S mlýnkem na maso je mletí komfortní a rychlé. Představíme vám nejlepší mlýnky na maso, přičemž vás neochudíme ani o velké srovnání a testy. Do každé domácnosti doporučujeme všestranný model Tefal HV10.
Robustní elektrický mlýnek na maso. Vysoká rychlost mletí, zpětný chod a nástavce na strouhání.
Lehký a praktický elektrický mlýnek na maso se zpětným chodem a dvěma převodovými stupni. Vhodný na maso i plnění klobás.
Bytelný a cenově dustpný ruční mlýnek na maso. Ideální pro namletí menšího množství masa.
Nejlepší mlýnky na maso
Recenze Tefal HV10 NE858D38 – nejlepší mlýnek na maso roku
Typ: mlýnek na maso elektrický | Rychlost mletí: 5,5 kg/min | Příkon: 2 200 W | Materiál: nerezová ocel | Mlecí disky: 3× | Nástavce: plnicí na klobásy a jitrnice, na kebbe, na strouhání zeleniny, plátkování | Hmotnost: 5,8 kg | Přibližná cena: 5 399 Kč
- Kvalitní zpracování
- Vysoká rychlost mletí
- Robustní konstrukce
- Zpětný chod
- Nástavce na strouhání
- Nástavce na klobásy a kebbe
- Hmotnost je na častou manipulaci vyšší
- Vyšší cena (vykoupena kvalitou)
Elektrický mlýnek na maso Tefal HV10 NE858D38 je velmi výkonný pracant. 2 200W motor pomele až 5 a půl kilogramu masa během jedné minuty. Nabízí širokou škálu uplatnění – od výroby domácího mletého masného polotovaru přes výrobu domácích uzenin až po strouhání sýra, strouhanky, ořechů a krájení zeleniny. Zastane až 8 funkcí najednou. K mletí masa nabízí 3 velikosti nerezových mřížek o velikostech 3, 5 a 8 mm. Čerstvé maso si namelete na jak hrubo chcete a ještě v mnohem lepší kvalitě než obchoďáku. Ke strouhání využijete 3 druhy struhadel – na jemné strouhání, hrubé strouhání a plátkování. Součástí jsou též nástavce na klobásy a kebbe kuličky.
Masomlýnek Tefal HV10 NE858D38 je celý zhotoven z kvalitních nerezových materiálů. Tlačítko zpětného chodu se postará o případné zaseknutí kousku masa, ochrání motor a poskytne delší životnost přístroje. Robustní konstrukce mlýnku na maso je stabilní. Případnému klouzání během práce brání protiskluzové nožičky. Příjemnou manipulaci s potravinami zajišťuje prostorný nerezový tác a široká násypka.
Co ještě tomuto elektrickému masomlýnku vlastně chybí k dokonalosti? Pro časté přenášení asi kvůli vyšší hmotnosti, která dosahuje 5,8 kg, moc nebude. Spíše bude jednodušší si pro něho vymezit místo někde na kuchyňské lince. Další mínus je vyšší pořizovací cena. Což je ale pochopitelné vzhledem k nabízené kvalitě produktu.
Recenze ECG MG 1310 – nejlepší poměr cena a kvalita
Typ: mlýnek na maso elektrický | Rychlost mletí: 0,6 kg/min | Příkon: 1 340 W | Materiál: plast + ocel + hliníková slitina | Mlecí disky: 3× | Nástavce: na maso, na kebbe, plnící na klobásy a jitrnice | Hmotnost: 3,2 kg | Přibližná cena: 1 590 Kč
- Nože a disky z kvalitní oceli
- Zpětný chod
- Protiskluzové nožičky
- Snadné rozkládání
- Nízká hmotnost
- Úzký vstup na maso
- Nižší rychlost mletí
Pro běžné domácí použití na mletí masa a plnění klobás je ideální volbou mlýnek na maso ECG MG 1310, který představuje dobrý poměr ceny a kvality. Je vyroben z dostatečně pevné hliníkové slitiny, která sice nedosahuje takových vlastností jako ocel, pro příležitostné použití však zcela dostačuje. Výrobce sáhl po odolné oceli v případě vnitřních komponentů, jako jsou samoostřicí čepele, mlecí nůž, kotouče a převodová kola, což přispívá jak k preciznímu mletí, tak i k vyšší životnosti tohoto mlýnku. V kombinaci s plastovými částmi jeho hmotnost dosahuje pěkných 3,2 kg.
