Jak připravit lahodnou pizzu? Základem je kvalitní pec na pizzu. Díky vysoké teplotě rychle propečete těsto aniž by se vysušilo. Poradíme vám, jak vybrat nejlepší pizza pec na dřevo i elektřinu, k tomu přidáme tipy na stavbu vlastní kamenné pece na zahradě.
Vítězem testu se stala pizza pec na dřevo Klarstein. Ocenění si zasloužila robustní a promyšlenou konstrukcí s regulovatelným výkonem. Do kuchyně se hodí přenosná G3Ferrari G1000610.
Malá domácí pec s vysokou teplotou až 400 °C. Skvělá pro rychlou přípravu perfektní domácí pizzy.
Kvalitní zahradní pec na pizzu, kterou vytápíte dřevem. Snadná obsluha + šikovná klapka pro regulaci výkonu.
Malá pizza pec na pelety, kterou můžete použít třeba na balkoně. Dosahuje vysokých teplot a snadno ji přenesete.
Nejlepší pece na pizzu
Recenze G3Ferrari G1000610 – přenosná pec na pizzu do kuchyně
Levný základ
Výrobce: G3Ferrari | Typ: domácí | Palivo: elektřina | Maximální teplota: 400 °C | Regulace teploty: ano | Kámen na pečení: ano | Rozměry roštu: ∅ 31 cm | Přenosná: ano | Rozměry: 20 × 35 × 33,5 cm | Cena: 2 990 Kč
- Kompaktní rozměry
- Nízká cena
- Až 400 °C
- Časovač
- Pečení na kameni
- Menší průměr
Malou a přenosnou elektrickou pec na pizzu G3Ferrari G1000610 ocení všichni milovníci výtečného jídla. Vejde se do každé kuchyně, snadno se ovládá a dokáže péct při teplotách až 400 °C. Pizzu navíc připravujete na žáruvzdorném kameni, který výborně akumuluje teplo. Těsto se nepřilepí a bude krásně křupavé.
Ovládání zajišťují pouhé dva otočné voliče. Jedním nastavíte teplotu, druhým časovač. Ideální čas a teplotu budete chvilku hledat, ale výsledky vás příjemně překvapí. Během zpracovávání těsta ovšem počítejte s omezeným průměrem trouby. Dosahuje 31 cm. Stačí na malou nebo středně velkou pizzu. Připravovat samozřejmě můžete také koláče, pita chléb nebo různé druhy sladkých či slaných dezertů.
Recenze Klarstein Pizzaiolo Perfetto – nejlepší domácí pec na pizzu
Výrobce: Klarstein | Typ: zahradní | Palivo: dřevo, dřevěné uhlí | Maximální teplota: cca 370 °C | Regulace teploty: ano | Kámen na pečení: ano | Rozměry roštu: 50 × 35 cm | Přenosná: ano | Hmotnost: cca 28 kg | Rozměry: 160 × 55 × 47 cm | Cena: 7 999 Kč
- Kvalitní zpracování
- Teplota až 370 °C
- Vhodná nejen na pizzu
- Prostorná pec
- Lze přemisťovat
- Vyšší cena
- Pouze do venkovních prostor
Testovaná pizza pec Klarstein vás překvapí kvalitním zpracováním i prostorností. Žádné složité ovládání, stačí rozdělat oheň v topeništi a sledovat teplotu na vestavěném teploměru. Díky silným ocelovým plechům pec dobře drží teplotu. Vyšplhat se může až na 370 °C. Dost na upečení křupavé pizzy, skvělého domácího chleba nebo grilovaných specialit.
Pec Pizzaiolo Perfeto váží asi 28 kg. Manipulujete s ní podobně jako se zahradním grilem. Přesuny usnadní velká kolečka po stranách. Pochvalu zaslouží mohutná madla pro snadné otevírání dvířek pece i topeniště. Popel padá do velké vyjímatelné zásuvky pod ohništěm.
