Sušičky ovoce dokáží efektivně usušit ovoce, zeleninu, houby, nebo dokonce bylinky a maso. Technologie sušení se navíc postará o to, aby nebyly potraviny ochuzeny o vitamíny a důležité živiny. Připravili jsme pro vás test sušiček ovoce, mezi nimiž jsme vybrali nejlepší v poměru cena a výkon. Jako levná varianta vítězí Domo DO 600.
Prostorná a výkonná sušička ovoce s plynulým nastavením teploty. Vítěz roku!
Nejlepší poměr cena/výkon. Sušené ovoce a jiné dobroty za krátký čas.
Levná a spolehlivá sušárna s menší kapacitou a tichým chodem.
Nejlepší sušičky potravin
Recenze WMF KITCHENminis – nejlepší sušička ovoce celého testu
Typ: sušička na ovoce | Počet plat: 5 | Rozměr sušícího podnosu: 27,7 ×18,8 cm | Příkon: 220 W | Časovač: ano | Nastavení teploty: 30−70 °C | Hmotnost: 3,45 kg | Hlučnost: 60 dB | Možnost rošíření sít: ne | Přibližná cena: 3 799 Kč
- Pevné a vizuálně povedené kovové provedení
- Velký sušící prostor
- Úsporný provoz
- Časovač a nastavení teploty
- Silikonová forma na domácí müsli
- Rovnoměrné proudění vzduchu
- Poklop vyrobený z plastu
Sušička WMF KITCHENminis 04.1525.0011 patří mezi pokročilé modely. O kvalitě vypovídá již na první pohled odolné zpracování s pláštěm z matné nerez oceli Cromargan. Taktéž sušící pláty vyrobené z Tritanu a nerezové oceli jsou pevné. Krycí víko je pak zhotovené z plastu. Na těle sušičky ovoce pak nejdete panel s jednoduchými ovládacími prvky a s přehledným displejem.
Tato sušička potravin má nastavení teploty od 30 do 70 °C. Díky přizpůsobení počtu stupňů ji můžete používat na bylinky, ovoce, zeleninu, houby, ale i na sušení masa. Součástí balení je také silikonová forma na domácí müsli a praktický cestovní set dvou úložných nádob. Dózy i forma se dají mýt v myčce nádobí. Celkem pět sušících plat má šířku 27,7 cm a délku 18,8 cm.
WMF KITCHENminis 04.1525.0011 má výkon 220 W. Ve srovnání s ostatními velkými sušičkami ovoce patří tudíž k velmi úsporným. Mezi funkcemi najdete časovač v rozmezí 0 až 24 hodin. Samozřejmě nechybí bezpečností pojistka, která chrání spotřebič proti přehřátí. Hlučnost dosahuje 60 dB. Díky dobré cirkulaci vzduchu bude celý obsah rovnoměrně usušený.
Recenze Domo DO 600 – nejlepší poměr cena/výkon
Zlatý střed
Typ: sušička na ovoce | Počet plat: 4 | Průměr sušícího podnosu: 34 cm | Příkon: 700 W | Časovač: ano | Nastavení teploty: 32−68 °C | Hmotnost: 2,8 kg | Hlučnost: 46 dB | Možnost rošíření sít: ano | Přibližná cena: 2 450 Kč
- 4 rozměrná plata
- Špičkové sušící výsledky
- Velmi tichý chod
- Nízká hmotnost
- Snadná obsluha a údržba
- Vysoký výkon
- Plat mohlo být víc
Domo DO 600 za svoji cenu nabízí 4 sušící plata, na která již dáte pořádnou porci potravin. Za povšimnutí stojí slušné zpracování a jednoduchá obsluha. Použitá kvalita se pozitivně odráží na snadném čištění a profesionálním výkonu téhle sušárny. Domo DO 600 doporučujeme do náročnějších domácností, kde ocení vysoký výkon a dostupnou cenu.
Konstrukce je skvělá i po stránce uživatelské. Během používání nemusíte žádnou část složitě vysouvat, neboť je přístup ke všem plátům naprosto jednoduchý. Manipulace se 4 sušícími pláty je vysoce pohodlná a nenáročná. To ale není všechno. Výrobce pamatoval i na údržbu: celý spotřebič můžete snadno umýt od zaschlých nečistot a zbytků.
Pestrá je i funkční nabídka. Zařízení nechybí časovač pro snadnou přípravu, regulátor teploty pro absolutní kontrolu sušení, přičemž Domodo zvládá kuchtění RAW potravin, ovocných rolek a jiných dobrot. Spotřebič doporučujeme i k sušení bylinek, protože všechna plata vlastní jemné síťování. Nepropadnou tedy ani drobné plody, bobule či domácí müsli. Jak tedy vidíte, sušičky nejsou pouze na sušené ovoce.
Jako vysoce výkonný se předvedl výkon 700 wattů, přičemž hmotnost pod 3 kilogramy je velmi příjemná. Pokud patříte mezi náruživé houbaře, tohle je ideální sušička hub. Test sušiček ovoce odhalil jako zajímavou alternativu model G21 Paradiso BIG.
Recenze Concept SO 1015 – levný model pro nenáročné
Levný základ
Typ: sušička na ovoce | Počet plat: 6 | Průměr sušícího podnosu: 32 cm | Příkon: 245 W | Časovač: ne | Nastavení teploty: 35−70 °C | Hmotnost: 4 kg | Hlučnost: 46 dB | Možnost rošíření sít: až 10 plat | Přibližná cena: 1 100 Kč
- Nízká spotřeba energie
- Tichá sušička Concept
- Regulace teploty
- Nastavitelná výška sušicích plat
- Možnost rozšíření sít
- Vyšší hmotnost
- Krátký přívodní kabel
Mezi osvědčené základní sušičky potravin patří Concept SO 1015. I přes nízkou cenu se dokáže hravě postarat o výtečné usušení mnoha druhů surovin. Výrobek od Conceptu usuší ovoce, zeleninu, houby, bylinky a květiny, maso, ryby nebo domácí těstoviny. Je ovšem nutné počítat s tím, že sušící proces trvá o něco déle než v případě dražších a výkonnějších modelů. Použitý motor se však prokázal jako schopný, protože naskládané produkty suší rovnoměrně. Takto sušené ovoce chutná prostě výborně. Alespoň tak hovoří spokojení majitelů této sušárny.
Ovládání Concept SO 1015 je velmi jednoduché, protože kromě tlačítka ON/OF a otočného regulátoru teploty nic dalšího neumí. Regulací teploty můžete nastavit parametry od 35 do 70 stupňů Celsia, což jsou hodnoty dostatečné pro většinu potravin. Základní výbava sušičky zahrnuje 6 kusů kruhových plat, které jsou vyskládány jedno na druhé. Průměr každého talíře činí 32 centimetrů, přičemž máte možnost jednoduše regulovat výšku jejich usazení. Díky této vlastnosti můžete usušit i vyšší a objemnější potraviny. Počet plat se dá rozšířit až na 10 kusů.
