Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů
Menu
Testado.cz » Zahrada a dílna

Test 16 grilů. Srovnání výkonu, designu a ceny nejlepších grilů 2025

Jako zkušení uživatelé jsme pro vás připravili velký test a porovnání grilů, které jsme rozdělili do 4 kategorií. Recenze se týkají kontaktních, plynových, elektrických a grilů na dřevěné uhlí. Nezapomeňte se podívat na rady jak vybrat gril.

Nejlepší plynové grily

Nejlepší celkově

Špičkový plynový gril s nerezovým tělem. Výkonný a vybavený pro náročné grilování.

Nejlepší cena/výkon

Skvělý gril na zahradu i terasu. Elegantní design, rovnoměrné pečení a praktické funkce.

Nejlepší levný

Kvalitně zpracovaný a robustní plynový gril, který se snadno obsluhuje.

Napoleon Rogue 425 PRO-S – nejlepší plynový gril

Velikost grilovací plochy: 2 700 cm2 | Materiál roštu: nerezová ocel | Regulace teploty: ano | Polohovatelnost roštu: ne | Odkládací plocha: ano | Hmotnost: 67 kg | Přibližná cena: 40 000 Kč

Klady
  • Extrémní výkon a vysoká kvalita
  • Boční Sizzle Zone a zadní infra hořák
  • Multifunkční rošt
  • Podsvícené ovládací knoflíky
  • Velkorysý úložný prostor
Zápory
  • Vyšší cena a hmotnost

Napoleon Rogue 425 PRO-S je skutečným mistrovským dílem mezi plynovými grily. Nabízí špičkový výkon, profesionální konstrukci a spoustu pokročilých funkcí, které uspokojí i ty největší grilovací nadšence. Grilování zde probíhá na 3 nerezových hořácích doplněných o zadní infra hořák a legendární boční Sizzle Zone, která dosahuje teploty až 800 °C pro dokonalé zatažení masa.

Grilovací plocha 60 × 45 cm je tvořena nerezovým roštem WAVE, který zajišťuje rovnoměrné rozložení tepla a zanechá typické vlnité otisky. Navíc je součástí i regenerační rošt pro ohřev pečiva a dovařování pokrmů. Gril disponuje výkonným zapalovacím systémem JETFIRE, který zajistí rychlé a bezproblémové spuštění. Provoz lze kontrolovat pomocí vestavěné termosondy v poklopu.

Dva boční odkládací stoly nabízejí dostatek prostoru na náčiní, přípravu surovin nebo odložení talířů. Na pravé straně najdete praktické háčky. Ve spodní části je objemná skříňka, kam se vejde i 10kg PB lahev. Kolečka s brzdou usnadňují převoz i manipulaci.

Elegantní vzhled z nerezové oceli doplňují podsvícené knoflíky. Pokud hledáte výkonný a odolný gril s profesionální výbavou a širokým využitím, Napoleon Rogue 425 PRO-S je parádní volbou.

Campingaz gril 3 Series ONYX S – výkonný grilovací systém

Velikost grilovací plochy: 2 806 cm2 | Materiál roštu: litina | Regulace teploty: ano | Polohovatelnost roštu: ne | Odkládací plocha: ano | Hmotnost: 65,5 kg | Přibližná cena: 20 000 Kč

Klady
  • Nerezové Blue Flame hořáky
  • Litinový rošt s vyměnitelným středem
  • Oboustranný tál + příslušenství
  • Boční vařič
  • Systém čištění InstaClean AQUA
Zápory
  • Bez výraznějších nedostatků

Plynový gril Campingaz 3 Series ONYX S se třemi hořáky z nerezové oceli patří mezi oblíbené modely pro větší zahradní akce i rodinné večery. Inovativní Blue Flame technologie zajistí rovnoměrné rozložení tepla po celé ploše. Grilovací plocha o velikosti 2 806 cm² kombinuje litinový rošt s vyměnitelným středem a oboustranný tál pro univerzální využití. Teplotu lze pohodlně regulovat pomocí knoflíků.

Jednou z předností je integrovaný boční vařič pro přípravu omáček nebo příloh, zatímco druhý stůl lze snadno sklopit pomocí mechaniky Push2Fold. Víko grilu má zabudovaný teploměr s přehledným ciferníkem. Ochrana hořáků je chytře řešena přímo v konstrukci roštů, takže není potřeba samostatných rozptylovačů tepla.

Campingaz boduje také snadnou údržbou. Systém InstaClean AQUA zachytává tuk přímo do vody, kterou lze jednoduše vylít. Dvě sběrné zásuvky zjednodušují čištění. Mobilitu zajišťují čtyři větší kolečka s aretací, gril tak snadno přemístíte. Do spodní skříně se vejde 10kg plynová lahev a další příslušenství. Při hledání praktického a funkčního grilu s kvalitním zpracováním je Campingaz 3 Series ONYX S jasným favoritem.

Fieldmann FZG 3003 – levný plynový gril

Velikost grilovací plochy: 49,5×36 cm (1 782 cm²) | Materiál roštu: litina | Regulace teploty: Ano | Polohovatelnost roštu: Ne | Odkládací plocha: Ano | Hmotnost: neuvedeno | Přibližná cena: 5 000 Kč

Klady
  • Nízká cena
  • Bytelné zpracování
  • Jednoduchá obsluha
  • Odkapávací plech na tuk pod roštem
Zápory
  • Příliš stručný a zjednodušený návod ke stavbě

Pokud hledáte levný a spolehlivý plynový gril, nepřehlédněte Fieldmann FZG 3003. Grilovací rošt zabírá 1 782 cm². Vyrobený je z odolné litiny. Navíc nechybí jednoduchý plech na odkapávající tuk.

Díky trojici hořáků můžete jídlo připravit opravdu rychle. Zapalování je integrované. Po stranách grilovací plochy samozřejmě naleznete odkládací poličky. Jsou sklopné, což společně s pojezdovými koly usnadňuje manipulaci s grilem. Teplotu lze kontrolovat pomocí teploměru v poklopu.

Plynový gril Fieldmann FZG 3003 koupíte v rozloženém stavu. Sestavování bohužel vyžaduje více času, pečlivosti i trpělivosti. Návod je hodně zjednodušený a bez pečlivého prostudování vám příliš nepomůže. Sestavený gril měří na výšku 110 cm, na šířku 107 cm a hloubka dosahuje 53 cm.

Weber Q 1200 – kvalita za rozumnou cenu

Velikost grilovací plochy: 43×32 cm (1 376 cm²) | Materiál roštu: porcelánem smaltovaná litina | Regulace teploty: ano | Polohovatelnost roštu: ne | Odkládací plocha: ano | Hmotnost: 11 kg | Přibližná cena: 8 000 Kč

Klady
  • Kompaktní rozměry
  • Kvalitní materiály
  • Hmotnost pouze 11 kg
  • Plynule nastavitelný hořák
  • Elektrické zapalování
Zápory
  • Redukci na plynové lahve nutno dokoupit samostatně

Hledáte kvalitní plynový gril, který snadno složité a přenesete jinam? Stěží naleznete lepší volbu než Weber Q 1200. Grilovací rošt o ploše přes 1 300 cm² je dostatečně prostorný a přitom celý gril váží pouze 11 kg. Použity jsou výhradně kvalitní materiály. Díky nim je zaručena dlouhá životnost i nízká hmotnost. Grilovací vana i poklop jsou z odolné hliníkové slitiny na kterou výrobce poskytuje nadstandardní pětiletou záruku. Rám grilu tvoří nylon vyztužený skelným vláknem.

Snadnou obsluhu zajišťuje plynule nastavitelný hořák s elektrickým zapalovačem. Gril standardně využívá plynovou kartuši, která obsahuje asi 450 gramů plynu. Vystačí na několik použití. Pokud budete chtít využít klasickou plynovou lahev, musíte si dokoupit jednoduchou redukci.

Grilování usnadňují sklopné poličky. Správnou teplotu vidíte v teploměru na víku, kterým můžete celý rošt uzavřít. Uprostřed grilu je otvor, kterým se odvádí okapávající šťáva a tuk do samostatně vyjímatelné misky.

Weber Q 1200 je malý a skladný gril plynový, který klade důraz na kvalitu zpracování a snadnou obsluhu. Při váze pouhých 11 kg si jej můžete vzít s sebou i na dovolenou.

Nejlepší elektrické grily (nekontaktní)

Nejlepší celkově

Prémiový elektrický gril s litinovým roštem. Kompaktní tělo z něj dělá i model na cesty.

