Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů
Menu
>

Recepty pro horkovzdušné fritézy & tipy na smažení 

Smažení horkým vzduchem si získalo velkou oblibu pro zdravější přípravu pokrmů. Jelikož se jedná o poměrně novou záležitost, nevíme si často rady s tím, co v horkovzdušné fritéze připravit a jak. Právě z toho důvodu jsme připravili tipy na recepty pro horkovzdušné fritézy. Usmažte si s námi třeba rybu, výborné kuře, jogurtové donuty, skvělé cibulové kroužky a další dobroty. Nebo se rovnou podívejte na náš Test horkovzdušných fritéz.

Jak na smažení horkým vzduchem 

Smažení horkým vzduchem je jednoznačně jiné, než klasické smažení na oleji. O tom, jak to v praxi funguje jsme si napsali v samostatném článku. Jasnou výhodou je o poznání zdravější příprava pokrmů. Jak ale takové jídlo z horkovzdušné fritézy chutná? Není moc vysušené? 

Chutná jinak. A jestli je vysušené, záleží opravdu jen na způsobu přípravy. Když víte, jak na to, tak docílíte velmi dobrých výsledků.

test a recenze fritézy Tesla AirCook Q50 X

Šťavnatost masa

Nejlepší šťavnatosti masa docílíte, když jej necháte předem marinovat. Využít lze také sílu alobalu. Zabalené maso se tak stále smaží ve vlastní šťávě. 

Jídlo v trojobalu

Trojobal na zelenině i masu může být krásně zlatavý a křupavý. Méně tučná jídla doporučujeme před smažením postříkat olejem v rozprašovači nebo na něj nakrájet tenoučké plátky másla. Jídlo s vlastním tukem získá zlatavou barvu samo. Pro lepší efekt lze ještě horký pokrm postříkat olejem.

Aby koření neuletělo

Koření může ze sušších potravin s menším obsahem vody nebo tuku vlivem proudění vzduchu uletět. Před smažením stačí koření smíchat s trochou oleje.

Pozor, ať horký vzduch proudí!

Jídlo je nejlepší dávat do fritézy po jedné vrstvě. Zejména pak ty pokrmy, přes které by se proudění vzduchu nedostalo vzhůru. Například mezi hranolky je stále dost vzduchu na proudění. Aby se však rovnoměrně prosmažily, je potřeba občas koš vyjmout a vše protřepat. 

Během smažení je také potřeba potraviny otáčet. Horko působí nejvíce shora. Proto se spodní strana nemusí dobře tepelně upravit.

Nejlepší masové recepty z horkého vzduchu

Šťavnaté holandské řízky 

Výtečný nedělní oběd z horkovzdušné fritézy pro celou rodinu? Určitě to jde. Bude to sice chtít trochu trpělivosti a přípravu v předstihu. Na druhou stranu se odměníte zdravějším jídlem, ušetříte spoustu oleje a hlavně nebudete muset u smažení stát a čekat. Jak se řízky v horkovzdušném hrnci připravují a co budeme potřebovat?

Co budeme potřebovat:

  • 500 g mletého masa (směs vepřové a hovězí nebo krůtí)
  • 150 g eidamu nebo goudy
  • Vejce
  • Strouhanka
  • Sůl
  • Pepř
  • 150 ml mléka

Postup:

  • Mleté maso si den předem smícháme s mlékem. 
  • Vše důkladně promneme, aby bylo maso pořádně jemné.
  • Dáme do ledničky.
  • Druhý den do směsi přidáme sůl, pepř a nastrouhaný sýr. 
  • Vše promícháme. 
  • Tvarujeme řízky tak, aby byly trochu větší (ve fritéze se scvrknou). 
  • Obalíme je ve vejci a strouhance. 
  • Do fritézy se vejdou asi jen dva, tři kousky, takže budeme smažit na etapy. 
  • Fritézu si potřeme olejem a naskládáme řízky. 
  • Smažíme při 200 °C asi 20 minut. 
  • Během toho řízky otočíme.
  • Pokud bude jedna strana málo dozlatova, dáme ještě tou stranou vzhůru dosmažit na 2 minuty.

Výborné křupavé rybí filé

Fish and chips. Nebo jen samotná fish? Křupavá a odlehčená verze britského receptu na oblíbenou smaženou rybu. 

