Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů
Menu
>

Nejlepší hotová jídla 2024 – Test a průvodce výběrem

18. 1. 2024 aktualizováno

Někdy na vaření zkrátka není čas či prostor – anebo ani jedno. Třeba na cestách. Přesto není ani v takových situacích nutné trpět hlady. Potřebnou energii vám dodá dobrá hotovka. Nemyslíme tím však obědové menu v nejbližší restauraci, nýbrž speciální hotové jídlo na cesty. Cestovatelům doporučujeme hotovky od české značky Expres Menu.

Nejlepší hotovky na cesty

Značka hotovek ideálních pro zkušené cestovatele. Sterilovaná i vakuově sušená jídla. Trvanlivost až 5 let.

Nejlepší cena/kvalita

Chutná a poctivě uvařená jídla z Krkonoš. Přirozeně bezlepkové produkty, pestrý výběr a extrémní trvanlivost až 10 let.

Lyofilizovaná jídla

Obrovský výběr lyofilizovaných jídel na cesty a instantních pokrmů. Ideální na dlouhé túry a expedice.

Nejlepší balená hotová jídla

Recenze Adventure Menu – Špičkové hotovky i pro náročné cestovatele

Adventure menu recenze

Typ kuchyně: Asijská, evropská, česká | Druhy jídel: Hlavní jídla, svačiny, dětská jídla | Porce: 400 g | Trvanlivost: Cca 5 let | Doba přípravy: cca 3-5 minut

Klady
  • Velmi vysoká trvanlivost až 5 let
  • Atraktivní výběr
  • Světová i česká kuchyně
  • Dvě metody konzervace
  • Vynikající chuť a kvalita
  • Ideální pro cestovatele
Zápory
  • Vyšší cena porce
  • Bez sortimentu polévek

Adventure Menu je mladá a progresivní značka, která působí světově, ale pochází z České republiky. Tento výrobce cílí vysloveně na cestovatele a zájemce o vysoce kvalitní, moderní trvanlivá hotová jídla. Adventure Menu jsou zkrátka špičkové hotovky pro dobrodruhy. Základem jsou prvotřídní, přírodní, GMO free suroviny. A dále high-tech metody konzervace. V Adventure Menu využívají rovnou dvě technologie: vakuové sušení a sterilaci.

V obou případech se trvanlivost jídla počítá na mnoho let. Vakuově sušené hotovky ocení cestovatelé na trecích, kdy každý gram navíc představuje zbytečnou zátěž. Sterilované hotovky se hodí pro jakékoli běžné i cestovní použití.

Adventure Menu se zaměřuje spíše na světovou kuchyni. Nechybí speciality indické kuchyně jako Tikka Masala, Korma či Dhal, zajímavý je i výběr italských jídel, ale najdete zde i českou klasiku. Odvážlivci však mohou ochutnat třeba i cvrččí proteinové penne. V nabídce je i několik málo dětských jídel. Snacky v podobě sušeného masa jerky a taky samoohřevné sáčky a kapsle.

Jídla od Adventure Menu rozhodně nepatří mezi nejlevnější balené hotovky na českém trhu. Stoprocentně však patří k nejkvalitnějším a taky nejlépe hodnoceným. Velmi snadná příprava, mimořádná trvanlivost, skvělá chuť a ideální nutriční hodnoty. Adventure Menu je zkrátka TOP třída.

Recenze Expres Menu – Kvalitní a chutné české hotovky na cestu

Express menu recenze

Typ kuchyně: Převážně česká | Druhy jídel: Hlavní jídla, přílohy, svačiny, polévky, ovocné kaše, maso | Porce: 300 g | Trvanlivost: Až 10 let | Doba přípravy: cca 3-5 minut

Klady
  • Obrovská trvanlivost až 10 let
  • Pestrý a zajímavý výběr jídel, svačin i příloh
  • Výborná chuť a kvalita
  • Bez konzervantů a jiných aditiv
  • Bezlepková jídla
Zápory
  • Spíše vyšší cena porce

Expres Menu je český výrobce balených hotovek z Krkonoš. Využívá kvalitní domácí suroviny a maso od českých farmářů. Hotovky se vyrábějí poctivě, vaří je zkušení kuchaři a nepřidává se do nich žádná chemie navíc. Žádné konzervanty, stabilizátory ani nic podobného. Jen čistá česká kuchyně. Navíc jídla z produkce Express Menu jsou bezlepková, takže si je mohou dopřát i osoby s celiakií.

Přestože jídla neobsahují chemii, vydrží až 10 let při teplotě až do 30 °C. To je dáno velmi pokročilou metodu sterilizace (CTP) ve speciálním zařízení. Hermeticky uzavřený měkký obal pak udrží jídlo čerstvé bez zvláštních nároků na skladování. Vzít si ho tak můžete třeba i na cesty do teplejších zemí. Z hlediska délky trvanlivosti patří hotovky Expres Menu jednoznačně ke špičce.

Sortiment zahrnuje především klasické hotovky bez přílohy. V nabídce je např. kuře po mexicku, vepřové na smetaně, jelení guláš nebo katův šleh. Je zde i omezený výběr hotovek pro vegany a vegetariány. Vybrat si můžete taky jídla pro low carb nebo SCD dietu. Zajímavý je pak výběr svačinek (pomazánky, paštiky, ovoce) či mas ve vlastní šťávě (roastbeef, srnčí, jelení,…) a příloh. Jedna porce hlavního jídla váží 300 g. Zvolit můžete i dvouporcový sáček o objemu 600 g.