Nejlepší cena/výkon

Stojanový elektrický gril s víkem. Hodí se na balkón nebo zahradu.

Nejlepší levný (do 2 000 Kč)

Kompaktní elektrický gril s rychlým nahříváním a snadným čištěním.

Napoleon PRO285E-BK-CE – prémiový elektrický gril na balkon i na cesty

Velikost grilovací plochy: 1 768 cm2 | Materiál roštu: litina | Regulace teploty: ano | Polohovatelnost roštu: ne | Odkládací plocha: ne | Hmotnost: 18 kg | Přibližná cena: 8 500 Kč

Klady
  • Robustní tělo a dvojité víko
  • Zabudovaný teploměr
  • Pro grilování doma i na cestách
  • Litinový rošt WAVE
  • Kvalitní zpracování a snadná údržba
  • Dlouhý přívodní kabel
Zápory
  • Vyšší hmotnost

Napoleon PRO285E je stylový elektrický gril, který oceníte nejen na terase, ale díky kompaktním rozměrům ho snadno sbalíte i na víkend na chatu. Masivní konstrukce zajišťuje stabilitu při grilování a elegantní černý design působí prémiově. Víko je dvojité, takže výborně drží teplo, a navíc v sobě ukrývá termosondu, díky které budete mít teplotu uvnitř grilu neustále pod kontrolou.

Grilovací plocha o velikosti 1 768 cm² je dostatečná pro rodinné grilování i větší porci zeleniny nebo masa. Litinový rošt WAVE má typické zvlnění, které dává pokrmům charakteristické proužky a brání stékání šťávy do topné spirály. Díky vysokému výkonu na centimetr plochy se gril rozehřeje rychle a udrží stabilní teplotu po celou dobu grilování.

Gril je dodáván s praktickým podstavcem a 1,8metrovým kabelem, takže ho můžete snadno připojit i na balkoně bez použití prodlužovačky. Přestože váží 18 kg, díky kompaktním rozměrům se dá pohodlně přenášet. Hodí se tak pro každého milovníka grilování doma i na cestách, který hledá elektrický gril s výkonností plynového, ale bez potřeby manipulace s lahvemi.

Steba VG 250 – kvalitní gril na balkon

Velikost grilovací plochy: 1 600 cm2 | Materiál roštu: hliník | Regulace teploty: ano | Polohovatelnost roštu: ne | Odkládací plocha: ne | Hmotnost: 5 kg | Přibližná cena: 2 600 Kč

Klady
  • Skvělý výkon
  • Velká grilovací plocha
  • Praktické víko
  • Zajímavý stojanový design
Zápory
  • Nízký poklop

Dokonce i stojanové grily mohou být elektrické. Tento se jmenuje Steba VG 250 a díky svému zpracování se hodí na balkón i zahradu. Grilované pokrmy jsou dobře přístupné a při jejich přípravě se není nutné ani moc naklánět. Stojan je stabilní a nehrozí převrhnutí. Pokud by vám i přesto nevyhovoval, můžete gril demontovat a používat jej jako samostatný stolní elektrický gril.

Výkon grilu je 1,8 kW, přičemž velká grilovací deska má průměr 40 centimetrů. Jedná se o hliník s nepřilnavým povrchem. Grilovací deska je samostatná se zapuštěným topným tělesem pro snadnou údržbu a čištění. Pro udržení tepla je skvělý poklop z aluminia. Je dostatečně velký natolik, abyste mohli připravit velké kusy masa nebo celé kuře. Nechybí otvor pro výstup páry.

Nadbytečný tuk odtéká do samostatné nádoby, tudíž jsou ogrilované pokrmy také zdravé (připravují se téměř bez tuků). Součástí systému je termostat a manuální regulace teploty včetně teplotní kontrolky. I přesto všechno se konečná hmotnost elektrického grilu Steba VG 250 drží na slušných 5 kilogramech. Ideální gril na kuře.

Domo DO9038G – přenosný raclette gril

Velikost grilovací plochy: 970 cm2 | Materiál roštu: teflon | Regulace teploty: ne | Polohovatelnost roštu: ne | Odkládací plocha: ne | Hmotnost: 2,4 kg | Přibližná cena: 1 100 Kč

Klady
  • Vhodný pro více osob
  • Dvě patra využitelné plochy
  • Nepřilnavý povrch
Zápory
  • Větší rozměry

Raclette gril DOMO DO9038G je ideální volbou pro rodinné oslavy nebo večery s přáteli. Gril nabízí dvě patra grilovací plochy, které umožňují přípravu různých typů pokrmů najednou. Nepřilnavá plocha je skvělá na rychlé opékání nebo přípravu ryb. Na grilu si připravíte také smažená vajíčka či grilovanou zeleninu.

Jednou z hlavních výhod je, že gril obsahuje osm raclette pánviček, které se hodí na tavení sýra nebo přípravu menších porcí zeleniny, což oceníte zejména při společném stolování. Příkon 1200 W je dostačující na rovnoměrné prohřátí grilovacích ploch. Gril disponuje diodami, které oznamují zapnutí a nahřívání.

DOMO DO9038G je skvělou volbou pro každého, kdo si chce užít zážitek z raclette grilování. Díky nepřilnavému povrchu se můžete těšit na jednoduchou údržbu. Pokud hledáte všestranný raclette gril s dostatkem prostoru pro více osob, tento model je spolehlivou volbou.

Nejlepší grily na dřevěné uhlí

Nejlepší celkově

Nejlepší zahradní gril na dřevěné uhlí. Doporučujeme i nejnáročnějším.

Nejlepší cena/výkon

Masivní konstrukce, efektivní větrání a stabilita. Výborná volba pro tradiční grilování.

Levný TIP

Kompaktní gril na dřevěné uhlí za nízkou cenu. Snadno se přenáší.

Rösle No. 1 AIR F60 – nejlepší gril na dřevěné uhlí

Velikost grilovací plochy: 2 734 cm2 | Materiál roštu: nerezová ocel | Regulace teploty: ano | Polohovatelnost roštu: ne | Odkládací plocha: ne | Hmotnost: 28 kg | Přibližná cena: 12 000 Kč

Klady
  • Velká grilovací plocha
  • Snadná regulace vzduchu
  • Odolná konstrukce
  • Integrovaný teploměr
  • Praktická kolečka
Zápory
  • Vyšší hmotnost
  • Vyšší cena

Rösle Kettle Grill No.1 AIR F60 je vysoce kvalitní kotlový gril na dřevěné uhlí, který zaujme nejen průměrem grilovací plochy (60/50 cm), ale i robustní a odolnou konstrukcí. Díky speciálnímu systému Air Control lze snadno a přesně regulovat proudění vzduchu, což ocení zejména náročnější uživatelé, kteří chtějí mít kontrolu nad teplotou. Gril je vybaven integrovaným teploměrem na víku, který vám umožní snadno sledovat teplotu během grilování, aniž byste museli poklop neustále otevírat.

Pokud jde o pohodlí při manipulaci, potěší vás praktická kolečka, díky kterým lze gril snadno přesunout. Další výhodou je odklápěcí víko, které umožňuje pohodlný přístup k celé grilovací ploše. S hmotností 28 kg se sice řadí k těžším modelům, ale o to větší stabilitu nabízí. Jediným mínusem může být vyšší cena, ale za kvalitu, kterou Rösle nabízí, je to investice, která se rozhodně vyplatí.

Napoleon Charcoal Leg – robustní gril na uhlí

Velikost grilovací plochy: 2 300 cm2 | Materiál roštu: litina | Regulace teploty: ano | Polohovatelnost roštu: ano | Odkládací plocha: ne | Hmotnost: 30 kg | Přibližná cena: 10 000 Kč

Klady
  • Litinový rošt s možností dvou úrovní
  • Pant na víku pro pohodlnou manipulaci
  • Regulace teploty
  • Stabilní čtyřnohý podvozek
  • Uzavřený popelník
Zápory
  • Vyšší hmotnost

Napoleon Charcoal Leg je prémiový gril na dřevěné uhlí, který nadchne každého, kdo hledá robustní konstrukci, přesné grilování a dlouhou životnost. Vysoký kotel o průměru 57 cm ukrývá 9 kg těžký litinový rošt s odklápěcími okraji pro snadné přikládání uhlíků. Díky dvěma výškovým úrovním lze rošt nastavit na přímé i nepřímé grilování – perfektní i pro velké kusy masa.

