Potřebujete si udělat zásobu chutného a vydatného jídla na výlet, chatu, do kempu či jen na doma, když se vám nebude chtít vařit? Řešením mohou být konzervy, Majky a instantní čínské nudle. Pokud tedy chcete dodržovat klasické české tradice. Ale taky se můžete vydat modernější a v mnoha ohledech i lepší cestou. Jakou?
Vyzkoušet můžete například balené hotovky od značky Expres Menu. Tento český výrobce patří k nejoblíbenějším našem trhu. Nabízí výživné, skladné a trvanlivé hotovky na cesty i na doma či do práce. V dnešním testu prověříme, zda jsou hotovky i dostatečně poživatelné. Zároveň se podíváme na jejich složení a další důležité aspekty, které mohou ovlivnit, zda si zvolíte právě tuto značku.
Velmi dobré
Expres Menu nabízí poctivě připravované hotovky z regionálních krkonošských surovin. Díky speciální tepelné úpravě nabídnou skvělou trvanlivost při zachování chuťových vlastností a struktury. Skvělá volba do kempu, na chatu, na doma i jinam.
- Kvalitní lokální suroviny
- Bez konzervantů a jiné chemie
- Šetrná tepelná úprava
- Vynikající trvanlivost
- Praktické měkké obaly
- Velmi dobrá chuť
- Tradiční česká jídla
- Bezlepkové provedení
- Přílohy balené zvlášť
- Minimum světové kuchyně
- Spíše do kempu než na náročné outdoor aktivity
- Minimum veganských a vegetariánských jídel
Suroviny a kvalita – 9/10
Expres Menu je trutnovská značka, která vyrábí hotová jídla na cesty v krkonošském podhůří. Zde vlastní rozlehlou provozovnu s „vývařovnami“ a speciálními technologiemi, s jejichž pomocí se jídlo zpracovává pro vysokou trvanlivost. Expres Menu nevyrábí ultra průmyslově zpracované produkty, polotovary ani nic podobného. Vaří se zde čistá a poctivá jídla, která se pak zakonzervují – avšak pouze speciálním technologickým postupem. Bez použití chemie, jako jsou konzervanty apod.
Jídla tedy vznikají z poctivých surovin a stejně jako doma v kuchyni či v restauraci. Značka navíc velmi dbá právě na kvalitu surovin a ingrediencí, které z velké části pocházejí od lokálních, krkonošských farmářů. V rámci snahy o ekologický chod dokonce vaří jídla podle sezóny, kdy jsou dané suroviny dostupné a čerstvé. Obrovská trvanlivost následných hotovek toto řešení snadno umožňuje. Pro uchovávání hotovek firma používá speciální vícevrstvé pytlíky, které zanechávají výrazně menší ekologickou stopu než standardní obaly. Navíc jsou velmi odolné a praktické, ale k tomu se dostaneme…
Technologie a trvanlivost – 8/10
A jaká je ta tajemná technologie, která udrží balené hotovky dlouho při životě? Jedná se o technologii, kterou značka Expres Menu sama vyvinula, resp. inovovala a zdokonalila. Nazývá se CTP (kontinuální tepelný proces) a v zásadě jde o variaci na staré dobré zavařování čili sterilaci. Po precizní tepelné úpravě při teplotě nad 70°C se jídlo okamžitě dostává do zmíněných sáčků, kde je hermeticky uzavřeno. Tento proces zachová maximum mikroživin, chuť i vůni jídla a zajistí neuvěřitelnou trvanlivost až 10 let. A to bez jakýchkoli požadavků na skladování (což se na letní výpravě rozhodně hodí).
V dnešní době se hodně používají především dvě technologické metody zpracování hotovek. Jsou to jednak právě variace na sterilace – za druhé lyofilizovaná, čili mrazem sušená, jídla. U sterilování je výhodou srovnatelná i vyšší životnost a to, že pokrm se snáze a rychleji připraví. Lze ho v nouzi jíst i po studenu.
Na druhou stranu nenabídne takovou úsporu místa. Lyofilizované pokrmy ztratí cca 80 % hmotnosti a objemu (po přípravě zase nabydou). Sterilované zůstávají stejné. Expres Menu nabízí právě pouze sterilované pokrmy, nicméně balení v měkkých sáčcích je natolik praktické a skladné, že pokud nebojujete o každý gram, představují přiměřenou volbu. Sterilované pokrmy taky vycházejí zpravidla o něco levněji.
Sortiment – 6/10
Pokud jde o sortiment, Expres Menu nabízí hlavní jídla, svačinky, polévky, kaše či maso ve vlastní šťávě. Jde např. o roastbeef, jelení maso či krůtí maso a další masa. Tedy koncentrovaný zdroj bílkovin pro výkon a regeneraci. Jistou nevýhodou je, že k hlavním jídlům – která vesměs reprezentují klasiky české kuchyně – je třeba si obvykle koupit přílohu zvlášť. Další možností jsou „komplet menu“, kde najdete krabice obsahující již sáček s jídlem i přílohou.