Jídlům z Expres Menu nelze upřít kvalitu, poctivost a velmi dobrou chuť. Výběr je rovněž zajímavý a rozmanitý. Nevýhodou je ovšem vyšší cena hotovek při spíše menší gramáži jedné porce. Expres Menu tedy není nejlevnější, ale kvalitou a trvanlivostí ceny dobře vyvažuje.

Recenze Travellunch – Instantní jídla na cesty od tradičního výrobce

Travellunch

Typ kuchyně: Převážně středoevropská | Druhy jídel: Hlavní jídla, kaše, dezerty,… | Porce: 125 g | Trvanlivost: Min. 2 roky | Doba přípravy: cca 5-10 minut

Klady
  • Velmi výživná, energeticky bohatá jídla
  • Minimální hmotnost, maximální skladnost
  • Perfektní na expedice a treky
  • Skvělý výběr pokrmů
  • Snadná příprava
  • Dlouhá trvanlivost min. 2 roky
Zápory
  • Vyšší cena porce

Značku Travellunch lze dnes již bez okolků považovat za tradiční. Jde o německého výrobce působícího od roku 1928. Nabízí obrovský výběr jídel na cesty – jde přitom především o lyofilizované (sušené mrazem) a instantní pokrmy. Výhodou je, že objem a hmotnost samotného polotovaru je mnohem nižší než výsledná hmotnost jídla. Jedna typická porce váží pouze 125 g. Double sáčky s kompletním jídlem pro dvě osoby mají jen 200 g. Hmotnost jediné výsledné porce je přitom 500 g! Do batohu na dlouhé túry či expedice ideální volba.

Obaly jídel jsou velmi odolné vůči poškození i působení vysokých či nízkých teplot. Jsou dokonale skladné. Deklarovaná trvanlivost jídla je min. 2 roky, ale reálně i mnohem více. Skvělou výhodou je, že jídla jsou nutričně velmi vydatná. Bohatá na bílkoviny, sacharidy i tuky. Kalorická hodnota jedné porce se pohybuje kolem 410 až 420 kcal. Hotovky Travellunch jsou tedy špičkovým zdrojem energie a živin při náročných dobrodružstvích.

Další výhodou je opravdu velký výběr jídel. Dopřát si můžete různé druhy „vylepšených“ bramborových kaší, masové pokrmy i mnoho dalšího. Stoprocentně najdete něco, co vám padne do oka. Jídlo nepůsobí tak čerstvě jako u pasterovaných hotovek. Přesto je chuť překvapivě výborná a ušetříte spoustu místa v batohu i zátěže oproti jinému řešení. Travellunch lze cestovatelům bezesporu doporučit.

Recenze KetoDiet – Hotová jídla bez lepku

KetoDiet - hotová jídla

Typ kuchyně: Mexická, asijská, česká | Druhy jídel: Hlavní jídla | Porce: 300 g | Trvanlivost: Až 3 roky | Doba přípravy: 3 – 10 minut

Klady
  • České suroviny
  • Bez konzervantů
  • Bez lepku
  • Rychlá příprava
  • Dlouhá trvanlivost
Zápory
  • Výběr jen z pár jídel

Pokud vám nevadí omezený výběr zhruba jen z pěti jídel, prozkoumejte, co nabízí KetoDiet. Tuto službu máme spojenou převážně s hubnutím, to ale neznamená, že by ve svém sortimentu nemohla mít hotová jídla nejen na cesty. Ta samozřejmě ctí pravidla diet a u každého z nich máte uvedeno, od kterého kroku diety je pro vás toto jídlo vhodné.

KetoDiet má ve své nabídce např. kuře po mexicku, krůtu na asijský způsob či kuře na žampionech (které se pravděpodobně těší největší oblibě). Žádné hovězí ani vepřové se nekoná. Kromě toho můžete ochutnat také proteinové tortilly. Ceny se pohybují na úrovni 160 Kč za jednu porci. Jedna porce přitom váží zhruba 300 g. Trvanlivost činí až 36 měsíců.

Jídla jsou vyráběna z lokálních českých surovin. Neobsahují konzervanty a jsou decentně osolená. Můžete je ohřát v mikrovlnce (3 minuty), přihřát na pánvi (5 minut) nebo ponořit do vodní lázně (10 minut). Rozmanitost příprav umožňuje využívat tyto hotovky nejen na cestách. Až na tortilly jsou tato jídla bez lepku, pokud ho tedy nejíte, nevadí.

Recenze LyoFood – Dražší, ale vynikající hotovky na cestu

LyoFood recenze

Typ kuchyně: Světová | Druhy jídel: Hlavní jídla, polévky, snídaně, dezerty,… | Porce: Různé | Trvanlivost: Min. 4 roky | Doba přípravy: cca 10 minut

Klady
  • Perfektní cestovní hotovky na cesty
  • Vhodné i na náročné expedice
  • Minimální hmotnost a rozměry
  • Praktické obaly
  • Vysoký objem hotového jídla
  • Vysoká kvalita zpracování
  • Konzervováno lyofilizací
Zápory
  • Vysoká cena
  • Trochu delší doba přípravy

Značka LyoFood patří mezi světové lídry v oboru hotových jídel na cesty. Jde o špičkového výrobce, jehož jídla zaujmou i velmi náročné dobrodruhy. Jak samotný název značky napovídá, LyoFood využívá technologie lyofilizace, což je sušení mrazem. Jídla jsou v měkkých a velmi odolných, hermeticky uzavřených obalech. Pokrm přitom připravíte přímo v nich. Díky stabilnímu provedení je možné do otevřeného balíčku nalít vroucí vodu, znovu uzavřít a jídlo bude do cca 10 minut hotové.