Tahle sušička ovoce s časovačem patří mezi méně hlučné přístroje, což je pro její pravidelné užívání skvělá informace. Hlučnost se pohybuje kolem 46 dB. Concept SO 1015 není ani nijak energeticky náročný, protože se příkon pohybuje kolem 245 wattů. Výrobce neopomněl ani na bezpečnost, tudíž byla konstrukce ověnčena pojistkou proti přehřátí. A i když je náš první doporučenec dosti levný, líbí se nám i po stránce designové. Sušička působí na pohled příjemně, takže může být pěknou ozdobou v jakékoliv kuchyni. Pokud by vám daný model nevyhovuje, mrkněte ještě na povedenou alternativu Concept SO1020.
Oblíbená alternativa
Recenze G21 Breezer
Typ: sušička na ovoce | Počet plat: 6 | Průměr sušícího podnosu: 33 cm | Příkon: 650 W | Časovač: digitální | Nastavení teploty: 35−75 °C | Hmotnost: 8 kg | Hlučnost: 52 dB | Možnost rozšíření sít: ne | Přibližná cena: 4 490 Kč
- Nerezová sušička ovoce s dvířky
- Intuitivní a pohodlné ovládání
- Horizontální proudění vzduchu
- Velmi dobrá kvalita sušení
- Plata lze mýt v myčce
- Vhodná tepelně odolná podložka
Testovaná nerezová horizontální sušička ovoce G21 Breezer je určena náročnějším uživatelům, kteří chtějí mít naprostý přehled o procesu sušení. Sušička je vybavena 6 nerezovými sušícími tácy a 6 vložkami s jemným síťováním, díky kterým můžete sušit i drobnější suroviny. Sušené houby, bylinky nebo dokonce domácí müsli tedy není pro tuto sušičku žádný problém.
“Nejprodávanější sušička ovoce”
G21 má oproti levnějším sušičkám ovoce nerezová dvířka vybavená praktickým okénkem. Pohodlně tak můžete sledovat a kontrolovat stav sušeného ovoce, zeleniny, hub nebo masa. Díky dvířkům lze také kdykoliv odebrat kterékoliv z plat a s ostatními pokračovat dále bez obav z narušení kvality sušení.
Ovládání je velmi intuitivní a snadné, podle recenzí uživatelů to zvládne i žák prvního stupně základní školy. Dobu přípravy hlídá časovač. Ten lze nastavit po 30 minutách až na 48 hodin. Nastavení teploty po 5 stupních od 35 °C do 75 °C vám společně s časovačem poskytne naprostou kontrolu nad samotným sušením. Po skončení sušení se samozřejmě sušička potravin sama vypne a ohlásí vám to zvukovým signálem.
Rovnoměrné a kvalitní sušení zajišťuje boční ventilátor o výkonu 650 W. Sušička je tedy vhodná na doma i pro menší komerční provozy. Zvládne sušit ovoce, zeleninu, bylinky, houby, maso i hustou kaši. Jedinou menší vadou jsme shledali doporučení postavit sušičku na tepelně odolnou podložku, jelikož hřeje i dolů.
Srovnání a test 8 sušiček ovoce
Concept SO 1015 | Domo DO 600 | WMF KITCHENminis | ECG SO 375 | G21 Paradiso Cube | Concept SO1020 | G21 Paradiso BIG | Ezidri FD 500 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Levný základ | Zlatý střed | Pro náročné | ||||||
Typ/tvar | kulatý | kulatý | hranatý | kulatý | hranatý | kulatý | hranatý | kulatý |
Přibližná cena | 830 Kč | 2 450 Kč | 3 800 Kč | 999 Kč | 1 290 Kč | 1 400 Kč | 1 690 Kč | 4 700 Kč |
Výrobce | Concept | Domo | WMF | ECG | G21 | Concept | G21 | Bionaire |
Příkon | 245 W | 700 W | 220 W | 250 W | 350 W | 245 W | 550 W | 500 W |
Časovač | ✔ | ✔ | ✔ | × | ✔ | × | ✔ | × |
Regulace teploty | ✔ | ✔ | ✔ | ✔ | ✔ | ✔ | ✔ | ✔ |
Počet sušících plat | 6 | 4 | 5 | 5 | 6 | 9 | 6 | 5 |
Průměr sušícího plata (cm2) | 32 | 34 | 33 | 32 | 34 | 32 | 28 | 34 |
Celková plocha k sušení (cm2) | 192 | 136 | 198 | 160 | 204 | 288 | 168 | 136 |
Minimální teplota (°C) | 35 | 20 | 30 | 35 | 40 | 35 | 40 | 35 |
Maximální teplota (°C) | 70 | 60 | 70 | 70 | 70 | 70 | 70 | 60 |
Hlučnost (dB) | 46 | 46 | 60 | 20 | 46 | 46 | 46 | 46 |
Rozměry (cm) | 30 × 30 × 30 | 34 × 34 × 33 | 34 × 31 × 45 | 33 × 27 × 33 | 34 × 34 × 21 | 33 × 36 × 34 | 41 × 29 × 22 | 35 × 28 × 35 |
Hmotnost (kg) | 4 | 3,3 | 3,45 | 2,45 | 3 | 4 | 4 | 3,4 |
Zjistit cenu |
Zjistit cenu |
Zjistit cenu |
Porovnat ceny |
Porovnat ceny |
Porovnat ceny |
Porovnat ceny |
Porovnat ceny |
Nejprodávanější sušičky ovoce
Jak vybrat sušičku ovoce
Sušení ovoce je metoda stará již několik tisíciletí. Zatímco naši dávní předci sázeli na sluneční záření a čerstvý vzduch, v dnešní době nám k tomuto účelu slouží sušičky ovoce. Čas je zkrátka drahý. Koupi takového spotřebiče nepochybně přispějte k lepšímu zdraví, neboť takto připravené potraviny netrpí na plísně nebo jiné bakteriální hrozby. O tom, jak se sušičkou zacházet, si povíme až za chvíli. Nyní dáme přednost hlavním parametrům, které byste měli při výběru sušárny zohlednit. Právě tyto otázky vám před nákupem hodně pomůžou. Úplně nejdůležitější je si zodpovědět otázku, jak často budete sušičku ovoce používat. Pokud již nyní víte, že spotřebič využijete maximálně několikrát do roka, vyšší investice není příliš vhodná – je spíše zbytečná. Jestliže ale budete sušárnu trýznit v pravidelném tempu, doporučujeme vynaložit vyšší finanční obnos.
