou plochou. Odolný a nepřilnavý povrch.
Výkonný kontaktní gril s regulací teploty a snadnou údržbou za lákavou cenu.
Tefal Optigrill+ XL GC722D34 – nejlepší kontaktní gril 2024
Velikost grilovací plochy: 800 cm2 | Materiál roštu: hliník | Regulace teploty: ano | Polohovatelnost roštu: ano | Odkládací plocha: ne | Hmotnost: 5,96 kg | Přibližná cena: 5 699 Kč
- Špičkové grilovací výsledky
- Spousta funkcí
- Vysoký výkon
- Světelné i zvukové upozornění
- Nastavení propečenosti masa
- Horší na transport
- Kratší přívodní kabel
Grilujete často a rádi? Pak raději investujte o něco větší prostředky a zvažte nákup kvalitního kontaktního grilu Tefal Optigrill+ XL GC722D34, který se postará o přípravu chutných pokrmů. Nejprve musíme pochválit velkou grilovací plochu 800 cm2, na kterou se vejde 6 až 8 porcí. Desky z litého hliníku hodně vydrží a díky povrchu PTFE je lze mýt v myčce nádobí, stejně jako dodávaný tác na šťávu.
Automatický senzor grilování sám nastaví správnou teplotu podle velikosti a tloušťky jakékoliv potraviny. Vybírat můžete až z 9 programů pro přípravu chutných dobrot. Konkrétně najdete burger, drůbež, sendviče, klobásu, červená masa a ryby. Barevný indikátor stupně propečení vám zaručí perfektní grilovací výsledky: od krvavé po hodně propečené maso. Každá fáze je hlášena zvukovým signálem.
Pozorný čtenář již ví, že kontaktní gril Tefal Optigrill+ XL GC722D34 má termostat. Krom toho vychvalme vysoký příkon 2 000 Wattů, který dokáže zajistit bleskurychlý ohřev bez zbytečného čekání. Zkušenosti příliš negativ neodhalily. Někdo si ale stěžuje na kratší přívodní kabel (cca 75 cm) a nesnadný transport – gril není za co chytnout.
WMF Lono – velký gril s dvojím využitím
Velikost grilovací plochy: 1 300 cm2 | Materiál roštu: hliník s nepřilnavou úpravou | Regulace teploty: ano | Polohovatelnost roštu: ano | Odkládací plocha: ne | Hmotnost: 4,23 kg | Přibližná cena: 4 499 Kč
- Velká grilovací plocha
- Kvalitní a odolné zpracování
- Rozkládací – pro kontaktní i klasické grilování
- Flexibilní naklonění kontaktní plochy
- Nepoškrábatelný a nepřilnavý povrch
- Snadná údržba
- Žádné
WMF Lono 04.1511.0011 2v1 patří mezi stolní grily, které můžete využívat jako oboustranně kontaktní typ nebo po rozložení i jako běžný gril na domácí použití. Rozměry grilovací plochy jsou 320 × 420 mm, což znamená velkou grilovací plochu přes 1 300 cm2. Tento model se tak hodí i pro početnější rodiny či na velké grilovačky s přáteli. Příkon dosahuje 2 100 W. Teplotu si můžete nastavit v pěti stupních pomocí jednoduchého ovládacího kolečka.
Velkým plusem při kontaktním grilování je flexibilní připevnění desky. Ta se díky možnosti náklonu přizpůsobí vloženému jídlu. Lze tak plnohodnotně naráz grilovat zelenin, klobásy, maso a další věci s rozdílnou tloušťkou. Na hliníkových deskách také oceníte nepoškrábatelný a nepřilnavý povrch, díky kterému můžete omezit přidávání oleje. Samozřejmě pro odkapávající tuk z jídla nechybí zachytávací nádoby na mastnotu.
Gril WMF Lono 04.1511.0011 je na první pohled robustní a odolný spotřebič s kvalitním zpracováním, které zajistí dlouhou životnost. Jeho hmotnost dosahuje 4,23 kg. Vzhledem k velké grilovací ploše je nutné počítat s nadprůměrnými rozměry. Díky možnosti uložení ve svislé poloze však tolik místa u vás v kuchyni nezabere. Tělo grilu z nerezové oceli Cromargan a má povedený design. Pro snadnou údržbu se dají grilovací desky odejmout. Odepnuté plochy pak lze mýt v myčce nádobí.
ECG KG 300 Deluxe – dobře vybavený kontaktní gril
Velikost grilovací plochy: 660 cm2 | Materiál roštu: nerez + nepřilnavá povrchová úprava | Regulace teploty: ano | Polohovatelnost roštu: ano | Odkládací plocha: ne | Hmotnost: 5,8 kg | Přibližná cena: 1 990 Kč
- Dobrý poměr ceny a kvality
- Vysoký výkon
- Nastavitelná pozice grilování
- Regulace teploty a teplotní ochrana
- Snadná údržba
- Kratší kabel
- Trošku vyšší hmotnost
Kontaktní gril ECG KG 300 Deluxe má kvalitní zpracování a přitom stále přijatelnou cenu. Díky poměrně kompaktní velikosti s plochou 660 cm2 se snadno ve složené podobě vejde i do menších domácností a umožní vám grilovat prakticky kdekoliv a kdykoliv. Zároveň po rozložení poskytne dostatek místa i na větší porce. Hodí se pro přípravu masa, zeleniny, sendvičů a mnoha dalších pokrmů.
Podle typu grilování se dá ECG KG 300 Deluxe používat ve 3 polohách – pro zapékání, grilování nebo BBQ. Tento kontaktní gril umožňuje regulovat teplotu, díky čemu můžete pomalu propékat silnější kousky masa i rychle osmahnou topinku. Práci vám usnadní také další praktické funkce, jako je signalizace provozu nebo ochrana proti přehřátí.
Příkon ECG KG 300 Deluxe je 2 000 W. Celé zařízení je v nerezovém a plastovém provedení. Ve výbavě tohoto zapékacího grilu najdete misku na šťávu, protiskluzové nožky a stěrku na omastek. Gril se snadno udržuje v čistotě a jeho pečící desky se dají vyjmout. Celkově se jedná o zajímavou variantu v poměru ceny a výkonu i dobré výbavy.
Tefal GC 205012 – kompaktní a levný kontaktní gril na doma
Velikost grilovací plochy: 550 cm2 | Materiál roštu: litina | Regulace teploty: ano | Polohovatelnost roštu: ano | Odkládací plocha: ne | Hmotnost: 3,6 kg | Přibližná cena: 1 999 Kč
- Nepřilnavý povrch
- Vyjímatelné rošty do myčky
- Dvě polohy desek
- Nízká hmotnost
- Snadná údržba
- Trošku menší grilovací plocha
- Jen tři stupně teploty
Pokud hledáte kontaktní gril, který se vejde i na menší kuchyňskou linku a nezabere moc prostoru, bude se vám líbit Tefal GC 205012. Váží pouhých 3,6 kg a lze ho skladovat i ve svislé poloze. Snadno a rychle si s ním doma připravíte grilované maso, zeleninu a další lahůdky. Obsluha tohoto elektrického kontaktního grilu i jeho údržba jsou opravdu snadné. Desky se dají vyjmout a umývat v myčce.
Grilovací plocha má rozměry 550 cm2. To předurčuje tento kontaktní gril spíše pro menší rodinné grilování. Pokud budete mít větší návštěvu, počítejte s tím, že budete muset jídlo připravovat na části. Příkon dosahuje 1 600 W. Grilovací plochy mají nastavitelné dvě polohy a v dolní části se nachází misky pro odkapávání oleje.
Pro ovládání teploty se používá spínač, který má jen 3 polohy. Nastavení není tudíž tak pokročilé, jako u grilů vyšší třídy. Celkové zpracování je však kvalitní. Nepřilnavé plotny z litého hliníku mají dlouhou životnost. Plášť je tepelně izolovaný, stejně jako držátko pro přenášení. Také je zde prostor pro uložení přívodní šňůry.