Velkou výhodou je, že polotovar má mnohem nižší hmotnost než připravený pokrm. To je při cestování např. pouze s krosnou či batohem zásadní faktor. Průměrná hmotnost sáčku je cca 80 až 110 g. Připravíte z něj však cca 300 až 500 g jídla. Oproti klasickým instantním pokrmům si lyofilizované jídlo mnohem lépe udrží svou původní strukturu i chuť. Nejde tedy jen o kašovité hmoty, ale skutečně autentické pokrmy. LyoFood navíc nepoužívá žádná aditiva, jako jsou konzervanty, stabilizátory, barviva apod. Jídlo je tedy takříkajíc „čisté“.

Samozřejmostí je špičková kvalita vstupních surovin, ale taky velmi vysoká energetická a výživová hodnota jídel. Ty mívají velmi vysoký obsah bílkovin i vlákniny, ale taky sacharidů a tuků, které jsou zásadními zdroji energie. LyoFood nabízí skvělé jídlo na cesty do hor i náročné expedice. Nelze pak nezmínit opravdu parádní sortiment. Pochutnat si můžete na nejrůznějších pokrmech z celého světa. Pochopitelně nechybí ani veganské a jiné speciální pokrmy. Nevýhodou je však poměrně dost vysoká cena.

Recenze Summit to Eat – Kvalitní dehydrované jídlo na cesty

Summit to eat recenze

Typ kuchyně: Světová | Druhy jídel: Hlavní jídla, kaše,… | Porce: Různé | Trvanlivost: Min. 5 roky | Doba přípravy: Max. 10 minut

Klady
  • Mrazem sušené hotovky
  • Zachování čerstvosti a struktury
  • Vysoká kvalita a velmi dobrá chuť
  • I pro náročné outdoor sporty a aktivity
  • Velmi dlouhá trvanlivost
  • Maximální skladnost
  • Praktická příprava
Zápory
  • Vysoká cena
  • Poněkud delší doba přípravy

Summit to Eat je další značka, která se věnuje výrobě hotových jídel na cestu. Jídla tohoto výrobce jsou ovšem zaměřená na sportovce a použití i v extrémních podmínkách. To se odráží i na mimořádné energetické vydatnosti výrobků. Takřka extrémní obsah proteinů i dalších živin přibližuje tyto hotovky spíše speciálním sportovním jídlům a suplementům. Jediná porce pak má běžně i 600 nebo 700 kcal!

Summit to Eat je další výrobce, který používá k ošetření a zakonzervování svých pokrmů sušení mrazem – tedy lyofilizaci. Díky tomu jsou jídla mimořádně trvanlivá – vydrží alespoň 5 let bez zvláštních nároků na skladování. Navíc objem a hmotnost sáčku je mnohem nižší než u výsledného pokrmů (cca 5× nižší). Summit to Eat se může pochlubit vydatnými, ale poctivými jídly bez konzervantů a jiné chemie.

Summit to Eat může být skvělou volbou pro turistiku a treking, skialpinismus, dlouhé cesty na kole, kempování, vysokohorské túry či expedice a podobně. Jídlo si snadno připravíte přímo v pytlíku pomocí horké vody. Trvá to cca 10 minut. Chuť je přitom opravdu vynikající, srovnatelná s čerstvým jídlem doma či v restauraci. Rozhodně tedy nebudete tyto pokrmy baštit se sebezapřením, ale naopak s radostí. Odvrácenou stranou je poměrně vysoká cena za porci.

Recenze Trek’n Eat – Kvalitní a vydatné hotovky pro turisty

Trek n eat recenze

Typ kuchyně: Světová | Druhy jídel: Hlavní jídla, kaše,… | Porce: Různé | Trvanlivost: 2 až 15 let | Doba přípravy: Max. 10 minut

Klady
  • Hotovky na turistiku a treking
  • Mimořádně energeticky vydatné
  • Velmi chutné
  • Zajímavý výběr
  • Obrovská trvanlivost
Zápory
  • Mírně delší příprava

Trek’n Eat je dalším výrobcem vysoce kvalitních lyofilizovaných – čili mrazem sušených – hotových balených jídel na cesty. Jak už samotný název napovídá, tato značka se zaměřuje na turistiku a treking. Hotovky Trek’n Eat jsou však samozřejmě vhodné i pro řadu jiných účelů a aktivit. Včetně jakýchkoli outdoor sportů.

Lyofilizované jídlo balené v hermeticky uzavřených sáčcích po přípravě pomocí horké či vroucí vody znásobí svůj objem – a to hned několikrát. Trek’n Eat nabízí i velká balení, která mají sice jen cca 250 g, ale výsledkem je přes 800 g jídla o energetické vydatnosti kolem 1000 kcal. Jídlo je navíc velmi chutné a působí čerstvě. Nejde o žádnou nejasnou hmotu jako u levných instantních pokrmů.

