fbpx
Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů
Menu

Nejlepší konvektomaty a parní trouby 2021

Datum 16.7.2021 Eliška Pechorová Eliška Pechorová

Může parní trouba ve vaší kuchyni plnohodnotně nahradit klasickou horkovzdušnou troubu nebo třeba mikrovlnku? A co všechno v ní můžete připravovat? Vaření v páře je stále oblíbenějším zdravým způsobem přípravy jídla. Takzvané konvektomaty už nejsou výsadou pouze moderních gastro provozů, ale nacházejí si své místo i v běžných domácnostech.

Prošli jsme za vás nabídku nejprodávanějších konvektomatů pro domácí i profesionální použití. Za velmi zajímavý model vhodný do každé kuchyně považujeme parní troubu Bosch HSG636XS6.

Profesionální

Menší profesionální nástřikový konvektomat s velmi jednoduchým ovládáním za dostupnou cenu. Vhodný do menších provozů.

Nejlepší pro domácnost

Skvělá multifunkční parní trouba do domácnosti s dotykovým ovládáním, automatickými programy a mobilní aplikací.

Levný TIP

Levná kombinovaná parní trouba pro méně náročné se 100% parním programem. Její výhodou je velký vnitřní prostor.

Nejlepší konvektomaty a parní trouby

Recenze NORDline Nerone MID 5 H2O – Profesionální konvektomat za TOP cenu

NORDline Nerone MID 5 H2O recenze Pro náročné

Typ: profesionální kombinovaný konvektomat, samostatně stojící | Způsob vytváření páry: nástřikový | Zdroj vody: napojení na vodovodní řad a odpad | Napájení: elektrické | Příkon: 6,45 kW | Max. teplota: 280 °C | Rozměry: 84 × 91 × 75 cm | Kapacita: 5 GL/polic | Samočištění: ne | 100% parní program (parní vaření): ano | Teplotní sonda: ano | Ovládání: digitální | Extra funkce: Delta T pečení, vaření metodou sous-vide | Hmotnost: 87 kg | Orientační cena: 49 000 Kč

Klady
  • Profesionální konvektomat za dostupnou cenu
  • Jednoduchý model pro nenáročné kuchaře
  • Šetří místo v menších provozech
  • Možnost regulace páry 10–100 %
  • Max. teplota až 280 °C
Zápory
  • Nemá automatické programy
  • Nemá samočištění
  • Bez funkce grilu
  • Plechy a rošty nejsou součástí balení

Máte menší restauraci, bistro nebo třeba domácí výrobnu dezertů a rádi byste své vybavení rozšířili o konvektomat, ale nemůžete si dovolit investici v řádu mnoha desítek tisíc za špičkové profesionální modely? K nejprodávanějším levným, které jsou cenově dostupné pro každého, patří konvektomaty české značky NORDline. Mají funkci horkovzdušného, parního i kombinovaného pečení. Jejich ovládání je velmi jednoduché digitální a disponují i teplotní sondou.

Model NORDline Nerone MID 5 H2O má pět zásuvů na gastro nádoby, police či rošty (ty nejsou součástí balení, nutné dokoupit zvlášť). V nabídce je však i menší model na pouze 4 police nebo větší až pro 10 polic. Připojuje se ke zdroji vody a do odpadu, takže v kuchyni je pro něj potřeba najít pevné místo. Dosahuje teploty až 280 °C a množství páry je možné regulovat od 10 do 100 %, je tedy vhodný i pro čistě parní vaření. Systém vývinu páry je nástřikový.

Od tohoto konvektomatu neočekávejte žádné inovativní a pokrokové funkce a bohatý výběr automatických režimů, méně náročné kuchaře však určitě uspokojí. Zajímavou funkcí je Delta T pečení, tedy příprava jídla s pomocí teplotní sondy. Konvektomat sám přizpůsobuje teplotu pečení podle teploty jádra pokrmu. Tím umožňuje šetrné pečení při co nejnižších teplotách. Je vhodný i pro metodu sous-vide.

Za hlavní nedostatek považujeme absenci samočisticího programu, avšak údržba prostoru je díky zaobleným vnitřním hranám a snadno vyměnitelným lištám velmi snadná. Také je škoda, že recenzovaný konvektomat nemá i přídavný gril pro vytvoření lepší kůrčičky u masa a časovač má pouze do 60 minut, takže se nedá využít třeba k pomalému pečení masa přes noc.