Mlýnek na maso ECG se velmi snadno rozebírá a čistí, a stejně tak pohodlná je i jeho obsluha. Můžete si zvolit ze 2 stupňů rychlosti a vybrat mezi 3 úrovněmi hrubosti masa. K dispozici máte kotouče o velikostech 3, 5 a 8 mm. V případě, že se maso uvnitř zasekne, ochrání motor tlačítko zpětného chodu. Protože je ale vstup na maso poměrně úzký, nutí vás krájet maso na menší kousky, což výrazně snižuje riziko jeho zaseknutí. Masomlýnek mele kvalitně, je však třeba počítat s pomalejším mletím pouze 0,6 kg za minutu. To je dáno i nižším výkonem 1 340 W. Pro občasné použití však tato rychlost příliš nepřekáží.
ECG MG 1310 je vybaven i dalšími praktickými funkcemi a doplňky, jako je například pojistka proti přehřátí. Vespod je osazen protiskluzovými nožkami, které zajišťují jeho stabilitu na kuchyňské lince během mletí. V balení navíc obdržíte i nástavec na kuličky kebbe. Ačkoli má tento mlýnek ECG své mouchy, vzhledem k příznivé ceně představuje pro běžné uživatele dobrou volbu.
Recenze Lamart LT7041 – cenově dostupný ruční mlýnek na maso
Typ: mlýnek na maso ruční | Rychlost mletí: – | Příkon: – | Materiál: litina + dřevěná rukojeť | Mlecí disky: 1× | Nástavce: žádné | Hmotnost: 2,1 kg | Přibližná cena: 490 Kč
- Cena
- Tichý provoz
- Dlouhá životnost
- Snadná údržba
- Žádné nástavce
- Vyšší námaha při práci
Jednoduchý ruční mlýnek pro nenáročné použití. Pokud melete maso pouze příležitostně a nevyužijete výkon elektrického stroje, bude pro vás Lamart LT7041 skvělou volbou. Tělo z litiny slibuje dlouhou životnost. Jednoduchá mechanika je prakticky nerozbitná a kromě čištění nevyžaduje zvláštní údržbu.
Ruční mlýnek na maso je poměrně robustní, ale hmotnost se udržela na rozumných 2,1 kg. Přirozeně nečekejte specializované nástavce pro strouhání nebo mixování. Zvolit si nemůžete ani hrubost mletí. Na druhou stranu potěší nízká cena a snadné používání. Během práce vás navíc nebude rušit zvuk motoru ani zdržovat hledání elektrické zásuvky.
Dříve doporučené TOP modely:
Recenze Bosch ProPower MFW68660
Typ: mlýnek na maso elektrický | Rychlost mletí: 4,3 kg masa/min | Příkon: 2 200 W | Materiál: kov | Mlecí disky: 4× | Nástavce: na klobásy, na kebbe, na odšťavňování, drcení a strouhání | Hmotnost: 7,6 kg | Přibližná cena: 4 400 Kč
- Nejlepší elektrický mlýnek na maso
- Ultra vysoký výkon
- Nastavení hrubosti mletí
- Robustní konstrukce
- Zpětný chod
- Bohaté příslušenství (20 funkcí)
- Vyšší hmotnost
- Vyšší cena
Rozhodli jste se vybavit svou kuchyň skutečně profesionálním multifunkčním mlýnkem pro přípravu masa, strouhání, drcení a odšťavňování? Elektrický mlýnek na maso Bosch ProPower MFW68660 by neměl ve vašem výběru určitě chybět. Na první pohled vás zaujme netradiční design, robustní konstrukce a tomu odpovídající váha. U mlýnku ale často nejde o krásné tvary, ale spolehlivý výkon.
