Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů
Menu
Testado.cz » Kuchyňské spotřebiče

Srovnání elektrických a ručních mlýnků na maso. Jaký je rozdíl?

S mlýnkem na maso je mletí komfortní a rychlé. Představíme vám nejlepší mlýnky na maso, přičemž vás neochudíme ani o velké srovnání a testy. Do každé domácnosti doporučujeme všestranný model Tefal HV10.

Nejlepší celkově

Robustní elektrický mlýnek na maso. Vysoká rychlost mletí, zpětný chod a nástavce na strouhání.

Nejlepší cena/kvalita

Elektrický mlýnek na maso s příkonem 1 400 W pro rychlé a efektivní mletí. Tři mlecí disky a funkce kráječe i struhadla.

Nejlepší levný

Bytelný a cenově dustpný ruční mlýnek na maso. Ideální pro namletí menšího množství masa.

Nejlepší mlýnky na maso

Tefal HV10 NE858D38 – nejlepší mlýnek na maso roku

Typ: elektrický | Rychlost mletí: 5,5 kg/min | Příkon: 2 200 W | Materiál: nerezová ocel | Mlecí disky: | Nástavce: plnicí na klobásy a jitrnice, na kebbe, na strouhání zeleniny, plátkování | Hmotnost: 5,8 kg | Přibližná cena: 5 000 Kč

Klady
  • Kvalitní zpracování
  • Vysoká rychlost mletí
  • Robustní konstrukce
  • Zpětný chod
  • Nástavce na strouhání
  • Nástavce na klobásy a kebbe
Zápory
  • Hmotnost je na častou manipulaci vyšší
  • Vyšší cena (vykoupena kvalitou)

Elektrický mlýnek na maso Tefal HV10 NE858D38 je velmi výkonný pracant. 2 200W motor pomele až 5 a půl kilogramu masa během jedné minuty. Nabízí širokou škálu uplatnění – od výroby domácího mletého masného polotovaru přes výrobu domácích uzenin až po strouhání sýra, strouhanky, ořechů a krájení zeleniny. Zastane až 8 funkcí najednou. K mletí masa nabízí 3 velikosti nerezových mřížek o velikostech 3, 5 a 8 mm. Čerstvé maso si namelete na jak hrubo chcete a ještě v mnohem lepší kvalitě než obchoďáku. Ke strouhání využijete 3 druhy struhadel – na jemné strouhání, hrubé strouhání a plátkování. Součástí jsou též nástavce na klobásy a kebbe kuličky.

Masomlýnek Tefal HV10 NE858D38 je celý zhotoven z kvalitních nerezových materiálů. Tlačítko zpětného chodu se postará o případné zaseknutí kousku masa, ochrání motor a poskytne delší životnost přístroje. Robustní konstrukce mlýnku na maso je stabilní. Případnému klouzání během práce brání protiskluzové nožičky. Příjemnou manipulaci s potravinami zajišťuje prostorný nerezový tác a široká násypka.

Co ještě tomuto elektrickému masomlýnku vlastně chybí k dokonalosti? Pro časté přenášení asi kvůli vyšší hmotnosti, která dosahuje 5,8 kg, moc nebude. Spíše bude jednodušší si pro něho vymezit místo někde na kuchyňské lince. Další mínus je vyšší pořizovací cena. Což je ale pochopitelné vzhledem k nabízené kvalitě produktu. 

Sencor SMG 4410WH – výkonný mlýnek nejen na maso

Typ: elektrický | Rychlost mletí: 1,7 kg/min | Příkon: 1 400 W | Materiál: ocel + plast | Mlecí disky: | Nástavce: na maso, na kebbe, plnící na klobásy a jitrnice | Hmotnost: 3 kg | Přibližná cena: 1 500 Kč

Klady
  • Výkonný motor
  • Vysoká kapacita mletí
  • Odolné ocelové nože
  • Široké využití v kuchyni
  • Snadná údržba
Zápory
  • Plastové tělo
  • Vyšší hlučnost

Milujete domácí sekanou, hamburgery nebo klobásky? Sencor SMG 4410WH vám pomůže připravit čerstvé suroviny přesně podle vašich představ. Díky třem mlecím diskům si zvolíte jemnost mletí podle potřeby – od extra jemného 3mm mletí po hrubší 7mm variantu. S výkonem až 1 400 W zvládne mlýnek 1,7 kg masa za minutu.

