Bohatá, hustá a pevná horká pěna jako z kavárny? Otestovali jsme pro vás přístroj, který vám ji dokáže vyrobit. Napěňovače mléka Siguro MF-M620SS Coffee Time Max jsme vyzkoušeli a rovnou jsme ho postavili proti dalším zařízením na napěňování mléka. Jak si vedl a jaké jsou jeho silné a slabé stránky zjistíte v recenzi.
Hodnocení Siguro MF-M620SS Coffee Time Max
Skvělý
Siguro MF-M620SS Coffee Time Max je kvalitní šlehač mléka do kávy, který dokáže vytvořit opravdu hustou, pevnou a dlouho trvanlivou pěnu. Zvládne studené šlehání i napěňování s ohřevem. Během testování si vedl mnohem lépe než automatický kávovar i než ruční metlička. Avšak jednotlivé programy si nelze automaticky nastavit podle svých představ (teplotu / hustotu). Zároveň vás však nevyjde tak draze, jako napěňovače, které mají volitelné programy. Údržba Siguro Coffee Time Max není náročná díky nepřilnavému dnu. Při používání oceníte i snadné ovládání.
- Dokáže vytvořit opravdu pevnou pěnu
- Povedený nerez design
- Snadné ovládání tří funkcí
- Snadné umývání díky nepřilnavému povrchu
- Nelze mýt v myčce / pozor na namočení konektoru
- Při neopatrném použití se mléko přichytává na dno
- Programy nelze nijak nastavit podle svého
Obsah balení
Napěňovače mléka Siguro MF-M620SS Coffee Time Max má poměrně skromnou výbavu. Kromě samotné konvičky s metličkou a podstavce najdete v balení jen manuál. Více toho ani není zapotřebí. Jedná se o opravdu jednoduchý zato šikovný spotřebič.
Konstrukce a design – 9/10
Napěňovač mléka Siguro Coffee Time Max má stylové provedení, které zapadne do moderního i retro interiéru. Nerezové tělo nejen že dobře vypadá, ale poskytuje šlehači mléka také perfektní odolnost. Co se týká držátka, ovládání, víčka a úchytu pro šlehací metličku, dna a podstavce, tyto prvky jsou z plastu.
Vnitřní stěna nádoby je opatřená povrchovou úpravou s označením ILAG® ILAFLON Resist SP-500 PFAS-free. To v překladu znamená, že jeho dvouvrstvá struktura je odolná vůči oděru a mechanickému oťukání, nerezne a zároveň se k ní nepřichytává teplé mléko. Neobsahuje perfluorované, polyfluorované aniž žádné další škodlivé látky.
Podstavec na konvičku, který se připojuje do zásuvky, má vespod tři gumové protiskluzové body. Nádobku na něj můžete postavit jakkoliv po celém obvodu 360°. Konektor dosedne vždy bez složitého natáčení.
Víčko je kompletně průhledné, abyste mohli proces napěňování pozorovat a zároveň aby vám nevycákalo mléko ven. Po obvodu se nachází gumové těsnění, díky kterému poklop drž na svém místě. Uvnitř nádoby nechybí risky pro odměřování.
Po rozbalení najdete šlehací metličku umístěnou v průhledném víčku. Zde nebude fungovat. Je zapotřebí ji z držátka ve víku vycvaknout, zespodu vyndat krytku otočného prvku a na něj metličku nasadit. Původní ochranný obal si můžete schovat stranou nebo ho dá to víka. Pokud byste jej náhodu ztratili, nic se neděje – k provozu není nijak zapotřebí. Tento systém oddělené metličky v balení má nejspíše uživatelům ukázat, že je šlehací spirála vyjímatelná a tudíž i v případě poškození či opotřebení výměnná.