Víko je opatřeno velkým madlem a masivním pantem, díky kterému jej jednoduše odklopíte, aniž byste řešili, kam s ním. Poklop ukrývá teploměr s výrazným ciferníkem a ventilaci, která spolu s nerezovým deflektorem v kotli zajišťuje rovnoměrné proudění horka. Gril tak bez problémů zvládne i náročnější recepty.

Celková konstrukce je pevná a stabilní – místo tradičních tří nohou má Napoleon čtyři. Přestože gril váží 30 kg, díky dvěma kolečkům jej lze pohodlně posunout. Uzavřený popelník usnadňuje údržbu a udržuje okolí čisté. Napoleon Charcoal Leg je ideální volbou pro každého, kdo od grilu na uhlí očekává více než jen základní funkce.

Cattara Crotone – kompaktní přenosný gril na dřevěné uhlí

Velikost grilovací plochy: 35×33 cm (1 050 cm²) | Materiál roštu: ocel | Regulace teploty: ne | Polohovatelnost roštu: ne | Odkládací plocha: ne | Hmotnost: 3,64 kg | Přibližná cena: 1 000 Kč

Klady
  • Nízká cena
  • Kompaktní velikost
  • Snadné přenášení
Zápory
  • Chybí odkládací plocha
  • Bez ukazatele teploty

Malý, skladný a za dobrou cenu. Tak lze charakterizovat gril na dřevěné uhlí Cattara Crotone. Grilovací rošt s plochou 1 050 cm² stačí na běžné rodinné grilování. Velkou výhodou je robustní a kompaktní konstrukce, kterou snadno přenesete. Pomůže velké madlo s pojistkou proti nechtěnému odklopení víka.

Ocelový rošt nabízí kromě hlavní grilovací plochy také vyvýšenou mřížku. Můžete ji použít k dopékání nebo udržování teploty u hotového jídla. Velké odkládací plochy po stranách bohužel chybí. Výkon částečně regulujete otočnou klapkou ve víku. Zamrzí však absence integrovaného teploměru.

Bezpečný a pevný postoj zajišťuje čtveřice nožek. Jsou skládací, což výrazně zjednodušuje manipulaci i uskladnění. Gril Cattara Crotone váží pouze 3,64 kg. Šířka nepřesahuje 45 cm a výška 30 cm. Pokud hledáte menší gril, který si snadno vezmete s sebou na chatu nebo do kempu, Cattara Crotone vás rozhodně nezklame. Bez obtíží se vejde také na balkon či terasu. Můžete si tak dopřát chuť a vůni grilovaného masa, ryb či zeleniny i bez velké zahrady.

Weber Smokey Joe Premium 37 cm – malý a levný gril na dřevěné uhlí

Velikost grilovací plochy: 1 075 cm2 | Materiál roštu: nikl | Regulace teploty: ne | Polohovatelnost roštu: ne | Odkládací plocha: ne | Hmotnost: 4 kg | Přibližná cena: 2 700 Kč

Klady
  • Nízká cena
  • Kompaktní velikost
  • Nízká hmotnost
  • Dobrá stabilita
  • Dobré zpracování
Zápory
  • Spíše pro občasné grilování

Weber Smokey Joe Premium 37 cm je malým a zároveň levným grilem na dřevěné uhlí. Jeho nízká konstrukce umožňuje bezproblémovou manipulaci a snadné přenášení. Se svými 4 kg si ho dokonce můžete brát na kratší túry. Na grilu se nachází kovové madlo a v dolní části jsou trojité stabilní nožky, které dobře drží i na nerovném povrchu. Jak již napovídá název, tento gril má v průměru 37 cm. Velikost grilovací plochy 1 075 cm2 patří mezi průměrné až menší.

Vzhledem ke kompaktnímu provedení je očekávatelné, že zde nenajdete odkládací plochu. Na rozdíl od většiny kompaktních a levných grilů se ale může tento Smokey Joe Premium pochlubit dlouhou životností. Samotný kotel a poklop dle výrobce vydrží 10 let. Rošt a jiné vyměnitelné části pak 2 roky. Gril se nabízí v několika barevných variantách. Bude ideální pro uživatele, kteří hledají především malý, levný a praktický gril na občasné používání.

Nejlepší kontaktní grily

Nejlepší celkově

Prémiový gril Sage s přesným senzorem. Griluje rovnoměrně a rychle.

Nejlepší cena/kvalita

Moderní digitální gril s displejem. Láká nejen na všestranné využití.

Levný TIP

Výkonný kontaktní gril s regulací teploty a snadnou údržbou za lákavou cenu.

Sage BGR840BSS – kontaktní gril s teplotní sondou

Velikost grilovací plochy: 884 cm² | Materiál roštu: hliník s povrchem Quantanium | Regulace teploty: ano | Polohovatelnost roštu: ano | Odkládací plocha: ne | Hmotnost: 9,1 kg | Přibližná cena: 10 000 Kč

Klady
  • Chytré funkce
  • Vestavěná teplotní sonda
  • Přesná regulace teploty
  • LCD displej s podsvícením
  • Robustní nerezové provedení
Zápory
  • Vyšší hmotnost
  • Bez možnosti mytí v myčce

Sage BGR840BSS je nadupaný kontaktní gril pro ty, kdo chtějí mít grilování plně pod kontrolou. Díky ploše 884 cm² zvládne obsloužit celou rodinu, a to bez zdlouhavého čekání – o rychlý ohřev se stará příkon 2 400 W. Spodní deska je plochá, horní žebrovaná a výškově nastavitelná, což usnadňuje přípravu různých pokrmů.

Gril vyniká funkcí Element IQ, která automaticky kompenzuje teplotní výkyvy. Integrovaná sonda změří teplotu uvnitř masa, takže docílíte požadovaného stupně propečení bez odhadu. Po dosažení ideální teploty přepne na režim odpočinku REST MEAT, aby maso zůstalo šťavnaté.

Teplotu nastavíte v rozmezí 160–230 °C přes přehledný podsvícený LCD displej. Povrch desek je nepřilnavý a bez PFOA, ale mytí vyžaduje ruční péči. Skladování usnadňuje prostor, do kterého se skryje kabel – ten pak nikde nepřekáží. Tento model se hodí do každé moderní kuchyně, kde se na jídlo kladou vysoké nároky.

Tescoma President – elegantní gril s dotykovým ovládáním

Velikost grilovací plochy: 29 × 23 cm | Materiál roštu: hliník | Regulace teploty: ano | Polohovatelnost roštu: ano | Odkládací plocha: ne | Hmotnost: neuvedeno | Přibližná cena: 4 600 Kč

Klady
  • Velká grilovací plocha
  • Snadné dotykové ovládání
  • Čtyři praktické programy
  • Odnímatelné grilovací desky
  • Snadná údržba
Zápory
  • Pomalejší předehřátí

Kontaktní gril Tescoma President potěší každého, kdo hledá elegantní kuchyňský spotřebič se snadným ovládáním. Gril disponuje plochou 29 × 23 cm, na kterou se pohodlně vejde několik porcí masa i zeleniny. S příkonem 2 000 W zvládá dostatečně rychlý ohřev, i když ve srovnání s konkurencí poskytuje o něco pomalejší předehřátí.

K dispozici jsou čtyři automatické programy a možnost manuálního nastavení času a teploty. Dotykový panel je přehledný a ovládání intuitivní. Zkušenosti potvrzují, že i bez velkých technických znalostí si s grilem poradí každý.

Desky jsou nepřilnavé, vyjímatelné a snadno omyvatelné. Nechybí ani škrabka pro pohodlné čištění. Konstrukce působí bytelně a designově zapadne do moderní kuchyně. Tescoma President je ideální volbou pro běžné domácí grilování s důrazem na pohodlí a čistotu.

ECG KG 300 Deluxe – dobře vybavený kontaktní gril

Velikost grilovací plochy: 660 cm2 | Materiál roštu: nerez + nepřilnavá povrchová úprava | Regulace teploty: ano | Polohovatelnost roštu: ano | Odkládací plocha: ne | Hmotnost: 5,8 kg | Přibližná cena: 2 000 Kč

Klady
  • Dobrý poměr ceny a kvality
  • Vysoký výkon
  • Nastavitelná pozice grilování
  • Regulace teploty a teplotní ochrana
  • Snadná údržba
Zápory
  • Kratší kabel
  • Trošku vyšší hmotnost

Kontaktní gril ECG KG 300 Deluxe má kvalitní zpracování a přitom stále přijatelnou cenu.  Díky poměrně kompaktní velikosti s plochou 660 cm2 se snadno ve složené podobě vejde i do menších domácností a umožní vám grilovat prakticky kdekoliv a kdykoliv. Zároveň po rozložení poskytne dostatek místa i na větší porce. Hodí se pro přípravu masa, zeleniny, sendvičů a mnoha dalších pokrmů.