Nejde ale jen o maso. Tento model je multifunkční a poslouží i jako struhadlo a kráječ. Zvládne tvrdé sýry, zeleninu, ořechy i ovoce, takže se hodí nejen na masové recepty, ale i na přípravu salátů nebo domácích dezertů. K tomu přidává nástavec na klobásy a kebbe, což ocení každý, kdo si chce vyzkoušet výrobu vlastních uzenin nebo orientálních specialit.

Odolné ocelové nože zajišťují dlouhou životnost, i když mlýnek používáte pravidelně. Plastové tělo sice nepůsobí tak robustně jako celokovové modely, ale díky nižší hmotnosti se s mlýnkem snadno manipuluje. Pokud hledáte spolehlivý a všestranný mlýnek do domácnosti, tento model vás nezklame.

Lamart LT7041 – cenově dostupný ruční mlýnek na maso

Typ: ruční | Rychlost mletí: | Příkon: | Materiál: litina + dřevěná rukojeť | Mlecí disky: | Nástavce: | Hmotnost: 2,1 kg | Přibližná cena: 600 Kč

Klady
  • Cena
  • Tichý provoz
  • Dlouhá životnost
  • Snadná údržba
Zápory
  • Žádné nástavce
  • Vyšší námaha při práci

Jednoduchý ruční mlýnek pro nenáročné použití. Pokud melete maso pouze příležitostně a nevyužijete výkon elektrického stroje, bude pro vás Lamart LT7041 skvělou volbou. Tělo z litiny slibuje dlouhou životnost. Jednoduchá mechanika je prakticky nerozbitná a kromě čištění nevyžaduje zvláštní údržbu.

Ruční mlýnek na maso je poměrně robustní, ale hmotnost se udržela na rozumných 2,1 kg. Přirozeně nečekejte specializované nástavce pro strouhání nebo mixování. Zvolit si nemůžete ani hrubost mletí. Na druhou stranu potěší nízká cena a snadné používání. Během práce vás navíc nebude rušit zvuk motoru ani zdržovat hledání elektrické zásuvky.

Dříve doporučené TOP modely:

Typ: elektrický | Rychlost mletí: 4,3 kg/min | Příkon: 2 200 W | Materiál: kov | Mlecí disky: | Nástavce: na klobásy, na kebbe, na odšťavňování, drcení a strouhání | Hmotnost: 7,6 kg | Přibližná cena: 4 600 Kč

Klady
  • Nejlepší elektrický mlýnek na maso
  • Ultra vysoký výkon
  • Nastavení hrubosti mletí
  • Robustní konstrukce
  • Zpětný chod
  • Bohaté příslušenství (20 funkcí)
Zápory
  • Vyšší hmotnost
  • Vyšší cena

Rozhodli jste se vybavit svou kuchyň skutečně profesionálním multifunkčním mlýnkem pro přípravu masa, strouhání, drcení a odšťavňování? Elektrický mlýnek na maso Bosch ProPower MFW68660 by neměl ve vašem výběru určitě chybět. Na první pohled vás zaujme netradiční design, robustní konstrukce a tomu odpovídající váha. U mlýnku ale často nejde o krásné tvary, ale spolehlivý výkon.

Mlýnek na maso Bosch ProPower MFW68660 se může pochlubit příkonem 2 200 W. Rychlost práce je také úctyhodná, zvládne zpracovat přes 4 kg masa za minutu. To už je na úrovni profesionálních přístrojů pro špičkové šéfkuchaře. Maso nemusíte vykrajovat, bez problémů si poradí i s tukem a pevnějšími kousky. Skvěle vám poslouží při grilování i zabijačce. Stačí nastavit hrubost mletí, elektrický mlýnek na maso už se sám postará o všechno potřebné.

