Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů
Menu

Srovnávací test a recenze nejlepších domácích pekáren

Datum 24.7.2020 Petr Smejkal Petr Smejkal

Domácí pekárna se stala velkým hitem všech kuchyní. Zvládne upéct voňavý domácí chléb nebo rohlíky, ale také umí obratně zpracovat těsta na pizzu, koláče, mazanec nebo čerstvé ovoce na marmeládu. Níže jsme sepsali tři recenze na nejlepší domácí pekárny.

Pokud hledáte opravdu levnou pekárnu, ve které čas od času něco upečete, doporučuji Guzzanti GZ 620.

Nejlepší celkově
ETA 2147
Pro náročné

Domácí pekárna ETA se stala vítězem testu pekáren. Velký objem, vysoký výkon a špičková kvalita.

Nejlepší cena/výkon
ETA Delicca 7149
Zlatý střed

Prověřená domácí pekárna s velkým objemem, rychlou přípravou a mnoha funkcemi.

Nejlepší levná (do 2 000 Kč)
Guzzanti GZ 620
Levný základ

Výborná pečící domácí pekárna menšího objemu se spoustou programů v nerezovém provedení.

1Nejlepší domácí pekárny

Domácí pekárna recenze ETA Duplica Vital Plus 2147

recenze ETA Duplica Vital Plus 2147 90020

Kapacita pečicí formy: 1,4 kg | Počet hnětacích háků: 2 | Počet programů: 14 | Časovač: až 13 hod. | Udržování teploty: 60 min. | Příkon: 815 W | Displej: ano | Rozměry: 30,5 × 40 × 22,5 cm | Hmotnost: 10,45 kg | Přibližná cena: 4 600 Kč

Klady
  • Nejlepší domácí pekárna na trhu
  • Vysoký výkon, rychlé pečení
  • Spousta programů a funkcí
  • Pohodlné ovládání skrze displej
  • Krásné nerezové zpracování
  • Ideální pro větší rodinu
Zápory
  • Vyšší hmotnost pekárny

Patříte mezi náročné uživatele, kteří chtějí do své kuchyně jenom to nejlepší? I takové požadavky jsme schopni splnit. Nejnáročnějším jednoznačně doporučujeme domácí pekárnu ETA Duplica Vital Plus 2147 90020, která náš test domácích pekáren vyhrála. Její pořizovací cena je sice o něco vyšší, výrazná kvalita a spousta benefitů ale za to určitě stojí. Domácí pekárna ETA využívá vysoký příkon 815 wattů, jenž se skvěle podepisuje na špičkových výsledcích.

Domácí pekárna ETA vlastní přehledný displej, na kterém si snadno vyberete ze 14 předpřipravených programů. Pekárna chleba se pyšní výjimečnou schopností péct chleba z přírodního kvásku bez jakýchkoli nežádoucích éček. Takový chléb z domácí pekárny (bio chléb) je voňavý a velmi chutný. Domácí pekárna ETA dokáže připravit také domácí sýry, jogurty (ty také umí jogurtovače) či kvásky. Maximální kapacita nádoby činí 1,4 kilogramy, což je nadstandardní objem. Pekárna ETA se tedy hodí i do větší rodiny.

O přípravu dobrot se stará dvojice hnětacích háků. Nechybí odložený start (až o 13 hodin) nebo pečení baget. Máte rádi tmavé kůrky? S tím není problém. Vítěz testu domácích pekáren zvládne i světlou nebo středně tmavou kůrku. Domácí pekárna chleba je vybavena užitečným průzorem, takže můžete celý proces bedlivě sledovat. Lepšímu rozhledu pomáhá i vnitřní osvětlení. Pro vyšší bezpečnost jsou skvělé protiskluzové nožičky.

ETA Duplica Vital Plus 2147 90020 je nejlepší domácí pekárna na trhu, s jejíž pomocí dokážete připravit ten nejlepší chleba z domácí pekárny. Snad jedinou nevýhodu představuje vyšší hmotnost, která je – s ohledem na objem nádoby – zcela logická.

Domácí pekárna recenze ETA Delicca 7149

Domácí pekárna test ETA 7149 90030

Kapacita pečicí formy: 1,5 kg | Počet hnětacích háků: 2 | Počet programů: 12 | Časovač: ano | Udržování teploty: ano | Příkon: 850 W | Displej: ano | Rozměry: 31 × 44 × 26 cm | Hmotnost: 7,62 kg | Přibližná cena: 3 499 Kč

Klady
  • Elegantní nerezové zpracování
  • Jednoduchá obsluha
  • Výtečné pečící a míchací výsledky
  • Velké množství programů
  • Tichý chod
Zápory
  • Nic zásadního

Domácí pekárna ETA Delicca 7149 dokáže na jeden cyklus připravit až 1 500 gramů výborného chleba, což je množství, které dokáže nasytit i početné krky hladové rodiny. Příprava těsta je rychlá a kvalitní, neboť je dno nádoby osazeno dvěma hnětacími háky. Vložené suroviny se dobře promísí a žádný kousek nezůstane pospolu. Takové vlastnosti oceníte hlavně v případě, kdy budete připravovat větší množství dobrot.