Co budeme potřebovat:

  • 400 g rybích filé
  • Vejce
  • Hladká mouka
  • 25 g strouhanky
  • ¼ lžičky papriky
  • ⅛ lžičky chilli, pepře, česneku, cibulového prášku
  • Sůl
  • Olej
  • Citron

Postup:

  • Rybí filé si osolíme, obalíme v hladké mouce, vejci a strouhance smíchané s kořením. 
  • Fritézu si potřeme nebo postříkáme olejem. 
  • Smažíme po dávkách (tak aby na rybu proudil horký vzduch) při teplotě 200 °C zhruba 14 minut. 
  • Rybu si před smažením lze také postříkat olejem nebo nakrájet tenoučké plátky másla a na rybu položit.
  • V polovině času otočíme. 
  • Podáváme pokapané citronem s oblíbenou přílohou.

Dokonalé asijské kuře na pomeranči

Pakliže si rádi pochutnáte na asijské kuchyni s typickou sladko-pálivou chutí, toto kuřecí maso na pomerančích musíte určitě zkusit. Abyste si tuto variantu dopřáli v poněkud zdravější verzi, můžete omezit tuk a smažení na minimum. Krásně křupavé struktury masa docílíte i v horkovzdušné fritéze. S finální glazurou je navíc šťavnaté a velmi chutné.

Co budeme potřebovat:

  • 500 g kuřecích prsou
  • 1 velké vejce
  • ⅛ hrnku hladké mouky
  • ¼ hrnku kukuřičného škrobu
  • Olivový olej ve spreji
  • Sůl
  • Pepř
  • ⅛ hrnku hnědého cukru
  • ¾ hrnku čerstvé pomerančové šťávy
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžíce rýžového octa
  • Stroužek česneku
  • ¼ lžičky strouhaného zázvoru
  • Špetka chilli
  • Lžíce sezamového oleje

K servírování

  • Sezamová semínka
  • Jarní cibulka

Postup:

  • Kuřecí prsa si nakrájíme na kostičky (cca 1 × 1 cm). 
  • Osolíme, opepříme, obalíme v rozkvedlaném vajíčku a následně v mouce smíchané se škrobem (asi půl lžíce škrobu si dáme bokem na omáčku).
  • Horkovzdušnou fritézu si nahřejeme na 200 °C. 
  • Povrch potřeme nebo postříkáme olejem, rozprostřeme kuřecí maso a dáme smažit na zhruba 10 minut.
  • Po 5 minutách kuře promícháme, aby se rovnoměrně propeklo. 
  • Mezitím si nachystáme omáčku.
  • V misce si smícháme sójovou omáčku, vinný ocet, cukr, pomerančovou šťávu spolu se zbytkem škrobu a špetkou chilli.
  • Na troše oleje si orestujeme prolisovaný česnek se zázvorem a necháme provonět. 
  • Přilijeme smíchanou směs z misky a za občasného míchání necháme vařit asi 10 minut. 
  • Hotovou omáčkou podlijeme kuře, posypeme sezamem, jarní cibulkou a promícháme.
  • Podáváme s rýží.

Nejlepší vegetariánské recepty z horkovzdušné fritézy

Smažený kořeněný květák 

Tento květák lze využít jako přílohu, jako hlavní chod nebo jako lehkou večeři. Výborně chutná s jogurtovým dipem. Je křupavý, plný chuti a má méně tuku oproti smaženému ve fritovacím hrnci nebo na pánvi. Velkou výhodou je, že jej není třeba předem vařit.

Co budeme potřebovat:

  • 1 květák 
  • 1 lžíce olivového oleje 
  • ¼ lžičky mletého zázvoru a černého pepře 
  • ½ lžičky uzené papriky
  • Sůl podle chuti

Postup:

  • Květák si nakrájíme na růžičky. 
  • Do misky si dáme olivový olej, který smícháme s kořením a solí. 
  • Květák potřeme okořeněným olejem. 
  • Naskládáme v jedné vrstvě do fritézy a smažíme asi 15 minut při teplotě 200°C.
  • Kontrolujeme co 5 minut a vždy protřepeme, aby se květák rovnoměrně propekl.
  • Podáváme s oblíbeným dipem. 

Zdravé batátové hranolky

Batáty mají mnohem více vlákniny, vitamínu A a C, než je tomu u brambor. Proto si takovou dobrotu nemůžete nechat ujít. S takovou přílohou nebudete mít problém ani při ketonové dietě. Samozřejmě v rozumném množství. Přestože energetická hodnota je podobná, glykemický index je jiný než v případě klasických bramborových hranolek. Komplexní sacharidy se vstřebávají postupně, nerozhodí vám metabolismus inzulinu a nebudete po nich mít tak brzy hlad. A navíc chutnají náramně! Dopřát si je můžete jen tak s vaším oblíbeným dipem nebo k nim přidat oblíbený kus masa. 