I tak jej považujeme za kvalitní přístroj s odolnou bytelnou konstrukcí, který se dá využít jak ke kompletní přípravě různých pokrmů, tak k rychlému, dokonale rovnoměrnému a šetrnému ohřevu již hotových jídel.

Recenze Bosch HSG636XS6 – Špičkový domácí model s chytrým asistentem

Bosch HSG636XS6 Zlatý střed

Typ: domácí kombinovaná parní trouba, vestavná | Způsob vytváření páry: samostatný systém vývinu páry | Zdroj vody: doplňovací nádobka (skrytá pod horním panelem) | Napájení: elektrické | Příkon: 3,6 kW | Max. teplota: 250 °C| Rozměry: 59,5 × 59,4 × 54,8 cm | Kapacita: 71 l | Samočištění: ano, parní | 100% parní program (parní vaření): ano | Teplotní sonda: ano | Ovládání: dotykové digitální | Extra funkce: Wi-Fi, mobilní aplikace, funkce asistenta, automatické programy, dětská pojistka, ochlazovací systém, pravý horký vzduch | Hmotnost: 45 kg | Orientační cena: 37 990 Kč

Klady
  • Samostatný systém vývinu páry
  • Automatické programy
  • Výkonný 100% parní program
  • Dotykové ovládání
  • Konektivita (mobilní aplikace)
  • Ochlazovací systém
  • Tichý ventilátor
Zápory
  • Vyšší cena
  • Menší kapacita zásobníku na vodu

Testovaná domácí parní trouba Bosch rozhodně nezklame ani náročné kuchtíky. Elegantní vestavný model Bosch HSG636XS6 s dotykovým ovládáním nabízí spoustu funkcí, a tím je dokonale všestranným kuchyňským spotřebičem pro přípravu jakýchkoliv pokrmů. Udělá práci za více různých domácích spotřebičů, čímž vám v kuchyni ušetří spoustu místa. Výsledkem budou zdravé a šťavnaté pokrmy s lákavou kůrčičkou.

Parní trouba Bosch má celkem 14 volitelných typů ohřevu včetně horkovzdušného, 100% parního vaření nebo infra grilu. Je vybavena kruhovým topným tělesem, které společně s ventilátorem tvoří tzv. pravý horký vzduch zajišťující rovnoměrný ohřev. Parní trouba je vhodná i k šetrnému pomalému vaření. V páře můžete napařovat i knedlíky nebo například uvařit brambory, které budou mnohem chutnější než klasicky uvařené v hrnci s vodou. Díky teplotní sondě bude maso včetně steaků vždy dokonale propečené. Rychle se rozehřívá a je velmi tichá.

Pro vývoj páry má samostatný systém s nádržkou šikovně ukrytou pod horním panelem. Kapacita nádoby je ale spíše menší, v některých případech se nevyhnete jejímu průběžnému doplňování v průběhu pečení. Připojení trouby k vodovodnímu řadu není možné.

Funkce asistenta vám pomůže přizpůsobit parametry pečení konkrétnímu typu pokrmu. Zvolit si můžete z široké nabídky automatických programů od různých druhů mas, zeleniny, moučníků až po pizzu. Troubu můžete pomocí Wi-Fi připojit dokonce k mobilní aplikaci umožňující ovládání na dálku. Při dokončení pečení vám pošle notifikaci. Není však tolik vychytaná jako u dražších modelů jiných značek, kde je někdy možné i vybírat z různých receptů a nastavení programu pečení odeslat přímo troubě, využívat se dá spíš jen k základním úkonům.

Tuto parní troubu hodnotíme jako skvělou volbu do domácnosti, pokud chcete opravdu výkonné multifunkční zařízení v co nejlepším poměru ceny a kvality.

Recenze Gorenje BCS747S34X – Levná parní trouba do domácnosti

GORENJE BCS747S34X recenze Levný základ

Typ: domácí kombinovaná parní trouba, vestavná | Způsob vytváření páry: samostatný systém vývinu páry | Zdroj vody: doplňovací nádobka (vysunovací) | Napájení: elektrické | Příkon: 3,4 kW | Max. teplota: 230 °C| Rozměry: 59,5 × 59,5 × 54,6 cm | Kapacita: 73 l | Samočištění: ano, AquaClean | 100% parní program (parní vaření): ano | Teplotní sonda: ne | Ovládání: dotykové + otočná kolečka | Extra funkce: pravý horký vzduch, dětská pojistka, ochlazovací systém | Hmotnost: 42,3 kg | Orientační cena: 16 990 Kč