A kuchařské výsledky jsou v podání pekárny ETA skutečně výtečné. Můžete se těšit na křupavé a voňavé pečivo, o jehož přípravu se postará dvoufázové hnětení a třífázové kynutí. Tahle pekárna zmákne klasický nebo bezlepkový chléb, sladké druhy pečiva, dorty či chutné marmelády. Stroj společnosti ETA pracuje s 12 promyšlenými programy, mezi nimiž dohledáte udržování teploty, rychlé pečení či nastavení stupně opečení kůrky.

Jako správná domácí pekárna chleba nabízí modře podsvícený LCD displej, v jehož okolí sídlí několik srozumitelných a dostupných tlačítek. Tenhle macek oplývá nerezovým zpracováním, což se příznivě podepsalo na snadné, a hlavně rychlé údržbě. Ostatně i vnitřní nádoba byla vyrobena z nepřilnavého materiálu, tudíž se chleba lehce vyjímá. Při troše opatrnosti můžete nádobu umýt v myčce nádobí.

ETA Dellica je výborná domácí pekárna se spoustou funkcí, efektivním zpracováním surovin a elegantním vzhledem. Za takové peníze není mimo hůře srozumitelného návodu ani co vytýkat. Tohle je úžasný poměr ceny a výkonu.

Domácí pekárna recenze Guzzanti GZ 620

Domácí pekárna test Guzzanti GZ 620

Kapacita pečicí formy: 1 kg | Počet hnětacích háků: 1 | Počet programů: 19 | Časovač: ano | Udržování teploty: 60 min. | Příkon: 550 W | Displej: ano | Rozměry: 33,5 × 35,5 × 28,5 cm | Hmotnost: 5,5 kg | Přibližná cena: 1 700 Kč

Klady
  • Levná pekárna
  • 19 programů, 3 hmotnosti chleba
  • Kvalitní pečení
  • Jednoduché používání
  • Snadná údržba
Zápory
  • Bez vnitřního osvětlení
  • Hlučné pípání po dopečení

Pokud hledáte levnou domácí pekárnu pro základní pečení, doporučujeme vám Guzzanti GZ 620. V rámci testu pekáren jsme zjistili, že nabízí až 19 programů. Z užitečných funkcí se dostalo na odložený start, udržování teploty (až 1 hodinu) a pozastavení pečení.

Chleba lze péct ve 3 různých hmotností, po ukončení pečení se ozve zvukový signál. Ten je podle názorů uživatelů zbytečně agresivní. Domácí pekárna Guzzanti je schopna nastavit propečení kůrky, zvládne připravit bezlepkový chléb, jogurt, džem a rýži. Pečící forma pojme až 1 kg náplně.

Samotné provedení Guzzanti GZ 620 má nerezové provedení, pro jednoduché ovládání slouží tlačítka a přehledný displej (bez podsvícení). Abyste mohli sledovat průběh pečení, horní víko je opatřeno průzorem. Vnitřní část však není osvětlená.

Guzzanti GZ 620 je jednoduchá domácí pekárna, která zaujme svojí cenou a speciálními programy. Zásadní nedostatky prakticky nemá.

2Srovnání a test domácích pekáren

Guzzanti GZ 620ETA 7149 90030ETA Duplica Vital PlusECG PCB 82120ETA 8149 90000Philco PHBM 7000
Domácí pekárna test Guzzanti GZ 620ETA 7149 90030 testETA Duplica Vital Plus 2147 90020 test domácí pekárnyECG PCB 82120ETA 8149 90000 testPhilco PHBM 7000 test
Přibližná cena1 700 Kč3 500 Kč4 600 Kč1 700 Kč1 800 Kč2 700 Kč
Kapacita formy1 000 g1 500 g1 400 g1 250 g1 000 g1 000 g
Příkon550 W850 W815 W850 W600 W615 W
Počet háků122211
Počet programů191214121212
Vyjímatelná nádoba
Odložený start
Časovač15 h12 h13 h15 h15 h12 h
Akustický signál
Udržování teploty
Materiál pláštěnereznereznerezplastplastnerez
Displej
Rozměry v centimetrech33,5 × 35,5 × 28,531 × 44 × 2630,5 × 40 × 22,532 × 27,6 × 2832.5 × 33,5 × 30,532 × 38 × 23
Hmotnost5,5 kg7,6 kg10,45 kg5,6 kg4,5 kg3,8 kg
Porovnat
ceny
Porovnat
ceny
Porovnat
ceny
Porovnat
ceny
Porovnat
ceny
Porovnat
ceny