- Množství: Dalším důležitým prvkem je množství surovin, které budete sušit. Podle gramáže si můžete jednoduše spočítat, kolik plátů bude pro vás ideální. Je zkrátka zbytečné, aby jela sušička na plný výkon a její kapacita zůstala nevyužitá. Množství si vydedukujte podle počtu strávníků nebo objemu surovin, které hodláte zpracovat. I když se k možnostem sušiček ještě několikrát vrátíme, již nyní upozorňujeme, že si tento přístroj poradí s širokou škálou surovin.
- Programy: Neméně důležitou informací jsou také vaše nároky na programovou výbavu. Jestliže patříte mezi náročné uživatele, kteří si potrpí na moderní funkce, obzvláště větší péči věnujte parametrům každé sušičky ovoce.
Tvar sušiček ovoce
Velký test sušiček ovoce odhalil, že se na trhu prodávají dva základní tvary sušiček: kulatý a hranatý. O každém z nich si něco krátce povíme.Kulatý (kruhový) tvar
Sušička na ovoce s kulatým tvarem vypadá jako válec. Topné těleso bývá většinou umístěno buď ve spodní nebo vrchní části. Teplý vzduch pak proudí z hora dolů nebo naopak. U sušáren kulatého tvaru se objevuje jeden zásadní problém: k nejvzdálenějším plátům většinou neproudí stejné množství tepla, jako k těm, které se nachází těsně nebo blíže větráku.
Tato skutečnost má za následek fakt, že byste měli pro rovnoměrné usušení všech potravin jednotlivé pláty občas prostřídat. Pokud se k takovému kroku neuchýlíte, potraviny blíže tepelnému zdroji budou vysušenější než ty vzdálenější. Taková situace nicméně nemusí platit vždy. Spíše se snažíme upozornit na to, že takový problém může během sušení klidně nastat. Minimálně během několika prvních sušení věnujte jednotlivým plátům pozornost.
- Zpravidla nižší pořizovací cena
- Možnost dokoupení táců
- Nerovnoměrné proudění tepla
- Složitější přehazování táců
Hranatý (policový) tvar
Sušička potravin s hranatou konstrukcí bývá z hlediska rovnoměrnost vyhřívání zpravidla ideálnější. Tepelný zdroj je usazen na boční straně, tudíž dokáže teplý vzduch rozproudit rovnoměrně. Potraviny se tedy připravují téměř stejně. Trh však nabízí i sušičky potravin, které mají motor umístěný ve spodní nebo horní části.
- Rovnoměrné proudění tepla
- Snazší přehazování táců
- Zpravidla vyšší cena
- Pevně daný počet táců (většinou)
Kulatý nebo hranatý tvar?
Za nejideálnější považujeme hranatý tvar s bočním usazením motoru. Znovu nicméně zdůrazňujeme, že taková situace nemusí platit vždy, o čemž vypovídá náš výběr TOP sušiček potravin v poměru cena a výkon. Testy totiž prozradily, že i kulaté spotřebiče dokáží vložené suroviny výborně usušit.
Materiál a hmotnost sušiček
Materiál
Jak náš sušička ovoce test ukázal, v drtivě většině obchodů narazíte na sušárny s plastovou konstrukcí. Plast je lehký, trvanlivý a hodně vydrží. Nižší výrobní náklady se pak promítají do konečné ceny spotřebiče, což jako zákazníci poznáte na ušetřených korunách. Plastové části bývají buď průhledné nebo neprůhledné, přičemž některé modely umožňují díly umýt v myčce nádobí.
Výrazně dražší sušičky ovoce se prodávají také v nerezovém provedení. Nerez je vůči plastu mnohem odolnější a bez úhony vydrží i pád nebo poškrábání. Jak jsme ale nakousli před chvílí, pořizovací cena je o poznání vyšší. Nerezovou konstrukci bychom volili v případě, kdy plánujete sušit suroviny hodně často nebo si potrpíte na vysokou životnost nového spotřebiče. Ostatně po stránce designové vypadá nerez také lépe než plastové části.
Hmotnost
Test sušiček ovoce prozradil, že konečná hmotnost spotřebiče se přímo odvíjí od použitého materiálu a počtu plátů. Zatímco obyčejnější plastová sušička ovoce s 6 pláty váží do 3 kilogramů, její nerezová kolegyně se stejným počtem sušících ploch může dosáhnout 6 a více kilogramů. Na hmotnost se zaměřujte spíše v případě, kdy již dopředu víte, že budete sušičku pravidelně odnášet z míst na místo. Jinak se ale jedná o spíše nic neříkající údaj.
Vlastnosti a funkce sušáren
Počet plat a jejich nastavení
Důležitou vlastností sušiček ovoce je množství plátů/talířů. Právě na tyto plochy umísťujete potraviny, které hodláte usušit. Objem surovin, které spotřebič na jeden cyklus připraví, může být dosti odlišný. Počty plátů se pohybují od 5 do 12, přičemž 5 talířů je úplné minimum, se kterým se můžete setkat. Ideální množství sušících ploch neexistuje, neboť záleží na tom, pro kolik strávníků bude sušičky dobroty připravovat.
Při výběru sušárny se zaměřujte nejen na počet talířů, ale také na výšku. Tenhle parametr totiž určuje, jak velké potraviny budete moci do spotřebiče vkládat. Pokud bude výška příliš malá, každou surovinu budete muset krájet na malé kousky. Řeč je například o rajčatech či jablkách. I tady ovšem existují odlišnosti. Některé sušičky totiž umožňují regulovat výšku rozestupů mezi jednotlivými pláty.
Hlučnost
Sušičky ovoce obecně platí mezi hlučné domácí spotřebiče. Připravte se zkrátka na to, že během jejich používání si nebudete moci nerušeně číst knihu nebo klábosit po telefonu s kamarády. Výrobce často uvádí hlučnost kolem 56-60 dB, což je nižší hodnota než u rychlovarných konvic (asi 75 dB). Jak ale uvádíme, sušičky patří mezi hlučnější stroje, což je třeba brát v potaz.
Funkce sušičky ovoce
Nyní se podíváme na užitečné funkce, které může moderní sušička ovoce nabízet. Pokud vás zajímají jednotlivé programy – o nich píšeme v další přehledové tabulce.