Z výbavy mlýnku na maso Bosch ProPower MFW68660 si uživatelé pochvalují funkci zpětného chodu či nástavec na plnění klobás a nástavec na kebbe (masové kuličky). Tento mlýnek je tedy multifunkční. Zvládá i strouhání a odšťavňování, je tedy všestranným pomocníkem pro amatérské i profesionální kuchaře.

Jeho celokovová konstrukce je jasným znakem vysoké odolnosti a dlouhé životnosti. Můžete si být jisti, že s tímto elektrickým mlýnkem na maso si připravíte opravdu spoustu masa na skvělé domácí hamburgery na gril, nastrouháte zeleninu nebo odšťavníte velké množství ovoce. Robustní konstrukci odpovídá i vyšší hmotnost, mlýnek na maso váží 7,6 kg.

Elektrický multifunkční mlýnek na maso Bosch ProPower MFW68660 je mlýnek pro náročné a aktivní uživatele. Pokud jste ochotni zaplatit za prémiovou kvalitu, odmění se vám roky bezproblémového provozu. Minulý rok to byl vítěz testu mlýnků na maso.

Typ: ruční | Rychlost mletí: | Příkon: | Materiál: litina | Mlecí disky: | Nástavce: | Hmotnost: 3,5 kg | Přibližná cena: 600 Kč

Klady
  • Nízká cena
  • Snadná montáž
  • Z kvalitní litiny
  • Gumové chrániče pracovní desky
  • Jednoduchá údržba
Zápory
  • Celkem těžký
  • Pouze jeden disk

Klasický ruční mlýnek na maso je nepostradatelným pomocníkem do každé domácnosti. Mlýnek Banquet Culinaria v.10 z kvalitní litiny s dřevěnou ručkou je celkem robustní, váží 3,5 kg, ale za to velmi odolný. Rychle a jednoduše s ním připravíte maso na lahodné karbanátky, sekanou nebo boloňské špagety, aniž byste museli pořizovat drahého elektrického robota.

Mlýnek se snadno upevní šroubem ke stolu nebo na pracovní desku o tloušťce 2 až 4,5 cm. Díky gumovým chráničům její povrch nepoškrábe. Má jeden mlecí disk, který je možné odšroubovat pro snadnou údržbu. Rozebraný mlýnek stačí umýt vodou a kuchyňským saponátem a nechat dobře oschnout. Mlýnek na maso Banquet je levný kousek, který vám vydrží věčnost.

Test a porovnání 7 mlýnků na maso

Tefal HV10 NE858D38Sencor SMG 4410WHLamart LT7041Bosch ProPower MFW68660Banquet Culinaria v. 10Porkert  č. 8Tescoma Handy
Tefal HV10 NE858D38
Pro náročné
Sencor SMG 4410WH
Zlatý střed
Lamart LT7041
Levný základ
Bosch ProPower MFW68660
Banquet Culinaria v. 10
Porkert  č. 8
Tescoma Handy
Typelektrickýelektrickýručníelektrickýručníručníruční
Rychlost mletí5,5 kg/min1,7 kg/min4,3 kg/min
Příkon2 200 W1 400 W2 200 W
Materiálnerezová ocelocel + plastlitina + dřevěná rukojeťkovlitinanerezová ocelplast + nerezová ocel
Mlecí disky
Nástavceplnicí na klobásy a jitrnice, na kebbe, na strouhání zeleniny, plátkovánína maso, na kebbe, plnící na klobásy a jitrnicena klobásy, na kebbe, na odšťavňování, drcení a strouhání
Hmotnost5,8 kg3 kg2,1 kg7,6 kg3,5 kg2,6 kg0,84 kg
Přibližná cena5 000 Kč1 500 Kč600 Kč4 600 Kč600 Kč1 900 Kč1 600 Kč
Zjistit cenuZjistit cenuZjistit cenuZjistit cenuZjistit cenuZjistit cenuZjistit cenu

Nejprodávanější mlýnky na maso

Jak vybrat mlýnek na maso

Mlýnky na maso stále nepatří mezi to nejběžnější kuchyňské náčiní, které byste našli v každé domácnosti. Masomlýnky jsou přitom až neuvěřitelně užiteční pomocníci, které využijete pro celou řadu úkolů při přípravě jídla.

