Víceúčelový elektrický tlakový hrnec Lauben Electric Pressure Cooker 5000AT má všechny výhody tzv. papiňáku. Kratší dobou přípravy šetří peníze i čas a v jídle zachovává více živin. Díky 9 přednastaveným programům ho zvládne používat i kuchařský amatér.
Hodnocení tlakového hrnce Lauben Electric Pressure Cooker 5000AT
Dobrý
Testovaný elektrický tlakový hrnec Lauben Electric Pressure Cooker 5000AT umí uvařit potraviny tak, aby v nich zachoval co nejvíce přirozených živin a chutí. Díky přednastaveným programům ho dokáže obsluhovat i méně zkušený uživatel. Spotřebič je vyrobený z kvalitních materiálů a svým designem potěší oči každého kuchaře. Radost při vaření v hrnci kazí několik méně praktických vlastností, na kterých by mohl výrobce více zapracovat. Nejvíce se jedná o manipulaci s varnou nádobou, ovládání tlakového ventilu a občasný nesoulad funkcí podle návodu k obsluze. Na to, že se jedná o výrobek firmy Lauben jsem z tlakového hrnce lehce zklamaný.
Objem hrnce: | 5 l |
Napájecí napětí: | 220-240 V, 50/60 Hz |
Počet programů vaření: | 9 |
Výkon: | 900W |
Jmenovitý tlak: | 0 až 70 kPa |
- Pěkný design
- Kvalitní zpracování
- 9 programů vaření
- Nepraktický tvar varné nádoby (horká nádoba nelze dobře uchopit při vyjmutí z hrnce)
- Malá možnost manuálního nastavení doby vaření (dobu vaření lze pouze zkrátit z nastaveného programu)
- Při vypouštění páry je nutné po celou dobu držet tlačítko, které je velmi blízko tlakového ventilu (z ventilu prská horká voda)
- Při poškození nepřilnavého povrchu varné nádoby je nutné koupit celý tlakový hrnec
Obsah balení
Elektrický tlakový hrnec Lauben Electric Pressure Cooker 5000AT je opravdu pečlivě zabalený v tvrdé kartonové krabici. Polystyrenová výplň, do které hrnec přesně zapadá, ho dobře chrání proti nežádoucímu poškození při přepravě.
V balení najdete vše potřebné k okamžitému použití hrnce. Hlavní věc je samozřejmě tlakový hrnec. Uvnitř hrnce je vložen napájecí kabel do elektrické sítě 230 V, malá plastová odměrka a lžíce na míchání potravin, vyrobená z materiálu, který nepoškodí nepřilnavý povrch varné nádoby. Nechybí návod k obsluze v několika jazycích, včetně českého a jako bonus je přidaná malá kuchařka, kde najdete 7 inspirativních receptů jídel, která se mohou v tlakovém hrnci připravit.
Konstrukce a design
Již při prvním pohledu je vidět, že výrobce myslel nejen na funkce výrobku, ale i na elegantní design. Oválný tvar temně modrého hrnce nenarušuje žádný výčnělek. Ze spodní části hrnce, která se mírně zužuje, vystupují čtyři plošky na nichž hrnec pevně stojí. Vespod najdete také vybrání pro uchopení hrnce při přemístění a zásuvku pro připojení napájecího kabelu.
Do boku tlakového hrnce Lauben Electric Pressure Cooker 5000AT je vsazen dobře viditelný displej a pod ním 6 ovládacích tlačítek. Tlačítka nijak nevystupují z těla hrnce a je na nich popis funkce, která se s nimi ovládá. Popisky bohužel nejsou v českém jazyce, tak je potřeba mít ze začátku po ruce návod k obsluze. Ale není to nic zásadního, za chvíli už víte co které tlačítko znamená.
Mohutné víko hrnce má madlo pro uchycení, na kterém je tlačítko pro odpouštění přebytečného tlaku v hrnci. Před madlem vystupuje z víka parní ventil. Víko na hrnci pevně drží pomocí bajonetového uzávěru. Pootočením ve směru hodinových ručiček se uvolní a jde lehce sundat. Vzadu pod víkem hrnce je malá plastová nádobka pro odtok vody z uzávěru. Uvnitř hrnce je varná nádoba s nepřilnavým povrchem o objemu 5 l.
Varná nádoba jde lehce vyjmout, ale bylo by fajn, kdyby výrobce vymyslel nějaký držák, za který by se dala lépe uchytit. Zvlášť když je nádoba horká, tak musíte použít kuchařskou chňapku nebo si obalit ruce utěrkou. Vyndání nádoby z hrnce není tedy moc praktické. Dole pod nádobou je vidět topné těleso a po stranách tepelná izolace zabraňující rozpálení vnějšího obalu tlakového hrnce. Celkově působí tlakový hrnec Lauben Electric Pressure Cooker 5000AT jako kvalitně zpracovaný výrobek, který žádná návštěva vaší kuchyně nepřehlédne.