Podle aktuálního srovnávacího testu je Tefal GC 205012 nejlepší kontaktní gril za nízkou cenu, jaký si dnes můžete koupit.
Nejlepší elektrické grily (nekontaktní)
Nejlepší elektrický gril s rychlým ohřevem. Vysoce skladný a přesto prostorný.
Stojanový elektrický gril s víkem. Hodí se na balkón nebo zahradu.
Jednoduchý stolní a kontaktní elektrický gril 2v1. Griluje i zapéká.
Outdoorchef Minichef 420 E – nejlepší elektrický gril
Velikost grilovací plochy: 1 213 cm2 | Materiál roštu: litina | Regulace teploty: ano | Polohovatelnost roštu: ne | Odkládací plocha: ano | Hmotnost: 14 kg | Přibližná cena: 7 990 Kč
- Kvalitní zpracování s dlouhou životností
- Malý i velký stojan
- Skladný a přesto prostorný
- Rozebíratelný – snadná údržba a výměna částí
- Snadné a detailní nastavení teplot
- Vyšší hmotnost
Outdoorchef Minichef 420 E patří mezi prvotřídní elektrické kotlové grily. Základní provedení se pokládá na stůl. Lze však dokoupit i rozšíření o praktický vozík, který zvýší polohu a udělá z něj vysoký gril. Svou kvalitou zpracování se Outdoorchef Minichef 420 E řadí mezi špičkové výrobky s dlouhou životností. Ačkoliv se jedná o stolní provedení, robustní konstrukce dodává grilu nad očekávání vysokou hmotnost 14 kg.
Velikost grilovací plochy Outdoorchef Minichef 420 E je 1 213 cm2. To pro představu odpovídá grilování jídla pro 4 až 6 osob naráz. Výkon dosahuje 2 kW. U takto pokročilého modelu je jasné, že se dá teplota regulovat. Volit si můžete mezi sedmi stupni od pomalého propékání až po opravdu silný žár. Na nejvyšším stupni nezakrývejte gril kvůli vysoké teplotě krytem. Povrch Outdoorchef Minichef 420 E je hliníkový. Tento materiál odráží teplo topné spirály, čímž zajistí správnou teplotu na grilovací mřížce.
Velkou výhodou Outdoorchef Minichef 420 E je jeho rozebíratelnost. Oddělený rošt a boční poličky lze mýt v myčce nádobí. V případě opotřebení je možné vyměnit i hliníkový disk na povrchu tepelného štítu. Postranní stolky jsou sklopné, aby se gril snadno skladoval. Víko je připojené k tělu kloubem pro zvýšení pohodlí obsluhy, a abyste nemuseli řešit, kam ho horké položit. Součástí balení je nerezový držák na rošt a litinové nádobí.
Steba VG 250 – kvalitní gril na balkon
Velikost grilovací plochy: 1 600 cm2 | Materiál roštu: hliník | Regulace teploty: ano | Polohovatelnost roštu: ne | Odkládací plocha: ne | Hmotnost: 5 kg | Přibližná cena: 2 780 Kč
- Skvělý výkon
- Velká grilovací plocha
- Praktické víko
- Zajímavý stojanový design
- Nízký poklop
Dokonce i stojanové grily mohou být elektrické. Tento se jmenuje Steba VG 250 a díky svému zpracování se hodí na balkón i zahradu. Grilované pokrmy jsou dobře přístupné a při jejich přípravě se není nutné ani moc naklánět. Stojan je stabilní a nehrozí převrhnutí. Pokud by vám i přesto nevyhovoval, můžete gril demontovat a používat jej jako samostatný stolní elektrický gril.
Výkon grilu je 1,8 kW, přičemž velká grilovací deska má průměr 40 centimetrů. Jedná se o hliník s nepřilnavým povrchem. Grilovací deska je samostatná se zapuštěným topným tělesem pro snadnou údržbu a čištění. Pro udržení tepla je skvělý poklop z aluminia. Je dostatečně velký natolik, abyste mohli připravit velké kusy masa nebo celé kuře. Nechybí otvor pro výstup páry.
Nadbytečný tuk odtéká do samostatné nádoby, tudíž jsou ogrilované pokrmy také zdravé (připravují se téměř bez tuků). Součástí systému je termostat a manuální regulace teploty včetně teplotní kontrolky. I přesto všechno se konečná hmotnost elektrického grilu Steba VG 250 drží na slušných 5 kilogramech. Ideální gril na kuře.
Domo DO9238G – kombinovaný gril 2v1
Velikost grilovací plochy: 1 397 cm2 | Materiál roštu: teflon | Regulace teploty: ano | Polohovatelnost roštu: ne | Odkládací plocha: ne | Hmotnost: 3,7 kg | Přibližná cena: 2 190 Kč
- Nízká cena
- Grilování i zapékání
- Snadná obsluha
- Kvalitní nepřilnavý povrch
- Krátký přívodní kabel
Testovaný elektrický gril Domo kombinuje klasický gril se zapékací mřížkou pro sendviče a panini. Pohodlně připravíte maso, ryby či zeleninu a současně upečete křupavé tousty. Grilovací plocha zabírá 1 397 cm². Teflonový povrch je velmi kvalitní a zcela nepřilnavý.
Ovládání nevyžaduje zdlouhavé studování návodu. Teplotu lze regulovat v rozmezí 110 až 235 °C pomocí otočného voliče. Kontrolka vás upozorní na dosažení cílové teploty. Pokud si chcete zapéct sendvič, stačí překlopit otočnou část grilovací plochy na levé straně. Bezpečnou manipulaci zajišťuje dlouhé madlo. V rozloženém stavu současně slouží jako opěrka.
Prostor pro grilování nabízí dva různé povrchy. Hladký a vroubkovaný. Záleží pouze na vás, zda dáte přednost rovnoměrně opečenému hamburgeru nebo efektnímu mřížkovému vzoru třeba u zeleninové přílohy. Zamrzí jen krátká přívodní šňůra. Měří pouze 72 cm. Elektrický gril Domo DO9238G váží 3,7 kg. Příkon dosahuje až 2 200 W. Přenášení usnadňují robustní boční úchyty.
Nejlepší plynové grily
Nejlepší plynový gril na trhu. Masivní konstrukce, vysoký výkon a komfort.
Kvalitní plynový gril za velmi dobrou cenu. 3 dlouhé hořáky + boční plotýnka
Kvalitně zpracovaný a robustní plynový gril, který se snadno obsluhuje.
Rösle Videro G3-S Vario+ – nejlepší plynový gril
Velikost grilovací plochy: 2 700 cm2 | Materiál roštu: smaltová litina | Regulace teploty: ano | Polohovatelnost roštu: ne | Odkládací plocha: ano | Hmotnost: 43 kg | Přibližná cena: 18 990 Kč
- Bytelná konstrukce
- Kvalitní litinový rošt
- Prosklené víko
- Osvětlené ovládání
- Integrovaná plotýnka v bočním stolku
- Doplňková výbava k dokoupení – univerzální použití
- Vyšší cena
Nexgrill 3B Evolution – prostorný gril na plyn
Velikost grilovací plochy: 3 757 cm2 | Materiál roštu: litina / nerez | Regulace teploty: ano | Polohovatelnost roštu: ne | Odkládací plocha: ano | Hmotnost: 40 kg | Přibližná cena: 15 990 Kč
- Kvalitní zpracování
- Velká grilovací plocha
- Gril, smažení, pečení i uzení
- 3 dlouhé hořáky + boční plotýnka
- Snadné ovládání i údržba
- Menší kolečka
Nexgrill 3B Evolution se svým nerezovým provedením již na první pohled prozrazuje, že se jedná o dobře zpracovaný plynový gril. Je vybavený třemi trubicovými hořáky, které pokrývají celý rošt. Grilovací plocha má nadstandardně velké rozměry 3 757 cm2. Také se zde nachází boční plynová plotýnka pro udržování teploty jídla. Všechny hořáky se ovládají odděleně. Celkem tedy najdete na grilu 4 otočná ovládací kolečka.