U Trek’n Eat pořídíte jídla evropské i světové kuchyně. Dopřát si na cestách můžete třeba hovězí kotlík s rýží, těstoviny se zeleninovou směsí, ovesnou kaši s ovocem nebo kuře s rýží a zeleninou i další dobroty. Snídaně, hlavní jídla i dezerty – to vše tato značka nabízí. Jídlo navíc vydrží 2 roky až 15 let při teplotách do cca 30°C. Sáčky tedy klidně můžete nosit v batohu jakkoli dlouho. Trek‘ Eat nabízí i vegetariánská, veganská a bezlepková jídla či pokrmy bez laktózy. Tato kvalitní a osvědčená značka osloví i náročné dobrodruhy a cestovatele.

Recenze Hotovky – Nejznámější a dostupná trvanlivá hotová jídla

Hotovky recenze

Typ kuchyně: Převážně česká | Druhy jídel: Hlavní jídla, přílohy, polévky | Porce: 340 g | Trvanlivost: Až 2 roky | Doba přípravy: cca 3 minuty

Klady
  • Poctivá, klasická česká jídla
  • Bez konzervantu a jiných aditiv
  • Trvanlivost až 2 roky
  • Snadná příprava
  • Solidní výběr hotovek a polévek
Zápory
  • Horší výběr pro vegetariány a vegany

Hotovky.cz patří mezi průkopníky a nejznámější výrobce hotových balených jídel na cesty u nás. Jídla jsou dodávána v měkkých, odolných a skladných obalech. V jedno (340 g) či dvouporcovém (680 g) objemu. V tomto balení vydrží zakoupená hotovka i dva roky díky procesu tlakové sterilizace a šokového zchlazení. A to i při skladování v pokojové teplotě. Hotová jídla z Hotovky.cz tudíž mohou být ideální volbou na dlouhé cesty (ať už v karavanu, do kempu nebo i na túry apod.) anebo se občas jistě budou hodit i doma nebo v práci, když zrovna nebude čas vařit nebo si odskočit do restaurace.

V nabídce Hotovky.cz jsou především tradiční česká jídla, jako je svíčková, guláš, španělský ptáček nebo kuře na paprice. Díky podrobnému vyhledávacímu filtru však můžete snadno najít i jídla bez obsahu konkrétních alergenů nebo třeba jídla bezlepková či bezmasá. Dále se můžete těšit na výběr polévek. Opět jde především o vývary a zahuštěné tradiční polévky (gulášovka, čočková, boršč,…).

Přílohy k hlavním chodům si však musíte obstarat sami anebo pořídit zvlášť. V nabídce je např. bramborová kaše, rýže či vřetena. Na rychlé doplnění energie nabízejí Hotovky.cz i sušené maso – tzv. jerky.

Jídla z Hotovky.cz nejsou chemií nacpané instantní směsi, ale poctivě připravená a sterilovaná jídla. Nenajdete v nich konzervanty, zbytečná éčka ani jiná aditiva. Hotovku si můžete ohřát na pánvi či v hrnci nebo mikrovlnce. V nabídce jsou však i samoohřívací sáčky. Perfektní na cestování polehku.

Hotovky.cz jsou osvědčený výrobce. Jídla jsou poctivě připravená zkušenými kuchaři a kvalitativně i chuťově na překvapivě výborné úrovni. Celkově velmi dobrá volba.

Recenze Ježkovy Dobroty – Levné a přitom kvalitní hotovky

Hotovedobroty.cz recenze

Typ kuchyně: Česká | Druhy jídel: Hlavní jídla, sladká jídla | Porce: 450 až 500 g | Trvanlivost: 45 dní a více | Doba přípravy: Max. 10 minut

Klady
  • Cenově dostupné hotovky
  • Vhodné na doma či do práce
  • Štědré porce
  • Velmi chutné
Zápory
  • Kratší doba spotřeby
  • Nepříliš vhodné na náročnější cesty

Značka Ježkovy Dobroty patří mezi české výrobce balených hotovek. Jde o vesměs klasická česká jídla ošetřená pasterací pro delší trvanlivost. Ta se pohybuje kolem 45 dní, Ježkovy Dobroty je navíc nutné skladovat v lednici a dodávají se v pevném balení. Jinými slovy, tyto hotovky nejsou příliš vhodné na cestování. Spíše je oceníte doma nebo v práci, pokud nestíháte uvařit nebo se vám nechce do restaurace.

V nabídce značky figuruje i menší výběr sterilovaných jídel. U těch je doba trvanlivosti delší (až 2 roky). Opět jsou však v pevných obalech vhodných spíše pro domácí použití, potažmo do karavanu apod. než na náročnější cesty, outdoor sporty či turistiku.

Na druhou stranu opravdu velkou výhodou Ježkových Dobrot je poměr ceny a „výkonu“. Značka nabízí štědré porce za minimální cenu. Pasterované hotovky o gramáži 500 g pořídíte pod stovku. Ani sterilovaná jídla nejsou o moc dražší. Z hlediska ceny tak patří Ježkovy Dobroty k nejdostupnějším.

