Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů
Menu

Nejlepší mlýnky na maso – recenze, testy a návody jak vybrat

Datum 17.12.2019 Pavla Šindelářová Pavla Šindelářová

Mleté maso je klíčovou ingrediencí mnoha oblíbených receptů. Nespoléhejte se na produkty ze supermarketů pochybné kvality, ale namelte si maso v pohodlí domova. Budete tak mít 100% jistotu, že jíte čerstvé a zdravotně nezávadné suroviny bez chemických přísad. S mlýnkem na maso je mletí komfortní a rychlé.

Představíme vám ty nejlepší mlýnky na maso, přičemž vás neochudíme ani o velké srovnání a testy. Podrobně vás provedeme výběrem mlýnku na maso a to tak, aby se pro vás nákup tohoto kuchyňského spotřebiče stal maximálně příjemnou záležitostí.

1Nejlepší mlýnky na maso

Porkert č.5 Sencor SMG 4382 Kenwood MG 700
Mlýnek na maso Porkert č.5 Mlýnek na maso Sencor SMG 4382 Mlýnek na maso Kenwood MG 700
Nejlepší ruční mlýnek na maso
Český výrobek
Z kvalitních materiálů
Certifikát zdravotní nezávadnosti
Dlouhá životnost
Nízká cena
Dobrý výkon
Nastavení hrubosti mletí
Zpětný chod
Bohaté příslušenství
Protiskluzové nožky
Ultra vysoký výkon
Nastavení hrubosti mletí
Ikonický design
Robustní konstrukce
Zpětný chod
Bohaté příslušenství
Pouze jedna řezná deska
Bez funkcí navíc (logicky)
Hlučnější chod
Méně odolné plastové části
Vyšší hmotnost
Vyšší cena
Bytelný ruční mlýnek na maso od české značky. Ideální pro namletí menšího množství masa Multifunkční elektrický mlýnek na maso využijete pro mletí, strouhání, plnění uzenin i odšťavňování ovoce Prémiový elektrický mlýnek na maso svým výkonem a kvalitou ohromí každého kuchaře
POROVNEJTE CENY POROVNEJTE CENY POROVNEJTE CENY

Recenze Porkert č. 5 – nejlepší ruční mlýnek na maso

Mlýnek na maso Porkert č.5

Typ: mlýnek na maso ruční | Rychlost mletí: – | Příkon: – | Materiál: slitina + potravinářský cín | Mlecí disky: 1× | Nástavce: – | Hmotnost: 2,29 kg | Přibližná cena: 1 000 Kč

Klady
  • Český výrobek
  • Z kvalitních materiálů
  • Certifikát zdravotní nezávadnosti
  • Dlouhá životnost
  • Nízká cena
Zápory
  • Pouze jedna řezná deska
  • Žádné funkce navíc

Pamatujete si na masomlýnek, který pro domácí mletí masa používaly vaše prababičky a babičky? Vynikal svou výjimečnou odolností, hospodyňkám proto sloužil po dlouhou řadu let. Společnost Porkert pokračuje ve své pečlivé výrobě za dodržení tradičních postupů dodnes. Mimořádně kvalitní ruční mlýnek na maso Porkert č.5 si tak můžete pořídit i vy.

Ruční mlýnek na maso Porkert je ryze českým produktem. Pro jeho výrobu byla použita jakostní šedá litina povrchově upravená silnou vrstvou potravinářského cínu. Veškeré materiály jsou zcela zdravotně nezávadné a nenesou ani stopu po potenciálně nebezpečných látkách.

Ruční mlýnek na maso Porkert se pohodlně ovládá pomocí dřevěné rukojeti. Vzhledem k tomu, že pohon mlýnku závisí jen na vás, je tento masomlýnek vhodný především pro namletí menšího množství masa. Mletí zajišťuje řezná deska s otvory o průměru 4,5 mm. Pokud byste chtěli maso ještě jemnější, budete ho muset pomlít opakovaně.

