Hledáte udírnu, která bude kvalitní a její cena příznivá? V takovém případě doporučujeme velký test udíren, kde najdete nejlepší modely v poměru ceny a kvality.
Z elektrických doporučuji objemnou a výkonnou SmooKing Pro 80. Mezi dřevěnými udírnami zvítězila robustní Master Smoker XL.
Nejlepší elektrické udírny
Výkonná elektrická zahradní udírna s velkým vnitřním prostorem a pohodlným ovládáním. Doporučujeme nejnáročnějším. Vítěz testů!
Oblíbená domácí digitální udírna pro dostatečné množství masa. Uzení studeným i teplým kouřem, velký objem a TOP cena.
Dle zkušeností patří udírna Bradley mezi vysoce praktické domácí udírny. Nabízí pohodlné mechanické ovládání a spoustu prostoru pro uzení.
Recenze SmooKing Pro 80 – nejlepší elektrická udírna roku
- Velký vnitřní prostor
- Na maso, klobásky, ryby aj.
- Výkonná venkovní udírna
- Udí až 5 hodin bez přikládání
- Přehledný displej
- Vyšší cena
Pokud patříte mezi velké milovníky grilování, kteří chtějí vysokou kvalitu, kapacitu a pohodlí, máme pro vás vynikající tip. SmooKing Pro 80 je špičkový model pro domácí uzení, jehož součástí je také elektronicky řízený generátor kouře do udírny. Hodí se pro uzení teplým a studeným kouřem.
Pomocí efektivní technologie uzení je daný model schopen dosáhnout teploty 110 stupňů Celsia. Během přípravy dobrot uvítáte objemný zásobník, jenž vydrží 4 až 5 hodin bez nutnosti přikládání. K uzení lze použít dřevěné štěpky (2–10 mm). Udírna je tedy plně automatická.
Pozadu nezůstává ani kapacita. Vnitřní uspořádání o celkovém objemu 80 litrů poskytuje prostor až pro 12 kg masa. Vnitřní prostor je zahříván topnou spirálou o výkonu 700 W. Testovaná domácí elektrická udírna SmooKing je uvnitř vybavena velkým roštem, čtyřmi udícími holemi, pěti háky na maso a stejným počtem háků na ryby.
K ovládání slouží panel s přehledným displejem, na kterém si nastavíte teploty a dobu uzení. Aktuální teplotu můžete sledovat v reálném čase. Manipulaci zjednodušují boční madla z pevného plastu.
Udírna SmooKing Pro 80 prakticky nemá zásadnější nevýhody. Počítat nicméně musíte s vyšší pořizovací cenou a vyšší hmotností.
Recenze Borniak UW-70 – kvalitní udírna za skvělou cenu
Vhodná pro: teplé a studené uzení | Zdroj a palivo: elektřina / dřevěné piliny | Příkon: 500 W | Kapacita: max. 10 kg surovin / 70 l | Vnitřní uspořádání: 6× rošt, 3× udící tyč | Teploměr: ✔ | Hmotnost: 17,5 kg | Vnější rozměry: 40 × 63 × 104 cm | Vnitřní rozměry: 30 × 40 × 59 cm | Průměr komínu: 8 cm | Přibližná cena: 19 990 Kč
- Objem 70 l
- Snadná obsluha
- Kompaktní rozměry
- Uzení studeným i teplým kouřem
- Kvalitní provedení
- Komplikovanější čištění
Hodnocená elektrická udírna Borniak UW-70 na první pohled zaujme kvalitním provedením z nerezové oceli a aluzinku. Pojme až 10 kg masa s možností studeného i teplého uzení. Ovládání je velmi snadné. Stačí nastavit teplotu a zapnout generátor kouře.
Klobásy, maso či jiné delikatesy můžete uložit na rošty nebo zavěsit na udící tyče. Vložit lze až šest roštů, balení ovšem zahrnuje pouze jeden. Zbývající musíte dokoupit. Tyče máte k dispozici tři, včetně sady háků. Vnitřní objem činí 70 litrů při rozměrech 30 × 40 × 59 cm.