Mlýnek na maso Bosch ProPower MFW68660 se může pochlubit příkonem 2 200 W. Rychlost práce je také úctyhodná, zvládne zpracovat přes 4 kg masa za minutu. To už je na úrovni profesionálních přístrojů pro špičkové šéfkuchaře. Maso nemusíte vykrajovat, bez problémů si poradí i s tukem a pevnějšími kousky. Skvěle vám poslouží při grilování i zabijačce. Stačí nastavit hrubost mletí, elektrický mlýnek na maso už se sám postará o všechno potřebné.
Z výbavy mlýnku na maso Bosch ProPower MFW68660 si uživatelé pochvalují funkci zpětného chodu či nástavec na plnění klobás a nástavec na kebbe (masové kuličky). Tento mlýnek je tedy multifunkční. Zvládá i strouhání a odšťavňování, je tedy všestranným pomocníkem pro amatérské i profesionální kuchaře.
Jeho celokovová konstrukce je jasným znakem vysoké odolnosti a dlouhé životnosti. Můžete si být jisti, že s tímto elektrickým mlýnkem na maso si připravíte opravdu spoustu masa na skvělé domácí hamburgery na gril, nastrouháte zeleninu nebo odšťavníte velké množství ovoce. Robustní konstrukci odpovídá i vyšší hmotnost, mlýnek na maso váží 7,6 kg.
Elektrický multifunkční mlýnek na maso Bosch ProPower MFW68660 je mlýnek pro náročné a aktivní uživatele. Pokud jste ochotni zaplatit za prémiovou kvalitu, odmění se vám roky bezproblémového provozu. Minulý rok to byl vítěz testu mlýnků na maso.
Recenze Banquet Culinaria v. 10
Typ: mlýnek na maso ruční | Rychlost mletí: – | Příkon: – | Materiál: litina | Mlecí disky: 1× | Nástavce: – | Hmotnost: 3,5 kg | Přibližná cena: 820 Kč
- Nízká cena
- Snadná montáž
- Z kvalitní litiny
- Gumové chrániče pracovní desky
- Jednoduchá údržba
- Celkem těžký
- Pouze jeden disk
Klasický ruční mlýnek na maso je nepostradatelným pomocníkem do každé domácnosti. Mlýnek Banquet Culinaria v.10 z kvalitní litiny s dřevěnou ručkou je celkem robustní, váží 3,5 kg, ale za to velmi odolný. Rychle a jednoduše s ním připravíte maso na lahodné karbanátky, sekanou nebo boloňské špagety, aniž byste museli pořizovat drahého elektrického robota.
Mlýnek se snadno upevní šroubem ke stolu nebo na pracovní desku o tloušťce 2 až 4,5 cm. Díky gumovým chráničům její povrch nepoškrábe. Má jeden mlecí disk, který je možné odšroubovat pro snadnou údržbu. Rozebraný mlýnek stačí umýt vodou a kuchyňským saponátem a nechat dobře oschnout. Mlýnek na maso Banquet je levný kousek, který vám vydrží věčnost.