Siguro MF-M620SS Coffee Time Max má jako správná konvička také nalévací kalíšek pro směrování toku mléka. Ovládací tlačítko je gumové, příjemně měkké a dostatečně velké pro praktické používání. Nalévání mléčné pěny zvládnete jednou rukou. Napěňovač má výšku 19 cm (i s podstavcem 21 cm) a průměr 11 cm. Pro představu je tedy o trošku menší než běžná rychlovarná konvice.
Funkce a ovládání – 9/10
Opravdu dlouho jsem neměla na testování jednodušší spotřebič než Siguro Coffee Time Max. Ačkoliv toho neumí právě málo, ovládá se jediným tlačítkem. Na spuštění všech funkcí byste určitě přišli sami, ale zde je seznam, co Siguro Coffee Time Max umí:
- Studená pěna: jen šlehá – neohřívá ani nechladí; mléko si musíte předem nachladit v lednici sami, pokud ho chcete opravdu studené. Program se spustí dlouhým stiskem spínače. Držte tlačítko, dokud se šlehání neaktivuje. Ideální volba pro ledovou kávu.
- Teplá pěna: ohřívá až na teplotu 65 °C a zároveň šlehá. Aktivuje se jedním krátkým stiskem tlačítka. Ideální pro běžnou kávu jako macchiato, cappuccino, latte nebo flat white.
- Ohřívání bez pěnění: Vyjměte šlehací metličku a spusťte krátkým stiskem tlačítka. Motorek se bude otáčet, ale nebude se tvořit pěna. Lepšímu mísení můžete pomoci použitím krytky s malými lopatičkami. Program se hodí, když chcete jen teplé mléko do kávy bez pěny.
Studený program bez metličky logicky nemá smysl a nepřinese žádný výsledek.
O zvoleném programu vás informuje světelná signalizace. Modré světýlko u ikony šálku se sněhovými vločkami znamená studenou přípravu, zatímco ohřívání je označené červeným světýlkem u ikony hrníčku, ze kterého se kouří.
Výrobce uvádí, že odchylka dosažené teploty je plus / mínus 5 °C, což je stále přesná hodnota. Počet stupňů je kontrolovaný tepelnou pojistkou – pokud spustíte ohřev opětovně už již zahřátého mléka, během okamžiku se chod vypne. Napěňovač Siguro tak předchází připálení.
Maximální množství pro ohřev je 500 ml a pro napěnění 250 ml. Bez problémů si tak připravíte pěnu i pro více šálků kávy.
Schopnost napěňování – 8,5/10
Kvalita pěny ze šlehače mléka Siguro byla jedním slovem bezchybná. Z opravdu malého množství mléka napěňovat vyšlehal více než dvojnásobný objem. Dole pak zůstává jen minimum tekutiny. Pěna je dostatečně hustá, po nalití se nemísí s kávou a nerozpouští se. Drží tvar a díky své pevné struktuře ani nesteče ze lžičky, když ji obrátíte vzhůru nohama.
Pokud raději máte tekutější pěnu, kterou snadno rozmícháte do kávy, budete si muset čas šlehání hlídat sami a předčasně šlehací program zastavit. Napěňovač Siguro nemá žádné volitelné časové ani teplotní programy.
Avšak výsledek se také liší podle naplnění nádobky. Čím méně mléka, tím je pěna kvalitnější. Pokud nalijete mléko k rysce označující minimální množství, budete mít velmi pevnou pěnu. Naopak při napěňování maximálního množství je už výsledek trošku tekutější a vespod zůstává o něco více tekutiny. Po nalití do kávy vypadá stále dobře, avšak na konzistenci při nabírání lžičkou nebo při míchání je rozdíl znát.
Pro co nejlepší výsledek také doporučuji nechat chvíli pěnu ustát, aby klesla tekutina a navrch zůstala jen pěna. Při nabírání ihned po ušlehání není výsledek tak působivý, jako když si na něj počkáte.
Ani k ohřevu jsem během testu neměla žádné výhrady. Mléko je horké, ale ne natolik, že byste se o něj hodně spálili. Díky míchání je ohřev samozřejmě rovnoměrný. Plusem je poměrně rychlý chod – maximální množství mléka na šlehání vychlazeného v lednici ohřeje napěňovač Siguro za 2 minuty.