Uživatelé jsou s mlýnkem na maso Porkert č.5 obvykle velmi spokojení, oceňují zejména jeho dlouhou životnost a robustní provedení. Někteří upozorňují na nutnost lehce zpilovat kliku pro snazší nasazení na hřídel.

Sečteno podtrženo, za příznivou cenu dostanete kvalitní výrobek, na který se budete moci spolehnout po dlouhou dobu. Pokud však často budete mlít velké množství masa, lepší bude pořídit si elektrický mlýnek na maso, abyste nemuseli vynakládat příliš fyzické síly.

Recenze Sencor SMG 4382 – multifunkční elektrický mlýnek na maso

Mlýnek na maso Sencor SMG 4382

Typ: mlýnek na maso elektrický | Rychlost mletí: 1,65 kg masa/min | Příkon: 1 500 W | Materiál: plast + ocel + hliníková slitina | Mlecí disky: 3× | Nástavce: na odšťavňování, na klobásy, na strouhání | Hmotnost: 2 kg | Přibližná cena: 1 700 Kč

Klady
  • Dobrý výkon
  • Nastavení hrubosti mletí
  • Zpětný chod
  • Bohaté příslušenství
  • Protiskluzové nožky (stabilita)
Zápory
  • Hlučnější chod
  • Méně odolné plastové části

Pokud mletím masa zbytečně nechcete zatěžovat svaly na rukách, zvolte elektrický mlýnek na maso Sencor SMG 4382. Ten vás potěší svým vysokým příkonem 1 500 W, spolehlivostí i příznivou cenou. Daný model patří mezi mlýnky na maso, s nímž semelete různé druhy masa, a to rychlostí 1,65 kg/min. Hrubost mletí si přitom můžete upravit podle aktuální potřeby, stačí vyměnit kotouče. V balení naleznete hned 3 mlecí disky: hrubý, střední 7,4 mm a jemný 4,2 mm.

Elektrický mlýnek na maso Sencor ale nevyužijete pouze pro mletí masa. Díky bohatému příslušenství je opravdu multifunkční. Mlýnek využijete pro odšťavňování ovoce či zeleniny, plnění uzenářských produktů a strouhání.

Pro výrobu mlýnku na maso byl z větší části použitý plast, který nevyniká zrovna tou nejvyšší odolností. Ty nejdůležitější díly, jež mají největší vliv na kvalitu mletí, jsou ale vyrobeny z kvalitní oceli a hliníkové slitiny. Komfort při používání zvyšuje celá řada praktických prvků, jako zpětný chod motoru či úložný prostor pro mlecí disky a síťový kabel. Protiskluzové nožky pak zajišťují stabilitu.

Celkově bychom tedy elektrický mlýnek na maso Sencor SMG 4382 popsali jako ukázkového zástupce zlaté střední třídy. Neztratí se v žádné domácnosti, která chce mlít maso, plnit jitrnice nebo odšťavňovat ovoce. Jeho služby neocení snad pouze nároční uživatelé toužící po bleskovém výkonu i při zpracování velkého množství masa. Právě pro ně je ideální vítěz testu níže.

Recenze Kenwood MG 700 – nejlepší elektrický mlýnek na maso

Mlýnek na maso Kenwood MG 700

Typ: mlýnek na maso elektrický | Rychlost mletí: 3 kg masa/min | Příkon: 2 000 W | Materiál: kov | Mlecí disky: 3× | Nástavce: na klobásy, na kebbe | Hmotnost: 7,3 kg | Přibližná cena: 4 600 Kč

Klady
  • Nejlepší elektrický mlýnek na maso
  • Ultra vysoký výkon
  • Nastavení hrubosti mletí
  • Ikonický design
  • Robustní konstrukce
  • Zpětný chod
  • Bohaté příslušenství
Zápory
  • Vyšší hmotnost
  • Vyšší cena

Toužíte po mlýnku na maso, který by díky svým vlastnostem našel uplatnění i v profesionálních provozech? Pak to u vás dost možná vyhraje elektrický mlýnek na maso Kenwood MG 700. Na první pohled vás zaujme svým ikonickým designem charakteristickým pro značku Kenwood. Tím nejdůležitějším je ale u mlýnků na maso výkon. A ani v tomto ohledu vás Kenwood MG 700 rozhodně nezklame.