Co budeme potřebovat:

  • 1 batát
  • Lžíce olivového oleje
  • Sůl
  • Pepř
  • Sušený česnek
  • Paprika

Postup:

  • Batát si oloupeme, umyjeme a nakrájíme na hranolky. 
  • Do misky si dáme olivový olej spolu se solí a kořením, smícháme. 
  • Přidáme batát a pořádně promícháme. 
  • Smažíme při 190°C asi 12 minut. 
  • Během smažení párkrát protřepeme, aby se hranolky rovnoměrně propekly.

Smažené asijské tofu

Pokud hledáte veganské recepty do horkovzdušné fritézy, může se vám líbit toto jemně pikantní asijské tofu.

Co budeme potřebovat:

  • 1 balíček tofu
  • ½ hrnku kukuřičného škrobu
  • Lžíce olivového oleje
  • ¼ hrnku sójové omáčky
  • Lžička chilli omáčky
  • 1 stroužek česneku 
  • 1 a půl lžíce hnědého cukru
  • 1 lžíce rýžové octa
  • 1 lžička čerstvě nastrouhaného zázvoru
  • 1 lžička sezamového oleje
  • Jarní cibulka a sezamová semínka na ozdobu

Postup:

  • Tofu zabalíme do čisté utěrky, dáme do cedníku, cedník na hrnec, z vrchu zatížíme a necháme půl hodiny okapat.
  • Pak tofu nakrájíme na cca 2cm kostičky.
  • Obalíme ve škrobu a postříkáme olivovým olejem. 
  • Polovinu tofu si dáme do olejem vymazané fritézy a smažíme při 180 °C 15 minut.
  • Během smažení otáčíme, aby se všechny kousky rovnoměrně propekly.
  • To stejné uděláme i s druhou dávkou tofu. 
  • Do pánvičky si dáme sójovou a chilli omáčku, cukr, ocet, prolisovaný česnek, zázvor a uvedeme k varu.
  • Necháme asi minutu projít varem.
  • Pak přidáme sezamový olej a tofu, promícháme, vaříme ještě minutu.
  • Servírujeme s nakrájenou jarní cibulkou a sezamovými semínky.

Nejlepší recepty z horkovzdušné fritézy nasladko

O něco zdravější donuty

K přípravě samotných donutů nám stačí pouze čtyři ingredience. Jsou rychlé, dobré a o poznání zdravější oproti kupovaným. Cukrovou polevou si klidně obměňte za zdravější variantu. Třeba polevu z hořké čokolády s burákovým máslem. Šikulky si je mohou naplnit džemem.

Co budeme potřebovat:

  • Kelímek bílého jogurtu 
  • 1 a ¾ hrnku hladké mouky
  • ½ balíčku prášku do pečiva
  • Vanilkový cukr

Na polevu:

  • 1 a ½ hrnku cukru
  • 1-2 lžíce mléka

Postup:

  • Mouku smícháme s kypřícím práškem a vanilkovým cukrem.
  • Přidáme jogurt a vypracujeme těsto.
  • Je-li moc řídké, přidáme mouku.
  • Vyválíme na zhruba centimetrovou placku a vykrajujeme kruhy (pomoci může sklenička).
  • Doprostřed pak vykrojíme menší kruh (pomůže panák). 
  • Koš fritézy si potřeme olejem a donuty naskládáme v jedné vrstvě.
  • Pak všechny postupně smažíme při teplotě 200 °C asi 7 až 8 minut. 
  • V polovině času otočíme. 
  • Necháme trochu vychladnout. 
  • Mezitím si nachystáme polevu smícháním prosátého cukru s vlažným mlékem. 
  • Donuty polijeme polevou, necháme ztuhnout a můžeme si pochutnat.

Rychlé a jednoduché brownies

Přepadla vás mlsná? Nebo čekáte návštěvu a potřebujete něco rychlého ke kávě? Tyto úžasné brownie máte hotové do čtvrt hodiny. Potřebovat budete zapékací misku (zhruba 13 cm v průměru), která vám do fritézy vejde. Další skvělý recept z horkovzdušné fritézy, co?

Co budeme potřebovat:

  • ⅓ hrnku celozrnné mouky
  • Špetka soli
  • ¼ hrnku kakaa
  • ¼ hrnku kokosového oleje nebo másla
  • 90 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 vejce
  • asi 30 g nasekané čokolády 

Postup:

  • Vejce si vyšleháme s cukrem a vanilkovým cukrem. 
  • Přidáme rozpuštěný olej nebo máslo, mouku, kakao, sůl a promícháme. 
  • Nakonec vmícháme nasekanou čokoládu.
  • Vlijeme do zapékací misky vyložené pečicím papírem. 
  • Pečeme při 170 °C 10 až 14 minut.
  • Správně upečené vypadá tak, že střed je stále šťavnatý, ale není syrový. Na párátko se tedy ještě bude trochu lepit.