Generátor kouře využívá topnou spirálu s výkonem 110 W. Jako palivo slouží dřevěné piliny nebo štěpka. Dávkování je automatické. Přednost dejte hrubším frakcím, které hoří čistěji. Popel zachycuje snadno vyjímatelná miska. Uzení při vyšších teplotách umožňuje druhá spirála skrytá ve spodní části udírny. Dosahuje výkonu až 500 W. Generátor kouře i hlavní topnou spirálu ovládáte samostatně. Maximální vnitřní teplota může dosáhnout až 120 °C.
Díky kompaktním rozměrům a váze pouze 17,5 kg udírnu Borniak snadno uložíte na malé zahradě i balkonu. Počítejte jen s komplikovanějším čištěním. Vyplatí se údržbu nezanedbávat a vyčistit vnitřní prostor po každém uzení. Odměnou vám budou lahodné klobásy či voňavé uzené, které jen tak nekoupíte.
Recenze Bradley Smoker Original 4 – levná domácí plechová udírna
- Levná zahradní udírna
- Vhodná na všechny druhy pokrmů
- Velký objem (4 kovové rošty)
- Jednoduché mechanické ovládání teploty
- Kompaktnější rozměry (pohodlný transport)
- Chatrnější konstrukce
Hledáte ideální domácí udírnu za nízkou cenu? Právě vám doporučujeme Bradley Smoker Original 4, která v aktuálním testu udíren dopadla skvěle. Jedná se o elektrickou variantu v limitované edici. Nutno dodat, že modrá barva vypadá výborně.
Udírna Bradley je opatřena 4 kovovými rošty. Výkon se ladí manuálním ovládáním pomocí regulačního knoflíku. Tato udírna je vhodná pro pomalé uzení masa, ryb, sýrů, zeleniny a dalších pochutin. Kapacita se pohybuje mezi 13–15 kg masa. Materiál udící komory byl vyhotoven z nerezové oceli, vnější plášť klasicky z plechu.
Oceňujeme odizolovanou udící komoru a šikovný podavač briket. Spodní část je osazena topným tělesem o výkonu 500 W, připojený generátor kouře hlásí 125 W.
Testovaná udírna Bradley umožňuje udit teplým i studeným kouřem. Líbí se nám její nízká hmotnost (16 kg), díky níž není problém udírnu Bradley přemístit nebo snadno uskladnit. Také vnější rozměry 43 × 37 × 80 cm staví hodnocený typ mezi menší zahradní typy.
Nejlepší dřevěné udírny
Nejlepší dřevěná udírna pro větší množství dobrot. Součástí je také topeniště.
Kvalitní udírna ze dřeva pro domácí použití. Slušný objem, robustní panty a stabilita.
Oblíbená dřevěná udírna na zahradu. Nabízí velkou kapacitu a snadnou obsluhu.
Recenze Master Smoker XL – nejlepší dřevěná udírna
- Velký objem
- 3 patra pro uzení
- Bytelná konstrukce ze smrku
- Součástí topeniště (kompletní set)
- Komín s regulací
- Vyšší cena
Master Smoker XL s topeništěm vyhrála test dřevěných udíren letošního roku. Prodává se s dřevěnou konstrukcí a bočním topeništěm. Díky svému velkému objemu 710 litrů je vhodná pro uzení masa, uzenin, ryb, sýrů a dalších dobrot. Udící tyče můžete naskládat do 3 pater.
Asi vás nepřekvapí větší rozměry a hmotnost kolem 110 kg. Domácí udírna byla vyrobena ze smrkového dřeva o síle palubky 28 mm. Konstrukce je tedy bytelná a vhodná pro používání na zahradě. Ostatně veškerý spojovací materiál tvoří pozinkované vruty a šrouby. Hřebíky použity nebyly.
V domácí udírně můžete topit tvrdým dřevem, štěpkami nebo pilinami. Velké ocelové topeniště zajišťuje vysoký komfort, na komínu najdete regulaci kouře. Samozřejmostí jsou robustní panty otevíracích dvířek a odtokový žlábek ve dně včetně kbelíku pro vypečený tuk.
Nevíte, jaká je nejlepší udírna? Tak už nepátrejte a vyberte si Master Smoker XL. Až na vyšší cenu nemáme co vytknout.
Recenze Master Smoker M – udírna na dřevo za TOP cenu
- Udírny ze dřeva za TOP cenu
- Slušný objem
- Kvalitní konstrukce
- Jednoduchá obsluha
- Součástí topeniště (kompletní set)
- Komín s regulací
- Nic zásadního
Master Smoker M s topeništěm patří mezi cenově dostupné dřevěné udírny k domácímu použití. Pyšní se zajímavou cenou a praktickými vlastnostmi.