Podle typu grilování se dá ECG KG 300 Deluxe  používat ve 3 polohách – pro zapékání, grilování nebo BBQ. Tento kontaktní gril umožňuje regulovat teplotu, díky čemu můžete pomalu propékat silnější kousky masa i rychle osmahnou topinku. Práci vám usnadní také další praktické funkce, jako je signalizace provozu nebo ochrana proti přehřátí.

Příkon ECG KG 300 Deluxe  je 2 000 W. Celé zařízení je v nerezovém a plastovém provedení. Ve výbavě tohoto zapékacího grilu najdete misku na šťávu, protiskluzové nožky a stěrku na omastek. Gril se snadno udržuje v čistotě a jeho pečící desky se dají vyjmout. Celkově se jedná o zajímavou variantu v poměru ceny a výkonu i dobré výbavy.

Tefal GC 205012 – kompaktní a levný kontaktní gril na doma

Velikost grilovací plochy: 550 cm² | Materiál roštu: litina | Regulace teploty: ano | Polohovatelnost roštu: ano | Odkládací plocha: ne | Hmotnost: 3,6 kg | Přibližná cena: 2 000 Kč

Klady
  • Nepřilnavý povrch
  • Vyjímatelné rošty do myčky
  • Dvě polohy desek
  • Nízká hmotnost
  • Snadná údržba
Zápory
  • Trošku menší grilovací plocha
  • Jen tři stupně teploty

Pokud hledáte kontaktní gril, který se vejde i na menší kuchyňskou linku a nezabere moc prostoru, bude se vám líbit Tefal GC 205012. Váží pouhých 3,6 kg a lze ho skladovat i ve svislé poloze. Snadno a rychle si s ním doma připravíte grilované maso, zeleninu a další lahůdky. Obsluha tohoto elektrického kontaktního grilu i jeho údržba jsou opravdu snadné. Desky se dají vyjmout a umývat v myčce.

Grilovací plocha má rozměry 550 cm2. To předurčuje tento kontaktní gril spíše pro menší rodinné grilování. Pokud budete mít větší návštěvu, počítejte s tím, že budete muset jídlo připravovat na části. Příkon dosahuje 1 600 W. Grilovací plochy mají nastavitelné dvě polohy a v dolní části se nachází misky pro odkapávání oleje.

Pro ovládání teploty se používá spínač, který má jen 3 polohy. Nastavení není tudíž tak pokročilé, jako u grilů vyšší třídy. Celkové zpracování je však kvalitní. Nepřilnavé plotny z litého hliníku mají dlouhou životnost. Plášť je tepelně izolovaný, stejně jako držátko pro přenášení. Také je zde prostor pro uložení přívodní šňůry.

WMF Lono – velký gril s dvojím využitím

Velikost grilovací plochy: 1 300 cm2 | Materiál roštu: hliník s nepřilnavou úpravou | Regulace teploty: ano | Polohovatelnost roštu: ano | Odkládací plocha: ne | Hmotnost: 4,23 kg | Přibližná cena: 4 500 Kč

Klady
  • Velká grilovací plocha
  • Kvalitní a odolné zpracování
  • Rozkládací – pro kontaktní i klasické grilování
  • Flexibilní naklonění kontaktní plochy
  • Nepoškrábatelný a nepřilnavý povrch
  • Snadná údržba
Zápory
  • Žádné

WMF Lono 04.1511.0011 2v1 patří mezi stolní grily, které můžete využívat jako oboustranně kontaktní typ nebo po rozložení i jako běžný gril na domácí použití. Rozměry grilovací plochy jsou 320 × 420 mm, což znamená velkou grilovací plochu přes 1 300 cm2. Tento model se tak hodí i pro početnější rodiny či na velké grilovačky s přáteli. Příkon dosahuje 2 100 W. Teplotu si můžete nastavit v pěti stupních pomocí jednoduchého ovládacího kolečka.

Velkým plusem při kontaktním grilování je flexibilní připevnění desky. Ta se díky možnosti náklonu přizpůsobí vloženému jídlu. Lze tak plnohodnotně naráz grilovat zelenin, klobásy, maso a další věci s rozdílnou tloušťkou. Na hliníkových deskách také oceníte nepoškrábatelný a nepřilnavý povrch, díky kterému můžete omezit přidávání oleje. Samozřejmě pro odkapávající tuk z jídla nechybí zachytávací nádoby na mastnotu.

Gril WMF Lono 04.1511.0011 je na první pohled robustní a odolný spotřebič s kvalitním zpracováním, které zajistí dlouhou životnost. Jeho hmotnost dosahuje 4,23 kg. Vzhledem k velké grilovací ploše je nutné počítat s nadprůměrnými rozměry. Díky možnosti uložení ve svislé poloze však tolik místa u vás v kuchyni nezabere. Tělo grilu z nerezové oceli Cromargan a má povedený design. Pro snadnou údržbu se dají grilovací desky odejmout. Odepnuté plochy pak lze mýt v myčce nádobí.

Test 16 grilů

Sage BGR840BSSTescoma PresidentECG KG 300 DeluxeTefal GC 205012Napoleon PRO285E-BK-CESteba VG 250Domo DO9038GNapoleon Rogue 425 PRO-SCampingaz gril 3 Series ONYX SFieldmann FZG 3003Weber Q 1200Rösle No. 1 AIR F60Napoleon Charcoal LegCattara CrotoneWeber Smokey Joe Premium 37 cmWMF Lono
Sage BGR840BSS
Tescoma President
ECG KG 300 Deluxe
Tefal GC 205012
Napoleon PRO285E-BK-CE
Steba VG 250
Domo DO9038G
Napoleon Rogue 425 PRO-S
Campingaz gril 3 Series ONYX S
Fieldmann FZG 3003
Weber Q 1200
Rösle No. 1 AIR F60
Napoleon Charcoal Leg
Cattara Crotone
Weber Smokey Joe Premium 37 cm
WMF Lono
Velikost grilovací plochy884 cm²29 × 23 cm660 cm2550 cm²1 768 cm21 600 cm2970 cm22 700 cm22 806 cm249,5×36 cm (1 782 cm²)43×32 cm (1 376 cm²)2 734 cm22 300 cm235×33 cm (1 050 cm²)1 075 cm21 300 cm2
Materiál roštuhliník s povrchem Quantaniumhliníknerez + nepřilnavá povrchová úpravalitinalitinahliníkteflonnerezová ocellitinalitinaporcelánem smaltovaná litinanerezová ocellitinaocelniklhliník s nepřilnavou úpravou
Regulace teploty
Polohovatelnost roštu
Odkládací plocha
Hmotnost9,1 kgneuvedeno5,8 kg3,6 kg18 kg5 kg2,4 kg67 kg65,5 kgneuvedeno11 kg28 kg30 kg3,64 kg4 kg4,23 kg
Přibližná cena10 000 Kč4 600 Kč2 000 Kč2 000 Kč8 500 Kč2 600 Kč1 100 Kč40 000 Kč20 000 Kč5 000 Kč8 000 Kč12 000 Kč10 000 Kč1 000 Kč2 700 Kč4 500 Kč
Zjistit cenuZjistit cenuZjistit cenuZjistit cenuZjistit cenuZjistit cenuZjistit cenuZjistit cenuZjistit cenuZjistit cenuZjistit cenuZjistit cenuZjistit cenuZjistit cenuZjistit cenuZjistit cenu

Nejprodávanější grily

Jak vybrat gril – rady a návod

Každá z následujících kapitol je svým způsobem důležitá. Jednou z nejdůležitějších je však zodpovězení otázky, kde budete gril používat. Ještě před nákupem si také promyslete, jak budete váš nový gril používat. Je totiž rozdíl, zdali máte v plánu si jednou za měsíc ogrilovat kousek masa na stísněném balkónu, nebo se těšíte na pravidelné grilování s přáteli. V prvním případě byste výhody drahého grilu ani nevyužili, u druhého byste bědovali nad malou kapacitou a rychlostí přípravy jídel.