Funkce | Popis funkcí sušičky ovoce |
---|---|
Termostat | Regulaci teploty umožňuje většina sušiček potravin. Pomocí jednoduchého voliče si nastavíte požadovanou teplotu. Taková možnost se hodí pro přípravu každé potraviny, protože každá surovina si žádá specifickou teplotu k sušení. Teplotu je vhodné nastavit co nejpřesněji, neboť jedině tak docílíte maximální účinnosti vaší sušičky. Ideální není ani příliš nízká, ani příliš vysoká teplota. |
Ochrana proti přehřátí | Pojistka proti přehřátí zabrání zničení spotřebiče a škodám. Mějte stále na paměti, že se jedná o elektrický spotřebič, který ke své činnosti využívá elektrickou energii. Můžeme vás ale uklidnit, protože ochranu proti přehřátí vlastní drtivá většina sušiček ovoce. |
Časovač | Dražší modely znají časovač, což je funkce, která zapíná a vypíná sušící cyklus přesně v době, kterou si nastavíte. Usušené dobroty můžete mít hotové hned ráno po probuzení, příchodu ze zaměstnání a tak dále. Po skončení přípravy vás stroj informuje zvukově nebo na displeji. Doba nastavení se odvíjí od možností každé sušárny. Naprosto dokonalá volba je pak kombinace termostatu a časovače. V takovém případě je docílena maximální bezpečnost a komfort přípravy. |
Automatické vypnutí | Některé sušičky se po skončení programu dokáží automaticky vypnout. Automatické vypnutí snižuje spotřebu elektrické energie, protože spotřebič nezůstane v době nečinnosti zbytečně zapnutý. |
Mísení pachů | Ochrana proti mísení pachů je skvělá věc. Jelikož sušičky potravin nezpracují pouze ovoce a zeleninu, ale také houby či ryby, tedy vysoce aromatizované potraviny, je třeba se proti mísení pachů nějak bránit. Účinným řešením je vhodné proudění vzduchu, které mísení dokáže zabránit. Tak či onak, raději doporučujeme tyto suroviny připravovat zvlášť. |
IR | Drahé typy suší ovoce pomocí infračerveného záření (IR), které suroviny usuší mnohem rychleji a zdravěji. Toto záření působí na suroviny podobně jako sluneční paprsky: v potravinách zůstává více vitamínů, minerálů a výživných látek. Přednosti infračerveného záření můžete, ale nemusíte využít. |
Průhledné víko | Průhledné víko je skvělé pro rychlou kontrolu stavu sušených potravin. Během okamžiku víte, jak na tom suroviny jsou, kdy máte otočit pláty nebo sušení zcela ukončit. |
Displej | Dražší modely se ovládají skrze obrazovku, na které navolíte přesný čas sušení a další parametry. Displej ale není při výběru zásadní – jde spíše o komfortnější způsob užívání. |
Programy sušiček
Jako u jiných spotřebičů i tady platí, že čím vyšší částku za sušičku ovoce zaplatíte, tím větší počet programů zvládne. Levné modely vypadají jednoduše a nabízí pouze základní uživatelské řešení. Mimo několika plat, víka s integrovaným motorem a jednoduchou regulací teploty ničím dalším nedisponuje. To jasně potvrzuje náš sušička ovoce test.
Oproti tomu dražší sušička potravin je vybavena slušnou porcí programů. Nejde sice o nic, bez čeho byste se při sušení neobešli. Specifičtější programy jsou však dobrým pomocníkem pro přípravu různorodých druhů surovin, jako je například maso či houby.
Programy | Popis programů sušičky potravin |
---|---|
Maso | Program „Fast“ volí co nejvyšší teplotu po co nejkratší dobu. Maso zůstane šťavnaté a s veškerými živinami. |
Houby | Česká republika je houbařským národem. Houby patří mezi potravu s vysokým obsahem vody, vlivem čehož podléhají rychlému kažení a plesnivění. Z tohoto důvodu je program „Houby“ naprosto příhodný, neboť ideálně zvolenou teplotou dokáže z hub vytáhnout potřebnou vodu, čímž se jejich životnost podstatně navýší. Po úpravě je ale houby nutné vložit do uzavřené nádoby s minimem vzduchu. Sušení hub patří mezi velmi populární a vyhledávané funkce. |
RAW | Syrová strava (raw food diet) je na vzestupu. Jedná se o konzumaci potravin bez tepelné úpravy, která by jinak zničila zdraví prospěšné látky. Program „RAW“ je na takový požadavek připraven a vložené suroviny suší na teplotě nižší než 42° Celsia. |
Bylinky | Nejen v zimním období oceníme chutný čaj nebo pokrmy plné voňavých bylinek. Program „Low“ dokáže bylinky usušit velmi šetrně tak, aby zůstaly zachovány všechny chutě a aroma. |
Šťavnaté suroviny | Program „Combo“ využijete pro přípravu rajčat nebo šťavnatého ovoce, které obsahuje velké množství šťáv. Combo funguje tak, že se nejprve postará o vypaření vody a teprve poté dané potraviny šetrně usuší. |
Příkon a spotřeba
Příkon
Podle příkonu si můžete snáze odvodit, jaké množství elektrické energie dané zařízení spotřebuje. Vyšší příkon znamená vyšší výkon, tedy rychlejší ohřev vnitřního prostoru na požadovanou teplotu – stejné pravidlo platí také pro spotřebu. U sušiček ovoce ale spíše doporučujeme soustředit se na jiné parametry, než je příkon. Jde totiž o to, že se tyto spotřebiče vždy zahřejí na určitou teplotu a poté v její režii pracují. Pokud tedy ohřátí potrvá o minutu či dvě déle, pro běžného zákazníka taková odchylka prakticky nic neznamená.
Trošku jiná situace platí v okamžiku, kdy již dopředu víte, že budete brzy přikupovat další sušící pláty navíc. Příkon některých přístrojů by totiž nemusel další prostor navíc dostatečně tepelně zahřát, což by se negativně podepsalo na výsledku. Některé spotřebiče využívají příkon pouhých 350 wattů, ovšem není problém narazit na 500 W či 1 000 W.
Šikovné příslušenství
Sušičky ovoce patří mezi méně variabilní domácí spotřebiče, s nimiž toho mnoho nevymyslíte. I přesto se výrobci na nějaké příslušenství zaměřili. O co tedy můžete vaši sušárnu obohatit?
Náhradní plata/talíře
Mezi nejvyhledávanější příslušenství pro sušičku ovoce patří náhradní plata. Některé sušičky ovoce obsahují v základu pouze 5 talířů, což je množství, které nemusí vyhovovat úplně všem. Pomocí dalších sad ale můžete jejich počet snáze navýšit. Počítejte nicméně s tím, že tuto možnost ne každá sušička umožňuje.