Objem udírny činí 380 litrů. Vnitřní prostor je rozložen do 3 pater, kde využijete sadu udících bukových holí a nerezových háků. K uzení masa, ryb a dalších pokrmů se hodí teploměr a topeniště, které se dodává k udírně.
Udit můžete klasicky dřevem, štěpkami nebo pilinami. Velké ocelové topeniště se snadno sundává a jednoduše udržuje. Silnostěnná roura o délce 120 je opatřena regulátorem kouře, udírně nechybí žlábek a kbelík k zachycení přebytečného tuku. Za povšimnutí stojí robustní panty a stabilní nožičky.
Udírna na dřevo Master Smoker M se velmi snadno sestavuje a používá. Pro občasnou přípravu uzených dobrot představuje vynikající volbu. Skvělá udírna na ryby, masa, klobásky a další laskominy.
Recenze Rulyt Tohos – levná domácí udírna
- Pěkné dřevěné zpracování
- Na ryby, maso a další potraviny
- Velká kapacita
- Opravdu jednoduchá udírna
- Levná udírny ze dřeva
- Teplota nesmí překročit 60 °C
- Dodává se bez teploměru a topeniště
Rulyt Tohos patří mezi dřevěné udírny pro domácí uzení. Její pořizovací cena není přemrštěná – používání je velmi jednoduché. Recenzovaná domácí udírna je vyrobena z dřevěných smrkových palubek o síle 19 milimetrů. Uvnitř jsou připraveny dřevěné podpěry, na které pohodlně zavěsíte maso, klobásy, ryby, drůbež, sýry a další pochutiny.
Tato levná zahradní udírna poskytuje prostor pro 15 až 30 kilogramů surovin. Jak vidíte, svojí kapacitou vás limitovat nebude. Tah hoření lze regulovat klapkou a teplota se dá vysledovat na teploměru. Ten ale není součástí balení. Dřevěná konstrukce umožňuje uzení pomocí teplého a studeného kouře, teplota by přitom neměla překročit 60 stupňů Celsia. Pak by mohlo dojít k poškození udírny.
Co se konstrukce týče, testovaný model Rulyt Tohos je opatřen otevíratelnými dvířky na pantech. Udírna je od topeniště oddělena kouřovodem o délce jednoho metru. Zkrátka klasická udírna na dřevo. Také topeniště si musíte doma vyrobit. Z textu je tedy zřejmé, že se jedná o nepřenosný typ.
Zajímavá alternativa:
Recenze Weber Smokey Mountain Cooker – nejlepší přenosná udírna s grilem
- Špičková kvalita zpracování
- Pro uzení horkým kouřem a grilování
- Na ryby, maso a další suroviny
- Velmi efektivní spalování
- Kompaktní mobilní udírna
- Kapacita může být limitující
Weber Smokey Mountain Cooker je vysoce kvalitní udírna s grilem, kterou doporučujeme i náročným strávníkům. Jedná se o přenosný typ, který po akci snadno uschováte ze zahrady nebo dvorku. Daný model se vyznačuje svojí všestranností. Můžete udit horkým kouřem nebo dobroty připravovat klasickým grilováním.
Obsluha celé sestavy je přitom snadná a zvládne ji úplný začátečník. Konstrukce je vyrobena z kvalitní smaltované oceli. Uvnitř udírny jsou dva pochromované rošty, kousek pod nimi je připravena porcelánem smaltovaná miska pro zachytávání přebytečného tuku a vody. Pro přikládání dřevěného uhlí a briket slouží velký zásobník s dvířky.
Teplotu můžete ovládat pomocí 3 samostatně regulovatelných otvorů. O výsledek se však nemusíte bát. Palivový rošt zajišťuje rovnoměrnou cirkulaci vzduchu tak, aby uhlí a případně brikety dobře hořely. Dle zkušeností uživatelů je efektivita spalování vynikající – ušetříte na palivu. V balení najdete ochranný obal, který udírnu Weber ochrání před deštěm a nepřízní počasí. Při troše péče vám vydrží opravdu dlouho.