Tento velký gril se hodí nejen pro klasické grilování. Zvládá také nepřímé grilování jen teplem, pečení, smažení nebo uzení kouřem s pomocí dřevěných štěpků. Rošty jsou kvalitně zpracované, mají dlouhou životnost a jsou odolné proti poškrabání. Díky samo-zapalovací funkci nebudete potřebovat sirky. Na víku se nachází teploměr a po stranách odkládací pulty.
Nexgrill 3B Evolution má celkově snadné ovládání a také bezproblémovou údržbu. Sběrné misky zachytávají přebytečný tuk a omastek. Pro manipulaci zde najdete kolečka. Ta jsou však poměrně malá a slouží doopravdy jen pro přemístění na krátkou vzdálenost. Vzhledem k hmotnosti 40 kg není Nexgrill 3B Evolution určený pro časté přesouvání. Na gril je možné přidat i elektrický rožeň. Ten však není součástí balení.
Fieldmann FZG 3003 – levný plynový gril
Velikost grilovací plochy: 49,5×36 cm (1 782 cm²) | Materiál roštu: litina | Regulace teploty: Ano | Polohovatelný rošt: Ne | Odkládací plocha: Ano | Hmotnost: neuvedeno | Přibližná cena: 5 140 Kč
- Nízká cena
- Bytelné zpracování
- Jednoduchá obsluha
- Odkapávací plech na tuk pod roštem
- Příliš stručný a zjednodušený návod ke stavbě
Pokud hledáte levný a spolehlivý plynový gril, nepřehlédněte Fieldmann FZG 3003. Grilovací rošt zabírá 1 782 cm². Vyrobený je z odolné litiny. Navíc nechybí jednoduchý plech na odkapávající tuk.
Díky trojici hořáků můžete jídlo připravit opravdu rychle. Zapalování je integrované. Po stranách grilovací plochy samozřejmě naleznete odkládací poličky. Jsou sklopné, což společně s pojezdovými koly usnadňuje manipulaci s grilem. Teplotu lze kontrolovat pomocí teploměru v poklopu.
Plynový gril Fieldmann FZG 3003 koupíte v rozloženém stavu. Sestavování bohužel vyžaduje více času, pečlivosti i trpělivosti. Návod je hodně zjednodušený a bez pečlivého prostudování vám příliš nepomůže. Sestavený gril měří na výšku 110 cm, na šířku 107 cm a hloubka dosahuje 53 cm.
Recenze Weber Q 1200 – kvalita za rozumnou cenu
Velikost grilovací plochy: 43×32 cm (1 376 cm²) | Materiál roštu: Porcelánem smaltovaná litina | Regulace teploty: Ano | Polohovatelný rošt: Ne | Odkládací plocha: Ano | Hmotnost: 11 kg | Přibližná cena: 8 899 Kč
- Kompaktní rozměry
- Kvalitní materiály
- Hmotnost pouze 11 kg
- Plynule nastavitelný hořák
- Elektrické zapalování
- Redukci na plynové lahve nutno dokoupit samostatně
Hledáte kvalitní plynový gril, který snadno složité a přenesete jinam? Stěží naleznete lepší volbu než Weber Q 1200. Grilovací rošt o ploše přes 1 300 cm² je dostatečně prostorný a přitom celý gril váží pouze 11 kg. Použity jsou výhradně kvalitní materiály. Díky nim je zaručena dlouhá životnost i nízká hmotnost. Grilovací vana i poklop jsou z odolné hliníkové slitiny na kterou výrobce poskytuje nadstandardní pětiletou záruku. Rám grilu tvoří nylon vyztužený skelným vláknem.
Snadnou obsluhu zajišťuje plynule nastavitelný hořák s elektrickým zapalovačem. Gril standardně využívá plynovou kartuši, která obsahuje asi 450 gramů plynu. Vystačí na několik použití. Pokud budete chtít využít klasickou plynovou lahev, musíte si dokoupit jednoduchou redukci.
Grilování usnadňují sklopné poličky. Správnou teplotu vidíte v teploměru na víku, kterým můžete celý rošt uzavřít. Uprostřed grilu je otvor, kterým se odvádí okapávající šťáva a tuk do samostatně vyjímatelné misky.
Weber Q 1200 je malý a skladný gril plynový, který klade důraz na kvalitu zpracování a snadnou obsluhu. Při váze pouhých 11 kg si jej můžete vzít s sebou i na dovolenou.
Nejlepší grily na dřevěné uhlí
Nejlepší přenosný gril na dřevěné uhlí. Doporučujeme i nejnáročnějším.
Odolné materiály, kvalita zpracování a snadná údržba. TOP poměr ceny/kvality.
Kompaktní gril na dřevěné uhlí za nízkou cenu. Snadno se přenáší.
Weber Master-Touch GBS – nejlepší gril na dřevěné uhlí
Velikost grilovací plochy: 2 342 cm2 | Materiál roštu: chrom | Regulace teploty: ano | Polohovatelnost roštu: ne | Odkládací plocha: ne | Hmotnost: 17 kg | Přibližná cena: 8 990 Kč
- Špičkové grilování
- Velká grilovací plocha
- Jednoduchá obsluha a údržba
- Pojízdný gril na kolečkách
- Rošt mohl být nerezový (chrom)
Zahradní gril na dřevěné uhlí Weber Master-Touch GBS E-5750 patří mezi nesmírně oblíbené záležitosti. Snad úplně nejlepší je všestrannost tohoto grilu na dřevo. Nejlepší grilovací výsledky zaručuje nerezový grilovací rošt. Moc se nám líbí patentovaný systém One-Touch, díky němuž můžete dokonale regulovat žár/teplotu bez nutnosti výškového nastavení roštu. Testovaný gril stojí na gumových kolech, ve spodní části zase můžete vidět velký popelník. Přemístění a užívání zahradního grilu Webere je tedy jednoduché.
Špičkový zahradní gril na dřevo a uhlí.
Praktickou součástí grilu je držák na poklop, který vás nebude pálit do ruky. Po bocích kotle jsou umístěna tažná madla a háčky, kam si můžete zavěsit grilovací nářadí. Uvnitř grilu na vás čeká velká plocha o velikosti 2 342 cm2, na níž naskládáte velké množství surovin. Jak již bylo řečeno, materiál roštu je chromovaný, na zbytku konstrukce pak převládá smaltovaný povrch.
Venkovní gril Weber Master-Touch GBS E-5750 patří mezi nejlepší produkty ve své kategorii. Za příplatek získáte skutečně vynikajícího kuchařského pomocníka, který vám bude sloužit dlouhá léta.
Outdoorchef CHELSEA 480C – kvalitní zahradní gril na uhlí
Velikost grilovací plochy: 1 600 cm2 | Materiál roštu: nerez ocel | Regulace teploty: ne | Polohovatelnost roštu: ne | Odkládací plocha: ne | Hmotnost: 12 kg | Přibližná cena: 5 890 Kč
- Skvělý poměr cena/kvalita
- Dostatečně velká grilovací plocha
- Dělená mřížka – snadné doplňování paliva
- Odkapávací trychtýř na šťávy
- Odolné materiály se snadnou údržbou
- Víko nemá pant – nedá se odklopit
Vybíráte zahradní gril na dřevěné uhlí a chcete vysokou kvalitu a dlouhou životnost za co nejpříznivější cenu? Gril Outdoorchef CHELSEA 480C nabízí pevnou konstrukci a precizní zpracování srovnatelné s modely prémiových značek za dostupnou cenu.
Gril OutdoorChef Chelsea má velkou grilovací plochu, na níž pohodlně připravíte jídlo pro 6 až 8 osob najednou. Skvěle se tak hodí pro větší rodinu i zahradní grilovací večírky s přáteli. Dělená mřížka s výklopnými dvířky umožňuje snadné doplňování uhlí. Odkapávací trychtýř pod grilovací plochou brání hoření z odkapávaných tuků a šťáv – díky tomu se pokrmy nepřipalují a jsou zdravější. Jedinečný systém EASY SLIDE byl navržen tak, aby šlo snadno měnit přímé grilování na nepřímé i během grilování.