3Nejprodávanější domácí pekárny

4Jak vybrat domácí pekárnu

K čemu je domácí pekárna dobrá

Co vlastně pekárna na chleba je a k čemu slouží? Tenhle spotřebič zastupuje roli široké škály kuchařského náčiní. Není třeba špinit nádobí, hrnce, velké mísy ani rozměrné vály. Pekárna si se všemi surovinami poradí dobře sama a bez vaší pomoci. Dodané suroviny promíchá, následně uhněte, nechá vykynout a upeče dle zvolené receptury. Vy pak v roli zhýčkaného spotřebitele splníte pouze jediné – upečenou dobrotu z pekárny vyndáte, nakrájíte a začnete uspokojovat své chuťové pohárky. Zní to snadně a snadné to skutečně také je.

domácí pekárny

Mezi nesporné výhody domácích pekáren spadá příprava vlastního chleba a dalších dobrot. Ostatně domácí pečivo se – v případě správného postupu – nedá s tím kupovaným vůbec srovnávat. Lépe voní, chutná a jeho výroba je ve finále mnohem levnější. Existují dvě možnosti přípravy chleba či jiného pečiva: s kupovanou směsí nebo s vlastními surovinami.

Pokud zvolíte první variantu, do nádoby celý obsah jednoduše vysypete, přidáte vodu a zapnete program. Kuchtění s vlastním přísadami je nicméně výrazně modulárnější, protože můžete naplno projevit svoje kuchařské znalosti a fantazie. Do pekárny si vlastně přidáte, co chcete a pak se jen budete radovat z upečeného výsledku.

Náš tipNáš tip

Rádi doma kuchtíte a zkoušíte vytvořit chutné a zdravé dobroty? Právě pro vás jsou jako stvořené praktické, jednoduché a efektivní remosky. Víme, jaké jsou nejlepší a poradíme vám, jak správně vybrat.

Pro koho je domácí pekárna vhodná? 

Domácí pekárnu doporučujeme koupit hlavně takovým lidem, kteří si potrpí na vysokou kvalitu potravin, čerstvost a zdravotní nezávadnost. Jak náš test domácích pekáren ukázal, pekárny ale nejsou úplně pro každého. Důvod je prostý – ne každému se chce jednotlivé suroviny do nádoby přidávat, nastavovat programy a tak dále. Je zkrátka jasné, že koupení pečiva je mnohem jednodušší a rychlejší proces než domácí pekárna chleba.

Takto upečený domácí chléb se také od toho kupovaného výrazně liší. Chutná sice mnohem lépe, ovšem někomu nemusí vyhovovat slabší kůrky po obou stranách a ve spodní části. Vězte však, že jakmile si na domácí pečivo zvyknete, tím kupovaným budete už jenom pohrdat… 

Zvládne upéct pouze chleba?

I když si to mnoho lidí myslí, není tomu tak. Drtivá většina pekáren zastupuje skutečně multifunkční zařízení, které zvládne připravit mimo mnoha druhů chleba také vánočky, koláče, buchty, bagety, rohlíky, mazance, zákusky, džemy a šťávy. Kynuté těsto nebo kypřící prášek nejsou pro domácí pekárny žádný problém. Kvalitní modely dokonce zpracují domácí jogurty, sýry či kvásek. Spotřebič lze využít pro ohřívání jídel nebo případně pasterizaci. Tady se fantazii meze nekladou.

Pečící nádoba – kapacita

Jedním z nejdůležitějších parametrů je velikost a tvar pečící nádoby. Podle tvaru se odvíjí výsledná podoba upečeného pokrmu a pohodlnost při vyklápění. Podle kapacity/objemu můžete zase odhadnout, jak velký upečený chleba bude a kolik lidí asi zasytí. Ideální velikost neexistuje, neboť každý člověk nebo rodina má jiné stravovací návyky. Pokud konzumujete pečivo ve velkém, logicky vybírejte z většího objemu. Jestliže pečivo maximálně občas posnídáte, menší nádoba vám bude zřejmě stačit.

Některá pekárna na chleba dovoluje nádobu přepůlit na dvě poloviny, čímž se sníží velikost upečeného pokrmu. Velký objem tedy nemusí vždy znamenat povinnost péct velký chleba. Níže jsme připravili orientační tabulku pečících nádob a jejich kapacit.