Gril - popis

Umístění grilu

Od umístění grilu se odvíjí i další parametry. Na trhu patří mezi nejpopulárnější grily kontaktní, plynové, elektrické a grily na dřevěné uhlí. Podle zvoleného typu je nutné dbát určitých pravidel. Například elektrický gril vám dobře poslouží i v interiéru, kdežto gril na dřevěné uhlí použijete pouze venku. Svým způsobem ale není problém použít i stolní elektrický gril někde na zahradě. Stačí elektrická přípojka a můžete vesele grilovat. Není vyloženě nutné vždy striktně využívat daný typ grilu na předem doporučený typ místa. To jen pro ujasnění.

Jednotlivé grily se od sebe liší nejen pohonem/palivem, ale také způsobem a náročností na údržbu. Berte v potaz skutečnost, že takový gril na dřevěné uhlí musíte po použití vyčistit – popel a tak dále.

Je vhodné rovněž zohlednit místo potřebné pro uskladnění. Téže byste neměli opomenout vzdálenost, na jakou budete váš gril přenášet. Budete na uklízení sami, nebo vám někdo pomůže? Můžete gril nechat na místě, nebo jej musíte vždy někam uschovat? Nejen o tom si nyní povíme něco víc.

Výkon a počet osob

Dle hodnoty výkonu se dá předem jakžtakž odhadnout, za jak dlouho se grilovací plocha rozehřeje na požadovanou teplotu. Výkon je přímo úměrný váze a velikosti grilovací plochy. U kvalitních grilů lze výkon do jisté míry regulovat, kupříkladu otočným kolečkem nebo tlačítky. I na to je dobré se zaměřit a zjistit, zdali volba výrobce vyhovuje také vám.

Níže si uvedeme orientační tabulku, která vám o výkonu něco nastíní. Udávané parametry ale berte skutečně pouze jako orientační vodítko. Pokud často grilujete v úzkém rodinném kruhu a jednou za čas pořádáte velkou akci, není problém si koupit výkonnější gril, jehož výkon prostě nebudete vždy využívat na maximum.

Výkon grilu Určení
Do 5 kW Rodinné grilování
Do 10 kW Grilování pro 5 – 10 osob
Od 10 kW Grilování pro oslavy a velké akce

Některé grily pohání také motorek. V takovém případě je třeba zvážit, jaké množství masa budete grilovat a podle toho vybrat motorek na gril. Raději volte výkonnější než slabší, u něhož by hrozilo, že naloženou kýtu nebo sele neutáhne.

Velikost grilovací plochy

Jak jsme si poznamenali výše, výkon je úzce spojen s velikostí grilovací plochy. Berte na to zřetel a při nákupu se zbytečně neunáhlete. Je zkrátka problém, pokud má nějaký gril malý výkon a velkou grilovací plochu. Je to podobné, jako má velké auto malý/slabý motor. Takové vozidlo jede pomalu a zážitek z jízdy za moc nestojí. Podobně jsou na tom i grily.

Jestliže plánujete grilovat sami pro sebe nebo v rámci několika osob, bohatě vám vystačí malá plocha. O grilované dobroty se rozdělíte a na další várku si maximálně chvíli počkáte. Pro menší počet strávníků vystačí gril s plochou kolem 1 200 m². Pro větší počet osob jsou již vhodnější větší grilovací plochy. Mimo počtu lidí se zamyslete i nad surovinami, které máte v plánu grilovat. Pokud již nyní víte, že holdujete velkým porcím masa, celým kuřatům nebo kýtám, určitě zvažte koupi velkého grilu/plochy.

Náš tip
Náročným strávníkům doporučujeme Big Green Egg, což je značka keramických grilů, která se vyznačuje vysokou kvalitou a výkonem. Tyto grily jsou vyráběny z prvotřídní keramiky a jsou mimořádně odolné proti vysokým teplotám i nepříznivým povětrnostním podmínkám. Nabízíme vám sedm různých velikostí, takže si můžete vybrat ten, který nejvíce vyhovuje vašim potřebám. Tyto grily jsou dokonalé pro přípravu masa, ryb, zeleniny i jiných pokrmů.

Hmotnost

Podle velikosti plochy a druhu grilu se odvíjí i hmotnost. Pokud budete gril často přenášet, asi bychom doporučili něco lehčího. Výkonnější a větší grily jsou ale těžké, s tím už nic nenaděláme. Nejlehčí grily váží pouhých několik kilogramů, ty plechové váží kolem nějakých 4 kil. Naopak hmotnost velkých litinových grilů mnohdy přesáhne až 70 kilogramů. Plynové typy váží mezi 10 až 35 kilogramy.

Ne vždy ale znamená vysoká hmotnost zákonitě horší transport. Kvalitní modely jsou vybaveny kolečky, s nimiž se gril lehko přemisťuje. I takové modely jsou tedy přenosné.

Konstrukce

Při výběru nového grilu je zásadní bezpečnost. V prvé řadě musí být konstrukce stabilní a pevná. Takové vlastnosti zajistí jedině použití kvalitních materiálů, které během času a provozu nemění své vlastnosti. Ideální je silná ocel nebo železo. U levnějších grilů se ale můžete snadno potkat s tenkými plechy nebo úzkými nožkami.

gril lokomotiva

Dejte si na to pozor. Pokud bude gril vachrlatý, může se snadno převrhnout a neštěstí je na světě. Tuhle problematiku nejvíce řešte u venkovních grilů na dřevěné uhlí, kde je stabilita asi nejdůležitější. Mimo bytelnosti se zaměřte i na konstrukci pod nádobou nebo případně roštem. I ta by měla být – pokud možno – velká, pevná a kvalitní.

Kromě klasických podob jsou mezi lidmi populární grily ve tvaru lokomotivy. Jsou zajímavé hlavně svojí podobou a celkovým zpracováním. Neméně populární jsou i grily na sele nebo prase, které jsou schopny pojmout skutečně pořádný kus flákoty. Existují dokonce i vodní grily nebo grily na gyros.

Materiál grilovací plochy a roštu

Mezi nejkvalitnější rošty patří nerezový nebo litinový. Každý má své kladné a negativní vlastnosti.

  • Litinový rošt – Oproti nerezovému typu je litinový rošt na gril bytelnější a těžší. Díky kvalitnímu materiálu má delší životnost a zvládá dokonale rozvádět teplo. Mezi nevýhody litiny patří náročnější čištění a vyšší pořizovací cena.
  • Nerezový rošt – Vůči litinovým konkurentům jsou nerezové rošty lehčí a snadno se udržují čisté, protože jim nevadí ani ocelový kartáč. Nerez ale zase hůře akumuluje teplo.
  • Grilovací kámen – Kámen na gril patří mezi oblíbené grilovací rošty. Rovněž se jim říká žulová deska na gril nebo lávové kameny na gril. Kámen na gril se chová podobně jako litinový rošt. Maso prakticky nejde připálit, ovšem kámen se hodně špatně čistí a udržuje hezký.
  • Teflonový rošt – Teflonovou podložku na gril má většina kontaktních grilů. Dobře rozvádí teplo a snadno se udržuje. Největší nevýhodou je ale náchylnost na poškození, respektive poškrábání. Na takový povrch nedoporučujeme používat žádné kovové nástroje, ale pouze speciální náčiní (speciální plast, dřevo…). Existují také speciální podložky do grilu.
  • Hliníkový rošt – S tímto typem se potkáte u jednorázových grilů, neboť mezi nesporné výhody patří lehkost a snadný transport. Právě tyto vlastnosti jsou pro gril na jedno použití nejdůležitější. Hliníkový rošt na gril se ale nehodí pro opakované použití. I přesto mají lidé takový jednorázový gril velmi rádi.
  • Smaltovaný rošt – Tyhle rošty mají stejné vlastnosti jako jejich litinová obdoba, ovšem navíc jsou pokryty vrstvou smaltu. Také se jednoduše čistí, ovšem není vhodné používat drátěnky nebo kovové nástroje. Smaltovaný povrch je náchylný na poškrábání.

Existují také rošty žebrované nebo mřížkované, které se hodí pro grilování masa, sýru nebo pečiva. Hladké rošty jsou skvělé pro palačinky nebo vejce, jejichž chutný vnitřek vám nikam neuteče.

Jak vyčistit gril

Správná a důkladná údržba grilu je pro nejlepší grilovací výsledky naprosto zásadní. Pokud budete grilovat na připáleném roštu nebo lávovém kameni, výsledky nebudou úplně stoprocentní. Stejně tak pamatujte na své zdraví, protože přepálený tuk je prokazatelně rakovinotvorný.