Recenzovaný gril je vybaven praktickými držáky na náčiní a teploměrem ve víku zaručující přesnou kontrolu teploty grilování. Materiály jsou dobře odolné a snadno se udržují, konstrukce se třemi nohami je stabilní. Super je i možnost dokoupit litinový rošt. Jako nedostatek hodnotíme pouze nemožnost odklápění víka (nemá panty), kvůli tomu je potřeba zajistit místo pro jeho odkládání.
Outdoorchef CHELSEA 480C je skvělý a vybavený zahradní gril na dřevěné uhlí za bezvadnou cenu. Nejlepší v poměru cena a výkon.
Cattara Crotone – kompaktní přenosný gril na dřevěné uhlí
Velikost grilovací plochy: 35×33 cm (1 050 cm²) | Materiál roštu: ocel | Regulace teploty: ne | Polohovatelný rošt: ne | Odkládací plocha: ne | Hmotnost: 3,64 kg | Přibližná cena: 1 190 Kč
- Nízká cena
- Kompaktní velikost
- Snadné přenášení
- Chybí odkládací plocha
- Bez ukazatele teploty
Malý, skladný a za dobrou cenu. Tak lze charakterizovat gril na dřevěné uhlí Cattara Crotone. Grilovací rošt s plochou 1 050 cm² stačí na běžné rodinné grilování. Velkou výhodou je robustní a kompaktní konstrukce, kterou snadno přenesete. Pomůže velké madlo s pojistkou proti nechtěnému odklopení víka.
Ocelový rošt nabízí kromě hlavní grilovací plochy také vyvýšenou mřížku. Můžete ji použít k dopékání nebo udržování teploty u hotového jídla. Velké odkládací plochy po stranách bohužel chybí. Výkon částečně regulujete otočnou klapkou ve víku. Zamrzí však absence integrovaného teploměru.
Bezpečný a pevný postoj zajišťuje čtveřice nožek. Jsou skládací, což výrazně zjednodušuje manipulaci i uskladnění. Gril Cattara Crotone váží pouze 3,64 kg. Šířka nepřesahuje 45 cm a výška 30 cm. Pokud hledáte menší gril, který si snadno vezmete s sebou na chatu nebo do kempu, Cattara Crotone vás rozhodně nezklame. Bez obtíží se vejde také na balkon či terasu. Můžete si tak dopřát chuť a vůni grilovaného masa, ryb či zeleniny i bez velké zahrady.
Recenze Weber Smokey Joe Premium 37 cm – malý a levný gril na dřevěné uhlí
Velikost grilovací plochy: 1 075 cm2 | Materiál roštu: nikl | Regulace teploty: ne | Polohovatelnost roštu: ne | Odkládací plocha: ne | Hmotnost: 4 kg | Přibližná cena: 2 290Kč
- Nízká cena
- Kompaktní velikost
- Nízká hmotnost
- Dobrá stabilita
- Dobré zpracování
- Spíše pro občasné grilování
Weber Smokey Joe Premium 37 cm je malým a zároveň levným grilem na dřevěné uhlí. Jeho nízká konstrukce umožňuje bezproblémovou manipulaci a snadné přenášení. Se svými 4 kg si ho dokonce můžete brát na kratší túry. Na grilu se nachází kovové madlo a v dolní části jsou trojité stabilní nožky, které dobře drží i na nerovném povrchu. Jak již napovídá název, tento gril má v průměru 37 cm. Velikost grilovací plochy 1 075 cm2 patří mezi průměrné až menší.
Vzhledem ke kompaktnímu provedení je očekávatelné, že zde nenajdete odkládací plochu. Na rozdíl od většiny kompaktních a levných grilů se ale může tento Smokey Joe Premium pochlubit dlouhou životností. Samotný kotel a poklop dle výrobce vydrží 10 let. Rošt a jiné vyměnitelné části pak 2 roky. Gril se nabízí v několika barevných variantách. Bude ideální pro uživatele, kteří hledají především malý, levný a praktický gril na občasné používání.
Test 15 grilů
Tefal Optigrill+ XL GC722D34 | WMF Lono | ECG KG 300 Deluxe | Tefal GC 205012 | Outdoorchef Minichef 420 E | Steba VG 250 | Domo DO9238G | Rösle Videro G3-S Vario+ | Nexgrill 3B Evolution | Fieldmann FZG 3003 | Recenze Weber Q 1200 | Weber Master-Touch GBS | Outdoorchef CHELSEA 480C | Cattara Crotone | Recenze Weber Smokey Joe Premium 37 cm | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Velikost grilovací plochy | 800 cm2 | 1 300 cm2 | 660 cm2 | 550 cm2 | 1 213 cm2 | 1 600 cm2 | 1 397 cm2 | 2 700 cm2 | 3 757 cm2 | 49,5×36 cm (1 782 cm²) | 43×32 cm (1 376 cm²) | 2 342 cm2 | 1 600 cm2 | 35×33 cm (1 050 cm²) | 1 075 cm2 |
Materiál roštu | hliník | hliník s nepřilnavou úpravou | nerez + nepřilnavá povrchová úprava | litina | litina | hliník | teflon | smaltová litina | litina / nerez | litina | Porcelánem smaltovaná litina | chrom | nerez ocel | ocel | nikl |
Regulace teploty | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ | ✗ | ✗ | ✗ |
Polohovatelnost roštu | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ | ✗ | ✗ | ✗ | ✗ | ✗ | – | – | ✗ | ✗ | – | ✗ |
Odkládací plocha | ✗ | ✗ | ✗ | ✗ | ✓ | ✗ | ✗ | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ | ✗ | ✗ | ✗ | ✗ |
Hmotnost | 5,96 kg | 4,23 kg | 5,8 kg | 3,6 kg | 14 kg | 5 kg | 3,7 kg | 43 kg | 40 kg | neuvedeno | 11 kg | 17 kg | 12 kg | 3,64 kg | 4 kg |
Přibližná cena | 5 699 Kč | 4 499 Kč | 1 990 Kč | 1 999 Kč | 7 990 Kč | 2 780 Kč | 2 190 Kč | 18 990 Kč | 15 990 Kč | 5 140 Kč | 8 899 Kč | 8 990 Kč | 5 890 Kč | 1 190 Kč | 2 290Kč |
Polohovatelný rošt | – | – | – | – | – | – | – | – | – | ✗ | ✗ | – | – | ✗ | – |
Zjistit cenu | Zjistit cenu | Zjistit cenu | Zjistit cenu | Zjistit cenu | Zjistit cenu | Zjistit cenu | Zjistit cenu | Zjistit cenu | Zjistit cenu | Zjistit cenu | Zjistit cenu | Zjistit cenu | Zjistit cenu | Zjistit cenu |
Nejprodávanější grily
Jak vybrat gril – rady a návod
Každá z následujících kapitol je svým způsobem důležitá. Jednou z nejdůležitějších je však zodpovězení otázky, kde budete gril používat. Ještě před nákupem si také promyslete, jak budete váš nový gril používat. Je totiž rozdíl, zdali máte v plánu si jednou za měsíc ogrilovat kousek masa na stísněném balkónu, nebo se těšíte na pravidelné grilování s přáteli. V prvním případě byste výhody drahého grilu ani nevyužili, u druhého byste bědovali nad malou kapacitou a rychlostí přípravy jídel.
Umístění grilu
Od umístění grilu se odvíjí i další parametry. Na trhu patří mezi nejpopulárnější grily kontaktní, plynové, elektrické a grily na dřevěné uhlí. Podle zvoleného typu je nutné dbát určitých pravidel. Například elektrický gril vám dobře poslouží i v interiéru, kdežto gril na dřevěné uhlí použijete pouze venku. Svým způsobem ale není problém použít i stolní elektrický gril někde na zahradě. Stačí elektrická přípojka a můžete vesele grilovat. Není vyloženě nutné vždy striktně využívat daný typ grilu na předem doporučený typ místa. To jen pro ujasnění.
Jednotlivé grily se od sebe liší nejen pohonem/palivem, ale také způsobem a náročností na údržbu. Berte v potaz skutečnost, že takový gril na dřevěné uhlí musíte po použití vyčistit – popel a tak dále.