Nad svými kolegy vyniká příkonem 2 000 W i rychlostí mletí masa 3 kg za minutu. Bez sebemenšího problému s tímto mlýnkem namelete i větší množství masa. Hrubost mletí pohodlně upravíte díky 3 mlecím kotoučům: na jemné (3 mm), střední (4,5 mm) a hrubé (8 mm) mletí.

Jeho celokovová konstrukce je jasným znakem vysoké odolnosti a dlouhé životnosti. Můžete si být jisti, že s tímto elektrickým mlýnkem na maso si připravíte opravdu spoustu masa na skvělé domácí karbanátky nebo hamburgery na gril. Robustní konstrukci odpovídá i vyšší hmotnost, mlýnek na maso váží 7,3 kg.

Ve výbavě mlýnku na maso Kenwood MG 700 nechybí funkce zpětného chodu či násypka s víkem proti prachu. V balení naleznete nástavec na plnění klobás a nástavec na kebbe (masové kuličky). Tento mlýnek je tedy multifunkční. Práci s ním vám ještě usnadní plastový klíč pro výměnu kotoučů a pěchovadlo.

Elektrický mlýnek na maso Kenwood MG 700 jako zástupce kategorie pro náročné sice představuje vyšší investici, dostanete za ni ale odpovídající kvalitu. Jedná se proto o jasného vítěze velkého testu mlýnků na maso.

2Test a porovnání mlýnků na maso

Porkert č.5
Sencor SMG 4382
Kenwood MG 700
Orion  č. 8 Tescoma Handy Clatronic FW 3506 Kenwood MG 510
Mlýnek na maso Porkert č.5 Mlýnek na maso Sencor SMG 4382 Mlýnek na maso Kenwood MG 700 Masomlýnek Orion Nerezový mlýnek na maso č.8 srovnání Masomlýnek Tescoma Handy srovnání Masomlýnek Clatronic FW 3506 srovnání Masomlýnek Kenwood MG 510 srovnání
Přibližná cena 1 000 Kč 1 700 Kč 4 600 Kč 350 Kč 1 000 Kč 1 600 Kč 3 050 Kč
Hodnocení Heureka 94 % 83 % 89 % 54 % 78 % 78 % 89 %
Typ ruční elektrický elektrický ruční ruční elektrický elektrický
Rychlost mletí
1,65 kg/min 3 kg/min 2 kg/min
Příkon 1 500 W 2 000 W 1 200 W 1 600 W
Materiál
slitina + potravinářský cín plast + ocel + hliníková slitina kov nerezová ocel plast + nerezová ocel kov + chrom + nerezová ocel kov + nerezová ocel
Mlecí disk
Nástavce na odšťavňování, klobásy, strouhání na klobásy, masové kuličky kebbe na koláčky, klobásy, masové kuličky kebbe na klobásy, masové kuličky kebbe
Hmotnost 2,29 kg 2 kg 7,3 kg 2,6 kg 0,84 kg 5 kg 5,3 kg
Porovnat
ceny
Porovnat
ceny
Porovnat
ceny
Porovnat
ceny
Porovnat
ceny
Porovnat
ceny
Porovnat
ceny

3Nejprodávanější mlýnky na maso

4Jak vybrat mlýnek na maso

Mlýnky na maso stále nepatří mezi to nejběžnější kuchyňské náčiní, které byste našli v každé domácnosti. Masomlýnky jsou přitom až neuvěřitelně užiteční pomocníci, které využijete pro celou řadu úkolů při přípravě jídla.