Recenze HamHam – Kvalitní české hotovky

Hamham rajcatova polevka s bazalkou

Typ kuchyně: Česká | Druhy jídel: Hlavní jídla, polévky, přílohy | Porce: 300 g | Trvanlivost: 30 až 60 dní | Doba přípravy: 10 minut

Klady
  • Jídla na doma či dovolenou
  • Rozumné ceny
  • Skladné balení
  • Velmi chutné
Zápory
  • Kratší doba spotřeby

HamHam je český výrobce kvalitních balených hotových jídel připravovaných profesionálními kuchaři. Pochutnat si můžete třeba na svíčkové, knedlících plněných uzeným masem, kuřeti na paprice, rajské, guláši a dalších českých klasikách. Nechybí ani polévky. Jednotlivé hotovky jsou balené v transparentních varných sáčcích, které se jen vloží do vroucí vody a ohřejí. Příprava trvá max. 10 minut. Hlavní jídla jsou balená samostatně, bez přílohy. Přílohu si můžete na HamHam.cz koupit zvlášť.

Jídla jsou pasterovaná a vydrží v lednici 40 až 60 dní. Cena jedné porce hlavního jídla s přílohou se pohybuje kolem 130 až 180 Kč. Některá jídla (např. boloňské špagety nebo noky se zelím a uzeným) však vyjdou na méně než 100 Kč a jsou již kompletní. Díky měkkým a skladným obalům se jídla z HamHam.cz hodí na doma i třeba na dovolenou.

Recenze SterilovanaJidla – Klasická konzervovaná jídla

Sterilovana jidla konzervarna

Typ kuchyně: Převážně česká | Druhy jídel: Hlavní jídla, polévky | Porce: 400 ml | Trvanlivost: 3 roky | Doba přípravy: Cca 5 minut

Klady
  • Skvělý výběr konzervovaných jídel
  • Zpracování bez konzervantů
  • Dobrá kvalita a chuť
  • Solidní cena
  • Dlouhá doba spotřeby
Zápory
  • Těžké balení

Starým dobrým konzervám ještě rozhodně neodzvonilo. Jsou si toho dobře vědomi i na SterilovanaJidla.cz, kde můžete najít právě výběr domácích hotovek v konzervách. Výběr je překvapivě velmi pěkný. Najdete zde klasické masové konzervy – např. staročeskou vepřovku, kachní prsa v sádle a další. Jsou zde tradiční hotovky jako třeba kuřecí rolka se špenátem a omáčkou, hovězí s koprovkou, hovězí líčka na víně, zvěřinový guláš, a tak dále. Velký je sortiment polévek. Nechybí zelňačka s uzeným, boršč, čočková polévka a další.

Všechna jídla jsou domácí, připravovaná poctivě a bez přidaných látek, konzervantů, barviv a podobně. Velikost porce je zpravidla 400 g (400 ml). Na výběr jsou i „rodinná balení“, která mají až 1,2 litru. Konzervy mají výhodu odolnosti a skvělé trvanlivosti, hodí se i na cesty, i když zaberou více místa a jsou těžší než měkká balení. SterilovanaJidla.cz lze však rozhodně doporučit.

Nejoblíbenější hotová jídla na cesty podle Heureky

Jak vybírat balená hotová jídla na cesty?

Jak se dobře a vydatně najíst, když nemáte čas či možnost vařit? Jednou z možností je navštěvovat nejrůznější fast foody či restaurace, ale tato možnost taky není vždy a všude dostupná – navíc může vyjít poměrně draho. V případě bufetů a fast foodů je kromě toho jídlo často nevalné kvality, nutričně nevyvážené a nezdravé. Jak si tedy dopřát slušné jídlo třeba na cestách, v práci nebo i doma, když jste příliš zaneprázdněni, než abyste vyvařovali? Zřejmě nejzajímavější možnost představují balená trvanlivá hotová jídla.

Proč kupovat hotová jídla?

Hotová balená jídla mohou mít různé podoby. Od konzerv přes měkké sáčky až po krabičky či jiné obaly. Obvykle jsou tato jídla sterilovaná či pasterovaná anebo dehydratovaná (instantní) či lyofilizovaná. Společností, které nabízejí tento typ pokrmů k nejrůznějším účelům a v nejrůznějších podobách, je dnes celá řada. Jsou mezi nimi zahraniční i domácí výrobci.

V nabídce balených jídel najdete hlavní chody, přílohy, polévky, nezřídka i různé svačinky a přesnídávky, sladké dezerty a moučníky i leccos dalšího. Typicky jde o plnohodnotná jídla, která dokážou zasytit a dodat potřebné živiny i energii. Zejména u hotovek určených pro náročnější cesty, expedice a outdoor aktivity je na tento faktor kladen velký důraz. Nestane se vám tedy, že budete konzumovat prázdné kalorie. Jídla nabízejí často při minimální hmotnosti a objemu maximální vydatnost a nutriční hodnotu.

Ne všechny balené hotovky se hodí na náročnou turistiku či outdoor sporty. Některé jsou vhodnější na dovolené do hotelů či kempů, do práce nebo i na doma. Balení většinou není tak skladné, ale jídlo může být velmi chutné – velmi blízké jídlu z restaurace či uvařenému doma. Cena je taky většinou oproti outdoor baleným jídlům nižší. Může se pohybovat na podobné úrovni jako cena meníčka v restauraci nebo i níže.