Nejprodávanější udírny
Jak vybrat udírnu
Udíren existuje na trhu celá řada. Liší se jak svojí velikostí, tak svým zpracováním, materiály, objemem, vhodným topivem a výkonem. V rámci velkého testu udíren jsme připravili výčet nejdůležitější parametrů a informací, které byste měli před nákupem udírny znát. Takže pokud nevíte, jak udírnu vybrat, my vám na všechny otázky rádi odpovíme.
Druhy udíren podle topiva
Udírny se od sebe mohou lišit podle druhu topiva. Mezi nejčastější typy patří:
- Elektrické udírny
- Udírny na dřevo
- Udírny na dřevěné uhlí
- Multifunkční udírny – na dřevo, piliny, brikety, pomocí topné spirály
Elektrická udírna patří mezi nejmodernější typy. Uzení obstarává elektrická topná spirála, kterou je možné regulovat teplotu v udírně. Elektrická spirála může sloužit i jako zdroj tepla pro roztápění a vznik kouře z dřevěných drtí nebo pilin. Při správném používání ušetříte na spotřebě paliva, protože taková forma uzení je vysoce efektivní. Zároveň je schopna zkrátit dobu uzení bez nutnosti obsluhy – tedy vaší přítomnosti. Uzené výsledky jsou také zdravější. Otázka chuti je věc jiná, to necháme na vás.
Narazit ovšem můžete i na pokročilejší typy, jako je digitální udírna. Ta se pyšní automatizovaným procesem uzení, který ovládáte přes rozhraní displeje. Existují také udírny s grilem, jenž vám dovolí udit nebo grilovat dohromady. Můžete tím pádem udělat více masa najednou a ušetřit palivo.
Přenosné a pevně stojící udírny
Udírny dělíme na přenosné a pevně stojící. Přenosné udírny nenabízí zpravidla takový objem, na druhou stranu si je můžete umístit kamkoliv potřebujete, přepravit na chalupu nebo k přátelům. Před nákupem budoucí udírny si tedy promyslete, zda bude mít své pevné místo nebo ji budete pravidelně transportovat z místa na místo. Náročným strávníkům a profíkům ale doporučujeme spíše pevně stojící typy.
Z čeho se udírna skládá
Udírna se skládá ze čtyř základních částí, které byste měli znát. Jaké to jsou?
Části | Popis a k čemu slouží |
---|---|
Skříň | Skříň je vlastně největší část udírny. Uvnitř se udí maso a jiné potraviny. Zpravidla bývá opatřena dvířky na pantu. Domácí udírna však může mít spoustu různých podob. Záleží jenom na vás, co vám vyhovuje. |
Komín | Důležitý prvek každé udírny. Z komínu uniká kouř ven. Pokud by komín neměl správný tah, mohlo by dojít k uhašení zdroje tepla nebo špatnému procesu uzení. |
Ohniště | Jde o zdroj tepla, kde topíte dřevem nebo jiným palivem. Ohniště by mělo být situováno níže, než je samotná udírna/suroviny. Díky takovému postavení bude kouř postupovat správnou cestou vzhůru k cíli. |
Kouřovod | Kouřovod je cesta, kterou se dostane kouř z ohniště/topeniště do udírny. Kouřovod může být roura nebo vyzdívaný kanál z šamotových plátů. Délka by měla být minimálně 2 metry. |
Velikost udírny a kapacita
Ještě předtím, než si začnete vybírat svoji udírnu, byste měli vědět, jaké množství dobrot budete udit. Na trhu se nachází velká spousta typových provedení, která se liší nejen vzhledem, ale také objemem.
Proto si dobře promyslete, kolik masa budete pravidelně udit. Pokud sem tam pár kousků klobás, pak asi nemá smysl do udírny investovat velké peníze. Zbytečně velký objem pak budete zbytečně vytápět a na výslednou pochutinu čekat déle.
Spolu s kapacitou narůstají rozměry udírny. Čím větší kapacitu bude dané zařízení mít, tím logicky vzroste rozložitost a hmotnost. Přenosné udírny jsou samozřejmě menší a jejich hmotnost se pohybuje zhruba do 20 kilogramů. I na váhu pamatujte, protože se vám bude hodit při transportu. Jestliže ale udírnu necháte na jednom místě napořád, hmotnost řešit nemusíte.
Dřevěná nebo kovová udírna?