Je vhodné rovněž zohlednit místo potřebné pro uskladnění. Téže byste neměli opomenout vzdálenost, na jakou budete váš gril přenášet. Budete na uklízení sami, nebo vám někdo pomůže? Můžete gril nechat na místě, nebo jej musíte vždy někam uschovat? Nejen o tom si nyní povíme něco víc.
Výkon a počet osob
Dle hodnoty výkonu se dá předem jakžtakž odhadnout, za jak dlouho se grilovací plocha rozehřeje na požadovanou teplotu. Výkon je přímo úměrný váze a velikosti grilovací plochy. U kvalitních grilů lze výkon do jisté míry regulovat, kupříkladu otočným kolečkem nebo tlačítky. I na to je dobré se zaměřit a zjistit, zdali volba výrobce vyhovuje také vám.
Níže si uvedeme orientační tabulku, která vám o výkonu něco nastíní. Udávané parametry ale berte skutečně pouze jako orientační vodítko. Pokud často grilujete v úzkém rodinném kruhu a jednou za čas pořádáte velkou akci, není problém si koupit výkonnější gril, jehož výkon prostě nebudete vždy využívat na maximum.
Výkon grilu | Určení |
---|---|
Do 5 kW | Rodinné grilování |
Do 10 kW | Grilování pro 5 – 10 osob |
Od 10 kW | Grilování pro oslavy a velké akce |
Některé grily pohání také motorek. V takovém případě je třeba zvážit, jaké množství masa budete grilovat a podle toho vybrat motorek na gril. Raději volte výkonnější než slabší, u něhož by hrozilo, že naloženou kýtu nebo sele neutáhne.
Velikost grilovací plochy
Jak jsme si poznamenali výše, výkon je úzce spojen s velikostí grilovací plochy. Berte na to zřetel a při nákupu se zbytečně neunáhlete. Je zkrátka problém, pokud má nějaký gril malý výkon a velkou grilovací plochu. Je to podobné, jako má velké auto malý/slabý motor. Takové vozidlo jede pomalu a zážitek z jízdy za moc nestojí. Podobně jsou na tom i grily.
Jestliže plánujete grilovat sami pro sebe nebo v rámci několika osob, bohatě vám vystačí malá plocha. O grilované dobroty se rozdělíte a na další várku si maximálně chvíli počkáte. Pro menší počet strávníků vystačí gril s plochou kolem 1 200 m2. Pro větší počet osob jsou již vhodnější větší grilovací plochy. Mimo počtu lidí se zamyslete i nad surovinami, které máte v plánu grilovat. Pokud již nyní víte, že holdujete velkým porcím masa, celým kuřatům nebo kýtám, určitě zvažte koupi velkého grilu/plochy.
Hmotnost
Podle velikosti plochy a druhu grilu se odvíjí i hmotnost. Pokud budete gril často přenášet, asi bychom doporučili něco lehčího. Výkonnější a větší grily jsou ale těžké, s tím už nic nenaděláme. Nejlehčí grily váží pouhých několik kilogramů, ty plechové váží kolem nějakých 4 kil. Naopak hmotnost velkých litinových grilů mnohdy přesáhne až 70 kilogramů. Plynové typy váží mezi 10 až 35 kilogramy.
Ne vždy ale znamená vysoká hmotnost zákonitě horší transport. Kvalitní modely jsou vybaveny kolečky, s nimiž se gril lehko přemisťuje. I takové modely jsou tedy přenosné.
Konstrukce
Při výběru nového grilu je zásadní bezpečnost. V prvé řadě musí být konstrukce stabilní a pevná. Takové vlastnosti zajistí jedině použití kvalitních materiálů, které během času a provozu nemění své vlastnosti. Ideální je silná ocel nebo železo. U levnějších grilů se ale můžete snadno potkat s tenkými plechy nebo úzkými nožkami.
Dejte si na to pozor. Pokud bude gril vachrlatý, může se snadno převrhnout a neštěstí je na světě. Tuhle problematiku nejvíce řešte u venkovních grilů na dřevěné uhlí, kde je stabilita asi nejdůležitější. Mimo bytelnosti se zaměřte i na konstrukci pod nádobou nebo případně roštem. I ta by měla být – pokud možno – velká, pevná a kvalitní.
Kromě klasických podob jsou mezi lidmi populární grily ve tvaru lokomotivy. Jsou zajímavé hlavně svojí podobou a celkovým zpracováním. Neméně populární jsou i grily na sele nebo prase, které jsou schopny pojmout skutečně pořádný kus flákoty. Existují dokonce i vodní grily nebo grily na gyros.
Materiál grilovací plochy a roštu
Mezi nejkvalitnější rošty patří nerezový nebo litinový. Každý má své kladné a negativní vlastnosti.
- Litinový rošt – Oproti nerezovému typu je litinový rošt na gril bytelnější a těžší. Díky kvalitnímu materiálu má delší životnost a zvládá dokonale rozvádět teplo. Mezi nevýhody litiny patří náročnější čištění a vyšší pořizovací cena.
- Nerezový rošt – Vůči litinovým konkurentům jsou nerezové rošty lehčí a snadno se udržují čisté, protože jim nevadí ani ocelový kartáč. Nerez ale zase hůře akumuluje teplo.
- Grilovací kámen – Kámen na gril patří mezi oblíbené grilovací rošty. Rovněž se jim říká žulová deska na gril nebo lávové kameny na gril. Kámen na gril se chová podobně jako litinový rošt. Maso prakticky nejde připálit, ovšem kámen se hodně špatně čistí a udržuje hezký.
- Teflonový rošt – Teflonovou podložku na gril má většina kontaktních grilů. Dobře rozvádí teplo a snadno se udržuje. Největší nevýhodou je ale náchylnost na poškození, respektive poškrábání. Na takový povrch nedoporučujeme používat žádné kovové nástroje, ale pouze speciální náčiní (speciální plast, dřevo…). Existují také speciální podložky do grilu.
- Hliníkový rošt – S tímto typem se potkáte u jednorázových grilů, neboť mezi nesporné výhody patří lehkost a snadný transport. Právě tyto vlastnosti jsou pro gril na jedno použití nejdůležitější. Hliníkový rošt na gril se ale nehodí pro opakované použití. I přesto mají lidé takový jednorázový gril velmi rádi.
- Smaltovaný rošt – Tyhle rošty mají stejné vlastnosti jako jejich litinová obdoba, ovšem navíc jsou pokryty vrstvou smaltu. Také se jednoduše čistí, ovšem není vhodné používat drátěnky nebo kovové nástroje. Smaltovaný povrch je náchylný na poškrábání.
Existují také rošty žebrované nebo mřížkované, které se hodí pro grilování masa, sýru nebo pečiva. Hladké rošty jsou skvělé pro palačinky nebo vejce, jejichž chutný vnitřek vám nikam neuteče.
Jak vyčistit gril
Správná a důkladná údržba grilu je pro nejlepší grilovací výsledky naprosto zásadní. Pokud budete grilovat na připáleném roštu nebo lávovém kameni, výsledky nebudou úplně stoprocentní. Stejně tak pamatujte na své zdraví, protože přepálený tuk je prokazatelně rakovinotvorný.
Nejnáročnější na údržbu jsou velké grily, zejména na dřevěné uhlí. Kromě roštu je nutné vynést popel, očistit nádobu a povrch grilu. Zbytky jídla budou téměř všude, takže takové čištění zabere nějaký čas. Jednou za čas se vyplatí udělat generálku, minimálně po grilovací sezóně. Pro čištění je nejlepší teplá voda a nějaký kuchyňský saponát. Nejméně náročné na údržbu jsou grily elektrické. Ovšem pokud budete grilovat neopatrně, i tento typ lze pořádně umazat.
Znovu připomínáme, abyste na každý povrch volili výrobcem určené náčiní. Pamatujte, že teflon nemá rád kovové předměty, které jeho povrch rychle poškrábou a znehodnotí. Gril také po každém grilování ukliďte nebo zakryjte plachtou. Vnější vlivy, jako je déšť nebo teplé sluneční paprsky, vašemu grilu na životnosti nic nepřidají.