Test a porovnání 7 mlýnků na maso
Lamart LT7041 | ECG MG 1310 | Tefal HV10 NE858D38 | Porkert č. 8 | Tescoma Handy | Clatronic FW 3506 | Kluge 489.81 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Levný základ | Zlatý střed | Pro náročné | |||||
Přibližná cena | 490 Kč | 1 590 Kč | 5 399 Kč | 1 640 Kč | 1 260 Kč | 2 270 Kč | 2 900 Kč |
Typ | ruční | elektrický | elektrický | ruční | ruční | elektrický | elektrický |
Rychlost mletí |
– | 0,6 kg/min | 5,5 kg/min | – | – | – | 2,5 kg/min |
Příkon | – | 1 340 W | 2 200 W | – | – | 1 200 W | 550 W |
Materiál |
litina + dřevěná rukojeť | plast + ocel + hliníková slitina | nerezová ocel | nerezová ocel | plast + nerezová ocel | kov + chrom + nerezová ocel | kov + nerezová ocel |
Mlecí disk |
1× | 3× | 4× | 1× | 2× | 3× | 3× |
Nástavce | – | na maso, na kebbe, plnící na klobásy a jitrnice | plnicí na klobásy a jitrnice, na kebbe, na strouhání zeleniny, plátkování | – | – | na koláčky, klobásy, masové kuličky kebbe | na klobásy, strouhání |
Hmotnost | 2,1 kg | 3,2 kg | 5,8 kg | 2,6 kg | 0,84 kg | 5 kg | 2 kg |
Porovnat ceny |
Porovnat ceny |
Porovnat ceny |
Porovnat ceny |
Porovnat ceny |
Porovnat ceny |
Porovnat ceny |
Nejprodávanější mlýnky na maso
Jak vybrat mlýnek na maso
Mlýnky na maso stále nepatří mezi to nejběžnější kuchyňské náčiní, které byste našli v každé domácnosti. Masomlýnky jsou přitom až neuvěřitelně užiteční pomocníci, které využijete pro celou řadu úkolů při přípravě jídla.
Množství lidí ani netuší, jak rozpoznat kvalitní a spolehlivý mlýnek na maso. Náš průvodce výběrem je tu od toho, aby vám k nákupu nového spotřebiče poskytl řadu užitečných rad.
Proč si pořídit mlýnek na maso
Pořízením mlýnku na maso si stále nejste stoprocentně jistí? Je to pochopitelné, když mleté maso dnes koupíte skoro na každém rohu. Mlýnek na maso se ale neztratí v žádné kuchyni. Pokud se stále ptáte, proč si mlít maso doma, přinášíme vám několik důvodů:
- S mlýnkem na maso budete mít vždy dokonalou kontrolu nad kvalitou a čerstvostí používaného masa. Vaše karbanátky či hamburgery budou pokaždé zhotovené z kvalitního masa, nikoliv ze zbytků a odřezků.
- V masných výrobcích ze supermarketů se mnohdy nachází spousta soli a konzervantů. S mlýnkem si snadno připravíte maso bez nadbytečného množství soli.
- Doma máte absolutní kontrolou nad čistotou masomlýnku. Ve velkých provozech mlýnky pracují od rána do večera, v kuchyni si hygieničnost pohlídáte sami.
- U řady mlýnků na maso dnes máte možnost nastavit si hrubost mletí. To jistě uvítáte, protože různé pokrmy vyžadují maso o různé konzistenci.
Definitivně jsme vás k nákupu masomlýnku přesvědčili? Ještě si projděte našeho průvodce a výběr mlýnku na maso pro vás bude hračka.
Typy mlýnků na maso
Hned na začátku vás čeká to nejdůležitější rozhodnutí – jakému typu pohonu dáte přednost? V minulém století byly hospodyňky nuceny mlít si maso ručně, dnes můžete vybírat mezi ručním a elektrickým mlýnkem na maso. Oba typy samozřejmě mají své výhody i nevýhody. Přehledně je shrneme v tabulkách:
Ruční mlýnky na maso
- Tradiční způsob mletí masa
- Nízká cena
- Kompaktní rozměry
- Nízká hmotnost
- Odolné
- Fyzicky náročnější používání
- Delší doba mletí
- Problematické uchycení ke stolu
Z tabulky vyplývá, že ruční mlýnky na maso jsou ideální pro nenáročné uživatele, kteří hodlají maso mlít spíše ojediněle či v menším množství. Ocení ho také všichni příznivci tradice a ti, jež svým bicepsům chtějí dávat zabrat i mimo posilovnu.