Udírny mohou být typicky dřevěné. Dřevo v sobě skýtá určité kouzlo, které jiný materiál prostě nenabízí. Někteří lidé na něj nedají dopustit a dřevěnou konstrukci považují za nutnost. Dřevěná udírna má však i svoji stinnou stránku. Mezi největší zápory patří omezená životnost a omezení teploty. Pokud bude na udírnu pršet a svítit ostré letní slunce, příliš dlouho nevydrží. To stejné platí o stupních, které nesmí přesáhnout určitou teplotu (zpravidla 60 stupňů Celsia). Pokud byste topili neuváženě, mohlo by dojít k poškození konstrukce.
Kromě dřeva se můžete setkat s nerezovými typy nebo pozinkovanou konstrukcí. První varianta je nejtrvanlivější, ale také nejdražší. Udírny z pozinku jsou o něco lehčí a také nabízí slušnou kvalitu. Nezapomeňte na to, že v tomto případě je před prvním uzením nutné provést první uzení naprázdno, aby došlo k odstranění nežádoucího filmu a látek z povrchu.
Měření teploty
Při uzení hraje zcela zásadní roli teplota. Tu měříme a kontrolujeme pomocí teploměru. Bez teploměru udit ani nezačínejte. Pakliže nedodržíte správný postup uzení, výsledek nebude stát nikdy za to. Každý typ uzení si žádá osobitý postup a teplotu. Teplotu je nutné neustále kontrolovat a v případě náhlého snížení nebo zvýšení zareagovat.
Údržba udírny
Nemusíte se ničeho bát, údržba udírny nepatří mezi složité činnosti. Po každém uzení byste měli očistit rošty a háčky. Svoji pozornost si zaslouží tak ohniště, ze kterého je vhodné vymést popel a zbytky materiálu. Pokud máte udírnu kovovou, je dobré očistit vnitřní části tak, abyste je zbavili tukových sraženin nebo dehtu. Pamatujte na to, že všude prochází kouř, který se poté zachycuje na mase. Udírnu tedy čistíte pro sebe, nikoliv pro někoho jiného. Pokud máte udírnu dřevěnou, stačí ji jednou za čas oživit barvou na dřevo.
Čím topit v udírně
Čím topit v dřevěných udírnách
Při uzení hraje důležitou roli také materiál, kterým topíme/udíme. Nejlépe jsou na tom dřevěné udírny, v nichž můžeme topit dřevem, štěpkou a pilinami. Nezapomínejte na to, že druh dřeva ovlivňuje výslednou chuť a vůni vyuzených surovin. A čím tedy topit v dřevěných udírnách?
Mezi nejoblíbenější topivo patří tvrdé dřevo, jako je buk, bříza nebo olše. Oblíbená je také višeň, švestka, jabloň, ořech nebo hrušeň. Naopak nepoužíváme dřevo jehličnanů, které by chuť uzených pokrmů negativně ovlivnilo. Obsahuje totiž pryskyřici – tedy smůlu.
Výhody topení dřevem
Topení dřevem je nejekonomičtější. Pokud máte doma zahradu, logicky se dá očekávat, že se najde i nějaký ten ráz dřeva. Dřevo bychom měli před vhozením do topeniště zbavit kůry, nemělo by být shnilé a už vůbec ne nabarvené nebo nalakované. Ideální je, pokud je dobře vyschlé.
Nevýhody topení dřevem
Mezi stinné stránky topení dřevem patří horší regulace teploty v udírně. Když přiložíte příliš mnoho dřeva, teplota náhle vystoupá a její snížení není tak snadné.
Čím topit v elektrických udírnách
Elektrické typy jsou vhodné pro topení kusovým dřevem. Nejčastěji to bývá štěpka, piliny nebo speciální udící brikety. Díky specifičnosti topiva se snáze udržuje teplota v udírně, což je velmi praktické. Velkým pomocníkem je zásobník s automatickým podavačem. Vy tak nemusíte u udírny trávit dlouhé hodiny – systém se postará o vše za vás. Štěpek existuje celá řada, dokonce bývají i ovoněné nějakou příchutí.
Nejlepší maso k uzení
Pamatujte na to, že udit můžeme vlastně cokoliv. Klidně sýry a zeleninu. Uzené maso je ovšem nejlepší, o tom není nechyb. Aby byl výsledek co nejchutnější, maso by mělo být vždy čerstvé a kvalitní. Udit se dá vepřové, hovězí, zvěřina, telecí i jehněčí.