Některá sušička potravin má počet plat fixní, což se týká zejména hranatých konstrukcí. Další skrytou záludnost může představovat menší efektivita sušení. Větší množství plat/surovin klade na výkon spotřebiče vyšší nároky, což se může podepsat i na kvalitě přípravy a její délce. Logicky můžete také očekávat vyšší energetickou spotřebu.Speciální plata
Již několikrát jsme si připomněli, že sušárny zvládají zpracovat nejen velké plody, ale i ty menší. Na drobnější suroviny, jako jsou borůvky, brusinky, hrášek a bylinky, jsou ideální speciální plata s malými otvory. Miniaturními dírkami nebudou drobné plody ani bylinky propadávat, tudíž můžete i navýšit jejich množství. Speciální plata pojmou malých kousků víc.
Některé obchody nabízí také odkapávací tácky. Ty se hodí hlavně pro velmi šťavnaté plody, z nichž se během sušení vypařuje značné množství vody. Takovým tácem zachytíte zbylou vodu a spotřebič ochráníte před horkou tekutinou. Odkapávací tác ale není vyloženě nutný. Pokud chcete ušetřit, můžete například sáhnout po obyčejném pečícím papíře.
Jak se o sušičku potravin správně starat
V prvé řadě si je dobré uvědomit, že mluvíme o elektrickém přístroji pro přípravu pokrmů. Podobně jako u běžných talířů a nádobí je žádoucí dodržovat hygienické návyky také u sušiček potravin. Po každém použití je vhodné všechny pláty vytáhnout ven, jejich povrch zbavit hrubých nečistot a plochy pečlivě umýt. Některé druhy talířů můžete vložit i do myčky nádobí. Před takovým krokem si ale nejprve nastudujte návod k použití – ne všechny tuto možnost nabízí.
Svoji péči si zaslouží také samotný spotřebič, na který během sušení nepochybně ukápnou nebo prsknou šťávy. Snad nejlepší je použít teplou vodu s kapkou běžného čistícího prostředku na nádobí. Před údržbou a manipulací nezapomeňte vytáhnout zařízení ze zásuvky.
Proč si koupit sušičku potravin?
Často se nás ptáte, zdali není lepší potraviny usušit v klasické pečící troubě. Můžeme vám ale ze zkušenosti říct, že se trouba sušičce prostě nevyrovná. Pakliže opomeneme spotřebu elektrické energie, která je u tradičních kuchyňských spotřebičů skutečně vysoká, hlavní tahounem je kvalita sušení.Sušičky ovoce zajistí konstantní vedení tepla a dostatečné a správné větrání. Speciální plochy navíc dovolí sušit více druhů potravin zároveň, což běžná trouba nemá šanci nabídnout (pokud chcete předejít mísení pachů). Vybavenější sušárny jsou zároveň opatřeny užitečnými funkcemi a programy. Mnohdy tak ani nemusíte stát v kuchyni a sušící proces hlídat. Sušičku ovoce tedy k sušení jednoznačně doporučujeme.
Komu sušičku potravin doporučujeme?
Sušičku potravin doporučujeme snad každému. Pokud rádi mlsáte a chcete se svojí postavou něco dělat (kdo by taky nechtěl), zkuste si usušit jablko nebo švestku a uvidíte, jak vám bude výsledek chutnat. Známe to všichni: těšíme se na sklizeň, která ale uteče stejně rychle jako přišla. A co si takhle vychutnat šťavnatou usušenou meruňku z vlastní zahrádky uprostřed prosince? Se sušičkou ovoce není nic takového problém!
Ano, sušené ovoce si můžete i koupit – podívejte se ale na obal a brzy zjistíte, že i malý balíček obsahuje spoustu cukrů a oxidu siřičitého. Konzumace takových látek není pro vaše zdraví příliš dobrá, přičemž nejsou ani výjimkou případě nadýmání nebo střevních potíží. Další otázka je i finanční, neboť tyto výrobky jsou poměrně drahé. Sušička ovoce je – s odstupem času – mnohem ekonomičtější a levnější.
Co usuší sušičky potravin?
Ve speciálních sušičkách usušíte téměř všechny potraviny, na které si jen vzpomenete. Mimo ovoce nebo zeleniny je řeč o houbách, masu, rybách, těstovinách, bylinách a květinách. Fantazii se meze nekladou. Žádoucí však není sušení potravin s obsahem vody kolem 90 %, jako jsou melouny či jiné „zavodněné” suroviny. Usušit je samozřejmě lze, ovšem výsledek by asi za moc nestál. Voda by se vypařila a chuť by nestála za nic.
Jaké jsou výhody usušených potravin?
Ačkoliv si v dnešní době pořídíme čerstvé suroviny během okamžiku a klidně i na zavolání, není špatné mít doma zásobu chutného a zdravého mlsu. Namísto slaných brambůrků můžete sáhnout třeba po sladkých meruňkách či borůvkách. Sušené houby pak využijete pro přípravu domácích polévek a omáček. Ostatně ani cena sušených hub není vůbec nízká. I malý balíček stojí kolem 150-200 Kč, což není zrovna malá částka.
Nejzásadnější je znovu připomínaná čerstvost a zdraví prospěšné vlastnosti. Správně usušené potraviny si totiž zachovají 80-85 % vitamínů a minerálů. Při správném skladování se navíc můžete těšit z dlouhodobé trvanlivosti usušených dobrot, neboť usušené potraviny jsou zbaveny nežádoucí vody, nebezpečných plísní, bakterií a kvasinek. Skladování je ale skutečně zásadní.Jak sušené potraviny skladovat
Správné skladování usušených potravin se opravdu vyplatí. Pokud dodržíte následující postup a rady, usušené pochutiny vám vydrží klidně i celý rok – tedy do nové sezóny.
Správný postup skladování
- Po usušení nechte potraviny vychladnout. Nečekejte ale příliš dlouho, jinak nasají okolní vlhkost a začnou se brzy kazit.
- Jakmile suroviny vychladnou, vložte je do tmavé nádoby, ideálně sklenice či plechovky.
- Nádobu dobře utěsněte a zamezte přístupu vzduchu.
- Nádobu umístěte do tmavé a suché místnosti.
Jak se o sušičku potravin starat
Pláty a spotřebič
V prvé řadě si je dobré uvědomit, že mluvíme o spotřebiči pro přípravu pokrmů. Podobně jako u talířů je žádoucí dodržovat hygienické návyky také u sušiček. Po každém použití je vhodné všechny plát vytáhnout ven, jejich povrch zbavit hrubých nečistot a veškeré plochy umýt.
Svoji péči si zaslouží také samotný spotřebič, na který během sušení nepochybně ukápnou nebo prsknou šťávy. Snad nejlepší je použít teplou vodu s kapkou běžného čistícího prostředku na nádobí. Před údržbou a manipulací nezapomeňte vytáhnout zařízení ze zásuvky.