Kapacita nádobyNaše doporučení
Do 1 kgIdeální pro jednotlivce nebo páry
Od 1 kg do 1,4 kgBohatě vystačí pro pětičlennou rodinu
Nad 1,4 kgVelký objem pro rozvětvené rodiny, akce a restaurace

Užitečné programy

Domácí pekárny spadají mezi elektrické spotřebiče, které se liší nejen svým zpracováním, k němuž se dostaneme za malou chvíli, ale také funkční výbavou. Nejprve si odpovězte, k čemu a jakým způsobem budete domácí pekárnu vlastně využívat. Pokud se hodláte věnovat pouze pečení chleba, není potřeba sledovat speciální funkce a další technologická pozlátka. Jestliže máte v plánu péct i jiné dobroty a potrpíte si na vyšší uživatelský standard, programové nabídce věnujte větší pozornost.

ProgramyPopis programů
Pečení chlebaMezi nejzákladnější funkce patří pečení chleba. Některé modely nabízí specifické pečení pšeničného, žitného nebo celozrnného chleba s nízkým obsahem lepku.
Toastový chlébProgram pro pečení lehkého chleba s křupavou kůrkou a lehkou střední částí.
Rychlá přípravaSpěchající strávník uvítá rychlé nebo superrychlé pečení všech druhů chleba.
Sladký chlébTato funkce zvládne upéct sladký typ chleba s křupavější kůrkou.
Příprava těstaUžitečný program pro všechny kuchaře. Dobře zvládne hnětení, míchání a kynutí těsta. Tuto možnost oceníte pro přípravu jakékoliv kynuté nebo nekynuté dobroty. Domácí pekárna chleba v tomto případě slouží jako šikovný pomocník.
Bezlepkový Program určený pro přípravu bezlepkového chleba.
DortFunkce „Dort“ zvládne hnětení a míchání těsta pro dorty a koláče.
Marmeláda Vyspělejší pekárny dokáží připravit chutné marmelády a džemy z čerstvého ovoce.
IndividuálníTakový program umožňuje individuální nastavení všech fází přípravy chleba.
Stupeň opečení kůrkyNěkteré modely zvládnou nastavení stupně opečení kůrky: střední, světlá, tmavá.
Pokročilé Modely s regulací teploty zvládají přípravu jogurtů, kvásků nebo zavařenin.

Užitečná výbava a funkce 

Některé modely jdou o krok dál a svým uživatelům nabízí pokročilou výbavu a funkce, které přípravu chleba ještě více usnadní. Na samotný výsledek sice žádný vliv nemají, i přesto jsou vítanou pomůckou. Ty nejdůležitější prvky si prostudujte níže.

VýbavaStručný popis
DisplejPřehledný displej, na kterém máte vše doslova jako na dlani. Ovládání se stane mnohem jednodušší, protože přesně víte, za jaký čas bude proces u konce.
Přisypávač ingrediencíSkvělá automatika, která za vás do nádoby přidává sypké ingredience, jako jsou různé bylinky, semínka, kmín či rozinky. Dávkování je přesné a kuchař si nemusí lámat hlavu s tím, v jakou dobu dané ingredience do polotovaru přidá.
Akustický signálPomocí zvukového signálu vás zařízení upozorní, kdy dojde k ukončení probíhajícího programu.
Časovač Funkce odloženého startu se hodí například po příchodu domů ze zaměstnání nebo procházky. V rámci až 15 hodin můžete pečící nebo jiný program posunout na vámi zvolenou dobu. Dbejte však na charakter vložených surovin, které se rychle kazí – například vejce.
Udržení teplotyVětšina pekáren dokáže po skončení pečení ještě udržet připravený chléb teplý, zpravidla po dobu 60 minut.
Paměť Za pozornost stojí také paměť, která i po výpadku elektřiny dokáže navázat na již probíhající program přesně tam, kde stroj skončil.

Hnětače – jeden nebo dva? 

Test domácích pekáren prozradil, že existuje několik druhů. Největší zastoupení mají pekárny s jedním nebo dvěma hnětači, přičemž některé obchody nabízí také modely osazené více hnětači. V poměru ceny a výkonu jsou asi nejlepší volbou dva hnětače. Ačkoliv nemálo zdrojů tvrdí, že na počtu nezáleží, není to pravda.

Čím více hnětačů zařízení využívá, tím bude připravované těsto rychleji a kvalitněji zpracované. Není to ani otázka minut, jako spíše lepší nadýchanosti. A jak hospodyňky dobře ví, načechranější těsto lépe kyne a ve výsledku i lépe chutná.

hnětače domácí pekárny - jeden nebo dva

Osazení dvěma hnětači si mohou dovolit stroje s větším objemem, kam se dvě pohyblivé části vlezou. V žádném případě ale netvrdíme, že je jeden hnětač nedostatečný – dva jsou zkrátka ideálnější. Při výběru se dále podívejte na možnosti hnětačů. Některé pekárny umožňují tyto nástroje sklopit, tudíž je nemusíte před kynutím a pečením z nádoby vydělávat. Prvotní pohodlnost se však nepříjemně odrazí na horším čištění.