Klady
  • Skvělá cena v dané kategorii
  • Samostatný systém vývinu páry
  • 100% parní program
  • Rychlé rozehřátí (200 °C za 6 min)
  • Velký vnitřní prostor (až pro 5 plechů)
  • Velká nádobka na vodu
Zápory
  • Hlučnější (ventilátor i čerpadlo)
  • Nemá automatické programy
  • Bez teplotní sondy
  • Méně účinné vodní samočištění

Toužíte po domácí parní troubě se samostatným systémem vývinu páry i se 100% parním programem, ale ohlížíte se na cenu? Pak by pro vás mohl být zajímavý vestavný model Gorenje BCS747S34X, nabízející skvělý výkon za dostupnou cenu pod 20 tisíc.

Kombinovaná parní trouba Gorenje je vybavena účinným systémem výroby páry PureSteam, který zajišťuje vývoj čisté páry bez nadbytečných kapiček vody. I přes nízkou pořizovací cenu trouby patří tento systém k aktuálně nejlepším na trhu. Je vhodná i pro čistě parní vaření. Na výběr máte z 11 typů ohřevu včetně horkovzdušného s pravým horkým vzduchem nebo velmi výkonného infra grilu. Automatickými programy, teplotní sondou ani konektivitou však nedisponuje.

Oválný tvar trouby zajišťuje optimální cirkulaci vzduchu a společně s dvojitým topným tělesem velmi rovnoměrný ohřev. Díky velké vnitřní kapacitě v ní je možné péct najednou až pět plechů. Oceňujeme i teleskopický výsuv.

K hlavním nevýhodám patří vyšší hlučnost, ať už ventilátoru, nebo čerpadla vody. Kapacita vysunovací nádržky je velká tak akorát (1,3 l) a není třeba ji během pečení stále doplňovat. Disponuje i funkcí pro odstraňování vodního kamene. Celkově tuto troubu hodnotíme jako velmi slušnou levnou volbu s širokými možnostmi využití v každé kuchyni.

Srovnání 8 konvektomatů a parních trub

Název Proč se vám bude líbit
Top 8 parních trub
1. Miele DGM 7340 recenze Miele DGM 7340 Špičková vestavná parní trouba Miele v kombinaci s mikrovlnkou. Má výkonnou parní trysku, automatické programy a připojení k chytré mobilní aplikaci. Zjistit cenu
2. SIEMENS HN678G4S6 recenze Siemens HN678G4S6M Multifunkční vestavná parní trouba Siemens s funkcí mikrovlnného ohřevu. Zaručuje úspornost a dokonalé výsledky díky chytrému asistentovi a několika senzorům. Dá se připojit k mobilní appce. Zjistit cenu
3. NORDline Nerone MID 5 H2O recenze NORDline Nerone MID 5 H2O Menší profesionální nástřikový konvektomat s velmi jednoduchým ovládáním za dostupnou cenu. Kapacita 5GL/polic. Vhodný do menších provozů. Zjistit cenu
4. Bosch HSG636XS6 Bosch HSG636XS6 Skvělá multifunkční parní trouba Bosch do domácnosti s dotykovým ovládáním, automatickými programy a možností připojení k mobilní appce. Zjistit cenu
5. AEG BSE782320M recenze AEG Mastery BSE782320M Kvalitní a výkonná domácí parní trouba AEG z řady SteamBoost pod 30 tisíc. S funkcí asistovaných receptů. Vítěz dTestu parních trub. Zjistit cenu
6. Miele DG 6010 recenze Miele DG 6010 Samostatně stojící domácí konvektomat Miele s výkonnou parní tryskou a regulovatelnou teplotou páry s rozsahem 40 až 100 °C. Nemá další přídavné pečící funkce. Zjistit cenu
7. Whirlpool W11I MS180 Whirlpool W11I MS180 Menší vestavná parní trouba Whirlpool o rozměru mikrovlnky, kterou plnohodnotně nahradí. Umožňuje rychlý rovnoměrný ohřev jídel i 100% parní vaření. Má 6. smysl a automatické programy. Zjistit cenu
8.  GORENJE BCS747S34X recenze Gorenje BCS747S34X Levná kombinovaná parní trouba Gorenje i se 100% parním programem. Výhodou je velký vnitřní prostor na až 5 plechů a výkonný infra gril. Zjistit cenu

Nejprodávanější konvektomaty

Jak vybrat konvektomat (parní troubu)

Vaření v páře minimalizuje spotřebu tuků a v potravinách zachovává nutriční hodnoty. Parní hrnce, fritézy nebo trouby jsou skvělou volbou pro každého, kdo i v dnešní hektické době lpí na zdravém životním stylu. Má však i spoustu dalších předností, jako je nízká spotřeba nebo rychlejší příprava jídla, díky kterým parní přístroje našly místo i v moderních kuchyních restaurací, jídelen a dalších gastroprovozů.