V prvním případě lze udit jakoukoliv část, u hověziny kuchaři obvykle doporučují kýtu na šunku. Pokud si děláte zálusk na drůbež, tady jsou nejvhodnější stehna, která obsahují nejvíce tuku. Vyudit můžeme klidně kuřecí, husí nebo kachní stehna.
Udit lze i ryby. V případě menších úlovků dejte do udírny vykuchanou a očištěnou rybu v celku, u větší kusů se doporučují pěkné filety.
Při uzení dodržujte postup, který má každé maso lehce odlišný. Například tučnější kusy se udí déle než maso libové. Při uzení také neplatí pravidlo čím déle, tím lépe (většinou). Zdlouhavá příprava může způsobit hořkou a zkyslou chuť.
Pro uzení je nejlepší velký tlustý kus masa. Díky takové struktuře nebude maso vysušené a uzením neztratí svoji chuť.
Jak udit
Uzení rozdělujeme na tři základní typy. Jeden od druhého se liší teplotou v udírně. Obecná poučka zní, že čím kratší dobu maso v udírně stráví, tím vyšší teplotu musíme zvolit. Uzení ovšem patří mezi delší přípravu masa, proto bychom neměli nic uspěchat. Pamatujte na to, že čím kratší čas maso udíme, tím bude méně trvanlivé. A jaké druhy uzení tedy máme?
Uzení studeným kouřem
Velmi pomalé uzení, které patří mezi nejdelší ze všech. Studený kouř je nejlepší pro trvanlivé uzeniny, jako je lovecký salám, vysočina či Herkules. Maso se do udírny vkládá při teplotě 40 °C. Jakmile oschne, teplotu snížíme na 20 °C. Udíme minimálně 1 den: většinou 1-3 dny. Uzení studeným kouřem patří mezi nejzdravější formu uzení.
Uzení teplým kouřem
Asi nejrozšířenější forma uzení – skvělá například pro slaninu. Takto upravené maso sice nemá takovou trvanlivost jako po uzení studeným kouřem, pro přímou spotřebu je ovšem ideální. V udírně by mělo ideálně být 50-60 °C. Abychom dosáhli nejlepších výsledků, maso bychom měli udit po dobu 3-5 hodin. Pokud teplota v udírně překročí 60 °C, zamezí se odkapávání tuku z potravin. Před vložením masa do horkého kouře bychom je měli rozvlážet ve vodě o teplotě 70-90 °C, čímž zabráníme orosení během uzení a případné nahořklé chuti.
Uzení horkým kouřem
Nejrychlejší forma uzení masa. Maso je vhodné nejprve naložit alespoň na tři hodiny a poté je okapané vložit do udírny. V udírně by měla být teplota kolem 60 °C, postupně ji zvyšujeme až na nějakých 90-100 °C. Doba uzení se pohybuje kolem 1-1,5 hodiny. Ideální je, aby byl kouř vlhký a hustý, protože právě v takové podobě nejlépe proniká do povrchu masa. Doba uzení horkým kouřem hraje zásadní roli. Pokud budete maso udit delší dobu, může získat chuť po vaření. Kuchaři doporučují maso nevystavovat teplotním šokům, protože hrozí vytvoření kůrky, která by zabránila prohřátí masa zevnitř.
Slovník pojmů při uzení
Během uzení se můžete setkat s řadou názvů, kterým nemusíte úplně rozumět. Proto jsme připravili výčet nejpoužívanějších pojmů, o nichž byste něco měli vědět.