Funkce a ovládání
Hlavní funkcí tlakového hrnce je uvařit potraviny v co nejkratší době a zachovat v nich maximum přirozených živin. Elektrický tlakový hrnec Lauben Electric Pressure 5000AT to s přehledem zvládá, ale nabízí další funkce navíc, které vaření ještě usnadní. Ne každý se cítí v kuchyni jako ryba ve vodě, tak uvítá možnost vybrat si při vaření jeden z 9 automatických programů vaření podle druhu potravin.
Můžete si vybrat program na vaření rýže, hrubých obilovin, kaše, vepřového, kuřete, luštěnin či šlachovitého masa, rychlé omáčky, polévky a také samostatný ohřev. Uvítal bych ještě program na hovězí maso, který tam podle mne chybí. Postupným stiskáním tlačítka FUNCTION se jednotlivé programy přepínají a zvolený program na displeji ukazuje červená dioda. Každý z devíti programů je možné ještě dále upravit. Hrnec vám nabízí 3 úrovně požadované textury potravin.
Tuto funkci je doporučeno využívat hlavně při vaření masa, kdy si pomocí tlačítka TEXTURE můžete vybrat jestli chcete maso tuhé, měkké, nebo aby se vám rozsýpalo na jazyku. Díky těmto kombinacím nabízí tlakový hrnec Lauben Electric Pressure 5000AT celkem 27 přednastavených programů na vaření potravin.
Přednastavené programy přesto nemusí každému vyhovovat. Výrobce s tím naštěstí počítal a umožnil dobu vaření manuálně upravit. Opakovaným stisknutím, nebo dlouhým podržením tlačítka ADJUSTMENT můžete čas vaření upravit podle vašich představ. Čas vaření lze i odložit. Můžete do hrnce vložit veškeré potraviny které chcete uvařit a naprogramovat hrnec tak, aby začal vařit později. K tomu slouží tlačítko PRESET/TIMER a lze odložit začátek vaření až o 24 hodin.
Po zvolení potřebného programu vaření stačí stisknout tlačítko START a hrnec Lauben Electric Pressure 5000AT se o vše další postará sám. Jakmile se v hrnci vytvoří tlak, ozve se signál a začne ubíhat čas do konce programu. Dobu vaření nemusíte hlídat. Po skončení vaření se spustí funkce Keep Warm. Ta se postará o to, aby uvařené jídlo po dobu až 24 hod nevystydlo.
Zkušenosti s používáním
Testování různých přístrojů, které ulehčí nějakou činnost v domácnosti je vždy příjemné, takže i na elektrický tlakový hrnec Lauben Electric Pressure Cooker 5000AT jsme se velmi těšili. Běžný tlakový hrnec (papiňák), takový ten nerezový, co se postaví na sporák, používá moje žena poměrně často. Po vybalení přístroje jsem prostudoval manuál v českém jazyce a spěchali jsme prostudovat i recepty v přidané kuchařce.
Musím se přiznat, že jsem očekával několik receptů na běžně vařená jídla, abychom je zvládli uvařit v testovaném hrnci pomocí automatických programů. Když jsme si přečetli názvy jídel ve stylu květáková kaše, kuřecí madrás po indicku, nebo kroupové rizoto s kozím sýrem a podobné, raději jsme zvolili jídla, která známe. Uvedená jídla jsou jistě velmi dobrá, ale alespoň u nás doma ne zrovna běžně vařená. Tak abychom mohli hrnec opravdu vyzkoušet, zvolili jsme zeleninový vývar, hovězí guláš a nakonec vepřové koleno. Taková česká klasika.
Myslím, že objem varné nádoby 5 l je dostatečný pro průměrnou rodinu. Postup při vaření je velice jednoduchý, veškeré suroviny připravit do varné nádoby, zvolit program polévka, zavřít hrnec a pomocí tlačítka START spustit program vaření. Skvělé je, že v porovnání s běžným papiňákem není nutné hlídat, kdy se hrnec natlakuje, aby se případně ztlumil sporák.
Tlakový hrnec Lauben začne ohřívat potraviny a v momentě, kdy se zvedne vnitřní tlak na optimální hodnotu, začne odpočítávat zvolenou dobu vaření. V návodu k obsluze je napsáno, že se v tento moment ozve zvukový signál. To se nám během testování nikdy nestalo, což ale pro funkci vaření není tak důležité. Veškeré informace zobrazuje přehledný displej, čili přesně vidíte, za jak dlouho bude pokrm hotový.
Po skončení programu vaření se ozval zvukový signál a hrnec se přepnul do režimu Keep Warm. Vy můžete v tuto chvíli zmáčknout tlačítko KEEPWARM/CANCEL a hrnec se přepne do pohotovostního režimu. Toto stejné tlačítko slouží zároveň k vypnutí hrnce kdykoliv během vaření, nebo k resetování zvoleného programu.