Množství lidí ani netuší, jak rozpoznat kvalitní a spolehlivý mlýnek na maso. Náš průvodce výběrem je tu od toho, aby vám k nákupu nového spotřebiče poskytl řadu užitečných rad.

výběr mlýnku na maso

Proč si pořídit mlýnek na maso

Pořízením mlýnku na maso si stále nejste stoprocentně jistí? Je to pochopitelné, když mleté maso dnes koupíte skoro na každém rohu. Mlýnek na maso se ale neztratí v žádné kuchyni. Pokud se stále ptáte, proč si mlít maso doma, přinášíme vám několik důvodů:

  • S mlýnkem na maso budete mít vždy dokonalou kontrolu nad kvalitou a čerstvostí používaného masa. Vaše karbanátky či hamburgery budou pokaždé zhotovené z kvalitního masa, nikoliv ze zbytků a odřezků.
  • V masných výrobcích ze supermarketů se mnohdy nachází spousta soli a konzervantů. S mlýnkem si snadno připravíte maso bez nadbytečného množství soli.
  • Doma máte absolutní kontrolou nad čistotou masomlýnku. Ve velkých provozech mlýnky pracují od rána do večera, v kuchyni si hygieničnost pohlídáte sami.
  • U řady mlýnků na maso dnes máte možnost nastavit si hrubost mletí. To jistě uvítáte, protože různé pokrmy vyžadují maso o různé konzistenci.
Náš tipNáš tip

Masomlýnek možná nepotřebujete, pokud vlastníte kuchyňský robot s mlýnkem na maso.

Definitivně jsme vás k nákupu masomlýnku přesvědčili? Ještě si projděte našeho průvodce a výběr mlýnku na maso pro vás bude hračka.

Typy mlýnků na maso

Hned na začátku vás čeká to nejdůležitější rozhodnutí – jakému typu pohonu dáte přednost? V minulém století byly hospodyňky nuceny mlít si maso ručně, dnes můžete vybírat mezi ručním a elektrickým mlýnkem na maso. Oba typy samozřejmě mají své výhody i nevýhody. Přehledně je shrneme v tabulkách:

Ruční mlýnky na maso

Klady
  • Tradiční způsob mletí masa
  • Nízká cena
  • Kompaktní rozměry
  • Nízká hmotnost
  • Odolné
Zápory
  • Fyzicky náročnější používání
  • Delší doba mletí
  • Problematické uchycení ke stolu

Z tabulky vyplývá, že ruční mlýnky na maso jsou ideální pro nenáročné uživatele, kteří hodlají maso mlít spíše ojediněle či v menším množství. Ocení ho také všichni příznivci tradice a ti, jež svým bicepsům chtějí dávat zabrat i mimo posilovnu.

ruční mlýnky na maso - testy a recenze

Ruční mlýnky na maso mívají nízkou hmotnost i dostatečně kompaktní rozměry tak, aby vám nezabíraly zbytečně moc místa ani v malých kuchyňkách.

Na druhou stranu je třeba počítat s delší dobou mletí. Pokud jste v domácnosti dva a jen si chcete umlít maso ke špagetám, dá se to časově zvládnout. Pokud ale budete připravovat maso na hamburgery pro celou rodinnou sešlost, do mletí se budete muset pustit s nepříjemně dlouhým předstihem.

Slabou stránkou ručního mlýnku je rovněž nutnost uchytávat jej ke hranám stolu. V případě příliš pevného uchycení můžete poškodit desku stolu, v případě nedostatečného uchycení zase hrozí pohyb mlýnku při práci. Používání ručního mlýnku je tedy obecně méně uživatelsky komfortní.

Elektrické mlýnky na maso

Klady
  • Rychlé namletí masa
  • Pohodlné používání
  • Mnohdy multifunkční
Zápory
  • Vyšší pořizovací cena
  • Spotřeba elektrické energie
  • Kratší životnost

Elektrické mlýnky na maso uvítáte, pokud potřebujete rychle zpracovat větší množství masa. Vy přitom nemusíte vynaložit ani špetku fyzické síly. Mlýnek pouze připojíte k elektřině a zapnete pomocí páčky či tlačítka.

Elektrické mlýnky na maso - recenze

Řada kuchařů rovněž uvítá další funkce, kterými jsou mnohé modely vybaveny. Stačí vyměnit nástavec a s elektrickým mlýnkem na maso můžete strouhat, krájet nebo lisovat nejrůznější druhy surovin.