Množství lidí ani netuší, jak rozpoznat kvalitní a spolehlivý mlýnek na maso. Náš průvodce výběrem je tu od toho, aby vám k nákupu nového spotřebiče poskytl řadu užitečných rad.

Proč si pořídit mlýnek na maso

Pořízením mlýnku na maso si stále nejste stoprocentně jistí? Je to pochopitelné, když mleté maso dnes koupíte skoro na každém rohu. Mlýnek na maso se ale neztratí v žádné kuchyni. Pokud se stále ptáte, proč si mlít maso doma, přinášíme vám několik důvodů:

  • S mlýnkem na maso budete mít vždy dokonalou kontrolu nad kvalitou a čerstvostí používaného masa. Vaše karbanátky či hamburgery budou pokaždé zhotovené z kvalitního masa, nikoliv ze zbytků a odřezků.
  • V masných výrobcích ze supermarketů se mnohdy nachází spousta soli a konzervantů. S mlýnkem si snadno připravíte maso bez nadbytečného množství soli.
  • Doma máte absolutní kontrolou nad čistotou masomlýnku. Ve velkých provozech mlýnky pracují od rána do večera, v kuchyni si hygieničnost pohlídáte sami.
  • U řady mlýnků na maso dnes máte možnost nastavit si hrubost mletí. To jistě uvítáte, protože různé pokrmy vyžadují maso o různé konzistenci.
Náš tip
Masomlýnek možná nepotřebujete, pokud vlastníte kuchyňský robot s mlýnkem na maso.

Definitivně jsme vás k nákupu masomlýnku přesvědčili? Ještě si projděte našeho průvodce a výběr mlýnku na maso pro vás bude hračka.

Typy mlýnků na maso

Hned na začátku vás čeká to nejdůležitější rozhodnutí – jakému typu pohonu dáte přednost? V minulém století byly hospodyňky nuceny mlít si maso ručně, dnes můžete vybírat mezi ručním a elektrickým mlýnkem na maso. Oba typy samozřejmě mají své výhody i nevýhody. Přehledně je shrneme v tabulkách:

Ruční mlýnky na maso

Klady
  • Tradiční způsob mletí masa
  • Nízká cena
  • Kompaktní rozměry
  • Nízká hmotnost
  • Odolné
Zápory
  • Fyzicky náročnější používání
  • Delší doba mletí
  • Problematické uchycení ke stolu

Z tabulky vyplývá, že ruční mlýnky na maso jsou ideální pro nenáročné uživatele, kteří hodlají maso mlít spíše ojediněle či v menším množství. Ocení ho také všichni příznivci tradice a ti, jež svým bicepsům chtějí dávat zabrat i mimo posilovnu.

Ruční mlýnky na maso mívají nízkou hmotnost i dostatečně kompaktní rozměry tak, aby vám nezabíraly zbytečně moc místa ani v malých kuchyňkách.

Na druhou stranu je třeba počítat s delší dobou mletí. Pokud jste v domácnosti dva a jen si chcete umlít maso ke špagetám, dá se to časově zvládnout. Pokud ale budete připravovat maso na hamburgery pro celou rodinnou sešlost, do mletí se budete muset pustit s nepříjemně dlouhým předstihem.

Slabou stránkou ručního mlýnku je rovněž nutnost uchytávat jej ke hranám stolu. V případě příliš pevného uchycení můžete poškodit desku stolu, v případě nedostatečného uchycení zase hrozí pohyb mlýnku při práci. Používání ručního mlýnku je tedy obecně méně uživatelsky komfortní.