Vnitřní rošt nabízí plochu 50 × 35 cm. Pro jednodušší manipulaci a snazší čištění se skládá ze dvou částí. Součástí balení je šamotový kámen na pečení s rozměry 30,5 × 30,5 cm. Pohlcuje přebytečnou vlhkost a nelepí se na něj těsto. Teplotu uvnitř trouby regulujete vzduchovou klapkou v komíně.
Hledáte nejlepší domácí pec na pizzu? Tohle je skvělá volba pro letošní rok!
Recenze Klarstein Diavolo – kompaktní pizza pec na zahradu
Výrobce: Klarstein | Typ: zahradní | Palivo: pelety | Maximální teplota: cca 430 °C | Regulace teploty: částečně | Kámen na pečení: ano | Rozměry roštu: 33 × 33 cm | Přenosná: ano | Hmotnost: 16 kg | Rozměry: 83 × 75 × 40 cm | Cena: 5 499 Kč
- Kompaktní rozměry
- Snadné přenášení
- Teploty přes 400 °C
- Snadná obsluha
- Vhodná i na balkon
- Omezená regulace teploty
Nemáte prostor na velkou pec, ale přesto si chcete vychutnat perfektně upečenou pizzu? Klarstein Diavolo nabízí řešení. Kompaktní pec na pizzu, kterou snadno přenesete. Vejde se na zahradu i balkon. Chytré vytápění pomocí zásobníku s peletami nevyžaduje složitou údržbu a zvládne ji úplně každý.
Teplota uvnitř pece může přesáhnout 400 °C. Pizzu pohodlně upečete na kameni s rozměry 33 × 33 cm. Dokonale vyplní volný prostor. Regulace teploty je bohužel omezená. Ovlivníte ji pouze množstvím zapálených pelet, případně otevřením dvířek pece. Vyplatí se sledovat integrovaný teploměr a přizpůsobit dobu pečení aktuální teplotě.
Tělo Klarstein Diavolo tvoří kvalitní nerezová ocel s leštěným povrchem. Nedrží na něm nečistoty a dobře vypadá. Součástí pece je rozsáhlé příslušenství, včetně lopatky na pizzu, plechu na pečení a roštu na maso.
Srovnávací test 7 pecí na pizzu
Pizzaiolo Perfetto | Diavolo | G3Ferrari G1000610 | PO 69X | Vita Pizza | RC-PO001 | DO9177PZ | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
Výrobce | Klarstein |
Klarstein | G3Ferrari | Lincat | Victoria | Royal Catering |
Domo |
Přibližná cena | 7 150 Kč | 5 990 Kč | 2 999 Kč | 46 780 Kč | 18 790 Kč | 5 400 Kč | 1 380 Kč |
Typ |
zahradní | zahradní | domácí | domácí | zahradní | domácí | domácí |
Palivo |
dřevo, dřevěné uhlí | pelety | elektřina | elektřina | dřevo | elektřina | elektřina |
Max. teplota |
370 °C | 430 °C | 400 °C | 400 °C | 350 °C | 300 °C | 180 °C |
Kámen |
✔ | ✔ | ✔ | ✔ | × | ✔ | × |
Rošt |
50 × 35 cm | 33 × 33 cm | ∅ 31 cm | 75 × 53 cm | 60 × 53 cm | ∅ 36 cm | ∅ 30 cm |
Přenosná |
✔ | ✔ | ✔ | × | × | ✔ | ✔ |
Rozměry |
160 × 55 × 47 cm | 83 × 75 × 40 cm | 20 × 35 × 33,5 cm | 101 × 74 × 32 cm | 182 × 120 × 72 cm | 56 × 57 × 28 cm | 32 × 13 × 38 cm |
Hmotnost |
28 kg | 16 kg | 5,4 kg | 65 kg | 74 kg | 18,6 kg | 2 kg |
Zjistit cenu |
Zjistit cenu |
Zjistit cenu |
Zjistit cenu |
Zjistit cenu |
Zjistit cenu |
Zjistit cenu |
Nejprodávanější pece na pizzu
Jak vybrat pec na pizzu
Oblíbili jste si italskou kuchyni? Chcete si dopřát perfektní pizzu? Základní podmínkou je kvalitní pizza pec. Vybírat můžete mezi mnoha typy, jednoznačně však dominují domácí varianty na elektřinu a zahradní modely vytápěné dřevem nebo briketami. S jejich výběrem vám v tomto článku pomůžeme. Zaměříme se na hlavní parametry.