Používání elektrických mlýnků na maso je tedy velmi pohodlné, tyto mlýnky jsou ale prodávány za vyšší cenu a ani jejich provoz není zcela bezplatný. Oproti ručním mlýnkům na maso jsou ty elektrické obvykle o něco méně odolné. Kvalitní modely by vám samozřejmě měly spolehlivě sloužit po dlouhou dobu, dost možná ale nepůjde o tak impozantní počet let jako u ručních masomlýnků.

Rychlost mletí masa a příkon

Rozhodli jste se pro ruční mlýnek na maso? Pak příkon neřešíte a rychlost mletí masa závisí jen a jen na vás. Pokud u vás ale zvítězil mlýnek na maso s pohonem na elektřinu, příkon a rychlost mletí představují velice důležité parametry.

Příkon informuje o množství spotřebované energie. Jinak řečeno o tom, jak je masomlýnek energeticky náročný. Na trhu najdete přístroje s příkonem od 200 W, my vám doporučujeme sáhnout po modelu s příkonem minimálně 800 W.

Testado radíTestado radí

Mlýnek na maso obvykle budete používat jen po krátkou chvíli, není proto třeba obávat se velmi vysoké spotřeby elektrické energie. Pokud proto s mlýnkem plánujete zpracovávat tužší maso, nebojte se sáhnout po výrobku s příkonem kolem 1 500 W.

Rychlost mletí vás informuje o výkonnosti mlýnku na maso. Udává se v gramech či kilogramech za minutu. Obecně samozřejmě platí, že čím vyšší tato hodnota je, tím rychleji bude maso zpracované. Tento parametr úzce souvisí s příkonem: obvykle se bude pohybovat kolem 1 000 až 2 000 gramů namletého masa za minutu. U pokročilých modelů můžete mít možnost volby z několika stupňů rychlosti.

Materiál mlýnku na maso

Velkou pozornost věnujte materiálu, ze kterého je mlýnek na maso vyrobený. Použitý materiál totiž významně ovlivňuje odolnost a životnost přístroje. Na trhu najdete masomlýnky vyrobené z:

  • Plastu
  • Kovu
  • Kombinace plastu a kovu

Plast

Klady
  • Nízká cena
  • Nízká hmotnost
Zápory
  • Nízká odolnost vůči poškození
  • Kratší životnost
  • Nože z plastu nezvládnou tužší maso

Kov

Klady
  • Vysoká odolnost
  • Dlouhá životnost
  • Stabilita
  • Tichý chod
  • Zvládne i tužší maso
Zápory
  • Vyšší cena
  • Vyšší hmotnost

Z výše uvedených kladů a záporů jednoznačně vyplývá, že pokud mlýnek na maso nechcete měnit každou chvíli, vyplatí se zvolit kovovou variantu.

Testado radíTestado radí

Často se setkáte s kombinací plastu a kovu. Ohlídejte si, aby vnitřní komponenty, jako mlecí nože a šnek, byly vyrobeny z kovu. U některých dodatečných částí (například pěchovadlo) plast ničemu nevadí.

Hmotnost mlýnku

Váha mlýnku na maso se odvíjí od použitého materiálu. Kompletně plastové masomlýnky budou lehké, také ale málo odolné. Kovové mlýnky bývají těžší, také ale robustnější. Jak to vyřešit? Pokud mlýnek na maso neplánujete často přesouvat na delší vzdálenosti, i za cenu vyšší hmotnosti zvolte raději mlýnek na maso z kovu.

Rozměry mlýnku

Rozměry mají vliv na skladnost výrobku. Pokud v kuchyni máte dostatek prostoru, tento parametr v podstatě můžete pustit z hlavy. V opačném případě si pohlídejte rozměry mlýnku na maso, ať máte kam ho umístit.