Elektrické mlýnky na maso

Klady
  • Rychlé namletí masa
  • Pohodlné používání
  • Mnohdy multifunkční
Zápory
  • Vyšší pořizovací cena
  • Spotřeba elektrické energie
  • Kratší životnost

Elektrické mlýnky na maso uvítáte, pokud potřebujete rychle zpracovat větší množství masa. Vy přitom nemusíte vynaložit ani špetku fyzické síly. Mlýnek pouze připojíte k elektřině a zapnete pomocí páčky či tlačítka.

Řada kuchařů rovněž uvítá další funkce, kterými jsou mnohé modely vybaveny. Stačí vyměnit nástavec a s elektrickým mlýnkem na maso můžete strouhat, krájet nebo lisovat nejrůznější druhy surovin.

Používání elektrických mlýnků na maso je tedy velmi pohodlné, tyto mlýnky jsou ale prodávány za vyšší cenu a ani jejich provoz není zcela bezplatný. Oproti ručním mlýnkům na maso jsou ty elektrické obvykle o něco méně odolné. Kvalitní modely by vám samozřejmě měly spolehlivě sloužit po dlouhou dobu, dost možná ale nepůjde o tak impozantní počet let jako u ručních masomlýnků.

Rychlost mletí masa a příkon

Rozhodli jste se pro ruční mlýnek na maso? Pak příkon neřešíte a rychlost mletí masa závisí jen a jen na vás. Pokud u vás ale zvítězil mlýnek na maso s pohonem na elektřinu, příkon a rychlost mletí představují velice důležité parametry.

Příkon informuje o množství spotřebované energie. Jinak řečeno o tom, jak je masomlýnek energeticky náročný. Na trhu najdete přístroje s příkonem od 200 W, my vám doporučujeme sáhnout po modelu s příkonem minimálně 800 W. Kvalitní modely mohou mít i nižší příkon, ale v takovém případě musíte pátrat po optimalizovaných převodech a kvalitním motoru nové generace.

Testado radí
Mlýnek na maso obvykle budete používat jen po krátkou chvíli, není proto třeba obávat se velmi vysoké spotřeby elektrické energie. Pokud proto s mlýnkem plánujete zpracovávat tužší maso, nebojte se sáhnout po výrobku s příkonem kolem 1 500 W.

Rychlost mletí vás informuje o výkonnosti mlýnku na maso. Udává se v gramech či kilogramech za minutu. Obecně samozřejmě platí, že čím vyšší tato hodnota je, tím rychleji bude maso zpracované. Tento parametr úzce souvisí s příkonem: obvykle se bude pohybovat kolem 1 000 až 2 000 gramů namletého masa za minutu. U pokročilých modelů můžete mít možnost volby z několika stupňů rychlosti.

Materiál mlýnku na maso

Velkou pozornost věnujte materiálu, ze kterého je mlýnek na maso vyrobený. Použitý materiál totiž významně ovlivňuje odolnost a životnost přístroje. Na trhu najdete masomlýnky vyrobené z:

  • Plastu
  • Kovu
  • Kombinace plastu a kovu

Plast

Klady
  • Nízká cena
  • Nízká hmotnost
Zápory
  • Nízká odolnost vůči poškození
  • Kratší životnost
  • Nože z plastu nezvládnou tužší maso

Kov

Klady
  • Vysoká odolnost
  • Dlouhá životnost
  • Stabilita
  • Tichý chod
  • Zvládne i tužší maso
Zápory
  • Vyšší cena
  • Vyšší hmotnost

Z výše uvedených kladů a záporů jednoznačně vyplývá, že pokud mlýnek na maso nechcete měnit každou chvíli, vyplatí se zvolit kovovou variantu.

Testado radí
Často se setkáte s kombinací plastu a kovu. Ohlídejte si, aby vnitřní komponenty, jako mlecí nože a šnek, byly vyrobeny z kovu. U některých dodatečných částí (například pěchovadlo) plast ničemu nevadí.

Hmotnost mlýnku

Váha mlýnku na maso se odvíjí od použitého materiálu. Kompletně plastové masomlýnky budou lehké, také ale málo odolné. Kovové mlýnky bývají těžší, také ale robustnější. Jak to vyřešit? Pokud mlýnek na maso neplánujete často přesouvat na delší vzdálenosti, i za cenu vyšší hmotnosti zvolte raději mlýnek na maso z kovu.