Ruční mlýnky na maso mívají nízkou hmotnost i dostatečně kompaktní rozměry tak, aby vám nezabíraly zbytečně moc místa ani v malých kuchyňkách.
Na druhou stranu je třeba počítat s delší dobou mletí. Pokud jste v domácnosti dva a jen si chcete umlít maso ke špagetám, dá se to časově zvládnout. Pokud ale budete připravovat maso na hamburgery pro celou rodinnou sešlost, do mletí se budete muset pustit s nepříjemně dlouhým předstihem.
Slabou stránkou ručního mlýnku je rovněž nutnost uchytávat jej ke hranám stolu. V případě příliš pevného uchycení můžete poškodit desku stolu, v případě nedostatečného uchycení zase hrozí pohyb mlýnku při práci. Používání ručního mlýnku je tedy obecně méně uživatelsky komfortní.
Elektrické mlýnky na maso
- Rychlé namletí masa
- Pohodlné používání
- Mnohdy multifunkční
- Vyšší pořizovací cena
- Spotřeba elektrické energie
- Kratší životnost
Elektrické mlýnky na maso uvítáte, pokud potřebujete rychle zpracovat větší množství masa. Vy přitom nemusíte vynaložit ani špetku fyzické síly. Mlýnek pouze připojíte k elektřině a zapnete pomocí páčky či tlačítka.
Řada kuchařů rovněž uvítá další funkce, kterými jsou mnohé modely vybaveny. Stačí vyměnit nástavec a s elektrickým mlýnkem na maso můžete strouhat, krájet nebo lisovat nejrůznější druhy surovin.
Používání elektrických mlýnků na maso je tedy velmi pohodlné, tyto mlýnky jsou ale prodávány za vyšší cenu a ani jejich provoz není zcela bezplatný. Oproti ručním mlýnkům na maso jsou ty elektrické obvykle o něco méně odolné. Kvalitní modely by vám samozřejmě měly spolehlivě sloužit po dlouhou dobu, dost možná ale nepůjde o tak impozantní počet let jako u ručních masomlýnků.
Rychlost mletí masa a příkon
Rozhodli jste se pro ruční mlýnek na maso? Pak příkon neřešíte a rychlost mletí masa závisí jen a jen na vás. Pokud u vás ale zvítězil mlýnek na maso s pohonem na elektřinu, příkon a rychlost mletí představují velice důležité parametry.
Příkon informuje o množství spotřebované energie. Jinak řečeno o tom, jak je masomlýnek energeticky náročný. Na trhu najdete přístroje s příkonem od 200 W, my vám doporučujeme sáhnout po modelu s příkonem minimálně 800 W.
Rychlost mletí vás informuje o výkonnosti mlýnku na maso. Udává se v gramech či kilogramech za minutu. Obecně samozřejmě platí, že čím vyšší tato hodnota je, tím rychleji bude maso zpracované. Tento parametr úzce souvisí s příkonem: obvykle se bude pohybovat kolem 1 000 až 2 000 gramů namletého masa za minutu. U pokročilých modelů můžete mít možnost volby z několika stupňů rychlosti.
Materiál mlýnku na maso
Velkou pozornost věnujte materiálu, ze kterého je mlýnek na maso vyrobený. Použitý materiál totiž významně ovlivňuje odolnost a životnost přístroje. Na trhu najdete masomlýnky vyrobené z:
- Plastu
- Kovu
- Kombinace plastu a kovu
Plast
- Nízká cena
- Nízká hmotnost
- Nízká odolnost vůči poškození
- Kratší životnost
- Nože z plastu nezvládnou tužší maso
Kov
- Vysoká odolnost
- Dlouhá životnost
- Stabilita
- Tichý chod
- Zvládne i tužší maso
- Vyšší cena
- Vyšší hmotnost
Z výše uvedených kladů a záporů jednoznačně vyplývá, že pokud mlýnek na maso nechcete měnit každou chvíli, vyplatí se zvolit kovovou variantu.