Přes svůj název nemusí pec na pizzu sloužit pouze k přípravě slavné italské lahůdky. Upečete v ní třeba skvělý chléb a další potraviny vhodné na gril.
Pec na pizzu nebo běžná trouba?
Běžná trouba je pouze nouzovým řešením. Pizzu v ní sice připravíte, ale z pece na pizzu bude mnohem lepší. Proč? Hlavní výhoda pece spočítá v podstatně vyšší provozní teplotě. Kuchyňská trouba dosahuje maximálně 230–250 °C. Pravou pec na pizzu běžně vytopíte na 300–400 °C. V některých italských restauracích připravují pizzu dokonce při teplotách kolem 500 °C. Díky vysoké teplotě těsto rychle propečete, aniž by se vysušilo. Právě zde se skrývá tajemství skvělé pizzy.
Obchodníci často mezi pece na pizzu řadí i elektrické minitrouby. Malé trouby ovšem většinou nedokáží dosáhnout teplot nad 250 °C.
Podle čeho vybrat nejlepší pec na pizzu?
Doma nebo na zahradě?
Při výběru pece se nejprve rozhodněte, zda chcete péct v kuchyni nebo na zahradě. Interiérové modely v drtivé většině případů využívají elektřinu. Pizza pec na plyn bývá výsadou náročných restaurací. Existují ovšem speciální domácí pece či spíše komory, které vytápíte na plynovém sporáku. Zahradní pizza pece jsou větší a za palivo jim obvykle slouží dřevo, brikety nebo pelety.
Provozní teplota
Provozní teplota patří k nejdůležitějším vlastnostem, proto jí věnujte mimořádnou pozornost. Péct musíte minimálně při 300 °C, jinak nejde o skutečnou pec na pizzu. Čím je teplota vyšší, tím lépe. Pozor dávejte také na rozdíl mezi maximální a provozní teplotou. Zvlášť u levných pecí se výrobci chlubí mimořádně vysokými hodnotami, kterých ovšem v praxi dosáhnete jen stěží a po zdlouhavém vytápění.
Dobře zvažte nákup pece, kde výrobce doporučuje vložit pizzu již při teplotách kolem 150–200 °C. Je možné, že pec špatně drží teplotu a hodnot nad 300 °C buď nedosáhne vůbec nebo až po dlouhé době. Na druhou stranu může jít pouze o neznalost správného postupu při přípravě pizzy a snaze ušetřit čas, palivo či elektrickou energii.
Velikost
Posledním důležitým parametrem je samotná velikost trouby a objem vytápěného prostoru. Běžné domácí modely dokáží upéct pizzu s maximálním průměrem kolem 30 až 35 cm. Pokud v peci plánujete připravovat pouze pizzu, hledejte varianty s nízkou výškou. Rychleji je vytopíte. Naopak větší výšku i celkový objem oceníte při pečení chleba, koláčů nebo masa. Příprava pokrmů se v mnoha ohledech podobá pečení na grilu.
Elektrická pec na pizzu
Běžně ji najdete v domácnostech i profesionálních kuchyních. Výhodou je dostupnost, kompaktní velikost a snadná obsluha. Výborně u nich funguje regulace výkonu. Pozor dávejte na levné typy s nízkou teplotou pečení. Některé malé modely neumožňují vložit pečící kámen nebo mají omezení pro přípravu jiných potravin.