Jak sušit potraviny v sušičce
Samostatnou kapitolou je sušení potravin. Ačkoliv se nejedná o nijak složitý nebo náročný proces, před usušením prvních surovin je vhodné vědět alespoň základní informace a postup. Obecných informací jsme si řekli dost již výše, proto se nyní pustíme do samotného postupu sušení.
Pro sušení potravin vybírejte co nejkvalitnější suroviny, ideálně úplně čerstvé z vlastní zahrádky. Ne každý takovou možnost má, což ale vůbec nevadí. Mnohem zásadnější je, aby byly potraviny čerstvé a bez známek hniloby. V opačném případu nebude usušení splňovat svůj účel a může dojít ke zkažení uskladněných potravin. Jak je ostatně známo, od jedné zkažené potraviny mohou chytit plísně i ty ostatní. Každou potravinu tedy vizuálně překontrolujte a teprve poté ji položte na sušící talíř.
Po výběru kvalitních surovin se pusťte do jejich krájení. Čím tenčí nebo menší jednotlivé plátky či kousky budou, tím bude proces sušení trvat kratší dobu. Pamatujte i na to, že během cyklu ztratí potraviny většinu vody, tudíž se jejich objem/velikost podstatně sníží/zmenší. Nebojte se tedy skládat suroviny hezky vedle sebe tak, abyste využili co největší plochu plátu. Jednotlivé kousky by se ale neměly dotýkat navzájem.
Ideální teplota sušených potravin
Každá potravina/surovina si žádá specifickou tepelnou úpravu. Pokud daný parametr zanedbáte, dočkáte se špatného výsledku. Níže jsme připravili jednoduchou tabulku pro snadnou orientaci. Parametry si napište třeba na papír nebo si je vyfoťte telefonem. Uvidíte, že se vám budou na sušení hodit.
Surovina | Teplota při sušení |
---|---|
Květiny | 35 – 40° C |
Bylinky | 40° C |
Pečivo, houby | 40 – 50° C |
Zelenina | 50 – 55° C |
Ovoce | 55 – 60° C |
Maso a ryby | 65 – 70° C |
Kdy je potravina usušená?
Hlavně ze začátku doporučujeme sušičku potravin při sušení sledovat. Brzy zjistíte, jakým způsobem sušička potravin pracuje a zdali jednotlivé programy a volby odpovídají vašemu přání. Při sušení í vám nezbude nic jiného než pravidelně ochutnávat. Po vytáhnutí daný kousek ochutnejte a posuďte jeho chuť. Mimo chuťového smyslu zapojte i zrak a hmat. Správně usušené ovoce by mělo být pružné a ohebné. Po roztržení by neměla vnitřní část obsahovat vlhká místa. Kousky by neměly být křehké. Pokud jde například banán rozlomit, taková příprava svědčí o přesušenosti.
Co ovlivní dobu sušení?
- V prvé řadě obsah tekutiny a cukru sušených potravin.
- Způsob, jakým je surovina nakrájena.
- Typ sušičky a množství vložených sušených potravin.
- Vlhkost okolního vzduchu.
Jak sušit houby
Pokud se ptáte, jak dlouho sušit houby v sušičce, sušička na houby potřebuje na sušení čas od 5-8 hodin při 40-50° Celsia. Sušení hub není žádná věda a sušičky potravin jsou pro takovou činnost naprosto ideální. Oceníte jednak rychlost a preciznost usušení, tak i vysokou míru pohodlnosti. Během sušení totiž není nutné houby přetáčet nebo s nimi nějak manipulovat. Sušení hub v sušičce není nijak složité.Jak sušit houby bez sušičky
- Noviny – Pokud byla úroda hub veliká a nemáte sušičku na houby, sáhněte po běžných novinách, které se na sušení dají využít. Listy ohněte do tvaru harmoniky a teprve poté na ně položte kousky hub. Jedině tak zabráníte vzniku plísní, které by se jinak pod houby dostaly.
- Trouba – Dobrou alternativou na sušení je i trouba. Na plech položte pečící papír a nakrájené houby. Abyste předešli zapaření, troubu nejprve nastavte na 20-30° Celsia. Po dvou hodinách zvyšte teplotu na 50-70° Celsia. Ideální program je horký vzduch s puštěným větrákem. Pokud takový program vaše trouba nenabízí, nechte mírně pootevřená dvířka. V opačném případě nebude mít pára kam utéct. Houby sušte do doby, než budou správně usušené. Nezapomínejte každý kousek po 3 hodinách obracet.
- Mikrovlnka – Zní to možná až drasticky, ale dokonce i sušení hub v mikrovlnce je možné. Takové sušení hub nicméně nedoporučujeme hned z několika důvodů. Mikrovlnná trouba má na sušení nedostatečnou ventilaci, tudíž se nemá vzniklá pár kam odpařovat. Mikrovlnka houby vysuší, ale zároveň usuší, což není absolutně žádoucí. V neposlední řadě vložené houby s největší pravděpodobností přesušíte. Tyto trouby jsou totiž výkonné a trefit správnou teplotu pro sušení hub není snadné, ba dokonce nemožné. Pokud vaše mikrovlnka nemá funkci “sušení hub”, raději od této možnosti upusťte. Výjimkou není ani možnost vzniku požáru!
- Topení – Praktickým pomocníkem k sušení může být i běžné topení. Na radiátor položte plech s pečícím papírem, na který naskládejte nakrájené houby. Ani tady nezapomínejte kousky pravidelně obracet.
Skladování usušených hub
Usušené houby nechte vychladnout a vložte je do skleněné nebo plechová nádoby s těsnícím víkem. Ideální je suché a tmavé místo bez přístupu vzduchu. Správně usušené a uskladněné houby vám vydrží klidně i několik dlouhých roků. Na sušení vůbec nejlepší je, že neztratí žádné cenné látky, jako je vláknina, vitamín B a D, či minerální látky typu vápník, hořčík a draslík. K tomu je sušička na houby naprosto vynikající.
Jak sušit rajčata
Mezi populární využití sušiček potravin patří sušení rajčat. Není tedy ani divu, že se nás mnoho z vás ptá, jak sušit rajčata v sušičce. Tady máte pár ověřených rad, které máme vyzkoušené. Pro nejlepší chuť sáhněte po nejzralejších kusech, mohou být klidně i přezrálé. Rajčata opláchněte vodou, zbavte je stopek a dužiny včetně semínek. Někteří suší rajčata i s dužinou, což nemusí být vůbec na škodu. Počítejte ale s tím, že sušení potrvá výrazně delší dobu. Záleží také na vás, zda odstraníte slupku.Po splnění výše uvedených kroků nakrájejte rajčata na stejné plátky a osolte. Jestliže se rozhodnete sušit malá rajčátka, bohatě postačí, když je rozpůlíte. Jednotlivé plátky nebo kousky naskládejte na plát sušičky a nechte sušit zhruba 5-9 hodin při teplotě 52° Celsia. Každá sušička potravin disponuje jiným výkonem a parametry, tudíž je klidně možné, že se bude doba přípravy a teplota mírně lišit (nastudujte si manuál). Během sušení rajčata kontrolujte a ochutnávejte. Usušená rajčata poznáte podle toho, že jsou ohebná a tuhá. Před skladování nezapomeňte nechat kousky dobře vychladnout.
