Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů
Menu
>

Recenze horkovzdušné fritézy Delimano Pro + recepty

Recenze horkovzdušné fritézy Delimano Pro + recepty

Kdo by odolal křupavým řízečkům, zlatavým hranolkům a dalším oblíbeným smaženým pochoutkám, obzvláště pokud si je můžete připravit zdravěji s minimem tuku? Není divu, že si stále populárnější horkovzdušná fritéza v nejedné moderní domácnosti vydobyla čestné místo mezi kuchyňskými spotřebiči.

Dostali jsme příležitost otestovat jednu z nejoblíbenějších horkovzdušných fritéz na trhu Delimano Air Fryer Pro s velmi jednoduchým ovládáním a příznivou cenou pod 2 tisíce korun. Pokud vás zajímá její výkon a další parametry, rozhodně čtěte dál. Připravili jsme pro vás nejen podrobnou recenzi, ale také užitečné tipy na její správné použití a několik osvědčených receptů.

Konstrukce a design – 8/10

K recenzi jsme obdrželi model Delimano Air Fryer Pro v novější vylepšené verzi s větším objemem nádoby 3,5 l (místo 2,5 l u předchozího modelu) v lesklém černém provedení. Vybrat si můžete i bílou nebo vínově červenou. Design horkovzdušné fritézy považujeme za elegantní a zdařilý, skvěle zapadne do každé moderní kuchyně.

Fritéza Delimano, byť s nově objemnějším košem, není příliš rozměrná (v porovnání s modely dalších značek patří k běžnému průměru), snadno se skladuje a na kuchyňské lince nezabere zbytečně moc místa.

Na trhu najdete i fritézy větších rozměrů s objemnějším košem, které se více hodí k přípravě jídla pro větší rodinu najednou, zaberou však více prostoru. Recenzovanou fritézu Delimano v tomto ohledu považujeme za velmi dobrý kompromis. Rychle, pohodlně a energeticky úsporně (ve srovnání s klasickou troubou) v ní připravíte oběd pro jednotlivce nebo pro pár, a některé pokrmy (např. hranolky) klidně i pro čtyřčlennou rodinu naráz.

recenze a test Delimano Air Fryer Pro 3,5l

Testovaný model nemá displej, pouze mechanický časovač a světelné indikátory. Pokud byste chtěli mít i displej, můžete si od Delimana pořídit vyšší model Deluxe, který vás vyjde zhruba o tisícovku dráž. Displej u fritéz pod 2 tisíce korun není běžnou výbavou, takže vzhledem k pořizovací ceně (nyní 1 790 Kč) to není možné považovat za velké mínus.

Náš tip

Nezapomeňte se podívat na naše srovnání a test horkovzdušných fritéz a objevte i další modely.

Fritéza Delimano Pro nemá automatické obracecí lopatky (hranolky doporučujeme alespoň dvakrát během přípravy protřepat ručně) ani žádné průhledné okénko, kterým by bylo možné pozorovat průběh přípravy. Vždy je třeba nádobu vytáhnout ze základny, čímž automaticky dojde k přerušení proudění horkého vzduchu. Po opětovném zasunutí nádoby se samo zase ihned spustí. Absenci okénka zde nepovažujeme za zásadní nedostatek.

Vnitřní nádoba má v sobě vyjímatelný vnitřní koš, obojí je potaženo nepřilnavým povrchem. Upozorňujeme, že nádoba ze spodní strany není ošetřena žádnou izolační vrstvou, takže se jí nikdy nedotýkejte rukama, abyste se nepopálili, a nepokládejte ji přímo na stůl nebo kuchyňskou linku. K manipulaci s ní vždy využívejte vnější rukojeť.

Výkon a spotřeba energie – 9/10

Příkon horkovzdušné fritézy Delimano Pro je 1 400 W, což je vzhledem k ceně slušný průměr. Fritéza se bleskově rozehřívá, takže nemusíte dlouze čekat jako u velké horkovzdušné trouby. Horký vzduch uvnitř malého vnitřního prostoru využívá na maximum a vyniká energetickou úsporností ve srovnání s klasikou troubou. Tím je skvělým řešením pro přípravu menšího množství jídla, při níž s horkovzdušnou fritézou Delimano spotřebujete i o polovinu méně elektřiny.

