Nenechte se zmást názvem značky. V dnešní recenzi se nebudeme věnovat známé pečící pánvi, ale horkovzdušné fritéze Remoska® R301002 Vento SteamChef. Tento model je zajímavý dvěma topnými spirálami vespod i nahoře a nádržkou na vodu. Pojďme se podívat, jakých dosáhl výsledků v testu a jaké jsou jeho silné a slabé stránky.
Hodnocení fritézy Remoska® Vento SteamChef
Remoska® Vento SteamChef vyniká svou velikostí i funkcemi, které usnadňují smažení jídel – má dvě topné spirály pro rovnoměrnou přípravu jídel bez nutnosti otáčení a disponuje rozprašovačem pro vyváření páry při fritování, aby pokrmy zůstaly šťavnaté. Milovníci zdravého životního stylu ocení, že tato horkovzdušná fritéza nepotřebuje ani kapku oleje. V recenzi také chválíme snadnou údržbu vnitřních částí. Naopak jako největší zápor hodnotíme podceněnou dobu přípravy v automatických programech. Nastavení lze sice libovolně nastavit dle vlastních parametrů, avšak rychlé máčknutí je zkrátka praktičtější.
Obsah balení
Remoska® Vento SteamChef je uložená v kartonové a na míru tvarované vystýlce, aby se během přepravy nehnula ani o chloupek. Samotná horkovzdušná fritéza má v sobě mísu s mřížkou na smažení a nádržku na vodu. V balení také najdete návod k použití. Ten je v češtině – což je samozřejmé vzhledem k tomu, že se jedná o český výrobek. Velkým plusem manuálu je jeho podrobnost a detailní vysvětlení všech funkcí.
Na rozdíl od některých horkovzdušných fritéz zde nenajdete žádné recepty. To ovšem nevadí – už jen podle názvů programů získáte inspiraci na použití, nebo se můžete inspirovat v našem článku.
Konstrukce a design – 8/10
Remoska® Vento SteamChef má jednoduchý design v černo-stříbrné barvě. Tělo je vyrobené z plastu a vnitřní mísa i konstrukce jsou z lehkého kovu – konkrétně vnitřní tělo z nerezu a mísa z hliníku s nepřilnavou povrchovou úpravou, stejně jako vnitřní mřížka.
Minimalistické provedení ve vypnutém stavu podtrhují neviditelné ikony a displej, jenž se zvýrazní až po zapojení do elektřiny. Na jinak pravidelném oblém čtvercovém těle je výrazným prvek ručka pro vyndávání pečící mísy a horní nádržka na vodu, která slouží pro přidání páry v průběhu smažení.
Mísa je velmi lehká. Dno je pružné a při zatlačení se mírně prohne. Avšak o dostatečnou pevnost se bát nemusíte, jelikož nádoba má dostatečně silnou stěnu. S mísou se snadno manipuluje – otevírání a zavírání není příliš volné ani příliš tuhé. Po zasunutí hezky zacvakne. Naopak nádržka na vodu je trošku problematická – pokud ji budete vyndávat z přístroje ještě plnou, snadno stlačíte pojistku a trošku vody vám vykape. Také ji nepřevracejte vzhůru nohama – šroubovací víčko není utěsněné.
Velikostně se Remoska® Vento SteamChef řadí mezi horkovzdušné fritézy vhodné i pro větší rodiny. Se svým objemem 6,3 l pojme snadno i velký oběd pro pět lidí.
Vespod se nachází protiskluzové prvky a v zadní části zase odvod horkého vzduchu – Remoska® Vento SteamChef tedy potřebuje mít za sebou místo a neměli byste ji umisťovat těsně ke stěně. Kabel má délku 75 cm. Mně to při používání stačilo, ale je možné, že někteří by ocenili i delší šnůru.
Programy a ovládání – 8,5/10
Funkce navazují na konstrukční zpracování. Ačkoliv ve vypnutém stavu Remoska® Vento SteamChef vypadá jako černý kus plastu, při pečení se rozsvítí vnitřní světlo a zjistíte, že celá přední část je průhledná. Nejenže je toto provedení designově hezčí než běžná horní okénka, ale navíc můžete díky velkému průhledu kontrolovat přípravu jídla jedním pohledem a máte přehled o celém obsahu mísy včetně okrajů. Osvětlení zůstává automaticky zapnuté po celou dobu pečení a má dostatečnou svítivost.
Horkovzdušná fritéza Remoska® Vento SteamChef nabízí 8 různých programů. Odlišují se vzájemně počtem stupňů a nastaveným časem. Avšak programy „steak“ a „ryby“ jsou v těchto parametrech shodné a žádný rozdíl jsem v nich nenašla.
Program | Teplota | Čas |
---|---|---|
Steak | 180 °C | 15 min |
Křidélka | 180 °C | 20 min |
Paličky (stehýnka) | 200 °C | 25 min |
Ryby | 180 °C | 15 min |
Pizza | 180 °C | 7 min |
Hranolky | 200 °C | 20 min |
Zákusky | 160 °C | 25 min |
Zeleniny | 160 °C | 15 min |
Výrobce v návodu radí, že pokud není horkovzdušná fritéza před použitím rozpálená, měli byste k šablonové hodnotě připočíst ještě 3 minuty navíc.