Pojem | Co znamená |
---|---|
Rozvlažení masa | Rozvlažení masa znamená proces přípravy masa před uzením. Maso ponoříme do vařící vody o teplotě 70-90 °C po dobu 5-20 minut. Postup ohřátí zabrání orosení masa v udírně, takže pak nehrozí nakyslá nebo nahořklá chuť. Před vložením rozvlaženého masa do udírny nezapomeňte každý kousek osušit. Klobásy ani ryby se nerozvlažují. |
Zarajbování masa | Jedná se o naložení masa pomocí solící směsi. Každou část a záhyb je dobré pečlivě obalit a protřít. Po oklepání přebytečné soli vložíme takto připravené maso natěsno do připravené nádoby. |
Šrůtek | Šrůtek je obecně považován za kus masa připravený do udírny. |
Metoda palce a ukazováčku | Jednoduchý způsob, jak zjistit, zdali je maso připraveno k uzení. Vezměte šrůtek naloženého masa z láku a přibližně 5 centimetrů od okraje zmáčkněte maso palcem a ukazováčkem proti sobě. Pokud se prsty přiblíží téměř k sobě, maso je připraveno k uzení. Pokud ne, maso je stále tvrdé, a proto je vraťte do láku. Pokud nemáte čas již čekat, i takto nepřipravené maso lze udit. Ovšem pouze teplým nebo horkým kouřem – studené uzení by maso dostatečně nepřipravilo, a to by zůstalo i nadále tvrdé. |
Nejoblíbenější značky udíren
Udírny Kaiser
Pro středně náročné strávníky doporučujeme udírnu Kaiser. Tahle značka u nás prodává levné nebo středně drahé typy. Vyrábí zpravidla modely v nerezovém provedení, které dlouho vydrží a působí kvalitně.
Udírny Homelux
Pro méně náročné zákazníky je udírna Homelux ideální. Její cena se totiž většinou pohybuje kolem 2-3 tisíc, takže neutratíte velké peníze. Většina udíren nabízí teplé a studené uzení, pokročilejší typy bývají opatřeny prosklenými dvířky.
Udírny Bradley
Společnost Bradley má na poli udíren velké zastoupení. K dostání jsou skutečně levné modely za pár tisíc, ale také drahé udírny určené profesionálům. Takový typ stojí přes 30 tisíc korun a nabízí obrovský výkon, spolehlivost a velký objem – výjimkou není ani 30 roštů.
Udírny Rulyt
Značka Rulyt vyrábí především dřevěné udírny. Ty se nám moc líbí hlavně po stránce designové. Použitá prkna vypadají hezky, tudíž se taková udírna na vaší zahradě bude krásně vyjímat. K dostání jsou udírny střední cenové kategorie. Můžete se těšit na slušný objem a jednoduché používání.
Cena udíren
Zapomenout nesmíme ani na cenu, která je pro mnohé z vás rozhodující. Docela nás překvapilo, že se dají udírny pořídit i za pár tisíc korun. Je sice pravda, že nejsou závratně kvalitní a své mouchy mají, pro uzení masa, ryb a dalších dobrot ale stačí. Ceny jsme rozdělili do 3 kategorií.
Udírny do 3 000 Kč
Leč by se to nemuselo ani zdát, také udírna se dá pořídit do 3 tisíc korun českých. Očekávat samozřejmě nemůžete kdovíjakou kvalitu a objem. Zpravidla se jedná o udírny ze dřeva, ke kterým je potřeba dodělat zdroj tepla, někdy je nutné pořídit i kouřovod. Existují však i výjimky v podobě pozinkovaných konstrukcí, které jsou rovněž cenově dostupné. Udírnu za takto nízkou cenu doporučujeme lidem, kteří uzení berou spíše jako občasnou aktivitu pro zpestření svého jídelníčku.
Udírny do 10 000 Kč
V téhle kategorii se již nachází kvalitní udírny, a to jak ze dřeva, tak z pozinku nebo elektrické typy. Vyznačující se velkým objemem, několika rošty, kouřovodem a velkým objemem. Za takové peníze dostanou co chtějí i nejnáročnější kuchaři. Své limity však tyto udírny mohou mít.
Udírny nad 10 000 Kč
Poslední kategorie se zpravidla týká profesionálů, kteří mají restauraci a žádají si přípravu velkého množství dobrot najednou. Najdete zde většinou elektrické udírny, které mívají automatický podavač topiva a jsou vysoce výkonné a vlastně téměř bezobslužné.
Rada kde koupit udírnu
Prodejců udíren existuje spousta. My vám doporučujeme srovnávač cen Heureka, kde si vyberete tu pravou přesně podle svého vkusu. Levné a dražší udírny najdete také v e-shopu Electronic-star.cz. Sledovat se vyplatí také Lidl, šetřivým doporučujeme bazar.
Zdroje:
iDnes.cz
Receptyonline.cz
Bydleni.cz
Sargodesign.com
Diskuse u článku