Expres Menu nabízí jídla jako svíčková na smetaně, rajská omáčka, hovězí guláš, kuře na paprice. Polévky jako bramboračka, boršč či třeba gulášovka. Z modernější a světovější gastronomie jsou zde spíš ojedinělé vlaštovky na způsob kuřecího kari, ovocné jáhlové či pohankové kaše nebo zmíněného roastbeefu.
Nutno říct, že šíře a rozmanitost nabídky u Expres Menu je trochu zklamáním. Česká kuchyně má své kouzlo, ale výběr skutečně zavání jídelním lístkem v klasické kantýně, což úplně neodpovídá tomu, že se firma prezentuje jako velmi moderní a svěží. Výběr ani není kdovíjak velký. Nutnost párování jídla a přílohy taky není příliš šikovná a už vůbec ne na cestách. Tím spíš, že svíčková obvykle není to, na co máte chuť po výšlapu na vrchol velehory a už vůbec to není jídlo, po kterém se vám bude chtít šlapat zase dolů.
To pasuje Expres Menu spíše do role výrobce hotovek pro méně náročné použití (chaty, kempy, cestování v obytných vozech, road tripy,…). Je to trochu škoda, protože obaly jsou skladné, odolné a daly by se naplnit i šikovnějším jídlem vhodnějším i pro náročnější outdoor aktivity. Ale to je spíše výtka starého turisty.
Velikost porcí a cena – 8/10
Co se týče ceny a velikosti porcí, zaslouží si Expres Menu naopak spíše pochvalu. Porce hlavních jídel mívají 300 g a stojí většinou kolem stovky. K tomu potřebujete přílohu, ty jsou baleny po 400 g za 79 Kč. Jde o dvě porce, takže kompletní hotovka může mít 500 g a vycházet na slušných plus mínus 140 Kč. Vzhledem ke kvalitě surovin, náročnosti technologické úpravy a obrovské trvanlivosti i odolnosti a praktičnosti obalu to vlastně není zlé.
Expres Menu nabízí i dvouporcová balení jídel, která mají 600 g. Polévky mívají gramáž 330/600 g. Zmíněná krabicovaná „komplet menu“ mají 500 g, ale cenově v průměru nevycházejí výrazně lépe (ani hůře), než když si jídla spárujete sami. Je to ale pohodlnější.
Chuť, výživnost a složení – 9/10
Kvalitě jídel Expres Menu lze ve skutečnosti máloco vytknout. Jídla neobsahují konzervanty, barviva, dusitanové soli, sladidla, stabilizátory ani jinou chemii. Nejde o průmyslově zpracované polotovary, ale pouze čistá, zavařená jídla, která neškodí zdraví, naopak mu mohou prospívat.
Důležité je zmínit, že Expres Menu nabízí výhradně bezlepková jídla. Klasické české hotovky jsou zahušťované směsí kukuřičné a rýžové mouky s vysokou nutriční hodnotou místo klasické pšeničné mouky. To je velmi dobrý tah a na chuť pokrmů to má buď neutrální či možná spíše i pozitivní vliv.
Sterilace jídla „poškodí“ jen minimálně. Na talíři nevypadají jako neurčitá kašovitá substance ani jako levné sterilované jídla z konzervy či zavařovačky ze supermarketu. Naopak působí většinou až překvapivě v kondici. Například svíčková vypadá správně krémově, maso je libové, velmi křehké, ale nikoli „konzervově rozbředlé“, a je ho docela dost (31 %). Vše je příjemně, jemně dochucené, nepřesolené. Totéž platí pro guláš, rajskou či boršč a další české klasiky, které mají kuchaři a kuchařky z Expres Menu očividně v oku.
Pokusy o světovou kuchyni (např. v podobě zmíněného kari) jsou rozpačitější, ale nejde o žádnou pohromu. Je znát, že Expres Menu na kvalitu surovin a ingrediencí dbá a snaží se dělat jídla poctivě. Ačkoli nejde o jídlo jako z nobl restaurace, lze si na něm dost dobře pochutnat, zvláště v polních podmínkách. Díky své kvalitě a absenci chemie jsou navíc jídla naprosto vhodná i pro děti. Kromě toho lze na webu Expres Menu vyfiltrovat i jídla veganská či vegetariánská (výběr je však opravdu velmi malý), low carb (ta zahrnují pouze jednu paštiku) či bez obsahu konkrétních alergenů.
Příprava a praktičnost – 7/10
Z hlediska praktičnosti a nároků na přípravu jsou na tom jídla z Expres Menu rovněž velmi dobře. Do karet jim hraje skvělá trvanlivost, rychlá a snadná příprava. Jídla můžete vyklopit z pytlíku na pánev či do kastrolku a ohřát zde. Můžete je přímo v pytlíku ohřát v mikrovlnce, vodní lázni (např. i v rychlovarné konvici) atd. Zkrátka jako jakoukoli konzervu.
Po studenu je konzumace možná taky, ale chuťový zážitek bude logicky podstatně slabší. Pytlíky je možné nosit třeba v batohu nebo kufru auta a snesou i teploty do 30°C. Jsou z pevného materiálu, který snadno nepraskne ani se neprotrhne.
Diskuze a zkušenosti