Možnosti a konstrukční zpracování hnětačů se pak přímo projeví na výsledném pokrmu. Počítejte s tím, že se tyto nástroje do chleba nebo jiné dobroty zapečou, tudíž po sobě zanechají nevzhledné otvory. Postupem času však tuto „operaci“ vychytáte natolik dobře, že v chlebu zůstanou pouze malé rýhy.

Materiál

Po tvaru a objemu formy vaší budoucí domácí pekárny věnujte pozornost použitému materiálu, ze kterého je pečící nádoba vyrobena nebo potažena. Na trhu se nejčastěji objevují tři níže uvedené materiály. Nejde o nic nového, nýbrž o známé klasiky.

  • Teflon – Jedná se o ideální materiál pro (nejen) pečení domácího chleba. Teflon pokrývá svrchní vrstvu kovu, čímž zajišťuje rovnoměrné rozvedení teploty a nepřilnavost. Vložené suroviny se k bokům nádoby nepřichytávají, tudíž se dobře promísí a výsledný pokrm bude chutnat o to lépe. Teflon je rovněž snadný na údržbu. Výraznou nevýhodou je vysoká náchylnost na poškrábání. Doporučujeme používat speciální nádobí nebo dřevěné nástroje – kovu se snažte úplně vyvarovat.
  • Nerez – Oproti teflonu je nerezová ocel naopak vysoce trvanlivá a nenáchylná na poškrábání kovovými předměty. Poškrábat nerez vlastně lze, ale drobné oděrky nebudou mít na pečící efekt prakticky žádný vliv. Nerez však není ošetřena antiadhézní vrstvou, tudíž se může těsto na boky a dno přilepovat a přichytávat.
  • Keramika – Keramický povrch je trvanlivý, nepřilnavý a nabízí vysokou životnost. Je nicméně důležité s keramickým povrchem manipulovat opatrně, neboť patří mezi křehké struktury.

Ovládání

Ovládání domácích pekáren je většinou velmi intuitivní a není se třeba ničeho obávat. Snad každý přístroj je vybaven displejem, kolem něhož se kupí několik mechanických nebo dotykových tlačítek. Každé z nich umí něco jiného, proto uvítáte popisky v českém jazyce.

domácí pekárny displej

I když se ani začátečník na ovládacím panelu neztratí, vždy doporučujeme nastudovat si návod, v němž se dočtete třeba i něco navíc. Před koupí pekárny se podívejte, jak panel vypadá a zdali vám jeho podoba vyhovuje. Někomu nemusí sedět třeba velikost a rozmístění tlačítek nebo rozměry displeje.

Na (ne)pohodlném ovládání se rovněž podílí horní část spotřebiče, která může být v lepším případě průhledná. Během přípravy se můžete podívat, co se uvnitř nádoby vlastně děje. Přístroj je samozřejmě plně automatický, takže ustavičná kontrola není ani vyloženě nutná. Občas se vám ale zevní prohlídka může hodit, například při vaření mléčné rýže nebo jiných, specifičtějších pokrmů. Vybavenější modely dokonce znají vnitřní osvětlení, které je v tomto ohledu praktické.

Náš tipNáš tip

Rádi si doma připravujete vše hezky po svém? A co si takhle umlít kávu podle svých představ pomocí mlýnku na kávu? Na maso jsou zase ideální mlýnky.

Design a rozměry

Kromě manipulace hoďte očko na konstrukční zpracování spotřebiče. Od velikosti pekárny se odvíjí většinou také počet hnětačů, o kterých jsme si něco řekli výše. Není tedy vhodné vybírat budoucího pomocníka jednom podle vzhledu. Na druhou stranu je třeba brát v patrnost, že hovoříme o zařízení s delší trvanlivostí. Nevzhledná barva nebo velikost by vám tedy mohla brzy vadit.

Zvažte, na jaké místo domácí pekárnu umístíte. Pokud ji budete pravidelně schovávat do šuplíku nebo skříňky, design není ani tak důležitý. Častou chybou bývá fakt, že si zákazníci před koupí stroje neuvědomí nutnost prostoru pro otevírání svrchního víka. Pamatujte tudíž na to, že budete pekárnu pravidelně otevírat za účelem nasypání surovin, nalití tekutin, vyjmutí těsta či pečiva.