Ovládání a údržba – 8/10

Testovaný model Delimano Air Fryer Pro 3,5l má pouze dvě otočná tlačítka. První slouží k nastavení požadované teploty v rozsahu od 80 do 200 °C. Nahřátí je rychlé a upozorní vás na něj sepnutím světelného indikátoru.

recenze a test Delimano Air Fryer Pro 3,5l

Druhé otočné tlačítko slouží jako časovač, na kterém si můžete nastavit dobu pečení až na 60 minut. Funguje jako klasická kuchyňská minutka, při provozu tiká a po vypršení přednastaveného času hlasitě cinkne a automaticky vypne ohřev. Čas lze během provozu také dodatečně snížit.

recenze a test Delimano Air Fryer Pro 3,5l

Fritéza nemá možnost volby přednastavených programů, pouze můžete využít malý obrázkový „tahák“ na ploché vrchní straně fritézy, ze kterého se dozvíte, jakou teplotu a dobu pečení je vhodné zvolit pro konkrétní pokrmy od hranolek, ryb až po moučníky. Doporučujeme však přípravu různých jídel dobře vyzkoušet, během pečení jejich stav kontrolovat a řídit se především vlastními zkušenostmi. Ty si můžete postupně zapisovat formou poznámek, třeba na zadní listy přiložené kuchařky.

recenze a test Delimano Air Fryer Pro 3,5l

Po každém použití je potřeba fritézu pečlivě vymýt. Na kvalitním nepřilnavém povrchu neulpívají žádné nánosy připálených zbytků, které by se špatně odstraňovaly, takže údržba je velmi snadná. Vnitřní nádobu i koš je možné mýt i v myčce, výrobce však upozorňuje, že tak může dojít k rychlejšímu opotřebení a poškrábání povrchu o kovové části koše myčky.

Povrch stačí jednoduše omýt teplou vodou s trochou jaru, lehce vytřít měkkou stranou houbičky, opláchnout a nechat uschnout.

Kvalita pečení a možnosti využití – 9/10

Recenzovaná horkovzdušná fritéza Delimano je ideální k rychlé přípravě mražených pokrmů, jako jsou hranolky, krokety, kuřecí nugetky, obalovaný květák, cibulové kroužky a podobně. Jelikož bývají předsmažené, obvykle k nim nemusíte přidávat ani žádný olej a vždy budou perfektně křupavé. Stačí nádobku jen lehce vymazat tukem před pečením.

Při přípravě domácích zdravějších verzí „fastfoodu“ a dalších oblíbených typicky smažených dobrot doporučujeme přidat alespoň malé množství oleje, ideálně pomocí rozprašovače, aby se rovnoměrně rozprostřel do všech míst nádoby. Díky tomu ho pak stačí skutečně naprosté minimum. Lahvička s rozprašovačem na olej není standardní součástí dodávky, můžete si ji dokoupit přímo od značky Delimano nebo ji snadno seženete asi v každých domácích potřebách.

V horkovzdušné fritéze rychle a úsporně upečete prakticky cokoliv, co v horkovzdušné troubě, pouze budete trochu více omezeni prostorem. Připravíte v ní i chutný koláč, muffiny v papírových košíčcích, nebo klidně maso od kuřete až po rybu a pořádný steak. Vyzkoušeli jsme v ní i párečky v listovém těstě nebo jablečné taštičky, obojí dopadlo na výbornou.

Nemusíte se bát ani trochu experimentovat, na internetu najdete spoustu dalších zajímavých receptů na pečené zeleninové chipsy, zapékaná avokáda nebo žampiony apod. Inspirovat se můžete nechat i přiloženou kuchařkou s recepty od známých influencerů z Youtube nebo Instagramu.

Možnosti využitelnosti můžete podstatně rozšířit přikoupením doplňkového sortimentu. Díky přídavnému roštu můžete jídlo připravovat ve dvou vrstvách, pánvička vám zase umožní pečení koláčů, rychlou přípravu volských vajíček, omelet nebo třeba topinek. Milovníci špízů zase ocení speciální rošt na špízy. Škoda, že nejsou běžnou součástí balení, jelikož se je opravdu hodí mít, abyste fritézu mohli využít na maximum.

Horkovzdušná fritéza je skvělým řešením do malých garsonek nebo třeba studentských bytů, kde chybí plnohodnotná velká trouba. Pro menší počet osob (jednotlivce až páry) ji dokáže plnohodnotně nahradit. Pro větší rodinu však u nás doma stále v případě pečených jídel a moučníků upřednostňujeme klasickou troubu, do které se toho vejde více najednou a není třeba péct na více várek.