Nejnáročnější na údržbu jsou velké grily, zejména na dřevěné uhlí. Kromě roštu je nutné vynést popel, očistit nádobu a povrch grilu. Zbytky jídla budou téměř všude, takže takové čištění zabere nějaký čas. Jednou za čas se vyplatí udělat generálku, minimálně po grilovací sezóně. Pro čištění je nejlepší teplá voda a nějaký kuchyňský saponát. Nejméně náročné na údržbu jsou grily elektrické. Ovšem pokud budete grilovat neopatrně, i tento typ lze pořádně umazat.

Znovu připomínáme, abyste na každý povrch volili výrobcem určené náčiní. Pamatujte, že teflon nemá rád kovové předměty, které jeho povrch rychle poškrábou a znehodnotí. Gril také po každém grilování ukliďte nebo zakryjte plachtou. Vnější vlivy, jako je déšť nebo teplé sluneční paprsky, vašemu grilu na životnosti nic nepřidají.

Příslušenství na gril

Jak jsme si výše opakovaně říkali, některé rošty potřebují speciální nářadí. Není samozřejmě podmínkou je hnedka kupovat, náčiní na grilování vám ale dokáže zajistit vysoký komfort. Ačkoliv jsou grily obecně dosti vybavené sami o sobě, pro jejich plnohodnotné používání se hodí i nějaké příslušenství.

Někdy nemusí být vyloženě nutností, ovšem na druhou stranu vám dokáže minimálně ušetřit čas a nervy. V neposlední řadě může být jídlo rychleji připravené.

Víko

Pro správné grilování je většinou potřeba víko. To by mělo být vyrobena z kvalitního materiálu, který nebude do jídla pouštět škodlivé látky. Víko na gril by mělo dobře těsnit tak, aby po stranách neunikalo teplo a kouř. Správné víko dokáže grilovaným dobrotám zajistit šťavnatost a kouřové aroma. Takové jídlo je chutnější, voňavější a rychleji připravené.

Mísa na tuk

Během přípravy masa, uzenin a jiných dobrot dochází k uvolňování tuků, šťáv a vody. Není úplně vhodné, aby tyto tekutiny kapaly přímo do ohně nebo na hořáky. V takovém případě dochází ke znečištění grilu a vzniku nevábných vůní. Pomocí misky nebo mísy na odchytávání tuku můžete takovému nešvaru učinit přítrž.

Postranní hořák

Skutečně náročným kuchařům doporučujeme gril s postranním hořákem, který mívají plynové grily. Na takový hořák si můžete postavit pánev na gril nebo hrnec s přílohou. Na grilu jste schopni kompletně připravit plnohodnotný oběd nebo bohatou večeři.

Odkládací plocha

S odkládací plochou se potkáte u velkých zahradních grilů. Některé mají hned několik ploch pro umístění náčiní, surovin a nádobí. Takové grilování je pak pohodlné a praktické.

Termostat a teploměr

Pro hlídání ideální teploty je vhodný termostat, kterým jsou osazeny většinou velké zahradní grily. Kromě termostatu je pak výborný teploměr umístěný přímo ve víku grilu, díky čemuž máte neustále přehled o teplotě pod ním. Pokud váš model tuhle vychytávku nemá, můžete zkusit např. bezdrátovou teplotní sondu TESLA Cook BBQ100.

příslušenství na gril

Grilovací náčiní

Na obracení masa, zeleniny a dalších pochutin jsou vhodné obracečky, nerezové kleště, vidličky, nože, mazátka a další grilovací nářadí. Někomu se mohou hodit i různé věšáky a košíky, případně rozpalovače dřevěného uhlí. Pokud neradi uklízíte, zvažte i nákup jednorázového nádobí, které po grilování prostě vyhodíte do koše.

Elektrické grily

I když dříve nebyly elektrické grily příliš vyhledávané, v dnešní době je tomu přesně naopak. Postupně dohánějí i tradiční zahradní grily, vůči nimž mají mnoho výhod. V prvé řadě není nutné zakládat oheň a dále se o zdroj tepla neustále starat. Tady zapnete start, nastavíte teplotu a nic dalšího neřešíte. Pak už jen hlídáte přípravu jídla. Namísto ohně se o zdroj tepla stará topná spirála a grilovací povrch. Nevznikají škodlivé látky, kouř a nepořádek s ohněm spjatý.

kontaktní gril

Elektrické grily jsou vynikající také pro svoji všestrannost. Chutné maso si můžete ogrilovat doma na kuchyňské lince nebo balkóně. Pokud máte přípojku elektrické sítě, elektrický gril dobře pracuje i na zahradě nebo venkovních prostorách. Svojí grilovací plochou se ale většinou nehodí pro velké akce s mnoha hladovými krky. Pokud si ale každý počká, ani tady nemusí být problém.

Elektrické grily jsou tedy jednoduchá a snadno ovladatelná zařízení, jejichž nenáročný chod je prakticky bezúdržbový. Nevzniká popel ani kouř. Navíc nemusíte kupovat dřevěné uhlí. Nevýhodou těchto pomocníků je nutnost elektrické přípojky. Mimo domov se tedy hůře používají, pokud ovšem nemáte elektrocentrálu.

Typy elektrických grilů

Kontaktní gril

Výhodou kontaktních grilů je oboustranné grilování. Steaky, ryby, zeleninu, tousty a další pokrmy připravíte rychle a snadno. U některých modelů lze horní plochu nastavit tak, aby se vůbec nedotýkala připravovaného jídla, ale pouze vyzařovala teplo. Taková možnost je skvělá například během přípravy sýru a ryb.

Kromě kontaktních grilů existují také otevřené varianty. Takové si můžete buď rovnou koupit, nebo váš kontaktních gril přetransformovat na otevřený. Některé typy totiž dovolují obě části naplno rozevřít do 180 stupňů. Při jejich výběru se zaměřte na upevnění obou částí, které by mělo být určitě kvalitní.

Elektrický gril

Nekontaktní varianta je mezi zákazníky také velmi populární. Právě tady oceníte největší výhody elektrických grilů. Tyhle typy se extrémně rychle zahřívají, svými malými rozměry se hodí i do malých prostor, snadno se udržují a přenáší a nemusíte kupovat dřevěné uhlí nebo brikety. Elektrické grily využijete v kuchyni, na balkóně nebo zahradě. Je to zkrátka perfektní grilovací společník, který se dá pořídit za rozumnou cenu.

Raclette gril

Že jste o něčem takovém ani neslyšeli? Nevadí, nejde o nic složitého. Raclette grily jsou zařízení se dvěma patry. Na horním můžete připravovat třeba maso, slaninu a zeleninu, na dolním patře si mezitím není problém připravit sýr nebo brambory. Jak vidíte, raclette grily jsou velmi efektivní pomocníci.

Klady
  • Rychlý ohřev
  • Rovnoměrná příprava pokrmů
  • Snadné používání
  • Vysoká bezpečnost
  • Možno používat v interiéru
  • Bez popele
Zápory
  • Slabší prožitek z grilování
  • Nutná elektrická síť
  • Hrozí dřívější porucha

Funkce elektrických grilů

Kvalitní elektrický gril svému pánovi nabízí nepřeberné množství funkcí. I přesto dobře považte, zda se pro vaše kuchařské mistrovství hodí nebo ne. V zásadě ale můžeme tvrdit, že většinu z nich využijeme všichni – tedy i méně zdatní kuchaři.

Funkce grilu Popis funkcí
Displej Přehledný servis informací o grilování
Časovač Upozorní vás na dobu přípravy pokrmů. Skvělá pomůcka zejména pro přípravu masa
Signalizační kontrolky Upozorní na provoz grilu a dosažení požadované teploty
Termostat Pohodlná a přesná regulace teploty
Rozebíratelná konstrukce Gril se lépe čistí a některé části lze vložit do myčky nádobí
Dlouhý kabel Vhodná délka vám ušetří starosti a nervy

Plynový gril

Mezi základní pilíře plynových grilů je propan butan, který představuje hlavní zdroj tepla těchto grilů. Plynové grily se různí svojí velikostí. Není problém koupit menší cestovní, ovšem stejně tak si můžete na zahradu koupit plynový gril se 4 hořáky. Grilování na plynu je především komfortní.

Plyn neprodukuje škodlivé látky ani dým, přičemž lze snadno regulovat jeho sílu – tedy výkon. Jedním otočením se dočkáte maximálního výkonu, tudíž nemusíte na nic čekat. Nevýhodou plynových grilů je zpravidla vyšší pořizovací cena, přičemž stejně tak berte v úvahu i nákup propan butanu. Ani manipulace nebývá někdy jednoduchá, protože musíte přemísťovat také propan butanovou bombu. Absence ohně někomu rovněž vadí.