Další výhodou hotovek je typicky velmi dlouhá trvanlivost v kombinaci s nízkými či žádnými zvláštními nároky na skladování. To vše jsou faktory, které činí hotová balená jídla velmi atraktivní a smysluplnou volbou. Tedy samozřejmě za určitých okolností.

Kdy sáhnout po balené hotovce?

Balené hotovky na cesty (i pro jiné účely) se prodávají především online. Vyplatí se tedy objednat větší množství coby zásobu. Nakupování jednotlivých kusů pro okamžité použití u tohoto typu jídel obvykle nedává valný smysl.

Hotovka svíčková

Chystáte se na dovolenou třeba do kempu či jinde, kde hrozí, že nebude zajištěna strava? Plánujete mnohadenní turistickou výpravu, trek či expedici? Víte, že budete mít v určitém období natolik napilno, že nebudete stíhat věnovat se vaření? To vše (a samozřejmě je jich ještě mnohem více) jsou situace, kdy vám mohou balené hotovky přijít velice vhod. Udělejte si plán a nakupte potřebné hotovky naráz. Nemusíte se přitom bát, že by se jídlo zkazilo, pokud nebude v lednici nebo ho nestihnete zkonzumovat třeba kvůli změně plánů. Trvanlivost hotovek se běžně počítá na roky.

Jak mohou být trvanlivá jídla balená?

Pokud jde o formu obalu, možností je poměrně dost, ale v současnosti se prosazují především měkké obaly. Hotové jídlo v sáčku (resp. plastovém pytlíku) uvidíte nejčastěji. Přesto jsou mezi obaly různých výrobců obrovské rozdíly.

U značek, které nabízejí hotovky pro nenáročné použití (na doma, do práce, do kempu,…) se setkáte s běžnými transparentními zatavenými vakuovými sáčky z obyčejného plastu. Tyto obaly nemají zvlášť vysokou odolnost. Jídlo se připravuje vyjmutím ze sáčku a ohřevem v mikrovlnce, hrnci apod. Případně lze jídlo ohřát ve vodní lázni či mikrovlnce ještě v pytlíku a poté obsah vyložit na talíř.

Lyofilizovaná hotovka

Výrobci outdoor hotovek však nabízejí pokročilejší obaly. Jde o hermeticky uzavřené obaly z pevného plastu či hliníku, které jsou mimořádně odolné. Zároveň jsou často upravené tak, že jídlo lze v balení ohřát i rovnou zkonzumovat. Například dno obalu může být udělané tak, že ho lze rozevřít, aby balík stabilně stál. U lyofilizovaných jídel bývají sáčky opětovně uzavíratelné. Jídla lze často ohřívat i speciálními samoohřevnými metodami.

Další možností jsou například konzervy. Dříve pro trempy běžná záležitost. Konzervy mají vysokou odolnost a jídlo v nich dosahuje vynikající trvanlivosti. Z konzervy se dá pohodlně i přímo jíst. V neprospěch konzerv však velmi silně hovoří jejich hmotnost a neskladnost. Do kempu či karavanu mohou být skvělou volbou, ale na treky pouze s krosnou už se značně pronesou.

Jak jsou trvanlivá balená hotová jídla ošetřená?

Velmi důležitý, ba přímo zásadní, je samotný způsob ošetření hotovek. Tedy technologie, kterou je docíleno prodloužené trvanlivosti a ochrany jídla před zkažením či závadností. Od použitého postupu se odvíjí nejen délka trvanlivosti, ale i to, jakou bude mít jídlo konzistenci, chuť, k jakým účelům bude vhodné, jaké bude mít nároky na skladování, jak se bude připravovat apod.

Jednotliví výrobci často používají vlastní technologické postupy vypracované na základě zkušeností, vývoje a výzkumu, ale principiálně lze rozlišit několik základních metod. Které to jsou?

Pasterace

Pasterace představuje nejšetrnější a takříkajíc nejvíce nenápadnou metodu ošetření. Jídlo je ošetřeno při nízkých teplotách pod 100 °C. Pasteruje se buď velmi krátce při vyšší, nebo dlouze při nižší teplotě. Jde o tradiční metodu ošetření jídla a zbavení se nežádoucích patogenů, které vedou ke kažení. Pasterací (zahřátím) se tradičně upravovalo například mléko.

Výhodou je, že nízké teploty ošetření přežije větší část i citlivějších živin (např. vitamín C) a jídlo si zachovává de facto „autentickou“, čerstvou chuť, vůni a podobu. Má nejblíže k původnímu stavu před ošetřením. Lze ho balit vakuově do sáčků, sklenic, krabiček,…

Nevýhodou je, že pasterované pokrmy se musejí skladovat v lednici a trvanlivost je „jen“ kolem 30 až 70 dní. Na náročnější cesty a outdoor aktivity tedy vhodné příliš nejsou. Ohřívat je lze v mikrovlnce či hrnci po vyjmutí z obalu. Samoohřev nelze použít.

Sterilace

Sterilace je intenzivnější druh ošetření než pasterizace. Sterilace probíhá typicky v autoklávu za vysokého tlaku a teploty. Ta přesahuje 100 °C. Jednotliví výrobci používají různé konkrétní postupy sterilace.