Hmotnost mlýnku
Váha mlýnku na maso se odvíjí od použitého materiálu. Kompletně plastové masomlýnky budou lehké, také ale málo odolné. Kovové mlýnky bývají těžší, také ale robustnější. Jak to vyřešit? Pokud mlýnek na maso neplánujete často přesouvat na delší vzdálenosti, i za cenu vyšší hmotnosti zvolte raději mlýnek na maso z kovu.
Rozměry mlýnku
Rozměry mají vliv na skladnost výrobku. Pokud v kuchyni máte dostatek prostoru, tento parametr v podstatě můžete pustit z hlavy. V opačném případě si pohlídejte rozměry mlýnku na maso, ať máte kam ho umístit.
Obecně platí, že ruční masomlýnky zaberou výrazně méně místa než elektrické modely. Pokud tedy v kuchyni nemáte dostatek místa, budou pro vás skvělou volbou.
Hrubost mletí masa
K boloňským špagetám se hodí maso jiné konzistence než na tatarák. U elektrických mlýnků na maso je to snadné. Hrubost mletí snadno upravíte pomocí přídavných brusných disků (kotoučů). V balení nejčastěji naleznete 3 výměnné kotouče.
U ručních mlýnků na maso už vás takový komfort nečeká. Pokud chcete jemně namleté maso, musíte ho pomlít vícekrát, dokud s jeho konzistencí nebudete spokojeni.
Hlučnost mlýnků na maso
Žádný elektrický spotřebič nebude naprosto bezhlučný. Výjimkou není ani elektrický mlýnek na maso. Jejich hlučnost se obvykle pohybuje v poměrně vysokých hladinách okolo 75 dB. Avšak vzhledem k tomu, že namletí masa je s nimi otázkou pár chvil, se dá i větší hluk dobře snést.
Nejtišší chod vám nabídnou pokročilé celokovové modely. Kov je totiž schopný účinně tlumit vibrace. Možná byste to nečekali, ale je tomu opravdu tak.
Bezpečnost
U elektrických mlýnků na maso je třeba myslet na bezpečnost. Abyste předešli poškození přístroje a zranění, mlýnek na maso by měl být vybavený:
- Funkcí zpětný chod
- Pojistkou proti přehřátí motoru
Zpětný chod
Někdy se může stát, že se v mlýnku nějaký kousek masa zasekne. Se zpětným chodem maso snadno vymelete zpět a mlecí šnek jednoduše uvolníte. Bez zpětného chodu vás čeká docela složitá operace. Masomlýnek obvykle musíte rozebrat, zaseknutý kus ručně odstranit a poté přístroj zase znovu smontovat.
Pojistka proti přehřátí
Pokud by při déle trvajícím používání hrozilo přehřátí motoru, aktivuje se automatická tepelná pojistka a spotřebič se vypne. Předchází se tak nevratnému poškození motoru.
Příslušenství k mlýnkům na maso
Moderní elektrické mlýnky na maso už nemusí sloužit pouze pro namletí masa, ale mají multifunkční využití. S mlýnkem na maso si tak vyrobíte domácí klobásy či těstoviny, nastrouháte brambory a vylisujete ovoce (podobně jako odšťavňovače). Přehled nejčastěji dodávaného příslušenství najdete v tabulce:
Příslušenství mlýnků na masu |
K čemu slouží |
---|---|
Vyměnitelné mlecí kotouče | S vyměnitelnými disky si přizpůsobíte hrubost mletí na míru aktuálním potřebám |
Nástavec na klobásy | S plničem střívek si připravíte pravé domácí klobásky či párky |
Nástavec na těstoviny | S nástavcem na těstoviny si vytvoříte domácí pláty na těstoviny |
Strouhací nástavec | Se strouhacím nástavcem si pohodlně nastrouháte zeleninu, ovoce či sýry. K některým modelům dostanete několik strouhacích nástavců s různou hrubostí |
Lis na ovoce | S lisem na ovoce si vymačkáte čerstvou ovocnou šťávu |
Údržba mlýnků na maso
Ať už zvolíte jakýkoliv mlýnek, v každém případě je třeba myslet na údržbu. Pokud uvnitř zařízení ponecháte zbytky syrového masa, bude jen otázkou času, než se na něm vytvoří plíseň a bakterie. Ty by se při dalším použití mohly snadno přenést do vašeho jídla.