Jak sušit rajčata bez sušičky
- Trouba – Umytá rajčata nakrájejte na stejné plátky nebo kousky a jednotlivé kousky vyskládejte na plech s pečícím papírem. Na troubě nastavte teplotu 60° Celsia a takto pečte zhruba 10-12 hodin. Nezapomínejte rajčata pravidelně obracet – program zvolte horký vzduch s větrákem. Pokud takovou funkci vaše trouba nemá, nechte mírně pootevřená dvířka (využijte třeba vařečku).
Skladování usušených rajčat
Uskladnění rajčat je stejné jako u ostatních usušených dobrot. Usušená rajčata vložte do skleněné nebo plechové dózy s dobrým uzávěrem. Sklenici pak uschovejte do tmavého a chladnějšího místa.
Jak sušit švestky
Švestky patří mezi oblíbené plodiny jak v pevném, tak kapalném stavu. Jejich chuť je příjemná a konzumace zároveň zdraví prospěšná. Švestky si poradí s cholesterolem, zpomalují vstřebávání cukrů, pomáhají spalovat více tuku a tak dále. Jejich snědení je hračka, což se ale netýká sušení.Pro sušení švestek vybírejte zralé, ale nikoliv přezrálé plody. Máte dvě možnosti: sušit švestky celé nebo bez pecky. Švestky se mohou sušit i bez slupky, což ale příliš strávníků nedělá. Ať už zvolíte variantu jakoukoliv, omyté plody vložte na pláty a zvolte teplotu mezi 55 – 60 °Celsia. Sušení švestek trvá přibližně 8 hodin. V žádném případě nespěchejte, jinak vám plody popukají a výsledek nebude příliš dobrý. Sušení se doporučuje asi v polovině přerušit, nechat plody vychladnout a poté sušení opakovat – tentokrát s vyšší teplotou kolem 60 °Celsia.
Jak sušit švestky bez sušičky
- Trouba – Umyté plody vložte na pečící papír a plech vložte do trouby na pečení. Nejdříve švestky sušte na 5 hodin při teplotě 50 °Celsia. Po uplynutí této doby přerušte sušení a nechte plody vychladnout. Druhé sušení probíhá při teplotě kolem 70 °Celsia po dobu asi 12 hodin. To ale není konec. Třetí fáze sušení trvá asi 3 hodiny při teplotě 65 ° Celsia. Zhruba 30 minut před dovršením této vlny navlhčete švestky studenou vodou, čímž získají lesk a krásnou černou barvu.
Skladování usušených švestek
Švestky skladujte v uzavíratelné nádobě, ideálně skleněné nebo plechové. Látkovým se snažte úplně vyhnout, protože pohlcují okolní vlhkost. Takto uzavřené plody umístěte na chladnější místo s minimem světla. Dobře usušené a správně uskladněné švestky vydrží klidně 2 roky.
Sušení jablek v sušičce
Jablka patří mezi oblíbené plodiny pro sušení. Není ani divu, jablečná úroda bývá většinou velká a takový nával jablek zkrátka nejsme schopni během léta nebo zimy zkonzumovat. Abyste nemuseli vaši sklizeň zbytečně vyhazovat, doporučujeme jablka usušit. Usušeným jablečným produktům se říká křížaly, přičemž jablka mohou být nakrájen na stroužky či plátky. Křížaly v sušičce vídáváme často u našich babiček, ovšem postupem čase se dostávají i do moderních domácností.Pro sušení jablek vybírejte zdravé a nepoškozené plody. Každé jablko pečlivě umyjte a nakrájejte podle libosti. Čím tenčí jednotlivé plátky budou, tím budou křížaly křupavější. Naopak silnější plátky zadrží více vody a budou na chuť šťavnatější. Křížaly v sušiče připravíme správně tak, že nastavíme teplotu 57° Celsia a sušíme po dobu 7-15 hodin. Dle potřeby můžeme plátky otáčet. Pro lepší chuť není špatné posypat kousky třeba skořicí. Chuti se však meze nekladou.
Jak sušit jablka bez sušičky
- Trouba – Po umytí a nakrájení jablek vložte kousky na pečící papír a plech, který vložte do trouby. Nejprve sušíme pozvolna při teplotě 50-60° Celsia. Jakmile se odpaří největší množství vody, zvyšte teplotu na 70° Celsia. Po otočení stáhněte teplotu na 50° Celsia. Křížaly jsou hotové v době, kdy jsou pružné, nikoliv ale křehké.
- Radiátor – Křížaly si můžete usušit i na radiátoru. Sáhněte po plechu, na který položte pečící papír a nakrájené kousky. Nezapomínejte pravidelně otáčet a kontrolovat stav usušení.
Skladování křížal
Usušené kousky jablek nechte vychladnout a poté vložte do tmavé dózy, kterou je nutné uzavřít tak, aby ke kouskům nemohl vzduch. Takto uzavřenou nádobu umístěte na tmavé a chladné místo – nejlépe do 15° Celsia.
Sušení masa (domácí jerky) v sušičce
Domácí sušené maso je opravdovou lahůdkou. Snad každou sušičku potravin můžete proměnit na sušička na maso. Sušit lze jakýkoliv druh masa. Od drůbežího, přes hovězí, zvěřinové až po maso rybí. Čím bude maso tučnější, tím bude jeho trvanlivost kratší. Jestliže si chcete připravit maso do zásoby, vybírejte raději méně tučné kousky. A pokud už máte doma maso tučnější, tuk z masa prostě odřežte.
Receptů a postupů pro přípravu sušeného masa v sušárně existuje mnoho. My dáváme přednost léty prověřené klasice, která chutná úplně všem. Maso nejprve nakrájejte na – pokud možno – stejné proužky: 2,5 centimetru široké a 0,5 centimetru silné. Maso se nejlépe krájí ještě mírně zmrzlé, přičemž krájet můžete po vláknech nebo přes vlákna. Maso nakrájené přes vlákna bude tuhé, kdežto maso nakrájené po vláknech bude křehčí a jemnější.