V tomto článku se budeme zabývat tzv. konvektomaty neboli parními troubami pro profesionální i domácí použití. Seznámíme vás s jejich typy, technickými parametry i zajímavými funkcemi, které vaše kuchařské umění mohou pozvednout ještě na vyšší level.Jak vybrat konvektomat (parní troubu)

Jak funguje konvektomat

Konvektomaty jsou speciální kuchyňské přístroje, které k přípravě jídla využívají horkou beztlakovou páru v kombinaci s horkým vzduchem. Páru obvykle vyrábí parní generátor umístěný mimo prostor s jídlem a vhání ji dovnitř.

Dají se využít k vaření v páře, pečení (masa i moučníků), zapékání, dušení, napařování (např. knedlíků), konfitování, zdravějšímu smažení (podobně jako horkovzdušné fritézy), ohřívání, rozmrazování nebo i k zavařování. Multifunkční konvektomaty s přídavnými funkcemi umožňují třeba i grilování, uzení nebo vaření metodou sous-vide.

Takto připravené jídlo si zachovává nejen vysoké procento vitamínů, minerálů a kvalitních živin, ale také přirozenou chuť a barvu. Nepřipaluje se, není vysušené a vypadá lákavěji i po vizuální stránce.

Konvektomat - sous-vide metoda

Profesionální konvektomaty mohou být velká samostatně stojící zařízení, v největších z nich se dá najednou připravovat i kolem 200 porcí najednou. Díky tomu jsou oblíbeným vybavením hotelových restaurací, školních a jiných velkých jídelen. Parní pečení často kombinují s horkovzdušnými nebo dalšími funkcemi, takže je v nich možné připravit takřka cokoliv. K dostání jsou i speciální cukrářské a pekařské typy.

Kapacita profi konvektomatů se udává v počtu gastro nádob (GL). Mnoho z nich se připojuje přímo k přívodu vody a některé fungují i na plyn.

Domácí konvektomaty se obvykle prodávají pod názvem parní trouby a jsou často na první pohled k nerozeznání od klasické vestavné trouby. Nepleťte si je však s kombinovanými horkovzdušnými troubami s přídavnou funkcí páry – hlavní princip těchto zařízení je odlišný. Obvykle fungují na elektřinu a není je třeba připojovat k přívodu vody. Voda se doplňuje do speciální nádobky.

Domácí parní trouba - recenze

Pravé pečení v páře vs. přídavná pára

Konvektomat neboli parní trouba pracuje především s horkou párou a může mít další přídavné funkce, jako je například horkovzdušné statické pečení a grilování pro vytvoření kůrčičky. Takové konvektomaty bývají označovány jako multifunkční parní trouby.

Jiným typem je kombinovaná horkovzdušná trouba s připařováním. Voda se zde lije obvykle přímo na dno trouby do kruhového vlisu a při pečení se z ní uvolňuje pára. Ta zajistí nadýchanější pečivo a moučníky a šťavnatější pečené maso. V podstatě funguje jako klasická horkovzdušná trouba s pařáčkem a s pravou parní troubou ji nelze srovnávat.

Výhody a nevýhody konvektomatu (parní trouby)

Příprava jídla v konvektomatu nebo parní troubě je rychlejší a může být i podstatně energeticky úspornější. To vítají nejen velkokapacitní provozy, kde konvektomat platí za efektivní pracovní sílu navíc – ušetří spoustu času a práce zaměstnancům kuchyně. Chuť, šťavnatost a nadýchanost pokrmů, které jsou zdravější a dietnější, však oceníte i doma. Hlavní nevýhodou je vyšší pořizovací cena ve srovnání s klasickými horkovzdušnými troubami.