Obecně platí, že ruční masomlýnky zaberou výrazně méně místa než elektrické modely. Pokud tedy v kuchyni nemáte dostatek místa, budou pro vás skvělou volbou.

skladný ruční masomlýnek

Hrubost mletí masa

K boloňským špagetám se hodí maso jiné konzistence než na tatarák. U elektrických mlýnků na maso je to snadné. Hrubost mletí snadno upravíte pomocí přídavných brusných disků (kotoučů). V balení nejčastěji naleznete 3 výměnné kotouče.

U ručních mlýnků na maso už vás takový komfort nečeká. Pokud chcete jemně namleté maso, musíte ho pomlít vícekrát, dokud s jeho konzistencí nebudete spokojeni.

Hlučnost mlýnků na maso

Žádný elektrický spotřebič nebude naprosto bezhlučný. Výjimkou není ani elektrický mlýnek na maso. Jejich hlučnost se obvykle pohybuje v poměrně vysokých hladinách okolo 75 dB. Avšak vzhledem k tomu, že namletí masa je s nimi otázkou pár chvil, se dá i větší hluk dobře snést.

Nejtišší chod vám nabídnou pokročilé celokovové modely. Kov je totiž schopný účinně tlumit vibrace. Možná byste to nečekali, ale je tomu opravdu tak.

Bezpečnost

U elektrických mlýnků na maso je třeba myslet na bezpečnost. Abyste předešli poškození přístroje a zranění, mlýnek na maso by měl být vybavený:

  • Funkcí zpětný chod
  • Pojistkou proti přehřátí motoru

Zpětný chod

Někdy se může stát, že se v mlýnku nějaký kousek masa zasekne. Se zpětným chodem maso snadno vymelete zpět a mlecí šnek jednoduše uvolníte. Bez zpětného chodu vás čeká docela složitá operace. Masomlýnek obvykle musíte rozebrat, zaseknutý kus ručně odstranit a poté přístroj zase znovu smontovat.

Pojistka proti přehřátí

Pokud by při déle trvajícím používání hrozilo přehřátí motoru, aktivuje se automatická tepelná pojistka a spotřebič se vypne. Předchází se tak nevratnému poškození motoru.

Příslušenství k mlýnkům na maso

Moderní elektrické mlýnky na maso už nemusí sloužit pouze pro namletí masa, ale mají multifunkční využití. S mlýnkem na maso si tak vyrobíte domácí klobásy či těstoviny, nastrouháte brambory a vylisujete ovoce (podobně jako odšťavňovače). Přehled nejčastěji dodávaného příslušenství najdete v tabulce:

Příslušenství mlýnků na masu
K čemu slouží
Vyměnitelné mlecí kotouče S vyměnitelnými disky si přizpůsobíte hrubost mletí na míru aktuálním potřebám
Nástavec na klobásy S plničem střívek si připravíte pravé domácí klobásky či párky
Nástavec na těstoviny S nástavcem na těstoviny si vytvoříte domácí pláty na těstoviny
Strouhací nástavec Se strouhacím nástavcem si pohodlně nastrouháte zeleninu, ovoce či sýry. K některým modelům dostanete několik strouhacích nástavců s různou hrubostí
Lis na ovoce S lisem na ovoce si vymačkáte čerstvou ovocnou šťávu
PozorPozor

Někdy můžete natrefit na levný neznačkový mlýnek na maso s extra bohatým příslušenstvím. Nenechte se hned zlákat akční cenovkou, ale podívejte se i na další parametry. Takové masomlýnky totiž mnohdy bývají vyhotovené z nekvalitního plastu. Vydrží stěží na pár použití, veškeré příslušenství vám tak stejně bude k ničemu.

Údržba mlýnků na maso

Ať už zvolíte jakýkoliv mlýnek, v každém případě je třeba myslet na údržbu. Pokud uvnitř zařízení ponecháte zbytky syrového masa, bude jen otázkou času, než se na něm vytvoří plíseň a bakterie. Ty by se při dalším použití mohly snadno přenést do vašeho jídla.

PozorPozor

Při práci s jídlem je čistota klíčová! Mlýnku na maso tak po použití věnujte opravdu důkladnou pozornost.