Příslušenství na gril
Jak jsme si výše opakovaně říkali, některé rošty potřebují speciální nářadí. Není samozřejmě podmínkou je hnedka kupovat, náčiní na grilování vám ale dokáže zajistit vysoký komfort. Ačkoliv jsou grily obecně dosti vybavené sami o sobě, pro jejich plnohodnotné používání se hodí i nějaké příslušenství.
Někdy nemusí být vyloženě nutností, ovšem na druhou stranu vám dokáže minimálně ušetřit čas a nervy. V neposlední řadě může být jídlo rychleji připravené.
Víko
Pro správné grilování je většinou potřeba víko. To by mělo být vyrobena z kvalitního materiálu, který nebude do jídla pouštět škodlivé látky. Víko na gril by mělo dobře těsnit tak, aby po stranách neunikalo teplo a kouř. Správné víko dokáže grilovaným dobrotám zajistit šťavnatost a kouřové aroma. Takové jídlo je chutnější, voňavější a rychleji připravené.
Mísa na tuk
Během přípravy masa, uzenin a jiných dobrot dochází k uvolňování tuků, šťáv a vody. Není úplně vhodné, aby tyto tekutiny kapaly přímo do ohně nebo na hořáky. V takovém případě dochází ke znečištění grilu a vzniku nevábných vůní. Pomocí misky nebo mísy na odchytávání tuku můžete takovému nešvaru učinit přítrž.
Postranní hořák
Skutečně náročným kuchařům doporučujeme gril s postranním hořákem, který mívají plynové grily. Na takový hořák si můžete postavit pánev na gril nebo hrnec s přílohou. Na grilu jste schopni kompletně připravit plnohodnotný oběd nebo bohatou večeři.
Odkládací plocha
S odkládací plochou se potkáte u velkých zahradních grilů. Některé mají hned několik ploch pro umístění náčiní, surovin a nádobí. Takové grilování je pak pohodlné a praktické.
Termostat a teploměr
Pro hlídání ideální teploty je vhodný termostat, kterým jsou osazeny většinou velké zahradní grily. Kromě termostatu je pak výborný teploměr umístěný přímo ve víku grilu, díky čemuž máte neustále přehled o teplotě pod ním. Pokud váš model tuhle vychytávku nemá, můžete zkusit např. bezdrátovou teplotní sondu TESLA Cook BBQ100.
Grilovací náčiní
Na obracení masa, zeleniny a dalších pochutin jsou vhodné obracečky, nerezové kleště, vidličky, nože, mazátka a další grilovací nářadí. Někomu se mohou hodit i různé věšáky a košíky, případně rozpalovače dřevěného uhlí. Pokud neradi uklízíte, zvažte i nákup jednorázového nádobí, které po grilování prostě vyhodíte do koše.
Elektrické grily
I když dříve nebyly elektrické grily příliš vyhledávané, v dnešní době je tomu přesně naopak. Postupně dohánějí i tradiční zahradní grily, vůči nimž mají mnoho výhod. V prvé řadě není nutné zakládat oheň a dále se o zdroj tepla neustále starat. Tady zapnete start, nastavíte teplotu a nic dalšího neřešíte. Pak už jen hlídáte přípravu jídla. Namísto ohně se o zdroj tepla stará topná spirála a grilovací povrch. Nevznikají škodlivé látky, kouř a nepořádek s ohněm spjatý.
Elektrické grily jsou vynikající také pro svoji všestrannost. Chutné maso si můžete ogrilovat doma na kuchyňské lince nebo balkóně. Pokud máte přípojku elektrické sítě, elektrický gril dobře pracuje i na zahradě nebo venkovních prostorách. Svojí grilovací plochou se ale většinou nehodí pro velké akce s mnoha hladovými krky. Pokud si ale každý počká, ani tady nemusí být problém.
Elektrické grily jsou tedy jednoduchá a snadno ovladatelná zařízení, jejichž nenáročný chod je prakticky bezúdržbový. Nevzniká popel ani kouř. Navíc nemusíte kupovat dřevěné uhlí. Nevýhodou těchto pomocníků je nutnost elektrické přípojky. Mimo domov se tedy hůře používají, pokud ovšem nemáte elektrocentrálu.
Typy elektrických grilů
Kontaktní gril
Výhodou kontaktních grilů je oboustranné grilování. Steaky, ryby, zeleninu, tousty a další pokrmy připravíte rychle a snadno. U některých modelů lze horní plochu nastavit tak, aby se vůbec nedotýkala připravovaného jídla, ale pouze vyzařovala teplo. Taková možnost je skvělá například během přípravy sýru a ryb.
Kromě kontaktních grilů existují také otevřené varianty. Takové si můžete buď rovnou koupit, nebo váš kontaktních gril přetransformovat na otevřený. Některé typy totiž dovolují obě části naplno rozevřít do 180 stupňů. Při jejich výběru se zaměřte na upevnění obou částí, které by mělo být určitě kvalitní.
Elektrický gril
Nekontaktní varianta je mezi zákazníky také velmi populární. Právě tady oceníte největší výhody elektrických grilů. Tyhle typy se extrémně rychle zahřívají, svými malými rozměry se hodí i do malých prostor, snadno se udržují a přenáší a nemusíte kupovat dřevěné uhlí nebo brikety. Elektrické grily využijete v kuchyni, na balkóně nebo zahradě. Je to zkrátka perfektní grilovací společník, který se dá pořídit za rozumnou cenu.
Raclette gril
Že jste o něčem takovém ani neslyšeli? Nevadí, nejde o nic složitého. Raclette grily jsou zařízení se dvěma patry. Na horním můžete připravovat třeba maso, slaninu a zeleninu, na dolním patře si mezitím není problém připravit sýr nebo brambory. Jak vidíte, raclette grily jsou velmi efektivní pomocníci.
- Rychlý ohřev
- Rovnoměrná příprava pokrmů
- Snadné používání
- Vysoká bezpečnost
- Možno používat v interiéru
- Bez popele
- Slabší prožitek z grilování
- Nutná elektrická síť
- Hrozí dřívější porucha
Funkce elektrických grilů
Kvalitní elektrický gril svému pánovi nabízí nepřeberné množství funkcí. I přesto dobře považte, zda se pro vaše kuchařské mistrovství hodí nebo ne. V zásadě ale můžeme tvrdit, že většinu z nich využijeme všichni – tedy i méně zdatní kuchaři.
Funkce grilu | Popis funkcí |
---|---|
Displej | Přehledný servis informací o grilování |
Časovač | Upozorní vás na dobu přípravy pokrmů. Skvělá pomůcka zejména pro přípravu masa |
Signalizační kontrolky | Upozorní na provoz grilu a dosažení požadované teploty |
Termostat | Pohodlná a přesná regulace teploty |
Rozebíratelná konstrukce | Gril se lépe čistí a některé části lze vložit do myčky nádobí |
Dlouhý kabel | Vhodná délka vám ušetří starosti a nervy |
Plynový gril
Mezi základní pilíře plynových grilů je propan butan, který představuje hlavní zdroj tepla těchto grilů. Plynové grily se různí svojí velikostí. Není problém koupit menší cestovní, ovšem stejně tak si můžete na zahradu koupit plynový gril se 4 hořáky. Grilování na plynu je především komfortní.
Plyn neprodukuje škodlivé látky ani dým, přičemž lze snadno regulovat jeho sílu – tedy výkon. Jedním otočením se dočkáte maximálního výkonu, tudíž nemusíte na nic čekat. Nevýhodou plynových grilů je zpravidla vyšší pořizovací cena, přičemž stejně tak berte v úvahu i nákup propan butanu. Ani manipulace nebývá někdy jednoduchá, protože musíte přemísťovat také propan butanovou bombu. Absence ohně někomu rovněž vadí.