Klady
  • Rychlé rozehřátí
  • Kratší doba vaření/pečení
  • Mnohostranné využití
  • Rovnoměrný ohřev
  • Možnost nízkoteplotní úpravy (minimum ztrát na objemu)
  • Energetická úspornost
  • Možnost přípravy více pokrmů najednou (chutě a pachy se nemísí)
  • Stačí méně tuku = zdravější a dietnější jídlo
  • Zachování vitamínů a minerálů
  • Skvělá chuť a konzistence (nadýchané pečivo, šťavnaté maso)
  • Snadná údržba (parní nebo jiné samočištění)
Zápory
  • Vysoká pořizovací cena skutečně kvalitních modelů
  • Bez funkcí navíc (např. grilování), tj. neuděláte kůrčičku

Jak používat konvektomat

Používání a ovládání konvektomatu nebo domácí parní trouby je snadné, podobné jako u klasické trouby. I kvalitnější domácí modely často disponují automatickými režimy, které parametry pečení uzpůsobí konkrétním jídlům. Pořídit si můžete i specializovanou kuchařku s recepty na přípravu jídla. Pokud vybíráte profesionální konvektomat, dodavatelé těchto zařízení často zajišťují i odborné zaškolení personálu kuchyně.

Parní-trouba-automatické-ovládání

Náš tipNáš tip

Kuchařka pro konvektomat: Většinou ji nabízejí i sami výrobci těchto zařízení. Stáhnout zdarma v PDF si můžete například recepty pro konvektomaty značky Retigo, kterými se můžete inspirovat i při přípravě jídla ve vaší domácí parní troubě. Spoustu tipů najdete i v různých internetových fórech a diskusích „konvektomat – zkušenosti“.

Aby byla údržba konvektomatu nebo domácí parní trouby co nejjednodušší, doporučujeme zvolit model, který disponuje funkcí samočištění, ať už parního, katalytického nebo pyrolytického. Vnitřní prostor nebo komponenty, které docházejí nevíce do styku s vodou, je také potřeba jednou za čas odvápnit. Správný postup odvápnění zjistíte v manuálu ke konkrétnímu modelu.

Náročnější údržba bývá u nejlevnějších domácích parních trub, kde se vysrážená pára mísí se zbytky jídla a společně stékají na dno trouby. Tu je pak potřeba po každém pečení manuálně vyčistit a odmastit.

Konvektomat Unox údržba

Konvektomat pro domácnost – nahradí klasickou troubu?

Plánujete novou kuchyňskou linku a přemýšlíte, že si do ní pořídíte extra vybavení v podobě parní trouby? Pak vás nejspíš napadá, zda bude nutné kupovat i klasickou horkovzdušnou variantu. Protože vestavná klasická trouba, parní trouba a ještě navíc mikrovlnka už dohromady zaberou celkem dost místa.

Parní trouba Siemens - inspirace

Zeptáte-li se na to odborných poradců v kuchyňských studiích nebo pokud si přečtete diskuse lidí, kteří doma parní troubu vlastní, pravděpodobně se dozvíte, že chcete-li využívat maximum benefitů parní trouby, ideálním řešením je pořídit kvalitní parní i horkovzdušnou troubu zvlášť. V případě nedostatku místa je lepší oželet mikrovlnku, jelikož konvektomat vám díky rychlému nahřátí a rovnoměrnému ohřevu zajistí velmi podobnou službu.

Nejlepší domácí parní trouby, dosahující kvalit profesionálních konvektomatů, mají vlastní systém vývinu páry, nejen mističku na vodu uvnitř, z níž se voda při pečení samovolně odpařuje.

Pokud vaše nároky na parní vaření nejsou až tak vysoké, pak zvolte multifunkční troubu s horkovzdušnou i parní funkcí. Nejlépe takovou, která má i čistě parní program s nastavitelnými parametry páry – bohužel u mnohých je pára jen jako volitelný extra doplněk horkovzdušného ohřevu (pouze tzv. přivlhčování či připařování), takže v ní nepůjdou např. napařovat knedlíky. I multifunkční parní trouba vašemu vaření dodá nový šmrnc a zajistí vám křupavější domácí pečivo.

Náš tipNáš tip

Mezi další levné varianty parního vaření patří parní hrnce nebo parní horkovzdušné fritézy.

Typy konvektomatů

Kromě základního dělení na profesionální a domácí zařízení (viz. výše) rozlišujeme konvektomaty i podle způsobu výroby páry nebo ovládání.