Dobrou zprávou je, že některé modely vám údržbu výrazně usnadňují. Pokud chcete mít práci co nejjednodušší, dívejte se po masomlýnku:
- Z kovu
- Se snadno odnímatelnými částmi
- Případně vhodném do myčky
Tipy, rady a návody pro mletí masa
Ve výběru mlýnku na maso už byste měli mít jasno, poradíme vám ale ještě, jak na výběr samotných surovin. Pro každý pokrm se hodí jiný kus masa. V tabulce najdete naše tipy na to, jaké maso použít pro přípravu oblíbených jídel.
Druh pokrmu |
Vhodné maso |
---|---|
Hamburgery | Z hovězího použijte roštěnec nebo plec, z vepřového krkovičku či přední kýtu. Důležité je, aby maso obsahovalo 10 až 20 % tuku. |
Mleté maso ke špagetám | Z hovězího použijte plec nebo přední kýtu, z vepřového krkovičku či přední kýtu. |
Klobásy | Z hovězího použijte plec nebo přední kýtu, z vepřového krkovičku či přední kýtu. Výborné jsou také klobásky z telecího masa nebo ze zvěřiny. |
Sekaná | Z hovězího použijte plec nebo bok, z vepřového krkovičku. |
Dlužni vám nezůstaneme ani užitečné rady, které vám obvykle už i tak snadné používání mlýnku na maso ještě víc ulehčí a zpříjemní:
- Pokud vybíráte maso na mletí, obecně platí poučka: Trochu tuku není nikdy na škodu, naopak. Maso se tepelnou úpravou totiž vysuší.
- Do mlýnku nevkládejte velké fláky masa, ale maso si nakrájejte na menší kousky. Budou se vám lépe zpracovávat a minimalizujete možnost jejich zaseknutí uvnitř přístroje.
- Z masa před mletím odstraňte kosti a tvrdé chrupavky. Do strojku nevkládejte ani tvrdé pecky či ořechy.
- Před mletím se ujistěte, že je mlýnek čistý a chladný.
- Mleté maso má poměrně krátkou trvanlivost. Proto ho doporučujeme mlít těsně před dalším zpracováním. Nemá cenu si koupit čerstvé maso, hned ho namlít a pak ho nechat ještě několik hodin ležet.
- Pokud potřebujete zpracovat velké množství surovin, elektrický mlýnek na maso doporučujeme zapínat zhruba na 2 minuty. Poté ho na chvíli vypnout a zase pokračovat. Na hrozbu přehřátí motoru vás dnes už také u většiny kvalitních masomlýnků upozorní tepelná pojistka.
Nejoblíbenější značky mlýnků na maso
Mlýnek na maso Zelmer
Polská společnost Zelmer byla založena v roce 1951, od té doby expandovala téměř do celé Evropy. Specializuje se na výrobu vysavačů, uspokojí vás ale také svou nabídkou kuchyňských spotřebičů. Mezi nimi nechybí ani masomlýnky, které vynikají svou kvalitou a spolehlivostí. Obvykle k nim obdržíte i bohatou výbavu, se kterou mlýnek na maso snadno proměníte v multifunkční zařízení.