Před koupí plynového grilu se zaměřte na počet hořáků a jejich rozmístění. Odborníci se shodují na tom, že čím větší počet hořáků daný gril má, tím lépe. Takové grilování je rovnoměrnější a rychlejší. Hořáky by měly být rozmístěny po celé grilovací ploše tak, aby se všechny pokrmy připravovaly stejnou rychlostí. Skvělá je i funkce, která dovolí regulaci každého hořáku zvlášť. Na jedné ploše tak můžete připravovat naprosto odlišné pokrmy.
RBS gril
Tyhle plynové grily využívají technologii RBS (Radiant Burner System), která se od klasických plynových verzí liší umístěním hořáků. Ty nejsou umístěny na spodní straně grilovací vany, ale na bočních. Takové umístění dokáže zajistit ideální teplotu a rovnoměrnou přípravu pokrmů. RBS varianta je nejzdravější, protože během přípravy jídla nedochází k odkapávání tuků na hořáky, tudíž nevznikají škodliviny ani zápach.
Gril s lávovým kamenem
Plynový lávový gril je skvělý pro rovnoměrnou přípravu jídla. Lávový kamen zachytí tuk, který by jinak odkapával do ohně. Problém ale může nastat v okamžiku, kdy tuk na žulové desce vzplane. Je tedy dobré přípravu jídla hlídat a případně plamen stáhnout nebo uhasit.
- Bleskový ohřev
- Rovnoměrná příprava jídla
- Jednoduché používání
- Zdravé vaření
- Nevzniká popel
- Nutné kupovat propan butan
- Vyšší pořizovací cena
- Nelze provozovat v uzavřené místnosti
Peletové grily
Peletové grily jsou druhem zahradních grilů, které používají dřevěné pelety jako palivo. Známé jsou svou schopností přidávat jedinečnou dřevěnou příchuť k grilovaným pokrmům, což je něco, co obyčejné plynové grily ani grily na dřevěné uhlí nedokážou. Tyto grily potřebují elektrický proud k zapálení pelet a k udržení konstantní teploty během vaření.
Jsou vybaveny moderními systémy pro regulaci teploty, které umožňují uživatelům nastavit a udržovat teplotu na přesné hodnotě. To je zvláště důležité pro techniky grilování jako je pomalé pečení nebo uzení.
Gril na dřevěné uhlí
Mezi nejpopulárnější zahradní grily patří také grily na dřevěné uhlí. Při spalování uhlí vzniká typický kouř, který nám největší měrou evokuje tu pravou grilovací náladu a požitek. Maso má typickou vůni a chuťovou kvalitu. Gril na dřevěné uhlí ale zároveň patří mezi nejnáročnější. Kromě kupování uhlí a častého zatápění je složitější regulace teploty a celková údržba teploty.
Oheň je často prudký, jindy nám téměř uhasne. Namísto knoflíků a ukazatelů přijde na řadu mechanická síla. Otevírání a zavírání průduchů ve víku grilu, případně vrátek ve spodní části. Po dogrilování nastávají trable s popelem a čištěním. Podobně je důležité nechat oheň dohořet, aby nedošlo k zahoření popelnice.
- Největší požitek z grilování
- „Kouřová” vůně připravených pokrmů
- Zpravidla nižší pořizovací cena
- Delší doba ohřevu
- Vzniká popel a dým
- Náročnější na údržbu
Jak rozpálit gril na dřevěné uhlí
Není to sice žádná extra věda, jisté základy je ale vhodné přesto dodržet. Nejsme sice experti na oheň, s grilováním ale máme bohaté zkušenosti.
- Gril umyjte a očistěte od zbytků
- Před rozděláním ohně postavte prostor pro oheň, pokud možno, zády k větru
- Dřevěné uhlí nebo brikety rozložte do tvaru kužele. Použijte kolem 10 kusů
- Použijte vhodný podpalovač, který umístěte do příhodného místa
- Po vzplanutí zatím gril nepřikrývejte a nechte vytvořit žhnoucí uhlíky, na které přidávejte postupně další
- Jakmile získáte hodně uhlíků, tyto pravidelně rozmístěte po topeništi
- Následně vložte rošt, který potřete olejem
- Po rozehřátí na správnou teplotu vkládejte suroviny
- Nezapomínejte pravidelně přitápět, aby zůstala teplota stabilní
Recepty na gril
Maso na gril
Na všech typech grilů můžeme připravovat šťavnaté maso. Níže si uvedeme několik nejpopulárnějších receptů na gril. Jsou lahodné, a hlavně velmi jednoduché. Zvládnou je i tatínci s pivem v ruce. V rámci receptů vám tak poradíme, jaké maso na gril vybrat. Mnoho z vás totiž tápe, co na gril vlastně dát a co stojí vůbec za to.
Špízy na gril
Co budeme potřebovat:
- Kuřecí nebo vepřové maso
- Paprika kapie
- Kabanos
- Cibule
Maso opatrně naklepeme, pokrájíme na menší kousky, řádně posolíme a popepříme. Připravené kousky napichujeme s dalšími nakrájenými ingrediencemi, hezky postupně a těsně na sebe. Na obou koncích by mělo zůstat maso, aby se směs nerozjela.
Krkovice na gril
Co budeme potřebovat:
- 4 plátky krkovice
- 2 posekané cibulky
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce kečupu
- 2 lžičky worcestrové omáčky
- 2 lžičky majoránky
- 1-2 hrsti zelené petrželky
Krkovičku naklepeme, osolíme a opepříme. Ve větší míse smícháme česnek, cibuli, kečup, worcestrovou omáčku, majoránku, nasekanou petržel a trošku cukru. Maso naložíme do marinády a necháme asi hodinu v chladu hezky odstát. Věřte, že správně naložená krkovice na gril je základ.
Po vytažení grilujeme každou stranu naložené krkovičky asi 6 minut. Po dogrilování můžeme maso ještě potřít marinádou. Podobnou metodu uplatníte i na vepřové maso nebo vepřovou kýtu na gril, kuřecí maso na gril nebo krůtu.
Mleté maso na gril
Co budeme potřebovat:
- 500 g mletého masa (jakékoliv chcete)
- 1 cibule
- 1 vejce
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 vrchovatá lžíce solamylu
- zhruba 2,5 l vody
- libovolné koření
K mletému masu na gril přidáme nakrájenou cibuli a zbylé ingredience. Hmotu vypracujeme a vytvarujeme do požadovaného tvaru – válečky nebo koule. Jakmile máme směs hotovou, osolíme vodu a přivedeme k varu. Mleté maso zavaříme asi po dobu 5-7 minut. Masovou směs poté vložíme do nádoby se studenou vodou, kde rychlým zchladnutím ztuhne. Po zchladnutí je mleté maso připravené na grilování.
Jak naložit maso na gril
Základem naložení masa na gril není pouze kvalitní maso z řeznictví, ale také marináda. Marinování má za úkol několik věcí. Především dodává masu chuť a maso dělá křehčím. Pokud necháte maso marinovat po správnou dobu, příprava dobře naloženého masa je také rychlejší.
Nakládání masa na gril není nijak složité. Základem jsou 3 ingredience: olej, sůl a něco kyselého. Olej zastává roli tuku, který maso dobře promastí a během grilování nedochází k připalování. Sůl učiní maso poddajnějším a křehčím. Podobnou schopnost má také přidání kyselé ingredience, jako je citron, vinný ocet, pomerančový džus, hořčice a jiné druhy.
Marináda na gril
Osvědčenou a jednoduchou marinádu na gril připravíte z následujících ingrediencí:
- 1 špetku soli
- 4 stroužky česneku utřené s 1 lžící hořčice
- 8 lžíce rostlinného oleje
- 4 lžíce kečupu – jemného
- 1 lžíce sójové omáčky
- grilovací koření
- mletý pepř
Všechny výše uvedené suroviny spolu pořádně promícháme. V případě potřeby lze přidat i trochu piva. Maso nechte v této směsi marinovat 2-3 dny. Do takové směsi můžete dát jakékoliv maso. Je to ideální marináda na kuřecí maso, na vepřové maso nebo kuřecí křídla.