Podle způsobu vývinu páry

  • Nástřikový (injekční) systém – Nejčastější způsob výroby páry u mnoha profesionálních konvektomatů a domácích parních trub. Voda je hadičkou vstřikována přímo na rozpálená topná tělesa, odkud se odpařuje. Výroba páry zde trvá déle a dá se regulovat pouze přibližně.
  • Bojlerový systém – Některé konvektomaty mají samostatný generátor páry mimo prostor přípravy jídla. Setkáte se s ním především u dražších profesionálních přístrojů v ceně nad 100 tisíc korun. Jeho výhodou je, že umožňuje přesnou regulaci množství a teploty páry a tím skvěle poslouží třeba k šetrné přípravě jídla při nízkých teplotách.

Konvektomat Unox recenze

Podle způsobu ovládání

  • Manuální – Nejlevnější modely (zejména pro domácí použití) mají ovládání pomocí otočných koleček nebo jednoduchého displeje s tlačítky, kde si můžete ručně navolit teplotu, dobu přípravy (časovač) a případně regulovat vnitřní vlhkost podle potřeb konkrétních receptů a vašich zkušeností.
  • Automatické – Dražší modely a profesionální konvektomaty mohou disponovat i dotykovými displeji, kde si kromě manuálního nastavení teploty, rychlosti proudění vzduchu a vlhkosti můžete volit z různých režimů přípravy jídla, přídavných funkcí a automatických programů. Dobu a teplotu pečení samy přizpůsobí konkrétním surovinám a pomohou vám tím zajistit vždy ty nejlepší výsledky bez experimentování.
Testado radíTestado radí

Automatický konvektomat pomůže zajistit konzistentní kvalitu menu vaší restaurace. Maso bude vždy správně šťavnaté a propečené.

Velikost/rozměry

Pří nákupu konvektomatu si všímejte nejen vnějších rozměrů, ale také objemu vnitřního prostoru.

Domácí

Domácí parní trouby v podobě vestavného spotřebiče zpravidla mají stejné rozměry jako klasická trouba (cca 60 × 60 × 55 cm). Objem vnitřního prostoru se udává v litrech, obvykle kolem 70 l. Můžete v nich připravovat nebo ohřívat více různých pokrmů najednou, klidně přílohy a různé typy mas zároveň. Najednou a podobně rychle v nich ohřejete více jídla než v klasické vestavné mikrovlnce, kam stěží vměstnáte dva talíře nad sebou.

Profesionální

Profesionální konvektomaty mohou mít podobu velkých samostatně stojících skříní s prosklenými dvířky i menších spotřebičů, které je možné postavit na stůl nebo pracovní linku – vhodné do menších restaurací nebo bister. Vnitřní objem se zde udává v počtu gastro nádob (GN) nebo počtu polic (zásuvů) pro gastro nádoby. Rozměry 1/1 gastronádoby jsou jednotné (53 × 32,5 cm).

Velikosti profesionálních konvektomatů

Nejmenší a největší

Nejmenší profi konvektomaty pojmou maximálně kolem 3–5 GN (do 50 porcí) a jsou vhodné do menších restaurací a bister, případně i pro náročné domácí kuchtíky, kteří se nespokojí s kombinovanými modely a chtějí špičkový samostatný spotřebič. Největší konvektomaty mají kapacitu kolem 20–24 GN a umožňují přípravu až 250 porcí jídla. Tím jsou vhodné pro velké školní nebo hotelové jídelny.

Technické parametry

Zdroj energie

Většina prodávaných konvektomatů a parních trub pracuje na elektřinu. Pokud preferujete plynové napájení, bude váš výběr značně omezený a setkáte se ním především u profesionálních přístrojů.

Zdroj vody

Profesionální přístroje mají větší nároky na spotřebu vody, a proto se obvykle připojují přímo ke zdroji. Stejně tak mívají výpusť do odpadu. Mnoho firem s gastro zařízením vám odbornou instalaci přístroje zajistí.

Pro zapojení běžné domácí parní trouby většinou instalatéra potřebovat nebudete, obvykle mají vysunovací nádobku, do níž je potřeba před zahájením pečení vlít vodu.

Výkon

Elektrický příkon vždy závisí na velikosti konvektomatu a jeho funkcích. Kvalitní multifunkční parní trouby pro domácí použití mají obvykle příkon kolem 3–3,6 kW. Průměrný středně velký profesionální konvektomat má příkon kolem 10–12 kW.

Rozsah teploty

Konvektomaty a parní trouby mají obvykle teplotní rozsah horkého vzduchu do 250–300 °C. U dražších a profesionálních modelů se samostatným parním programem je možné regulovat i množství a teplotu páry.