Technické parametry

Klíčové vlastnosti Parametry
Objem nádoby 3,5 l
Max. množství potravin cca 1,2 kg
Příkon 1 400 W
Regulace teploty 80 až 200 °C
Průhledné víko ×
Displej × (pouze LED indikátory)
Časovač až 60 min.
Možnost mytí v myčce , ale nedoporučuje se
Rozměry 35 × 26 × 30,6 cm
Hmotnost 4,9 kg
Orientační cena 1 790 Kč

Jak používat horkovzdušnou fritézu Delimano

  • Vnitřní nádobu před každým použitím vymažte tukem (ideálně olejem s vysokým kouřovým bodem).
  • Pod některé typy pokrmů (např. smažený sýr nebo pečivo pomazané vajíčkem) doporučujeme dát na dno nádoby čtvereček pečícího papíru.
  • Jídlo během přípravy průběžně kontrolujte. Například hranolky je vhodné několikrát lehce protřepat.
  • Řízečky pečte pouze v jedné vrstvě, aby se dobře propekly a neslepily se k sobě. Pokud chcete připravit větší množství jídla najednou, doporučujeme přikoupit přídavný rošt pro pečení ve dvou vrstvách.
  • Nejlepších výsledků dosáhnete se stejně velkými kousky jídla. Hranolky nejlépe pokrájejte v kráječi, aby byly stejně silné, řízečky rovnoměrně naklepejte.
  • V horkovzdušné fritéze snadno připravíte i vajíčka natvrdo bez vody! Hotová budou cca za 16 min při přípravě v koši na 120 °C. Po vytažení je ponořte do studené vody, aby rychleji vychladla.

Další užitečné tipy naleznete v příručce Delimano.

Bonus: Recepty

Dokonale křupavé domácí hranolky téměř bez tuku

Aby byly domácí hranolky krásně křupavé a rovnoměrně propečené, chce to jejich přípravu dobře vychytat. Připravit se dají opravdu jen s kapkou tuku. Pro perfektní výsledek ale velmi záleží na tom, aby všechny hranolky byly ideálně stejně silné. Jednoduchý mechanický kráječ na hranolky nabízí i Delimano nebo se dá sehnat v domácích potřebách.

  1. Oloupejte brambory (cca 150–200 g na 1 porci) a nakrájejte je pomocí kráječe na stejně silné hranolky. Propláchněte vodou a osušte čistou utěrkou.
  2. Hranolky vložte do vymazaného koše do fritézy rozehřáté na 180 °C a nahoru postříkejte olejem z rozprašovače. Pečte cca 20 min (v závislosti na tloušťce hranolků) a během přípravy je několikrát protřepejte a proházejte.
  3. Hranolky osolte až na závěr před servírováním. Pokud byste je osolili na začátku pečení, začaly by pouštět vodu a ve výsledku by nebyly tak křupavé.

Šťavnaté kuřecí stripsy

Přepadly vás chutě na „kyblík“ šťavnatých smažených kuřecích kousků? Dopřát si je můžete bez výčitek doma z těch nejkvalitnějších čerstvých surovin.

  1. Připravte si čerstvá kuřecí prsa (cca 200 g na 1 porci). Rozkrájejte je na malé kousky a lehce naklepejte. Z obou stran trochu osolte.
  2. Smíchejte marinádu z jogurtu, trošky plnotučné hořčice (množství dle vaší chuti), soli a kari (případně jiného koření podle vašeho vkusu). Kuřecí maso do marinády vložte, promíchejte a nechejte alespoň 2 hodiny naležet.
  3. Naležené maso obalujte v kukuřičné strouhance (běžně k dostání v supermarketech s oddělením bezlepkových potravin), případně v rozdrcených kukuřičných lupíncích.
  4. Stripsíky položte v jedné vrstvě na dno fritézy, vymazané olejem a rozehřáté na 180 °C. Lehce postříkejte olejem z rozprašovače a pečte cca 15 min (v závislosti na jejich tloušťce). Pokud chcete připravit více stripsů najednou, využijte přídavný rošt. Stripsy není nutné během přípravy obracet.
Náš tip

Stáhněte si kuchařku s recepty k horkovzdušné fritéze Delimano.

Donuty z horkovzdušné fritézy

Ani oblíbená pochoutka Homera Simpsona z vás nemusí udělat pupkáče. Donuty s barevnou polevou milují i děti – ty připravené v horkovzdušné fritéze nebudou zbytečně zatěžovat jejich malá bříška nezdravými tuky.