Abyste docílili dlouhé trvanlivosti, nakrájené maso osolte nebo okořeňte nějakou směsí (obsahující sůl). Takto ošetřené maso naskládejte do nádoby, kterou nechte na cca 12 hodin odstát v lednici. Pokud vám takový postup nevyhovuje, můžete kousky masa vložit do marinády – záleží na vaší chuti. Po vytažení z lednice vložte kousky na pláty a nechte sušit 4-6 hodin při teplotě 68° Celsia. Sušící proces kontrolujte a vzniklé kapky tuku nebo šťáv vysušujte. U ryb volte stejný postup, akorát doba sušení trvá asi 12-14 hodin.
- Hovězí jerky – Pro přípravu hovězích jerků je výborný bok, kýta nebo svíčková.
- Zvěřinové jerky – Tady se meze nekladou. Zvěřinové jerky jsou výborné ze srnčího, jeleního nebo dančího masa.
- Drůbeží jerky – Usušit můžete kuřecí nebo krůtí maso. Drůbeží jerky bývají křehčí než ostatní druhy mas.
- Rybí jerky – Ryby vybírejte podle chuti a gusta. Každému chutná něco jiného.
Skladování usušeného masa/jerků
Usušené domácí jerky skladujte stejně jako ostatní usušené dobroty. Nejlepší je všechny kousky vložit do skleněné nádoby, která má uzavíratelný vršek. Takovou sklenici pak umístěte do chladnějšího a tmavého prostoru. Správně usušené maso vydrží i několik roků.
Sušení bylinek v sušičce
I když sušička potravin vypadá jako jednoúčelové zařízení, ani sušení bylinek není vyloučeno. Ba právě naopak – patří mezi nejjednodušší sušící možnosti. I tady ale platí několik zásad, které je třeba dodržovat. Bylinky sušte hlavně odděleně, nikoliv několik druhů současně, jinak dojde ke smíchání aromat. Bylinky sklízejte co nejčerstvější a květy ustřihněte v době, kdy ještě nejsou poupata zcela rozkvetlá.
Lístky zase sbírejte v době, kdy jsou mladé. Pro sběr používejte vždy nůžky, bylinky nikdy netrhejte holýma rukama. Kořeny vykopávejte na podzim, což je období, kdy je rostlina plně vzrostlá a začíná uvadat. Kořen se snažte nářadím nepoškodit a pracujte opatrně. Jestliže hledáte kvalitní sušák na bylinky, námi výše uvedené modely jsou naprosto ideální.
Jak sušit bylinky bez sušičky
- Trouba – Sušení bylinek v troubě je jednoduché, ale je třeba si celý proces sušení dobře hlídat. Bylinky sušte na 30 stupňů Celsia, během procesu je pravidelně otáčejte. Celkovou sušící délku nelze přesně stanovit, protože se každá bylinka suší dle své velikosti. Výsledek by ale měl být vždy křehký a suchý. Správné usušení poznáte tak, že se bylinky rozpadají, lámou se a při pomačkání šustí. Co jsme tak četli na internetu, bylinky lze usušit také v mikrovlnné troubě. Výsledek ale nebývá příliš dobrý – a někdy dokonce toxický, tudíž tuto možnost ani nedoporučujeme.
Skladování usušených bylinek
Usušené bylinky skladujte stejně jako v případě jiných sušených potravin, tedy ideálně uvnitř skleněné nádoby bez přístupu vzduchu a v chladném tmavém místě. Mezi nejstarší způsoby patří naložení kousků do octa nebo oleje. Ovšem pozor: i při zachování správného postupu uskladněné bylinky během doby ztrácejí svoji kvalitu. Bylinky tedy skladujte maximálně do příští sklizně, tedy po dobu jednoho roku. I delší skladování je samozřejmě možné, množství účinných látek však nebude takové, jako v prvopočátku.
Nejoblíbenější značky sušiček ovoce
Sušička ovoce Concept
Vznik značky Concept se datuje do roku 1991, přičemž již v roce 1995 spatřil světlo světa první výrobek této společnosti s označením Concept 100. Šlo o ruční šlehač, který slavil úspěch. Velký boom započal v roce 2001, kdy se počet zaměstnanců rozrostl na více než 70. V roce 2008 se pak objevily první vestavné spotřebiče. Od té doby patří značka Concept mezi vyhledávané tuzemské výrobce. Bohaté zastoupení má například mezi vysavači, žehličkami, konvicemi, mixéry a jinými spotřebiči. V neposlední řadě jsou oblíbené také sušičky ovoce, kterých se v našem výběru objevilo hned několik.
Sušička ovoce ETA
Tuhle uznávanou značku založil v roce 1943 podnikatel Jan Prošvic. Firma se porůznu vyvíjela, až v roce 1960 došlo k registraci ochranné známky ETA, která patří mezi nejznámější značky elektrických spotřebičů v České republice. Tohle označení nese mnoho výrobků: od žehliček, přes vysavače, kuchyňské roboty či mixéry. V současné době společnost ETA provozuje 25 prodejen a její portfolio zahrnuje 240 výrobků, mezi nimiž najdete i sušičky ovoce ETA.
Sušička ovoce Sencor
Tahle známá firma vznikla v roce 1969 v dalekém Japonsku. Počátkem 90. let značku koupila společnost Fast ČR se sídlem v Říčanech u Prahy. Od té doby se začaly její elektronické spotřebiče šířit závratnou rychlostí. Sencor se zaměřuje hlavně na malé domácí produkty, mezi nimiž najdete kuchyňské roboty, mixéry, vysavače a spotřební elektroniku, jako jsou televizory a chytré tablety. V neposlední řadě je značka Sencor zastoupena sušičkami ovoce, které se těší slušné popularitě.
Sušička ovoce Gorenje
O slovinské značce Gorenje jste již někdy nepochybně slyšeli. Jedná se o hlavního evropského výrobce kuchyňské elektroniky, který své výrobky dodává ve více než 70 zemích po celém světě. V tuto chvíli zaměstnává přes 10 000 lidí. Značka Gorenje se objevila také mezi sušárnami potravin.
Sušička ovoce Domo
Společnost Domo, celým názvem DOMO-elektro, byla založena v roce 2009 jako dceřiná společnost belgické firmy Linea 2000. Cílem firmy je rozvíjet a udržovat nadstandardní přístup rodinné firmy k zákazníkům, který cílí na záruční i pozáruční servis prodaných výrobků. Značku Domo zahrnuje i naše tabulka srovnání sušiček potravin, kde nedopadla vůbec špatně.
Kde koupit sušičku ovoce
Pokud vám test sušiček ovoce z nějakého důvodu nevyhovuje, pro koupi slušné sušárny doporučujeme stránku Heureka, kde najdete spoustu zajímavých produktů všech cenových kategorií. Dobré sušičky ovoce najdete i na stránkách Alza, kde probíhají různé cenové akce a slevy. Použitá sušárna se dá koupit i na internetovém bazaru.
Diskuze a zkušenosti