Aby šlo víko tlakového hrnce bezpečně odebrat, musí se vypustit přebytečný tlak. Tlačítko pro vypuštění tlaku je umístěné na madle víka hrnce. Při zmáčknutí vyprskne z ventilu horká pára, která vás může lehce opařit. Doporučuji zmíněné tlačítko mačkat velmi opatrně. Docela dlouho trvá, než se všechen tlak z hrnce vypustí.
Oproti klasickému papiňáku, kde stačí přepnout jednu páčku na druhou stranu a není potřeba u hrnce celou dobu stát, není tento systém úplně ideální. Škoda, že výrobce nevymyslel nějakou aretaci, nebo neumístil vypouštěcí tlačítko trochu dál od tlakového ventilu.
Elektrický tlakový hrnec Lauben Electric Pressure Cooker 5000AT je vyroben z prémiových materiálů a vnitřek varné nádoby má nepřilnavý povrch. V tento moment je to však spíše na obtíž, protože nelze vzít běžný ruční mixér a zeleninu v nádobě rozmixovat. Je nutné obsah přelít do jiné nádoby, ve které se bude pokračovat s vařením pokrmu.
V běžném tlakovém hrnci lze připravit jídlo od začátku až do konce aniž bych špinil další nádobí. V tento moment mi tedy testovaný hrnec práci moc neusnadnil. Ještě větší překvapení vás čeká když chcete varnou nádobu z hrnce vyndat.
Vzhledem k vysoké teplotě nádoby ji nelze vzít do holých rukou a když si nasadíte kuchyňské rukavice, tak je manipulace s nádobou dosti neohrabaná. Tady má výrobce dost prostoru na zlepšení. Nějaké jiné tvarování okraje nádoby, nebo madlo, které by se pevně uchytilo za okraj…. Myslím, že by to každý uživatel uvítal.
V testovaném hrnci jsme zkoušeli uvařit ještě další jídla. Při přípravě guláše a prakticky většiny různých omáček se začíná osmaženou cibulkou. My zkoušeli založit základ omáčky přímo v hrnci. V otevřeném hrnci se olej rozpálil a po krátké době se cibulka i maso lehce osmahlo. Vše probíhalo skvěle, až do chvíle, kdy při dolití vody jsme zjistili, že varný program již běží a začal odpočítávat dobu vaření, aniž by byl hrnec zavřený a vytvořil se potřebný tlak.
Po ukončení programu bylo nutné obsah přelít do jiného hrnce a omáčku dodělat, což není zrovna praktické. Za prvé se varná nádoba při míchání v hrnci otáčí a není úplně jednoduché ji podržet a za druhé, nádobu s potravinou nelze postavit na sporák a omáčku dodělat.
Při vaření vepřového kolene vše proběhlo v pořádku. Koleno bylo dost velké a varný program na vepřové tak bylo nutné pustit dvakrát za sebou. Manuální úpravou času vaření tlačítkem ADJUSTMENT lze čas vaření pouze zkrátit, nebo jsem na možnost prodloužit dobu vaření během testování nepřišel. V návodu k obsluze nejsou některé funkce popsané dost podrobně a je potřeba je časem více zkoušet.
Co se týká kvality vaření, tak si myslím, že v tomto směru není hrnci co vytknout. Víko hrnce má kvalitní těsnění a stejně dobře funguje i přetlakový ventil. Poměrně dlouho trvá než si hrnec vytvoří ideální tlak. Než začne odpočítávat dobu vaření, tak se přibližně 20 minut ohřívá. Jakmile ale začne vařit, drží si regulací teploty ideální tlak, aby zbytečně po celou dobu vaření neodfukoval a potraviny se dobře uvařily.
Po dobu vaření je jeho tělo horké, ale ne tolik, aby došlo ke spálení pokud na něj položíte ruce. Radost při jeho používání kazí pár poměrně nepříjemných nedostatků. Já osobně v kuchyni moc času netrávím, ale možnost vyzkoušet si tlakový hrnec dostalo během jednoho měsíce více lidí a jejich zkušenosti byly prakticky stejné.
Údržba přístroje
Po každém vaření je potřeba spotřebič vyčistit a vyprázdnit malý plastový zásobník na vodu. Ten lze jednoduše mírným tahem sundat z hrnce a poté ho nacvaknout zpět. Vnitřní varnou nádobu můžete umýt horkou vodou, lze použít trochu mycího prostředku a neabrazivní houbu.
V návodu k obsluze jsem se nedočetl, zda je možné ji vložit do myčky nádobí, ale vzhledem k popisku údržby v návodu to spíše nejde. Doporučuji chovat se k varné nádobě zvlášť opatrně, protože při poškození nepřilnavého povrchu postrádá celý spotřebič smysl. Během testování jsem nikde nenašel možnost koupit samotnou nádobu jako náhradní díl.
Zbytek přístroje lze otřít vlhkým hadrem a po usušení můžete tlakový hrnec uskladnit. Samozřejmostí je běžná kontrola napájecího kabelu do elektrické sítě 230 V, aby nebyl někde porušený, jinak je z hlediska údržby spotřebič poměrně nenáročný.
Diskuze a zkušenosti