- Kompaktní velikost
- Široká nabídka
- Snadná obsluha
- Přesná regulace výkonu
- Některé modely bez pečícího kamene
- Nejmenší pece jsou vhodné pouze na pizzu
Zahradní pec na pizzu
Zahradní pece obvykle vytápíte dřevem či briketami. Obsluha se podobá klasickým kamnům. Jednodušší jsou peletové pece, kde stačí nasypat pelety do zásobníku, zapálit je a zásobník vložit zpět do pece. Příprava na pečení ovšem vyžaduje více času. Omezená je také regulace teploty. Výhodu v tomto ohledu nabízí dražší pece se vzduchovými klapkami. Pizza pec na dřevo většinou snáze dosahuje vyšších teplot a obvykle zastoupí i gril.
- Univerzální použití
- Vysoké teploty
- Zastoupí i gril
- Velikost a hmotnost
- Delší příprava
- Omezená regulace teploty
Proč péct na kameni?
Pečící kameny pomáhají rovnoměrně rozvádět teplo a brání spálení od plamenů či žáru topného tělesa. Speciální pizza kameny pohlcují vlhkost díky poréznímu povrchu. Snadněji tak dosáhnete křupavé kůrky. Výhodu představuje také hladký nepřilnavý povrch, který snadno očistíte.
Jak postavit pec na pizzu
Tradiční pec na pizzu je kamenná s typickým tvarem připomínajícím iglú. Tvar je důležitý pro správnou akumulaci tepla a minimální pokles teploty při otevření dvířek pece. Profesionální stavba není levnou záležitostí, pokud ovšem skutečně toužíte po tradiční pizze z kamenné pece, můžete si ji postavit sami.
Návodů existuje celá řada. Jak postavit malou venkovní pec na pizzu popisuje například web stavebni-vzdelani.cz. Zajímavé tipy přidává také ceskykutil.cz. Prakticky vás stavbou provede dvoudílný návod na portálu zahradkarskaporadna.cz.
Cena
Cena pece na pizzu ovlivňuje především celková velikost a kvalita provedení. Levné pece dosahují nižších teplot a hůře se vytápí. Výhodu má v tomto ohledu pec na pizzu na zahradu. Je sice dražší, větší a navíc vyžaduje delší přípravu, ale teplot přes 300 °C v ní dosáhnete poměrně snadno.
Cena do 3 000 Kč
Hledáte malou elektrickou pec na pizzu nebo vás zajímá přenosná pec na pizzu? Výběr v cenové hladině do 3 000 Kč je poměrně velký. Pozor ovšem dávejte na reálné výkony a teploty. Menší kuchyňská pec se často podobá multifunkčnímu hrnci či remosce, ale dosahuje podstatně vyšších teplot.
Cena od 3 000 Kč do 7 000 Kč
Pokud chcete zahradní pec na pizzu na dřevo, ceny začínají zhruba od 3 000 Kč výše. Cenový rozptyl je značný. Přirozeně závisí na velikosti i kvalitě. V daném cenovém rozmezí naleznete i řadu výkonných elektrických modelů s typickým tvarem připomínajícím nízkou mikrovlnou troubu.
Cena nad 7 000 Kč
Profesionální elektrická pec na pizzu s vysokým výkonem a rychlým zahříváním obvykle stojí přes 10 000 Kč. Tradiční kamenná pec na pizzu ovšem může svojí cenou atakovat i milion korun. Dosahuje teplot až 500 °C a nabízí vnitřní prostor, který využijí jen velké pizzerie.
Kde koupit pec na pizzu?
Pizza pec si rychle vyberete na srovnávači cen Heureka. Potěší vás bohatá nabídka značek i výrobků. Hledání usnadní přehledné filtrování dle parametrů, ceny nebo oblíbenosti. Pomoci při výběru mohou také komentáře reálných uživatelů. Mini pec na pizzu najdete také na Alze. Chcete nakoupit opravdu výhodně?
Diskuse u článku