Množství páry a teplota - regulace

Materiály

Profesionální a špičkové domácí konvektomaty bývají vyrobeny z pevné a odolné nerezové oceli v kombinaci se sklem. V tomto směru mnoho rozdílů mezi různými modely nenajdete. Velmi důležitá je však i kvalita a dobrá odolnost vnitřních roštů, plechů a pečících nádob (gastronádob), které jsou vyrobeny buď z oceli nebo keramiky. Většinou nejsou součástí dodávky a je potřeba je pořídit zvlášť. Dbejte u nich na správné rozměry včetně hloubky.

Nádoby do parní trouby (konvektomatu)

Extra funkce navíc

Funkce Co umí
Teplotní sonda Má podobu jehly s tenkým kabelem, která se zapíchne dovnitř pokrmu. Konvektor sám chytře vyhodnotí stav přípravy a jakmile bude jídlo hotové, upozorní vás signálem nebo přímo sám vypne ohřev.
Samočištění Parní, pyrolytické nebo katalytické. Spálené zbytky pak stačí jednoduše setřít hadříkem bez drhnutí a nutnosti použití speciálních čisticích přípravků.
Chlazení dveří Zabrání nechtěnému popálení rukou o rozpálená dvířka.
Sous-vide (ve vakuu) Umožňuje přípravu vakuovaných pokrmů ve speciálních varných sáčcích při velmi nízkých teplotách. Takto připravené maso je dokonale měkké a šťavnaté, má skvělou vůni a zachovává si maximum vitamínů.
Gril Uvnitř šťavnaté, zvenčí zlaté a dokonale křupavé. Přídavný gril zajistí vždy dokonale propečenou kůrčičku, aniž byste jídlo museli dodělávat ještě jinde.
Propojení s mobilní aplikací Průběh pečení v domácí parní troubě můžete sledovat pomocí smarthponu, případně v něm upravovat nastavení nebo spustit ohřívání trouby na dálku, třeba zatímco ještě nakupujete. Aplikace některých výrobců nabízejí i recepty, jejichž přednastavený program můžete okamžitě odeslat troubě a vyhnout se tak ručnímu nastavování jednotlivých parametrů pečení.
Hlasové ovládání Nebaví vás mačkat milion tlačítek, než se pečení vůbec spustí? Některé špičkové domácí parní trouby dovedou reagovat i na hlasové pokyny. Takové vyrábí například značky Siemens nebo Candy.

Kde koupit

Nabídku profesionálních konvektomatů si můžete prohlédnout na Heurece. K nákupu doporučujeme využít specializované prodejce gastro zařízení, kteří vám zajistí instalaci, kompletní servis a případně i zaškolení personálu kuchyně. Někteří z nich dokonce nabízejí testovací zapůjčení přístroje, abyste si vaření svého měnu v něm předem vyzkoušeli a mohli se rozhodnout, zda je pro vás takováto investice užitečná.

Chcete ušetřit náklady za nový konvektomat? Bazar je také dobrým řešením – obzvláště v aktuální době, kdy spousta restaurací byla po lockdownech donucena ukončit provoz.

Domácí konvektomaty hledejte na Heurece jako parní trouby. Sehnat se dají u prodejců s elektrem i ve velkých e-shopech (např. Alza.cz). Odborné poradenství s výběrem konkrétního modelu vám poskytnou pracovníci kuchyňských studií. Pokud chcete investovat do menšího profesionálního přístroje, můžete se rovněž obrátit na specializované prodejce gastro vybavení, kteří vám sdělí, které modely se dají využít i v domácnosti.

Profesionální konnvektomaty Unox recenze

Oblíbené značky

Konvektomat Retigo

Retigo je český výrobce špičkových elektrických bojlerových konvektomatů pro profesionální kuchyně. Nabízí dvě produktové řady konvektomatů – Retigo Orange Vision (technologicky jednodušší a levnější modely pro méně náročné) a Retigo Blue Vision (konvektomaty vybavené extra technologiemi). Mají funkční design s výbornými izolačními vlastnostmi, intuitivní ovládání a zároveň jsou velmi úsporné na spotřebu elektřiny i vody. Společnost nabízí i široký servis a poradenství zákazníkům.