Zatímco jsou některé modely vyrobeny z kvalitního nerezu, u jiných výrobce vsadil na plast. Konečná hmotnost se ale zpravidla odvíjí podle objemu nádoby. Méně objemnější modely váží pod 2 kilogramy, naopak ty prostornější se přibližují i 10 kilogramům. K zamyšlení pak připadá transport a skladnost přístroje. Nikdo se přece nechce tahat na chalupu s desetikilogramovým cvalíkem…

Příkon a spotřeba

Prodávané modely se od sebe liší také příkonem. Jedná se o fyzikální veličinu udávanou ve Wattech (W), přičemž zpravidla platí, že čím vyšší výkon dané zařízení využívá, tím rychleji se daný pokrm připraví. Rychlost se však přímo pojí se spotřebou. U domácích pekáren si ale s energetickou náročností nemusíte hlavu příliš lámat. I když jeden model vlastní 600 Wattů a druhý klidně 1 600 Wattů, ve výsledku stojí upečení jednoho bochníku pouhých pár korun. Maximální výkon každý stroj nevyužívá permanentně, nýbrž pouze v určitých programových fázích.

Náš tipNáš tip

Podomácku připravené chutná nejen pečivo, ale také rýže. Vybrali jsme za vás ty nejlepší modely rýžovarů.

Bezpečnost a ochrana

Pekárna na chleba patří mezi standardní elektrické spotřebiče, který podléhá přísným kontrolním normám. Nemusíte mít tedy obavu, že byste se o pekárnu zranili nebo vám vyhořela domácnost. Je samozřejmě nezbytné dodržovat pokyny v manuálu a dbát zvýšené pozornosti, jakým způsobem se spotřebič v průběhu času chová. K závadě samozřejmě dojít může, nenadálý technický problém nicméně sužuje všechnu současnou elektroniku.

Námi doporučované modely jsou vybaveny materiály, které odolají sálanému žáru a vysokým teplotám. Z tohoto důvodu se můžete svrchních částí dotýkat i během pečení. Některé přístroje jsou vybaveny funkcí „LOCK„, která uzamkne ovládací panel, čímž zabezpečí ovládací panel proti nechtěné manipulaci. Většina forem je téže vybavena sklopnými držadly pro bezpečnou a pohodlnou manipulaci, přítomné protiskluzové nožičky pak zabezpečující dobrou stabilitu i na velmi hladkém povrchu.

domácí pekárny - příslušenství

Příslušenství navíc

Balení levnějších modelů nijak početné příslušenství většinou nezahrnují. Ke kvalitnějším/dražším domácím pekárnám ale výrobce někdy přibaluje například formu navíc, odměřovací pohárek, odměrku, nástavec na pečení baget, háček na vytažení hnětačů, náhradní hnětače, speciální hák na marmeládu, jednokomorovou nádobu pro jeden velký nebo dvoukomorovou pro dva malé chleby či receptář s typy na přípravu zajímavých pokrmů.

Jak na domácí pečivo – rady a recepty

Velký test domácích pekáren zahrnuje také recepty. Receptů na domácí pečivo existuje velké množství. Proto jsme vybrali několik základních dobrot, které jsou pro domácí pekárnu tak typické. Mějte nicméně stále na paměti, že i sebelepší domácí pekárna nepřipraví chutné pečivo bez trochy znalostí svého uživatele. Každá věc má svá úskalí, v případě domácího pečiva nevyjímaje.

chleba z domácí pekárny - tipy

Základní podmínkou dobrého pečícího výsledku je použití kvalitních surovin. Bez nich to prostě nejde. Na trhu se stále prodává značné množství již připravených směsí, které jsou již dopředu namíchány. Uživatelé kupované směsi oceňují hlavně pro jejich jednoduchost a rychlost. Obsah stačí vysypat do nádoby, zapnout program a brzy je hotovo. Takový postup je sice pohodlný, ovšem onen komfort se negativně projeví na chuti pečiva.

Samozřejmě, některé směsi mohou být chutné, vězte však, že trefit se zrovna do vaší chuti není snadné. Právě proto volte sice méně rychlou, ale zato chutnější variantu – přípravu vlastních směsí. Právě do nich si můžete přidat své vlastní ingredience, směs ochutit dle vašich smyslů, přičemž překážkou nejsou ani různé kuchařské experimenty. Naprostým základem je poněkud nepřekvapivě kvalitní mouka.

Výběr a zpracování mouky

Existuje několik osvědčených rad, kterými se doporučujeme držet. Pokud věnujete přípravě náležitou péči, budete odměněni skutečně chutným domácím chlebem.