Mlýnek na maso Bosch
Německá společnost Bosch patří mezi nejznámější výrobce domácích spotřebičů. Společnost charakterizuje důraz na životní prostředí a udržitelnost, už od příštího roku by se měla stát kompletně CO2 neutrální. Produkty Bosch jsou synonymem kvality, výjimkou nejsou ani mlýnky na maso. Konstruovány jsou tak, abyste s nimi mohli rychle zpracovat velké množství surovin.
Mlýnek na maso ETA
Pokud chcete podpořit ryze českou společnost, poohlédněte se po masomlýnku od značky ETA. Ty v sobě dokonale snoubí hlavní poselství firmy ETA – spojit tradičně kvalitní materiály s inovativními prvky. Výsledkem jsou moderní mlýnky na maso, které se pyšní dlouhou životností, pohodlně se používají a snadno čistí.
Mlýnek na maso Porkert
Už od roku 1881 na českém trhu figuruje společnost Porkert. Firmu založil Josef Porkert, který se po letech dřiny vypracoval na předního výrobce mlýnků na maso. Zajímavostí je, že na začátku 20. století byste v celém Rakousku-Uhersku jen těžko hledali domácnost bez masomlýnku Porkert. Dnes v práci Josefa Porkerta pokračují jeho potomci. Vybírat můžete z ručních mlýnků několika velikostí. Všem je společné robustní provedení a vysoká kvalita.
Cena mlýnků na maso
Dlužíme vám už jen informaci o ceně. Mlýnky na maso nepatří mezi spotřebiče, které by výrazně zatížily rodinný rozpočet. Dobrou zprávou je také fakt, že pokud vyberete produkt z kvalitních materiálů, měl by vám sloužit po dlouhou dobu.
Cena do 1 000 Kč
Základní masomlýnky koupíte už za částku nepřesahující 1 000 Kč. Většinou se bude jednat o modely, u kterých nebudete mít možnost ovlivnit hrubost mletí ani k nim nedostanete strhující počet příslušenství. Pozor dejte na to, že v této cenové relaci seženete mlýnky na maso plně dostačující pro občasné namletí menšího množství masa, také ale řadu nekvalitních modelů. Pozornost věnujte zejména použitému materiálu, minimálně šnek by neměl být vyrobený z plastu. Za nás doporučujeme vyhnout se masomlýnkům pod 500 Kč.
Cena do 3 000 Kč
Ve střední kategorii už najdete řadu ručních i elektrických mlýnků na maso, které jsou vyrobené z odolných materiálů a ty s pohonem na elektřinu disponují dostatečným příkonem. V této cenové relaci tak pravděpodobně svůj ideální masomlýnek objeví většina běžných domácností.
Cena nad 3 000 Kč
Pokud vyžadujete maximální kvalitu i výkon, na nákup masomlýnku si připravte větší finanční obnos. Investovaná částka se vám ale vrátí v podobě spolehlivého výkonu, vysoké rychlosti mletí a bohatého příslušenství. Většina dražších mlýnků na maso je celokovová a díky do detailu propracovanému vzhledu poslouží také jako designový kousek.
Kde koupit mlýnek na maso
Nemůžete se dočkat, až si připravíte vlastní mleté maso a už jen přemýšlíte, kde mlýnek na maso nejlépe pořídíte? Největší výběr budete mít na Heurece. Tento srovnávací server za vás porovná nabídky e-shopů a poradí vám, kde vybraný mlýnek na maso koupíte nejvýhodněji.
Mlýnky na maso od různých výrobců naleznete také na e-shopu Mall či Alza. Alternativou vhodnou pro všechny, kteří chtějí maximálně ušetřit, je nákup mlýnku na bazaru.
Použité zdroje:
https://sever.rozhlas.cz/mlete-maso-je-nejlepsi-kdyz-si-ho-doma-umelete-sami-6863204
https://pleasanthillgrain.com/resources/meat-grinders-buying-guide
Diskuze a zkušenosti