Na 8 donutů budete potřebovat: 250 g hladké mouky, 125 ml mléka, 1 žloutek, 1 vanilkový cukr, 1 a 1/2 lžíce oleje, špetka soli, půl kostky čerstvého droždí
Cukrová poleva: 80 g moučkového cukru, 1/2 lžíce másla, 2 lžíce vroucí vody, kapka citronové šťávy, špetka potravinářského barviva v prášku, něco na ozdobu (barevné cukrářské zdobení, hoblinky čokolády nebo třeba kousky mrazem sušeného ovoce)

  1. Z uvedených ingrediencí vypracujeme hladké těsto a necháme 1,5–2 hodiny kynout na teplém místě.
  2. Vykynuté těsto rozválíme válečkem na silný plát a vykrajujeme z něj kolečka s dírou uprostřed. Pokud nemáte vhodná vykrajovátka, můžete si jako my snadno poradit pomocí např. obyčejné „Ikea“ sklenice a hrdla PET lahve. Vykrojené donuty necháme dalších cca 15 min kynout.
  3. Koš vymažeme a fritézu rozehřejeme na 180 °C. Koblížky do ní klademe max. po 2, aby měly kolem sebe dostatek prostoru a při pečení se k sobě neslepily. Nahoru vždy lehce přestříkneme olejem z rozprašovače. Pečení jedné várky trvá 4–5 min.
  4. Připravte si polevu: Do rozehřátého másla přidejte 2 lžíce vroucí vody, barvivo a prosátý moučkový cukry a utřete na hladký krém. Poté do něj přimíchejte kapičku citronové šťávy pro lepší chuť.
  5. Ještě teplé hotové koblížky pomažte polevou (nebo dle libosti rozpuštěnou čokoládou, nutellou či marmeládou) a ozdobte.

Co je to horkovzdušná fritéza?

Takzvaná fritéza bez oleje umožňuje přípravu klasicky smažených pokrmů pouze s minimem tuku nebo i zcela bez něj. Jídlo „smaží“ (nebo spíše opéká) rychlým prouděním horkého vzduchu – princip je podobný jako u horkovzdušné trouby, ale příprava zejména menšího množství jídla v ní je mnohem rychlejší, efektivnější a úspornější. A nepochybně také zdravější!

Delimano fritéza - informace

V českých domácnostech se horkovzdušná fritéza zabydluje zhruba posledních pět let. Na výběr je dnes už široká nabídka různých modelů od jednoduchých levnějších, které jsou k dostání i pod 2 tisíce korun, až po vychytané výkonné  fritézy s extra funkcemi, jako jsou automatické obracecí lopatky nebo například moderní „fritování“ v páře. Cena nejdražších horkovzdušných fritéz se pohybuje i kolem 8 tisíc korun.

Závěrečné hodnocení

8.5

Skvělá

Horkovzdušná fritéza Delimano Air Fryer Pro představuje velmi dobrou volbu pro méně náročné zákazníky, kteří hledají dostatečně výkonný a zároveň úsporný spotřebič za dostupnou cenu a nevyžadují digitální displej ani extra funkce. Je ideální pro jednotlivce, páry nebo malou rodinu. Fritéza se snadno ovládá i udržuje, je bleskově nahřátá a jídlo z ní je při dodržení doporučených postupů vždy vydařené a chutné i s minimem tuku.

Konstrukce a design
8
Výkon a spotřeba energie
9
Ovládání a údržba
8
Kvalita pečení a možnosti využití
9
Klady
  • Dostupná cena pod 2 tisíce
  • Slušný výkon
  • Snadné ovládání i údržba
  • Chutné jídlo s minimem tuku
  • Spousta možností využití
  • Kompaktní a hezké provedení
Zápory
  • Nemá displej
  • Přídavný rošt nutné dokoupit zvlášť
  • Pro větší rodinu malý objem koše

Sdílejte článek

Ohodnoťte recenzi

Celkové hodnocení: 4.1 (11 hlasů)

Autor recenze

Eliška Pechorová
Eliška Pechorová

Nadšená kuchařka a expertka na vše kolem beauty a zdravého životního stylu. Ráda cestuje a objevuje nové chutě. Ve volném čase cvičí jógu, čte historické romány a tráví čas se svojí malou dcerkou. Facebook redaktorky.

Podobné články

Diskuse u článku

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odeslat komentář