Jak naložit panenku na gril
Pokud je to možné a vašemu receptu to vyhovuje, nechte panenku vcelku. Pomocí ostrého nožíku odstraňte zbylé blanky, čímž snížíte případnou tuhost panenky. Abyste docílili nejlepší chuti panenky, před grilování ji pouze osolte a nenamáčejte ji do žádné marinády. Jedině tak docílíte nejlepší úpravy, chutě panenky a šťavnatosti. Teprve po ogrilování sáhněte po nějaké teplé nebo studené omáčce.
Jak naložit makrelu na gril
Co budeme potřebovat:
- vykuchané makrely
- mletá paprika sladká
- mletá paprika pálivá
- sušený česnek
- sůl, mletý pepř a kmín
- olej
Uvedené koření smícháme se solí a připravené makrely posypeme z venku i zevnitř. Takto naložené ryby naskládáme na plech a řádně zalijeme olejem. Makrely ponecháme v lednici 3 dny, každý den je minimálně jednou otáčíme. I během grilování můžeme makrely potírat dříve připravenou směsí.
Klobásy na gril – jak na to
Leč si každý myslí, že grilování klobás je činnost jasná a snadná, skutečnost není zase tak růžová. Proto jsme připravili několik dobrých tipů a rad, jak si na grilovaných klobáskách pochutnat.
V prvé řadě je důležité koupit kvalitní uzeninu. Bez ní to prostě nejde. Vyhýbejte se nízkému podílu masa, ale naopak kupte klobásy s viditelnými mozaikami z kousků masa a tuku. Teprve pak budou ogrilované klobásy chutné a šťavnaté. Další věcí je správná příprava. V žádném případě klobásky nenařezávejte. Pokud do nich říznete nebo píchnete, všechna šťáva vyteče a výsledek nebude stát za nic.
Třetí radou je správné promazání. Můžete sáhnout po vlastní marinádě nebo po klasickém oleji. Ať už použijete cokoliv, nezapomínejte klobásy během grilování potírat. Jedině tak uzenina nepraskne a její povrch ochráníte před vzniklým žárem. Tím se dostáváme k dalšímu kroku. Není moc dobré rozpalovat gril na maximum. U klobás postačí nižší až střední teplota. Pokud bude teplota moc vysoká, klobásky se roztrhnou nebo přinejmenším spálí.
Bůček na gril
Co budeme potřebovat:
- 500 g bůčku bez kosti a s kůží
- 100 ml světlého piva
- 50 ml sojové omáčky
- 2 lžíce medu
- 5 stroužků česneku
- 2 šalotky
- sůl, pepř
Přípravu bůčku na gril začneme tak, že libové maso nakrájím na pravidelné plátky. Uvedené ingredience dobře promícháme, šalotku nakrájíme na drobné kousky a česnek klasicky prolisujeme. Vzniklou směsí připravený bůček důkladně potřeme a necháme odpočívat v lednici po dobu 2 dní.
Poté bůček vytáhneme a před grilování setřeme marinádu, která by se nám jinak na grilu připalovala. Takto připravený bůček vložíme na gril, kde jej po dobu 30-40 minut grilujeme do měkka. Nezapomínáme otáčet.
Hermelín na gril
Co budeme potřebovat:
- hermelín
- grilovací koření
- olej
V připravené misce rozmícháme asi 1 deci oleje a 2 polévkové lžíce grilovacího koření. Ve vzniklé směsi obalíme hermelín ze všech stran a zabalíme do alobalu. Snažte se, aby přeložení bylo na boku. Takto zabalený hermelín vložíme na rozpálený gril po dobu 5-10 minut. Poté rozbalíme alobal a ogrilovaný hermelín jíme buď rovnou z alobalu nebo klasicky z talíře. Jak vidíte, připravit sír na grilu není vůbec složité.
Oblíbené značky grilů
Weber gril
Mezi nejkvalitnější a nejlepší grily jednoznačně patří značka Weber. Ostatně náš test grilů hovoří za vše a danou značku jsme častokrát doporučili. Historie společnosti sahá do 50. letech, od té doby se stala doslova symbolem grilování po celém světě. První grily Weber se začaly prodávat už v roce 1952. Původnímu kulovému grilu se hodně lidí vysmívalo, až se nakonec zjistilo, že takový tvar je efektivní. Weber gril patří mezi špičku.
Tefal gril
Značku Tefal není nutné nijak dlouze představovat. Vznikla vlastně náhodou, když v roce 1954 aplikoval Marc Grégoire na pánve teflonový povlak. Brzy nato se stal tento postup světovým hitem a teflonové pánve máme dnes všichni doma. A nejen pánve a různé kuchařské vybavení patří mezi špičkové. Také grily Tefal jsou vysoce praktické, kvalitní a odolné.
Gril Campingaz
Založení firmy Camping Gaz se datuje do roku 1949, když francouzští inženýři chtěli vyrobit skladný a jednoduše přemístitelný vařič. Během vývoje vymysleli první butanovou láhev, která se začala brzy prodávat po celém světě. Společnost začala později vyrábět i vlastní vařiče, které si lidé rádi brali na kempování a výlety. Ani na gril Campingaz jsme v našem porovnání grilů nezapomněli.
Gril Sencor
První krůčky začala společnost Sencor šlapat kolem 50. let minulého století. Vznik byl však oficiálně ohlášen v roce 1969. V současné době patří tato firma mezi populární výrobce elektroniky. Vyznačuje se především slušnou kvalitou a cenovou dostupností. Také grily Sencor patří mezi ty lepší.
Sage gril
Od ledna roku 2018 se v České i Slovenské republice setkáváme s prémiovou značkou Sage, která symbolizuje kvalitu, design a inovaci. Produkty této společnosti jsou úspěšně prodávány ve více než 50 zemích světa. Historie sahá do roku 1932, kdy firma vyrobila první sendvič-toaster na světě. Po jeho uvedení na trh v roce 1974 se například jenom v Austrálii prodalo přes 400 tisíc kusů.
ETA gril
Společnost ETA byla založena v roce 1943 podnikatelem Janem Prošvicem, který začal vyrábět elektrické žehličky. Od té doby uplynulo již hodně vody a značka ETA patří mezi nejkvalitnější na světě. V současné době se na trhu prodává i několik elektrických grilů ETA.
Gril Fieldmann
Na českém trhu se můžete se značkou Fieldmann setkat hlavně mezi nářadím pro dům a zahradu. Jedná se o ryze českou značku, která má u nás silné zázemí velké společnosti. Grily Fieldmann jsou velmi kvalitní a můžete si je pořídit již od pár tisíc. Výjimkou ovšem nejsou ani dražší modely.
Gril De’Longhi
Také grily De’Longhi jsou mezi zákazníky hodně žádané. Jsou především cenově dostupné a kvalitní. Firma byla založena v roce 1902 rodinou De’Longhi, která se nejprve zaměstnávala výrobou průmyslových dílů včetně výroby kamen na dřevo. Až později se společnost zaměřila na různé elektronické spotřebiče, jež patří mezi špičkové, zejména co se designu týče.
Gril Jata
Společnost Jata dodává na trh spoustu elektrických grilů za nízké ceny. Jata byla založena v roce 1943, kdy se začala věnovat výrobou a prodejem malých elektrospotřebičů, což tak činí dodnes. Sídlo Jaty je v městě Abadino ve Španělsku.
Gril Hecht
Uznávaná značka Hecht na trh dodává kvalitní plynové grily a grily na dřevěné uhlí. Vznik společnost sahá do roku 1994, první výrobky se začaly prodávat v roce 1998. Čeští majitelé se zaměřili na elektrické plotostřihy a pily. Grily značky Hecht patří mezi oblíbené a žádané výrobky.
Kde koupit gril
Nejlepší místo pro koupi grilu je srovnávací portál Heureka, kde najdete všechny druhy grilů různých cenových kategorií. Zajímavé modely najdete i na e-shopu Lidlu, kde mají například kontaktní grily nebo různé grilovací náčiní. Spousta výprodejů probíhá i na Alze.
Diskuze a zkušenosti