Rozměry mlýnku

Rozměry mají vliv na skladnost výrobku. Pokud v kuchyni máte dostatek prostoru, tento parametr v podstatě můžete pustit z hlavy. V opačném případě si pohlídejte rozměry mlýnku na maso, ať máte kam ho umístit.

Obecně platí, že ruční masomlýnky zaberou výrazně méně místa než elektrické modely. Pokud tedy v kuchyni nemáte dostatek místa, budou pro vás skvělou volbou.

Hrubost mletí masa

K boloňským špagetám se hodí maso jiné konzistence než na tatarák. U elektrických mlýnků na maso je to snadné. Hrubost mletí snadno upravíte pomocí přídavných brusných disků (kotoučů). V balení nejčastěji naleznete 3 výměnné kotouče.

U ručních mlýnků na maso už vás takový komfort nečeká. Pokud chcete jemně namleté maso, musíte ho pomlít vícekrát, dokud s jeho konzistencí nebudete spokojeni.

Hlučnost mlýnků na maso

Žádný elektrický spotřebič nebude naprosto bezhlučný. Výjimkou není ani elektrický mlýnek na maso. Jejich hlučnost se obvykle pohybuje v poměrně vysokých hladinách okolo 75 dB. Avšak vzhledem k tomu, že namletí masa je s nimi otázkou pár chvil, se dá i větší hluk dobře snést.

Nejtišší chod vám nabídnou pokročilé celokovové modely. Kov je totiž schopný účinně tlumit vibrace. Možná byste to nečekali, ale je tomu opravdu tak.

Bezpečnost

U elektrických mlýnků na maso je třeba myslet na bezpečnost. Abyste předešli poškození přístroje a zranění, mlýnek na maso by měl být vybavený:

  • Funkcí zpětný chod
  • Pojistkou proti přehřátí motoru

Zpětný chod

Někdy se může stát, že se v mlýnku nějaký kousek masa zasekne. Se zpětným chodem maso snadno vymelete zpět a mlecí šnek jednoduše uvolníte. Bez zpětného chodu vás čeká docela složitá operace. Masomlýnek obvykle musíte rozebrat, zaseknutý kus ručně odstranit a poté přístroj zase znovu smontovat.

Pojistka proti přehřátí

Pokud by při déle trvajícím používání hrozilo přehřátí motoru, aktivuje se automatická tepelná pojistka a spotřebič se vypne. Předchází se tak nevratnému poškození motoru.

Příslušenství k mlýnkům na maso

Moderní elektrické mlýnky na maso už nemusí sloužit pouze pro namletí masa, ale mají multifunkční využití. S mlýnkem na maso si tak vyrobíte domácí klobásy či těstoviny, nastrouháte brambory a vylisujete ovoce (podobně jako odšťavňovače). Přehled nejčastěji dodávaného příslušenství najdete v tabulce:

Příslušenství mlýnků na masu
K čemu slouží
Vyměnitelné mlecí kotouče S vyměnitelnými disky si přizpůsobíte hrubost mletí na míru aktuálním potřebám
Nástavec na klobásy S plničem střívek si připravíte pravé domácí klobásky či párky
Nástavec na těstoviny S nástavcem na těstoviny si vytvoříte domácí pláty na těstoviny
Strouhací nástavec Se strouhacím nástavcem si pohodlně nastrouháte zeleninu, ovoce či sýry. K některým modelům dostanete několik strouhacích nástavců s různou hrubostí
Lis na ovoce S lisem na ovoce si vymačkáte čerstvou ovocnou šťávu
Nástavec na kebbe Na výrobu tradičního libanonského pokrmu (nadívané masové trubičky)
Pozor
Někdy můžete natrefit na levný neznačkový mlýnek na maso s extra bohatým příslušenstvím. Nenechte se hned zlákat akční cenovkou, ale podívejte se i na další parametry. Takové masomlýnky totiž mnohdy bývají vyhotovené z nekvalitního plastu. Vydrží stěží na pár použití, veškeré příslušenství vám tak stejně bude k ničemu.