Jako milovník kávy s mlékem jsem vyzkoušela nespočet různých způsobů napěňování, takže jsem měla Siguro MF-M620SS Coffee Time Max s čím porovnávat. Při testování se vedl lépe než ruční metlička i než můj automatický kávovar.
Napěňovač Siguro MF-M620SS vs akumulátorová metlička
Ruční metličce, která má stejný tvar jako šlehací spirála napěňovače Siguro, jsem logicky dávala velkou šanci. Teoreticky by měla pracovat stejně, jen s výhodou, že v ní můžete v mléce ještě pohybovat. V přístroji jsme vyměnila baterie, aby nebyl výkon naproti elektrickému Siguru zkreslený docházející energií. Bohužel to ani trošku nepomohlo. Akumulátorová metlička nedosahovala na Siguro ani když dostala o minutu času navíc a ani když jsem mléko předehřála.
Zatímco pěna ze šlehače Sigura se teprve usazovala, v pěně z ručního šlehače se už začínaly tvořit velké praskající bubliny a objem postupně padal. Na rozdíl od Siguro Coffee Time Max se také pěna ani ve svém nejlepším stavu neudržela na lžičce a vždy spadla.
Siguro MF-M620SS Coffee Time Max má ve srovnání s ruční metličkou samozřejmě výhodu i ve vestavěném ohřevu. Pokud však budete vyrábět studenou pěnu, má akumulátorový napěňovač výhodu ve snadnější údržbě.
Napěňovač Siguro MF-M620SS vs automatický kávovar
Obě zařízení umějí nahřát mléko, obě jsou stejně (ne)náročné na údržbu i na čas přípravy, avšak ve výsledku je velký rozdíl. Ve srovnání se Siguro Coffee Time Max měl můj napěňovač z automatického kávovaru řídkou pěnu, která ze lžičky stékala. Na rozdíl od Sigura si mohl šlehač z kávovaru nechat jen zdát o obrácení pěny vzhůru nohama nebo o udržení se na hladině kávy bez promísení.
Údržba – 9,5/10
Základem údržby je umýt napěňovač po každém použití. Ano, doopravdy po každém. I když budete napěňovat mléko ihned znovu. Kvůli ohřívání na vyšší teplotu totiž zůstávají na okrajích a především na horkém dně kousky sraženého tuku nebo mléka. Ty se při opětovném spuštění mají tendenci připalovat. Při poctivém vymývání a dodržování minimální hladiny mléka se ale tohoto problému bát nemusíte.
Údržba je díky povrchové úpravě velmi snadná. Zbytky mléka (a i pokud se vám ho podaří trošku připálit) se odstraňuje velmi lehce a povolí již při otření houbičkou na nádobí. Do myčky se samozřejmě napěňovač nehodí. Má totiž vespod konektor na napájení. Dávejte pozor, aby vám do něj nenatekla voda.
Pro vymývání otočné napěňovací spirály stačí spustit přístroj s vodou uvnitř. Ve většině případů to ale není nutné – mléko se na ní na rozdíl od stěn nádoby nesráží, tudíž postačí i opláchnutí pod tekoucí vodou. Jak již bylo zmíněné, šlehací metlička je samozřejmě vyjímatelná a výměnná.
Dobrý tipem pro usnadnění údržby je poctivé používání víčka. Zejména pokud napěňujete menší množství mléka, nevyhnete se úvodnímu vyšplouchnutí v okamžiku zapnutí spotřebiče. Víko ochrání vaší linku, respektive vás zachrání od nutnosti zbytečného úklidu. Po nastartování už se nemusíte ničeho bát a můžete víko odklopit. Během napěňování, kdy už běží šlehač Siguro plnou rychlostí, nevyšplouchne ani kapka.
Diskuze a zkušenosti