Logo značky Retigo - recenze

Konvektomat Unox

Italská značka Unox patří k předním světovým výrobcům profesionálního gastro zařízení. Jejich nástřikové konvektomaty patří v České republice k nejprodávanějším pro výborný poměr ceny, výkonu a dlouhé bezproblémové životnosti. Moderní řada Unox ChefTop vyniká skvělým automatickým mycím systémem a vyšší modely PLUS dokonce inteligentní regulací vnitřní teploty a vlhkosti pro zajištění dokonalého výsledku. Parametry konvektomatu si můžete jednoduše před koupí nakonfigorovat dle vašich potřeb.

Logo značky Unox - recenze

Konvektomat Rational

Německá značka Rational je světovou jedničkou v celkovém počtu prodaných konvektomatů. Aktuálně každý druhý instalovaný profi konvektomat ve světe je právě Rational. Oblíbenost si získaly pro vysokou kvalitu zpracování, dlouhou životnost a snadnou obsluhu. Vyšší modely jsou vybaveny inteligentní technologií Retional SelfCooking Center, která sama dovede rozpoznat požadavky různých surovin na teplotu a a další podmínky přípravy. Průběh neustále monitoruje, a tím vám zaručí vždy perfektní výsledek s minimem starostí.

Logo značky Rational - recenze

Domácí konvektomat Miele

Pokud si domů chcete pořídit skutečně špičkový domácí konvektomat a nehledíte až tak na cenu, mezi top volby pro náročné patří konvektomaty a parní trouby Miele. Německá značka prvotřídní elektroniky do domácnosti nabízí i extra modely se samostatným generátorem páry mimo prostor pečení, což se u jiných domácích modelů nevidí. Některé dokonce kombinují parní troubu a mikrovlnku. Jejich cena se však pohybuje i kolem 100 tisíc korun.

recenze, testy Set pračka a sušička Miele

Domácí konvektomat AEG

Další velmi oblíbenou značkou domácích konvektomatů neboli parních trub je AEG, s nimiž zabodoval i v dTestu. Německý výrobce nabízí několik řad parních trub pro domácnosti – SteamBake, SteamPro a SteamBoost. Ceny nejlevnějších začínají už kolem 15 tisíc korun (většinou pouze s připařováním), nejdražší vychytané modely doplněné spoustou užitečných chytrých funkcí, které je možné zařadit ke špičce, stojí kolem 40 tisíc.

test AEG sušičky prádla

Cena

Do 20 000 Kč

Základní multifunkční trouby s parní funkcí pro domácí použití koupíte už za cenu od 10 tisíc korun. Většinou se však jedná o jednoduché modely s nádobkou na vodu přímo v pečícím prostoru bez samostatného systému výroby páry. Pára je u nich spíše extra doplňkem horkovzdušných programů (tzv. připařování), její množství se nedá regulovat a nemají čistě parní programy.

Do 70 000 Kč

Kolem čtyřiceti tisíc korun koupíte pravdu špičkové domácí parní trouby s širokými možnostmi využití, stylovým designem a vybavené spoustou chytrých funkcí. Skvělá volba pro náročné domácí kuchaře.

Za tuto cenu je už možné sehnat i menší profesionální konvektomaty a cukrářské pece, obvykle však s jednodušším systémem vývinu páry, manuálním ovládáním a nižším výkonem. Jsou vhodné pro bistra, kavárny a menší restaurace.

Do 140 000 Kč

Kolem 100 tisíc se dají sehnat menší až středně velké profesionální konvektomaty vhodné pro restaurace a menší jídelny.

Nad 140 000 Kč

Nejdražší jsou velké profesionální konvektomaty od TOP gastro značek s největší kapacitou a mnoha doplňkovými funkcemi. Umožňují připravit naráz až několik set porcí různých pokrmů a jejich možnosti využití jsou velmi široké, takže nahradí spoustu jiných spotřebičů velkých kuchyní od kotlů, grilů až po fritézy. Jsou vhodným vybavením velkých hotelových restaurací a jídelen. Cena nejdražších modelů někdy překračuje i 300 tisíc korun.

Oblíbené konvektomaty podle zákazníků

Sdílejte článek

Ohodnoťte článek

Celkové hodnocení: 5.0 (2 hlasy)

Autor článku

Eliška Pechorová
Eliška Pechorová

Nadšená kuchařka a expertka na vše kolem beauty a zdravého životního stylu. Ráda cestuje a objevuje nové chutě. Ve volném čase cvičí jógu, čte historické romány a tráví čas se svojí malou dcerkou.

Podobné články

Diskuse u článku

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odeslat komentář