Údržba mlýnků na maso

Ať už zvolíte jakýkoliv mlýnek, v každém případě je třeba myslet na údržbu. Pokud uvnitř zařízení ponecháte zbytky syrového masa, bude jen otázkou času, než se na něm vytvoří plíseň a bakterie. Ty by se při dalším použití mohly snadno přenést do vašeho jídla.

Pozor
Při práci s jídlem je čistota klíčová! Mlýnku na maso tak po použití věnujte opravdu důkladnou pozornost.

Dobrou zprávou je, že některé modely vám údržbu výrazně usnadňují. Pokud chcete mít práci co nejjednodušší, dívejte se po masomlýnku:

  • Z kovu
  • Se snadno odnímatelnými částmi
  • Vhodném do myčky

Tipy, rady a návody pro mletí masa

Ve výběru mlýnku na maso už byste měli mít jasno, poradíme vám ale ještě, jak na výběr samotných surovin. Pro každý pokrm se hodí jiný kus masa. V tabulce najdete naše tipy na to, jaké maso použít pro přípravu oblíbených jídel.

Druh pokrmu
Vhodné maso
Hamburgery Z hovězího použijte roštěnec nebo plec, z vepřového krkovičku či přední kýtu. Důležité je, aby maso obsahovalo 10 až 20 % tuku.
Mleté maso ke špagetám Z hovězího použijte plec nebo přední kýtu, z vepřového krkovičku či přední kýtu.
Klobásy Z hovězího použijte plec nebo přední kýtu, z vepřového krkovičku či přední kýtu. Výborné jsou také klobásky z telecího masa nebo ze zvěřiny.
Sekaná Z hovězího použijte plec nebo bok, z vepřového krkovičku.

Dlužni vám nezůstaneme ani užitečné rady, které vám obvykle už i tak snadné používání mlýnku na maso ještě víc ulehčí a zpříjemní:

  • Pokud vybíráte maso na mletí, obecně platí poučka: Trochu tuku není nikdy na škodu, naopak. Maso se tepelnou úpravou totiž vysuší.
  • Do mlýnku nevkládejte velké fláky masa, ale maso si nakrájejte na menší kousky. Budou se vám lépe zpracovávat a minimalizujete možnost jejich zaseknutí uvnitř přístroje.
  • Z masa před mletím odstraňte kosti a tvrdé chrupavky. Do strojku nevkládejte ani tvrdé pecky či ořechy.
  • Před mletím se ujistěte, že je mlýnek čistý a chladný.
  • Mleté maso má poměrně krátkou trvanlivost. Proto ho doporučujeme mlít těsně před dalším zpracováním. Nemá cenu si koupit čerstvé maso, hned ho namlít a pak ho nechat ještě několik hodin ležet.
  • Pokud potřebujete zpracovat velké množství surovin, elektrický mlýnek na maso doporučujeme zapínat zhruba na 2 minuty. Poté ho na chvíli vypnout a zase pokračovat. Na hrozbu přehřátí motoru vás dnes už také u většiny kvalitních masomlýnků upozorní tepelná pojistka.

Použité zdroje:

https://sever.rozhlas.cz/mlete-maso-je-nejlepsi-kdyz-si-ho-doma-umelete-sami-6863204

https://pleasanthillgrain.com/resources/meat-grinders-buying-guide

Nejprodávanější mlýnky na maso

Sdílejte článek

Ohodnoťte článek

Celkové hodnocení: 5.0 (33 hlasů)

Autor článku

Pavla Šindelářová
Pavla Šindelářová

Často ji zastihnete na cestách či u notebooku. A vůbec nejčastěji na cestách s notebook v ruce. Před každým nákupem je zvyklá provést důkladnou rešerši, ráda vám to proto zjednoduší a informace o výběru všemožné elektroniky nabídne na jednom místě. Více informací o nás >>

Podobné články

Diskuze a zkušenosti

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odeslat komentář