Před koupí plynového grilu se zaměřte na počet hořáků a jejich rozmístění. Odborníci se shodují na tom, že čím větší počet hořáků daný gril má, tím lépe. Takové grilování je rovnoměrnější a rychlejší. Hořáky by měly být rozmístěny po celé grilovací ploše tak, aby se všechny pokrmy připravovaly stejnou rychlostí. Skvělá je i funkce, která dovolí regulaci každého hořáku zvlášť. Na jedné ploše tak můžete připravovat naprosto odlišné pokrmy.

RBS gril

Tyhle plynové grily využívají technologii RBS (Radiant Burner System), která se od klasických plynových verzí liší umístěním hořáků. Ty nejsou umístěny na spodní straně grilovací vany, ale na bočních. Takové umístění dokáže zajistit ideální teplotu a rovnoměrnou přípravu pokrmů. RBS varianta je nejzdravější, protože během přípravy jídla nedochází k odkapávání tuků na hořáky, tudíž nevznikají škodliviny ani zápach.

Gril s lávovým kamenem

Plynový lávový gril je skvělý pro rovnoměrnou přípravu jídla. Lávový kamen zachytí tuk, který by jinak odkapával do ohně. Problém ale může nastat v okamžiku, kdy tuk na žulové desce vzplane. Je tedy dobré přípravu jídla hlídat a případně plamen stáhnout nebo uhasit.

Klady
  • Bleskový ohřev
  • Rovnoměrná příprava jídla
  • Jednoduché používání
  • Zdravé vaření
  • Nevzniká popel
Zápory
  • Nutné kupovat propan butan
  • Vyšší pořizovací cena
  • Nelze provozovat v uzavřené místnosti

Peletové grily

Peletové grily jsou druhem zahradních grilů, které používají dřevěné pelety jako palivo. Známé jsou svou schopností přidávat jedinečnou dřevěnou příchuť k grilovaným pokrmům, což je něco, co obyčejné plynové grily ani grily na dřevěné uhlí nedokážou. Tyto grily potřebují elektrický proud k zapálení pelet a k udržení konstantní teploty během vaření.

Jsou vybaveny moderními systémy pro regulaci teploty, které umožňují uživatelům nastavit a udržovat teplotu na přesné hodnotě. To je zvláště důležité pro techniky grilování jako je pomalé pečení nebo uzení.

Gril na dřevěné uhlí

Mezi nejpopulárnější zahradní grily patří také grily na dřevěné uhlí. Při spalování uhlí vzniká typický kouř, který nám největší měrou evokuje tu pravou grilovací náladu a požitek. Maso má typickou vůni a chuťovou kvalitu. Gril na dřevěné uhlí ale zároveň patří mezi nejnáročnější. Kromě kupování uhlí a častého zatápění je složitější regulace teploty a celková údržba teploty.

Oheň je často prudký, jindy nám téměř uhasne. Namísto knoflíků a ukazatelů přijde na řadu mechanická síla. Otevírání a zavírání průduchů ve víku grilu, případně vrátek ve spodní části. Po dogrilování nastávají trable s popelem a čištěním. Podobně je důležité nechat oheň dohořet, aby nedošlo k zahoření popelnice.

Klady
  • Největší požitek z grilování
  • „Kouřová” vůně připravených pokrmů
  • Zpravidla nižší pořizovací cena
Zápory
  • Delší doba ohřevu
  • Vzniká popel a dým
  • Náročnější na údržbu

Jak rozpálit gril na dřevěné uhlí

Není to sice žádná extra věda, jisté základy je ale vhodné přesto dodržet. Nejsme sice experti na oheň, s grilováním ale máme bohaté zkušenosti.

  1. Gril umyjte a očistěte od zbytků
  2. Před rozděláním ohně postavte prostor pro oheň, pokud možno, zády k větru
  3. Dřevěné uhlí nebo brikety rozložte do tvaru kužele. Použijte kolem 10 kusů
  4. Použijte vhodný podpalovač, který umístěte do příhodného místa
  5. Po vzplanutí zatím gril nepřikrývejte a nechte vytvořit žhnoucí uhlíky, na které přidávejte postupně další
  6. Jakmile získáte hodně uhlíků, tyto pravidelně rozmístěte po topeništi
  7. Následně vložte rošt, který potřete olejem
  8. Po rozehřátí na správnou teplotu vkládejte suroviny
  9. Nezapomínejte pravidelně přitápět, aby zůstala teplota stabilní

Recepty na gril

Maso na gril

Na všech typech grilů můžeme připravovat šťavnaté maso. Níže si uvedeme několik nejpopulárnějších receptů na gril. Jsou lahodné, a hlavně velmi jednoduché. Zvládnou je i tatínci s pivem v ruce. V rámci receptů vám tak poradíme, jaké maso na gril vybrat. Mnoho z vás totiž tápe, co na gril vlastně dát a co stojí vůbec za to.

Špízy na gril

Co budeme potřebovat:

  • Kuřecí nebo vepřové maso
  • Paprika kapie
  • Kabanos
  • Cibule

Maso opatrně naklepeme, pokrájíme na menší kousky, řádně posolíme a popepříme. Připravené kousky napichujeme s dalšími nakrájenými ingrediencemi, hezky postupně a těsně na sebe. Na obou koncích by mělo zůstat maso, aby se směs nerozjela.

Kvalita grilování 

Krkovice na gril

Co budeme potřebovat:

  • 4 plátky krkovice
  • 2 posekané cibulky
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce kečupu
  • 2 lžičky worcestrové omáčky
  • 2 lžičky majoránky
  • 1-2 hrsti zelené petrželky

Krkovičku naklepeme, osolíme a opepříme. Ve větší míse smícháme česnek, cibuli, kečup, worcestrovou omáčku, majoránku, nasekanou petržel a trošku cukru. Maso naložíme do marinády a necháme asi hodinu v chladu hezky odstát. Věřte, že správně naložená krkovice na gril je základ.

Po vytažení grilujeme každou stranu naložené krkovičky asi 6 minut. Po dogrilování můžeme maso ještě potřít marinádou. Podobnou metodu uplatníte i na vepřové maso nebo vepřovou kýtu na gril, kuřecí maso na gril nebo krůtu.

krkovice na grilu

Mleté maso na gril

Co budeme potřebovat:

  • 500 g mletého masa (jakékoliv chcete)
  • 1 cibule
  • 1 vejce
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 vrchovatá lžíce solamylu
  • zhruba 2,5 l vody
  • libovolné koření

K mletému masu na gril přidáme nakrájenou cibuli a zbylé ingredience. Hmotu vypracujeme a vytvarujeme do požadovaného tvaru – válečky nebo koule. Jakmile máme směs hotovou, osolíme vodu a přivedeme k varu. Mleté maso zavaříme asi po dobu 5-7 minut. Masovou směs poté vložíme do nádoby se studenou vodou, kde rychlým zchladnutím ztuhne. Po zchladnutí je mleté maso připravené na grilování.

mleté maso na gril - recept

Jak naložit maso na gril

Základem naložení masa na gril není pouze kvalitní maso z řeznictví, ale také marináda. Marinování má za úkol několik věcí. Především dodává masu chuť a maso dělá křehčím. Pokud necháte maso marinovat po správnou dobu, příprava dobře naloženého masa je také rychlejší.

Nakládání masa na gril není nijak složité. Základem jsou 3 ingredience: olej, sůl a něco kyselého. Olej zastává roli tuku, který maso dobře promastí a během grilování nedochází k připalování. Sůl učiní maso poddajnějším a křehčím. Podobnou schopnost má také přidání kyselé ingredience, jako je citron, vinný ocet, pomerančový džus, hořčice a jiné druhy.