Ve výsledku mají sterilované hotovky běžně trvanlivost minimálně 2 roky. Často i tři, pět, nebo dokonce více let. Druhou důležitou výhodou je fakt, že sterilovaná jídla nemají zvláštní nároky na skladování. Lze je uskladnit při teplotách běžně do 28 °C nebo i do 30 °C, potažmo někdy i více.

Tím se sterilované hotovky stávají daleko vhodnějšími pro nejrůznější „terénní“ a cestovní použití než hotovky pasterované. Sterilované hotovky se typicky balí do hermeticky uzavřených pytlíků (nebo do konzerv). Někdy je možné využít i samoohřev. Případně lze v nouzi jíst sterilované jídlo i studené.

Sterilovaná jídla, pokud jsou dobře připravená a ošetřená, si zachovávají příznivou chuť, vůni i konzistenci. Záleží ale na kvalitě výrobce. Někdy mohou být sterilovaná jídla poněkud rozměklejší, mdlejší chuti a nepříliš lákavé vůně. Taky si nezachovají tolik živin (zejména některých citlivých mikroživin) jako jídla pasterovaná.

Lyofilizovaná jídla

Moderní a velmi populární jsou pak lyofilizovaná hotová jídla. Lyofilizace je proces, kterému se říká taky sušení mrazem. Sublimací při nízké teplotě a tlaku je jídlo zbaveno vody – dehydratováno. Lyofilizované hotovky se balí do plastových či hliníkových měkkých obalů (sáčků). Tyto sáčky jsou hermeticky uzavřené, ale obvykle je lze opětovně uzavřít. Jídlo lze ohřívat přímo v nich zalitím vařící, horkou či teplou vodou. Samozřejmostí je možnost použití samoohřevu. Lyofilizované hotovky můžete většinou jíst přímo z obalu.

Mrazem sušené jahody

Lyofilizace je sofistikovaný proces, který má celou řadu skvělých výhod – zejména pro cestovní použití. Tento proces neničí vitamíny a minerály. Nutriční hodnota zůstává zachována. Jídlo má přitom po lyofilizaci jen minimální objem a hmotnost. Bez vody váží cca 5 až 6krát méně. Ze 100g sáčku tak dolitím vody můžete získat i přes půl kg jídla. V batohu či jiném zavazadle tím pádem ušetříte obrovské množství prostoru.

Lyofilizovaná jídla si zachovávají živiny, konzistenci a tvar. Chuťově mohou být na velmi dobré úrovni. Lyofilizací lze přitom upravit hlavní jídla, kaše, polévky, svačinky – zkrátka nejrůznější druhy pokrmů. Jsou balené ve velmi odolných obalech a vydrží mnoho let (běžně 3 až 5 let nebo i více).

Tyto hotovky nabízí většinou výrobci, kteří se přímo zaměřují na turisty, outdoor sportovce apod. Mívají tedy špičkovou nutriční hodnotu ideální pro použití při náročných výkonech. Zároveň se můžete těšit na výběr jídel z různých světových kuchyní. Nevýhodou je naopak poměrně vysoká cena. Porce lyofilizovaného jídla může vyjít běžně i na 200 Kč a více. Skutečně se tedy vyplatí spíše pro expediční a náročné cestovní účely. Taky doba přípravy může přesáhnout 10 minut.

Instantní jídla

Míněny jsou klasické instantní kaše, polévky a další výrobky, které lze pořídit v každém supermarketu. Při výrobě se používá obvykle extruze a suroviny se dehydratují. Ve výsledku má instantní pokrm obvykle podobu prášku – případně s obsahem větších kousků nějakých surovin.

Výhodou je nízká cena i hmotnost a objem. Dochází k podobné ztrátě objemu jako u lyofilizace. Příprava je rovněž stejná. Tedy zalití horkou vodou. Levné instantní pokrmy se však od kvalitních lyofilizovaných liší mnohem horší kvalitou. Chuť a konzistence bývá nevalná. Jídla jsou navíc často plná chemie a nutričně nevyvážená. Případné instantní pokrmy doporučujeme vybírat pečlivě a používat jen v nouzi.

Jak funguje samoohřev?

Tento způsob přípravy se používá zejména u outdoor lyofilizovaných hotovek. I bez ohně či jiného zdroje tepla pro ohřev vody si tak můžete pokrm snadno připravit. Typicky je potřeba speciální pytlík a samoohřevná kapsle. Celý ohřev funguje na principu exotermické reakce mezi oxidem vápenatým a vodou. Jídlo vložíte do uzavíratelného pytlíku společně s kapslí a vodou. Sáček uzavřete a chemická reakce se během cca 10-20 minut postará o ohřev a přípravu jídla.

Samoohřevný sáček je většinou možné používat opakovaně (cena kolem 50 Kč). Kapsle jsou jednorázové a jedna stojí většinou kolem 40-50 Kč. Samoohřev tedy zvyšuje cenu jídla, ale v batohu vám o moc víc zátěže nepřidá. Rozhodně méně než např. vařič.

Příprava hotovky na vařiči

Jak vybrat balenou hotovku dle způsobu použití?

Při výběru balených hotovek vycházejte z toho, kdy, kde a za jakých podmínek je budete používat. Podle toho zvolte adekvátního výrobce, formu zpracování, balení apod.