  • Výběr mouky: Naprosto zásadní je výběr kvalitní mouky. Hladká mouka se dělí podle kvality, zejména podle množství lepku. Čím více bude lepku mouka obsahovat, tím lépe. K pečení chleba nepoužívejte klasickou mouku, ale sáhněte po tzv. „chlebové“. Zdravější variantu představuje i mouka celozrnná, která působí blahodárně na náš trávící systém. Před použitím je vhodné mouku ještě prosít – těsto lépe kyne a výsledek bude zkrátka lepší.
  • Výběr droždí a dávkování: Droždí je základním kamenem kynutí, neboť dokáže přeměňovat cukry v mouce na alkohol a oxid uhličitý. Je důležité hlídat datum spotřeby: pokud je droždí „staré“, těsto nemusí dobře nakynout. Zkušení kuchaři doporučují přidat půlku kostky droždí na půl kila mouky. Pokud dávkování přeženete, chuť pečiva nebude příliš dobrá. A jaký je verdikt sušené droždí vs. čerstvé? Ideální je kombinace obou…
  • Zásady plnění formy: V prvé řadě se řiďte daným receptem, který si zrovna máte v plánu uvařit. Základní pravidlo nicméně zní prvně nalít tekuté složky a teprve poté přidat mouku, droždí a další suroviny. V opačném případě by nemuselo dojít ke správnému promíchání a mohly by se objevit hrudky.

Rychlé recepty na výborné domácí pečivo

Klasický bílý chléb

  • 1  ks vejce
  • 200 ml mléka
  • 100  ml vody
  • 25  g másla
  • 2  lžička soli
  • 1  lžička cukru
  • 500  g hladké mouky
  • 1  lžička droždí

Postup: Pro přípravu jednoduchého chleba z domácí pekárny postupujte následovně. V odměrce rozšleháme vajíčko a dolijeme mléko a vodu. Po smíchání tekutinu nalijeme do nádoby a přidáme zbytek surovin dle pořadí. Ideálně pečeme na program se světlou kůrkou. Tento chléb je chutný k masu nebo sladké marmeládě.bílý chléb z pekárny

Špaldový chléb

  • 350 ml podmáslí
  • 50 ml vody
  • 1 lžíce octa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička cukru
  • 250 g hladké mouky
  • 250 g špaldové celozrnné mouky
  • 1 lžička sušeného droždí, případně 1/4 čerstvého droždí

Postup: Špaldový chléb z domácí pekárny chutná skutečně výtečně. Jeho příprava je přitom tak jednoduchá. Všechny suroviny přidáme do formy a na pekárně nastavíme program „základní“, stupeň propečení kůrky na „tmavý“. Po zvukové signalizaci přidáme semínka dle chuti.

Žitno-pšeničný chléb

  • 100 g polohrubé mouky
  • 2 lžičky soli
  • 400 ml vody
  • 0,5 balíčku sušeného droždí
  • 1 lžička octu
  • 250 g hladké mouky
  • 150 g žitné mouky

Postup: Jako další recept na chleba jsme vybrali oblíbený žitno-pšeničný. Pro nejlepší výsledek se snažte dodržovat pořadí uvedených surovin. Do formy nalijeme vodu, ocet a přisypeme mouku. Základní složku tvoří žitná mouka, poté sůl, kmín a droždí. Ti náročnější si mohou přidat ještě další koření dle chuti. Žitno-pšeničný chléb pečeme na program „Sprint“ – 1 hodina příprava, 1 hodina pečení. Nezapomeňte v pravou chvíli přidat semínka.

  • Recepty na pečení slunečnicového nebo celozrnného chleba v domácí pekárně najdete třeba na této stránce.

Mazanec z domácí pekárny

  • 275 ml mléka
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 3 lžíce krystalového cukru
  • 2 lžíce vanilkového cukru
  • 1 lžička soli
  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 lžička sušeného droždí, případně 1/4 čerstvého droždí

Postup: Všechny suroviny vložíme do formy a na pekárně nastavíme základní program – stupeň propečení světlý. Po zvukovém signálu přidáme rozinky nebo kandované ovoce, až v pozdější fázi můžeme ještě dochutit nastrouhanou čokoládou. (Pokud přidáte čokoládu příliš brzy, těsto může zhnědnout.)

Francouzské bagety

  • 450 ml vody
  • 1,5 lžíce medu
  • 1,5 lžičky soli
  • 1,5 lžičky cukru
  • 800 g hladké mouky
  • 2 lžičky sušeného droždí, případně 1/2 čerstvého droždí

Postup: Pekárna na chleba je schopna připravit i těsto na výborné bagety. Hledáte-li jednoduchý recept, doporučujeme francouzské bagety. Do nádoby vložíme výše uvedené suroviny a zvolíme program „těsto“. Po vykynutí propracujeme a těsto rozdělíme na 4 stejné díly do tvaru baget. Vrchní stranu můžeme klidně naříznout, což vytvoří hezký designový prvek. Povrch pak pomašlujeme slanou vodou. Těsto pečeme při 180° Celsia asi 25 minut.

recept na francouzské bagety

Vánočka

  • 250 ml mléka
  • 100 g cukru
  • 125 g tuku
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • 250 g hladké mouky
  • 400 g polohrubé mouky
  • 1,5 lžičky sušeného droždí, případně necelá 1/2 čerstvého droždí

Postup: Tohle je velmi snadný recept na chutnou vánočku z domácí pekárny. Nastavte režim „těsto“ a po promíchání základních surovin do formy ještě nasypejte rozinky. Po vykynutí těsto propracujeme a rozděláme na určitý počet dílů (podle tvaru vánočky). Jednotlivé copy do sebe zapleteme a můžeme je raději přichytit špejlemi. Prvních 5 minut pečeme při 240 °Celsia, poté asi 30 minut na 170 °Celsia.