Kromě přednastavených programů si můžete navolit teplotu i čas podle svých představ. Díky drobným krokům po 5 °C / po 1 minutě je nastavení velmi přesné. Teplotu lze navolit od 60 do 200 °C a čas od 1 do 99 minut. Horkovzdušná fritéza tak má využití i pro pomalé a pozvolné ohřívání. Ve všech přednastavených i individuálně zvolených programech můžete naráz připravit 100 až 650 g jídla.
Na displeji během přípravy fritování uvidíte teplotu i zbývající čas. Jednotlivé údaje se na displeji mění v rozmezí pár vteřin.
Ovládání je do posledního detailu popsané v návodu, takže se v něm snadno vyznáte. Systém není náročný na používání a brzy budete všechny kroky v nastavení provádět zcela automaticky.
Remoska® Vento SteamChef při vysunutí mísy během pečení ihned pozastaví svůj program a následně bude zase pokračovat, kde skončila. Také zvládne krátkodobé výpady elektřiny. Při ručním stopnutí počítejte s tím, že pár vteřin trvá, že se program doopravdy zastaví. Na dokončené fritování vás upozorní zvuková signalizace. Ve výbavě pak nechybí ani časovač, který je nastavitelný na 1 až 99 minut.
Výsledky fritování – 9,5/10
Zatímco některé horkovzdušné fritézy doporučují přidávat minimum oleje, Remoska® přímo v návodu uvádí, že drtivou většinu jídel lze připravit zcela nasucho. Tak jsem tedy během testování do nádoby nepřidala ani kapku oleje. Hranolky i maso měly dobrou křupavou kůrku a přitom nebyly uvnitř vysušené. Maso totiž obsahuje přirozeně tuk a hranolky jsou již od výrobce mírně omaštěné. A s tímto minimem si Remoska® bez problémů vystačí. Naopak u zeleniny se ukázalo, že pokud ji chcete doopravdy smaženou, bez mírného potření olejem se zkrátka neobejdete. Na druhou stranu i pečená chutná dobře. Takže olej doopravdy nutný není.
Pro mě je nejlepší vychytávkou rovnoměrné pečení. Samozřejmě stejně jako v každé horkovzdušné fritéze bude na krajích obsah více pečený než ve středu, ale Remoska® Vento SteamChef se tento problém snaží minimalizovat pomocí dvou topných spirál umístěných ve spodní i horní části. Je vidět, že pokrm se doopravdy prohřívá z obou stran. Běžné půl kilové balení hranolek můžete nechat bez otravného otáčení a protřepávání mísy.
Proti vysychání jídla má Remoska® Vento SteamChef praktickou funkci v podobě vodního rozprašovače. Voda se přidává do malé horní nádoby. Vstříknutí drobných kapek, které se následně mění ve vodní páru, lze ovládat ručně na máčknutí tlačítka i automaticky s intervalem každých 5 minut. Časovač rozprašovače bohužel volitelný není. Vodní nádobku využijete především u programů pro pečení masa.
Nutné je upozornit, že přednastavený čas programů je jen orientační a ve většině případů opravdu minimální. I když jsem připočetla doporučované 3 minuty na rozehřátí, jídlo pokaždé chtělo ještě dosmažit. Obvykle jsem přidávala navíc ještě polovinu až celý čas jednoho programu. Remoska® Vento SteamChef je tedy stále rychlejší a zároveň úspornější než příprava v troubě, avšak s přednastavenými hodnotami spíše nepočítejte. Jedinou výjimkou je zelenina, u které rozhodně nevadí, když zůstane křupavější.
Údržba – 9 /10
Výrobce doporučuje umývat spotřebič po každém použití. Naštěstí je údržba snadná, jelikož tato horkovzdušná fritéza nemá žádné zbytečné záhyby, které byste museli vymývat. Vyjímatelná fritovací mřížka je vhodná do myčky. Samotná nádoba již bohužel ne, což ovšem není nic překvapivého. Kvůli velkému topnému výkonu se někdy na dno mísy přilepí drobné kousky jídla, které propadly mřížkou. Ovšem díky povrchové úpravě jdou snadno dolů pouhým otřením. Není nutné horkovzdušnou fritézu drbat nebo mísu odmáčet.
Kromě nádoby se nevyžaduje tato horkovzdušná fritéza pro svůj provoz žádnou speciální péči. Do vnitřní části se usazeniny z jídla nedostávají. Samotné tělo stačí občasně utřít vlhkým hadříkem. Lesklý povrch má tendenci na sobě zachytávat prach a přitahovat ho jako magnet – zejména během doby, kdy jsem vám Vento SteamChef fotila, jsem zjistila, že zcela bez prachu prostě nebude ani chvilku, ať se budu snažit sebevíc.
Diskuze a zkušenosti