Hotovky na doma či do práce

Potřebujete zásobu obědů na pár dní, kdy vám časový pres nedovolí vařit nebo chodit do restaurací? Ideální volbou mohou být pasterované hotovky od českých výrobců. Tyto hotovky mají ve všech ohledech nejblíže k čerstvému jídlu. Zároveň jsou velmi rychle připravená ke konzumaci. Výhodou je i zpravidla nejdostupnější cena. Doba trvanlivosti v řádu desítek dní a nutnost uchování v lednici taky není při daném způsobu použití na překážku.

Hotovky do kempu, na nenáročné cesty

Pokud vyrážíte například autem či karavanem do kempu nebo na jiné cesty, kde nemusíte řešit každý gram v zavazadlech navíc a budete mít k dispozici jisté zázemí, adekvátní volbou jsou sterilovaná jídla. V měkkých obalech či konzervách.

Hotovky na náročné outdoor aktivity, horskou turistiku, mnohadenní treky a expedice

Pokud chystáte výpravu do divočiny jen s tím, co unesete na zádech, nejlepší volbou jsou instantní či lyofilizovaná jídla, která jsou pro tyto účely jak stvořená. Snesou skoro jakékoli podmínky skladování. Mají minimální objem a hmotnost, dají se často připravovat a jíst přímo z obalu (ne u všech výrobců). K přípravě stačí horká voda či samoohřevná sada. Nevýhodou oproti sterilovaným jídlům je jen to, že se ani v nouzi nedají jíst bez přípravy (ohřevu).

Hotové jídlo na cestách

Jaká je nutriční hodnota balených hotových jídel?

Záleží na způsobu zpracování a výrobci. Domácí výrobci např. pasterovaných hotovek většinou připravují česká jídla. Jejich nutriční hodnota a vyváženost tomu odpovídá. Výrobci zejména lyofilizovaných hotovek pro outdoor použití už si dávají mnohem více záležet na co nejlepším nutričním profilu jídel. Ta bývají bohatá na bílkoviny, kvalitní tuky i sacharidy, ale taky na vlákninu, vitamíny či minerály. Představují vydatný zdroj energie a živin pro náročné akce.

S konzervanty, či bez?

Většina současných výrobců balených hotovek se již vyhýbá používání chemie v podobě konzervantů, barviv, stabilizátorů a jiných aditiv. Jídla jsou ošetřena výhradně vlastní technologickou úpravou (pasterace, lyofilizace,…). To je samozřejmě velmi žádoucí. Jídla totiž zůstávají „čistá“ a poctivá.

Naopak méně kvalitním výrobkům, které obsahují konzervanty či jiná aditiva doporučujeme se vyhnout nebo jejich příjem omezovat. Je prokázáno, že vysoce průmyslově zpracované potraviny škodí našemu zdraví.

Je možnost vybrat si jídla bezmasá, veganská či bez určitých alergenů?

Většina kvalitních značek balených hotovek tuto možnost zákazníkům nabízí. V sortimentu mají jídla např. veganská, bezlepková apod. Na webu výrobce či prodejce je obvykle možné taková jídla vyfiltrovat ve vyhledávači a snadno je najít. Sortiment takových jídel se pochopitelně liší značku od značky. Někteří na tato jídla kladou velký důraz, u jiných bude nabídka velmi omezená.

Kde koupit?

Kvalitní hotovky na cestu můžete pořídit na Hotovky.cz, Adventuremenu.com, HamHam.cz a v dalších e-shopech.

Oblíbené značky hotovek na cesty

Hotovky

Česká značka sterilovaných hotovek v měkkých obalech. Vhodné na cesty a dovolené i outdoor sporty a aktivity.

Hotovky.cz

Expres Menu

Tuzemská značka, která nabízí sterilované hotovky. Převážně českou klasiku. Vhodné na doma i na cesty.

Expres menu hotovky

Adventure Menu

Progresivní česká značka zaměřená na turistiku, outdoor sportovce apod. Vakuově sušená a sterilovaná jídla.

Adventure menu hotovky

Kolik stojí balené hotovky?

Hotovky do 150 Kč

V této ceně najdete nejčastěji pasterovaná jídla. Méně často sterilovaná. Jídlo může být bez přílohy.

Hotovky od 150 do 250 Kč

V této ceně už lze pořídit outdoor hotovky v odolných obalech. Sterilované nebo i lyofilizované.

Hotová jídla na náročné cesty nad 250 Kč

Velmi kvalitní a nutričně pečlivě vyvážené hotovky pro náročné cestovní, expediční či sportovní použití. Typicky lyofilizované.

Nejprodávanější balená hotová jídla na cesty

Zdroje informací:

https://www.adventuremenu.com/
https://www.trekneat.com/en/de/food-know-how
https://lyofood.com/
https://travellunch.de/en/home-en/
https://www.switchbacktravel.com/best-backpacking-meals
https://www.countryfile.com/reviews/camping-food/

Sdílejte článek

Ohodnoťte článek

Celkové hodnocení: 4.4 (11 hlasů)

Autor článku

Petr Jaroněk
Petr Jaroněk

Psaní je můj koníček i práce, které se věnuju už skoro patnáct let. Když zrovna netrápím klávesnici, věnuju se hudbě, sportu, literatuře, historii, vaření, cestování – a lecčemu z toho samozřejmě ideálně s rodinou, která se mi utěšeně rozrůstá. LinkedIn

Podobné články

Diskuse u článku

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odeslat komentář