Dobrou zprávou je, že některé modely vám údržbu výrazně usnadňují. Pokud chcete mít práci co nejjednodušší, dívejte se po masomlýnku:

  • Z kovu
  • Se snadno odnímatelnými částmi
  • Případně vhodném do myčky

péče o masomlýnek

Tipy, rady a návody pro mletí masa

Ve výběru mlýnku na maso už byste měli mít jasno, poradíme vám ale ještě, jak na výběr samotných surovin. Pro každý pokrm se hodí jiný kus masa. V tabulce najdete naše tipy na to, jaké maso použít pro přípravu oblíbených jídel.

Druh pokrmu
Vhodné maso
Hamburgery Z hovězího použijte roštěnec nebo plec, z vepřového krkovičku či přední kýtu. Důležité je, aby maso obsahovalo 10 až 20 % tuku.
Mleté maso ke špagetám Z hovězího použijte plec nebo přední kýtu, z vepřového krkovičku či přední kýtu.
Klobásy Z hovězího použijte plec nebo přední kýtu, z vepřového krkovičku či přední kýtu. Výborné jsou také klobásky z telecího masa nebo ze zvěřiny.
Sekaná Z hovězího použijte plec nebo bok, z vepřového krkovičku.

Dlužni vám nezůstaneme ani užitečné rady, které vám obvykle už i tak snadné používání mlýnku na maso ještě víc ulehčí a zpříjemní:

  • Pokud vybíráte maso na mletí, obecně platí poučka: Trochu tuku není nikdy na škodu, naopak. Maso se tepelnou úpravou totiž vysuší.
  • Do mlýnku nevkládejte velké fláky masa, ale maso si nakrájejte na menší kousky. Budou se vám lépe zpracovávat a minimalizujete možnost jejich zaseknutí uvnitř přístroje.
  • Z masa před mletím odstraňte kosti a tvrdé chrupavky. Do strojku nevkládejte ani tvrdé pecky či ořechy.
  • Před mletím se ujistěte, že je mlýnek čistý a chladný.
  • Mleté maso má poměrně krátkou trvanlivost. Proto ho doporučujeme mlít těsně před dalším zpracováním. Nemá cenu si koupit čerstvé maso, hned ho namlít a pak ho nechat ještě několik hodin ležet.
  • Pokud potřebujete zpracovat velké množství surovin, elektrický mlýnek na maso doporučujeme zapínat zhruba na 2 minuty. Poté ho na chvíli vypnout a zase pokračovat. Na hrozbu přehřátí motoru vás dnes už také u většiny kvalitních masomlýnků upozorní tepelná pojistka.

maso pro mletí

Nejoblíbenější značky mlýnků na maso

Mlýnek na maso Zelmer

Polská společnost Zelmer byla založena v roce 1951, od té doby expandovala téměř do celé Evropy. Specializuje se na výrobu vysavačů, uspokojí vás ale také svou nabídkou kuchyňských spotřebičů. Mezi nimi nechybí ani masomlýnky, které vynikají svou kvalitou a spolehlivostí. Obvykle k nim obdržíte i bohatou výbavu, se kterou mlýnek na maso snadno proměníte v multifunkční zařízení.Zelmer masomlýnek

Mlýnek na maso Bosch

Německá společnost Bosch patří mezi nejznámější výrobce domácích spotřebičů. Společnost charakterizuje důraz na životní prostředí a udržitelnost, už od příštího roku by se měla stát kompletně CO2 neutrální. Produkty Bosch jsou synonymem kvality, výjimkou nejsou ani mlýnky na maso. Konstruovány jsou tak, abyste s nimi mohli rychle zpracovat velké množství surovin.

Bosch masomlýnek

Mlýnek na maso ETA

Pokud chcete podpořit ryze českou společnost, poohlédněte se po masomlýnku od značky ETA. Ty v sobě dokonale snoubí hlavní poselství firmy ETA – spojit tradičně kvalitní materiály s inovativními prvky. Výsledkem jsou moderní mlýnky na maso, které se pyšní dlouhou životností, pohodlně se používají a snadno čistí.