Cena pekáren

Náš výběr nejlepších domácích pekáren v poměru ceny a výkonu jsme vážili skutečně velmi pečlivě. Během studování dostupných materiálů zastáváme názor, že se příliš levnou domácí pekárnu nevyplatí kupovat. S ohledem na nízkou cenovku výrobce musí šetřit, což se vždy projevilo na méně kvalitních materiálech nebo chabé programové nabídce.

Cena do 2 000 Kč

Za takové peníze získáte slušně zpracovaný spotřebič, který dokáže svoji práci zastat dobře a chabou funkční nabídkou rozhodně netrpí. Dost nás překvapilo, že i spotřebič kolem 1 500 Kč nabízí stejný počet programů, jako jeho dražší konkurenti. Nižší cena se však zpravidla podepisuje na plastovém zpracování a menším objemu. Daná kategorie je nejvhodnější pro jednotlivce nebo domácnosti, které po chuti na čerstvé pečivo příliš často neprahnou.

Cena od 2 500 Kč do 4 000 Kč

Za mírný příplatek si můžete domů pořídit domácí pekárnu vysoké kvality. Ve většině případů očekávejte nerezové zpracování a větší objem, který bohatě vystačí i pro větší rodiny a nenasytné jedlíky. Tyto modely budou také trvanlivější a odolnější. Konstrukčně jsou připraveny na každodenní používání.

Cena nad 4 000 Kč

Za výraznější cenu se dočkáte špičkového zpracování, elegantního provedení, velkého objemu a bohaté nabídky užitečných programů. Při výběru zůstaňte nicméně stále pozorní, neboť se některé drahé modely od těch levnějších prakticky ničím neliší. Často pak platíte značku nežli uživatelský nadstandard.

Testado radíTestado radí

Pokud máte rádi multifunkční domácí pomocníky, doporučujeme se podívat na pomalé hrnce, které toho zvládnout skutečně hodně.

Nejoblíbenější značky

Domácí pekárna ETA

Společnost ETA patří mezi tradiční značky malých domácích spotřebičů, která na trhu působí již od roku 1943. ETA patří mezi největší české značky, přičemž svými výrobky razí synonyma „tradice“ a „kvalita“. Mimo spolehlivých domácích pekáren tato firma vyrábí kvalitní vařiče, mixéry, sendvičovače, žehličky či vysavače.

Domácí pekárna Sencor

Sencor se stala postupem času velmi oblíbenou značkou, která cílí na nízkou cenu při zachování slušné kvality svých výrobků. Vznik se datuje do roku 1969, přičemž původem japonská společnost na sebe strhla největší pozornost prodejem kazetového přehrávače ve Velké Británii. Jestliže nepatříte mezi nejnáročnější uživatele, spotřebiče Sencor by neměly ujít vaší pozornosti.

Domácí pekárna Tefal

Společnost Tefal byla založena vlastně úplnou náhodou. O vše se postarala manželka Marca Grégoireho, která své drahé polovičce poradila, aby zkusil její pánve potáhnout vrstvou teflonu. Grégoire neotálel a nepřilnavou vrstvu na pánev nanesl. Brzy nato zjistil výtečné vlastnosti nového kuchařského náčiní a začala se psát historie této osvědčené firmy. Kromě kvalitních domácích pekáren se Tefal věnuje výrobou i spousty jiných spotřebičů.

Kde koupit domácí pekárnu

Pokud vás velký test domácích pekáren nepřesvědčil k výběru, ideální nákup můžete učinit na Heurece, kde najdete široký sortiment kvalitních spotřebičů. K výběru jsou snad všechny dostupné značky, objemy a kvality zpracování. Levné domácí pekárny se prodávají také na e-shopu obchodního řetězce Lidl. Spoustu kvalitních pekáren nabízí i na Alze.

Použité zdroje:

Wikipedia
Tastecooking
Hometipsplus
Panasonic
Vitalia

Nejlepší domácí pekárny podle uživatelů

Sdílejte článek

Ohodnoťte článek

Celkové hodnocení: 4.9 (20 hlasů)

Autor článku

Petr Smejkal
Petr Smejkal

Petr má rád nové technologie, historii, internet a zajímavé knihy. Obdivuje Elona Muska, působí jako externí redaktor Prima ZOOM a postupně proniká do tajů SEO. Více informací o nás >>

Podobné články

Diskuse u článku

Přidat komentář

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odeslat komentář