Když jsem poprvé vybalil duální horkovzdušnou fritézu Aerium CrispWave FA300 DUAL ZONE, zarazila mě její velikost. Zabírá na lince prostor přibližně jako větší mikrovlnná trouba, ale brzy jsem pochopil, proč. Dva samostatné koše nabízí něco, co běžné fritézy neumí – možnost připravovat dvě jídla najednou, každé s vlastním nastavením času a teploty.
Hodnocení Aerium CrispWave FA300 DUAL ZONE
Aerium CrispWave FA300 DUAL ZONE si našla v mé kuchyni stálé místo. Ano, má své mouchy – třeba lesklý povrch nebo nutnost častějšího promíchávání některých pokrmů. Ale možnost připravit hlavní chod i přílohu najednou, každé s vlastním nastavením, to všechno vyváží. Je to ideální pomocník pro větší rodinu nebo pro někoho, kdo rád experimentuje v kuchyni a ocení všestrannost tohoto spotřebiče.
- Intuitivní ovládání
- Snadné čištění
- Kvalitní příprava masa
- Praktický odkapávací systém
- Možnost současné přípravy dvou různých pokrmů
- Lesklý povrch náchylný na otisky
- Nutnost častějšího promíchávání pokrmů
- Rošty mohou vypadnout při servírování
- Větší rozměry spotřebiče
Obsah balení
Horkovzdušná fritéza Aerium CrispWave FA300 DUAL ZONE je dodávána s dvěma samostatnými koši o objemu 4,2 litru a dvěma grilovacími rošty. V balení nechybí ani přehledný návod k obsluze, který usnadňuje první kroky s přístrojem. Další specializované příslušenství, jako jsou separační mřížky nebo nástavce, bohužel chybí.
Praktické zkušenosti v kuchyni
Před prvním vařením je naprosto nezbytné fritézu “vypéct”. Nastavte teplotu na 200°C a nechte běžet alespoň 10 minut naprázdno. Během tohoto procesu se uvolňuje nepříjemný zápach z výrobních zbytků, který je poměrně intenzivní. Ideálně tento proces provést v době, kdy můžete místnost na delší dobu vyvětrat, případně první spuštění provést na balkoně nebo terase.
Tento proces je normální u všech nových horkovzdušných fritéz a je důležitý pro odstranění výrobních zbytků. Po tomto prvním “vypečení” by již při běžném používání neměl být žádný nepříjemný zápach cítit.
Lesklý povrch vypadá v kuchyni elegantně, ale upřímně, po týdnu používání jsem zjistil, že je to tak trochu danajský dar. Každý dotek prstu je okamžitě vidět a pokud jste stejný perfekcionista jako já, přistihnete se, že fritézu neustále leštíte.
První večer jsem se vrhl na přípravu jeleního steaku. Nastavil jsem program podle doporučení na 20 minut a s napětím čekal na výsledek. K mému překvapení byl steak perfektně propečený a šťavnatý. Postupně jsem zjistil, že pro můj oblíbený medium rare stačí čas o tři minuty zkrátit a fritézu předehřát. Během testování jsem vyzkoušel různé tloušťky masa od 1,5 do 3 cm, přičemž nejlépe dopadl ten nejsilnější kus.
S přípravou domácích hranolek je to trochu složitější. Pro nejlepší výsledek použijte moučné brambory – při nákupu hledejte označení ‘varný typ C’. Ty se na hranolky hodí nejlépe, protože budou zvenku křupavé a uvnitř pěkně měkké. Pro dokonalý výsledek doporučuji nakrájené hranolky nejprve na 30 minut namočit do studené vody, poté důkladně osušit a lehce potřít olejem.
Někteří kuchaři doporučují i krátké předvaření (3-4 minuty) v osolené vodě. I s touto přípravou je nutné během fritování hranolky pravidelně protřepávat pro rovnoměrné propečení. Pro běžné použití jsou samozřejmě jednodušší předsmažené hranolky, které dosáhnou skvělých výsledků již za 20 minut.
- Předsmažené hranolky
- Po 20 minutách
- Špatný typ brambor po 40 minutách
Všestrannost přípravy
Příjemně mě překvapilo, jak všestranný tento pomocník je. Kromě klasických smažených pokrmů zvládá skvěle i pečivo – rozpečené bagety jsou křupavé přesně tak, jak mají být. Kuřecí křidélka se díky speciálnímu roštu připraví do křupava a přebytečný tuk elegantně odkape. Během testování jsem vyzkoušel i květák, brokolici a cuketu – vše dopadlo na jedničku.
Ovládání a funkce
Ovládání fritézy Aerium CrispWave FA300 dual zone je překvapivě jednoduché. Osm přednastavených programů pokryje většinu běžných pokrmů – od hranolek přes steaky až po přípravu sušeného ovoce. Při zkušenostech se sušením ovoce a zeleniny mohu říct, že sušení v jedné vrstvě na ploše koše je velmi limitující. Běžná sušička potravin má typicky 5-8 pater a mnohem větší plochu na každém patře.
Vnitřní osvětlení fritézy se samo aktivuje na 20 sekund, ale přiznám se, že zpočátku mi přišlo poněkud slabé. Časem jsem si zvykl, ale stejně raději koš vysunu a podívám se pořádně.
Příjemným překvapením je funkce paměti, která při náhodném výpadku proudu nebo krátkém odpojení uchová nastavení až na dvě hodiny. To se mi hodilo, když jsem potřeboval fritézu na chvíli přesunout. Díky dostatečnému výkonu můžete používat obě zóny najednou, aniž by se navzájem ovlivňovaly. Příprava jídla je tak rychlá a úsporná.
Údržba a každodenní používání
Co se týká údržby, ta je překvapivě nenáročná. Po vychladnutí stačí koše a rošty opláchnout vodou a vytřít do sucha. Sice je možné všechny části mýt v myčce, ale upřímně, není to potřeba. Při servírování doporučuji vyklápět jídlo opatrně a přidržet si rošt třeba vařečkou, aby nevypadl spolu s pokrmem. A taky jsem si všiml, že levý koš u testované fritézy občas trochu zlobí při zasouvání.
Přednastavené programy a jejich využití
Program | Nastavení | Praktické zkušenosti |
---|---|---|
Hranolky | 20 minut / 200°C | Pro domácí hranolky doporučuji prodloužit čas na 40 minut s pravidelným protřepáváním. Pro nejlepší výsledek použít brambory typu A nebo B s nízkým obsahem škrobu. |
Steak | 20 minut / 200°C | Pro jelení steak (3 cm) a medium rare doporučuji zkrátit čas o 3 minuty a fritézu předehřát. Vhodné pro různé druhy masa. |
Ryby | 18 minut / 200°C | Spolehlivý program pro přípravu různých druhů ryb, zachovává šťavnatost. |
Krevety | 15 minut / 180°C | Nižší teplota je ideální pro jemné mořské plody, zabraňuje vysušení. |
Kuřecí křídla | 15 minut / 200°C | Díky roštu odkapává přebytečný tuk a křídla jsou perfektně křupavá. |
Dort | 15 minut / 140°C | Nižší teplota vhodná pro pečení, zajišťuje rovnoměrné propečení. |
Pizza | 10 minut / 180°C | Rychlá příprava pizzy či zapékání. Krátký čas stačí díky cirkulaci horkého vzduchu. |
Sušené ovoce | 60 minut / 80°C | Vzhledem k omezené ploše košů a nemožnosti vrstvení není fritéza ideální pro pravidelné sušení většího množství potravin. Hodí se spíše pro příležitostné usušení menšího množství. |
Diskuze a zkušenosti