ETA masomlýnek

Mlýnek na maso Porkert

Už od roku 1881 na českém trhu figuruje společnost Porkert. Firmu založil Josef Porkert, který se po letech dřiny vypracoval na předního výrobce mlýnků na maso. Zajímavostí je, že na začátku 20. století byste v celém Rakousku-Uhersku jen těžko hledali domácnost bez masomlýnku Porkert. Dnes v práci Josefa Porkerta pokračují jeho potomci. Vybírat můžete z ručních mlýnků několika velikostí. Všem je společné robustní provedení a vysoká kvalita.

Porkert masomlýnek

Cena mlýnků na maso

Dlužíme vám už jen informaci o ceně. Mlýnky na maso nepatří mezi spotřebiče, které by výrazně zatížily rodinný rozpočet. Dobrou zprávou je také fakt, že pokud vyberete produkt z kvalitních materiálů, měl by vám sloužit po dlouhou dobu.

Cena do 1 000 Kč

Základní masomlýnky koupíte už za částku nepřesahující 1 000 Kč. Většinou se bude jednat o modely, u kterých nebudete mít možnost ovlivnit hrubost mletí ani k nim nedostanete strhující počet příslušenství. Pozor dejte na to, že v této cenové relaci seženete mlýnky na maso plně dostačující pro občasné namletí menšího množství masa, také ale řadu nekvalitních modelů. Pozornost věnujte zejména použitému materiálu, minimálně šnek by neměl být vyrobený z plastu. Za nás doporučujeme vyhnout se masomlýnkům pod 500 Kč.

Cena do 3 000 Kč

Ve střední kategorii už najdete řadu ručních i elektrických mlýnků na maso, které jsou vyrobené z odolných materiálů a ty s pohonem na elektřinu disponují dostatečným příkonem. V této cenové relaci tak pravděpodobně svůj ideální masomlýnek objeví většina běžných domácností.

Cena nad 3 000 Kč

Pokud vyžadujete maximální kvalitu i výkon, na nákup masomlýnku si připravte větší finanční obnos. Investovaná částka se vám ale vrátí v podobě spolehlivého výkonu, vysoké rychlosti mletí a bohatého příslušenství. Většina dražších mlýnků na maso je celokovová a díky do detailu propracovanému vzhledu poslouží také jako designový kousek.

Kde koupit mlýnek na maso

Nemůžete se dočkat, až si připravíte vlastní mleté maso a už jen přemýšlíte, kde mlýnek na maso nejlépe pořídíte? Největší výběr budete mít na Heurece. Tento srovnávací server za vás porovná nabídky e-shopů a poradí vám, kde vybraný mlýnek na maso koupíte nejvýhodněji.

Mlýnky na maso od různých výrobců naleznete také na e-shopu Mall či Alza. Alternativou vhodnou pro všechny, kteří chtějí maximálně ušetřit, je nákup mlýnku na bazaru.

Použité zdroje:

https://sever.rozhlas.cz/mlete-maso-je-nejlepsi-kdyz-si-ho-doma-umelete-sami-6863204

https://www.gastrotip.cz/mlynek-na-maso/

http://preppingmeat.com/beginners-buying-guide/

https://kitchenreviewed.com/meat-grinders/

https://pleasanthillgrain.com/resources/meat-grinders-buying-guide

https://www.foodsharkmarfa.com/best-meat-grinders/#How_to_Choose_a_Meat_Grinder

Nejprodávanější mlýnky na maso

Sdílejte článek

Ohodnoťte článek

Zatím nikdo neohodnotil, buďte první.

Autor článku

Pavla Šindelářová
Pavla Šindelářová

Často ji zastihnete na cestách či u notebooku. A vůbec nejčastěji na cestách s notebook v ruce. Před každým nákupem je zvyklá provést důkladnou rešerši, ráda vám to proto zjednoduší a informace o výběru všemožné elektroniky nabídne na jednom místě. Více informací o nás >>

Podobné články

Diskuse u článku

Přidat komentář

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odeslat komentář