Marináda na gril

Osvědčenou a jednoduchou marinádu na gril připravíte z následujících ingrediencí:

  • 1 špetku soli
  • 4 stroužky česneku utřené s 1 lžící hořčice
  • 8 lžíce rostlinného oleje
  • 4 lžíce kečupu – jemného
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • grilovací koření
  • mletý pepř

Všechny výše uvedené suroviny spolu pořádně promícháme. V případě potřeby lze přidat i trochu piva. Maso nechte v této směsi marinovat 2-3 dny. Do takové směsi můžete dát jakékoliv maso. Je to ideální marináda na kuřecí maso, na vepřové maso nebo kuřecí křídla.

marináda na gril

Jak naložit panenku na gril

Pokud je to možné a vašemu receptu to vyhovuje, nechte panenku vcelku. Pomocí ostrého nožíku odstraňte zbylé blanky, čímž snížíte případnou tuhost panenky. Abyste docílili nejlepší chuti panenky, před grilování ji pouze osolte a nenamáčejte ji do žádné marinády. Jedině tak docílíte nejlepší úpravy, chutě panenky a šťavnatosti. Teprve po ogrilování sáhněte po nějaké teplé nebo studené omáčce.

Jak naložit makrelu na gril

Co budeme potřebovat:

  • vykuchané makrely
  • mletá paprika sladká
  • mletá paprika pálivá
  • sušený česnek
  • sůl, mletý pepř a kmín
  • olej

Uvedené koření smícháme se solí a připravené makrely posypeme z venku i zevnitř. Takto naložené ryby naskládáme na plech a řádně zalijeme olejem. Makrely ponecháme v lednici 3 dny, každý den je minimálně jednou otáčíme. I během grilování můžeme makrely potírat dříve připravenou směsí.

makrely na grilu - recept

Klobásy na gril – jak na to

Leč si každý myslí, že grilování klobás je činnost jasná a snadná, skutečnost není zase tak růžová. Proto jsme připravili několik dobrých tipů a rad, jak si na grilovaných klobáskách pochutnat.

V prvé řadě je důležité koupit kvalitní uzeninu. Bez ní to prostě nejde. Vyhýbejte se nízkému podílu masa, ale naopak kupte klobásy s viditelnými mozaikami z kousků masa a tuku. Teprve pak budou ogrilované klobásy chutné a šťavnaté. Další věcí je správná příprava. V žádném případě klobásky nenařezávejte. Pokud do nich říznete nebo píchnete, všechna šťáva vyteče a výsledek nebude stát za nic.

klobásy na gril

Třetí radou je správné promazání. Můžete sáhnout po vlastní marinádě nebo po klasickém oleji. Ať už použijete cokoliv, nezapomínejte klobásy během grilování potírat. Jedině tak uzenina nepraskne a její povrch ochráníte před vzniklým žárem. Tím se dostáváme k dalšímu kroku. Není moc dobré rozpalovat gril na maximum. U klobás postačí nižší až střední teplota. Pokud bude teplota moc vysoká, klobásky se roztrhnou nebo přinejmenším spálí.

Bůček na gril

Co budeme potřebovat:

  • 500 g  bůčku bez kosti a s kůží
  • 100 ml světlého piva
  • 50 ml sojové omáčky
  • 2 lžíce medu
  • 5 stroužků česneku
  • 2 šalotky
  • sůl, pepř

Přípravu bůčku na gril začneme tak, že libové maso nakrájím na pravidelné plátky. Uvedené ingredience dobře promícháme, šalotku nakrájíme na drobné kousky a česnek klasicky prolisujeme. Vzniklou směsí připravený bůček důkladně potřeme a necháme odpočívat v lednici po dobu 2 dní.

Poté bůček vytáhneme a před grilování setřeme marinádu, která by se nám jinak na grilu připalovala. Takto připravený bůček vložíme na gril, kde jej po dobu 30-40 minut grilujeme do měkka. Nezapomínáme otáčet.

bůček na gryl

Hermelín na gril

Co budeme potřebovat:

  • hermelín
  • grilovací koření
  • olej

V připravené misce rozmícháme asi 1 deci oleje a 2 polévkové lžíce grilovacího koření. Ve vzniklé směsi obalíme hermelín ze všech stran a zabalíme do alobalu. Snažte se, aby přeložení bylo na boku. Takto zabalený hermelín vložíme na rozpálený gril po dobu 5-10 minut. Poté rozbalíme alobal a ogrilovaný hermelín jíme buď rovnou z alobalu nebo klasicky z talíře. Jak vidíte, připravit sír na grilu není vůbec složité.

hermelín na gryl

Oblíbené značky grilů

Weber gril

Mezi nejkvalitnější a nejlepší grily jednoznačně patří značka Weber. Ostatně náš test grilů hovoří za vše a danou značku jsme častokrát doporučili. Historie společnosti sahá do 50. letech, od té doby se stala doslova symbolem grilování po celém světě. První grily Weber se začaly prodávat už v roce 1952. Původnímu kulovému grilu se hodně lidí vysmívalo, až se nakonec zjistilo, že je takový tvar efektivní. Weber gril patří mezi špičku.

Tefal gril

Značku Tefal není nutné nijak dlouze představovat. Vznikla vlastně náhodou, když v roce 1954 aplikoval Marc Grégoire na pánve teflonový povlak. Brzy nato se stal tento postup světovým hitem a teflonové pánve máme dnes všichni doma. A nejen pánve a různé kuchařské vybavení patří mezi špičkové. Také grily Tefal jsou vysoce praktické, kvalitní a odolné.

Gril Campingaz

Založení firmy Camping Gaz se datuje do roku 1949, když francouzští inženýři chtěli vyrobit skladný a jednoduše přemístitelný vařič. Během vývoje vymysleli první butanovou láhev, která se začala brzy prodávat po celém světě. Společnost začala později vyrábět i vlastní vařiče, které si lidé rádi brali na kempování a výlety. Ani na gril Campingaz jsme v našem porovnání grilů nezapomněli.

Gril Sencor

První krůčky začala společnost Sencor šlapat kolem 50. let minulého století. Vznik byl však oficiálně ohlášen v roce 1969. V současné době patří tato firma mezi populární výrobce elektroniky. Vyznačuje se především slušnou kvalitou a cenovou dostupností. Také grily Sencor patří mezi ty lepší.

Sage gril

Od ledna roku 2018 se v České i Slovenské republice setkáváme s prémiovou značkou Sage, která symbolizuje kvalitu, design a inovaci. Produkty této společnosti jsou úspěšně prodávány ve více než 50 zemích světa. Historie sahá do roku 1932, kdy firma vyrobila první sendvič-toaster na světě. Po jeho uvedení na trh v roce 1974 se například jenom v Austrálii prodalo přes 400 tisíc kusů.

ETA gril

Společnost ETA byla založena v roce 1943 podnikatelem Janem Prošvicem, který začal vyrábět elektrické žehličky. Od té doby uplynulo již hodně vody a značka ETA patří mezi nejkvalitnější na světě. V současné době se na trhu prodává i několik elektrických grilů ETA.

Gril Fieldmann

Na českém trhu se můžete se značkou Fieldmann setkat hlavně mezi nářadím pro dům a zahradu. Jedná se o ryze českou značku, která má u nás silné zázemí velké společnosti. Grily Fieldmann jsou velmi kvalitní a můžete si je pořídit již od pár tisíc. Výjimkou ovšem nejsou ani dražší modely.

Gril De’Longhi

Také grily De’Longhi jsou mezi zákazníky hodně žádané. Jsou především cenově dostupné a kvalitní. Firma byla založena v roce 1902 rodinou De’Longhi, která se nejprve zaměstnávala výrobou průmyslových dílů včetně výroby kamen na dřevo. Až později se společnost zaměřila na různé elektronické spotřebiče, jež patří mezi špičkové, zejména co se designu týče.

Gril Jata

Společnost Jata dodává na trh spoustu elektrických grilů za nízké ceny. Jata byla založena v roce 1943, kdy se začala věnovat výrobou a prodejem malých elektrospotřebičů, což tak činí dodnes. Sídlo Jaty je v městě Abadino ve Španělsku.

Gril Hecht

Uznávaná značka Hecht na trh dodává kvalitní plynové grily a grily na dřevěné uhlí. Vznik společnost sahá do roku 1994, první výrobky se začaly prodávat v roce 1998. Čeští majitelé se zaměřili na elektrické plotostřihy a pily. Grily značky Hecht patří mezi oblíbené a žádané výrobky.

Populární grily

Sdílejte článek

Ohodnoťte článek

Celkové hodnocení: 5.0 (191 hlasů)

Autor článku

Petr Smejkal
Petr Smejkal

Petr má rád technologie, historii a knihy. Dříve působil jako redaktor Prima ZOOM a psal o počítačových hrách v době GameZonu a Call of Duty 1. Od roku 2015 až do dubna 2023 působil na Testádu jako šéfredaktor. LinkedIn, Facebook
Více informací o nás >>

Podobné články

Diskuze a zkušenosti

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odeslat komentář