Super čokoládový lava cake

Lávový dortík nebo čokoládový fondán. To je okouzlující dezert plný čokolády s tuhým povrchem a tekutým středem. Dopřát si jej můžete ještě teplý. Přestože se tento čokoládový dortík peče v troubě, my si jej připravíme v horkovzdušné fritéze. K tomu budou zapotřebí malé misky do trouby. V závislosti na velikosti by vám měly do fritézy vlézt až tři.

Co budeme potřebovat:

  • 1,5 lžíce hladké mouky
  • 2 vejce
  • 100 g čokolády
  • 30 g másla

Postup:

  • Čokoládu si rozpustíme ve vodní lázni.
  • Do ještě horké čokolády přidáme nakrájené máslo a mícháme do úplného rozpuštění. 
  • Až čokoláda s máslem trochu vychladne, zašleháme do ní vejce. 
  • Nakonec vmícháme mouku. 
  • Zapékací misky si důkladně vymažeme máslem.
  • Každou misku naplníme těstem do ¾. 
  • Dáme péct do fritézy na 190 °C na 10 minut. 
  • Po vytažení ještě necháme zhruba 2 minuty stydnout.
  • Pak lava cake z formiček vyklopíme. 
  • Můžeme ozdobit malinami nebo podávat s vanilkovou zmrzlinou. 
  • Pokud se vám dobře povedl, střed se vám krásně rozteče.

Chuťovky k pivu, vínu nebo jen tak

Párečky v listovém těstě

Často se ptáte po receptech do horkovzdušné fritézy Delimano. Jeden z nich jsou jednoduché a přesto hodně návykové párečky v těstíčku.

Co budeme potřebovat:

  • Chlazené listové těsto (vyválené)
  • Zhruba 8 párků
  • Hořčice
  • Kečup
  • Vejce na potření
  • Semínka (sezamová, lněná) na posyp

Postup:

  • Listové těsto si rovnoměrně rozdělíme na 4 horizontální části. 
  • Na každou část si doprostřed naneseme kečup a hořčici.
  • Na každou část také dáme dva párky. 
  • Zarolujeme a nakrájíme na menší kousky. 
  • Každý kousek potřeme rozkvedlaným vejcem a posypeme semínky. 
  • Horkovzdušnou fritézu si potřeme olejem a po dávkách pečeme při 200 °C 10 až 15 minut dozlatova.

Fitness zeleninové chipsy 

Zeleninové chipsy lze udělat snad ze vší možné kořenové zeleniny. Zdravé mlsání s minimem tuku a prospěšnými látkami navíc je k nezaplacení. Dokonale chutnají třeba s domácím guacamole.

Co budeme potřebovat:

  • Velká mrkev
  • Červená nebo žlutá řepa
  • Menší hlava celeru
  • Cuketa
  • Tuřín
  • Batát 
  • Brukev
  • Olivový olej
  • Sůl
  • Pepř 

Postup:

  • Zeleninu si umyjeme, osušíme a nakrájíme na tenké plátky.
  • Do mísy si dáme olivový olej, sůl a pepř, smícháme.
  • Přidáme nakrájenou zeleninu a v ochuceném oleji pečlivě obalíme.  
  • Nyní dáme smažit do fritézy, kterou jsme si předem potřeli olejem. 
  • Smažíme po dávkách (v jedné vrstvě) při 200 °C zhruba 4 minuty.

Cibulové kroužky 

Dokonalá chuťovka, kterou neurazíte ani masožravé pány. Tyto cibulové kroužky smažené horkým vzduchem klidně můžete využít jako doplněk k domácímu hamburgeru.

Co budeme potřebovat:

  • 1 velká cibule
  • 1 a ¼ hrnku strouhanky
  • ½ hrnku hladké mouky
  • ½ lžičky sušeného česneku
  • ¼ lžičky sladké papriky
  • ¼ lžičky soli
  • 2 vejce
  • Olivový olej

Postup:

  • Cibuli si nakrájíme na kolečka.
  • Připravíme si trojobal: do první misky dáme mouku, do druhé rozkvedlané vejce a ve třetí si smícháme strouhanku se solí a kořením.
  • Cibulové kroužky postupně obalíme v mouce, vejci a směsi strouhanky.
  • Kroužky ještě postříkáme olejem a smažíme ve fritéze při 190 °C asi 8 minut. 
  • V polovině času kroužky otočíme, aby se rovnoměrně propekly.

Tímto je naše kuchařka s recepty pro horkovzdušné fritézy u konce. Doufáme, že jste nabrali dostatek inspirace a konečně něco zdravého a dobrého vyzkoušíte. Pamatujte, že si jídlo můžete omastit až nakonec. Tak se tuk zbytečně nepřepálí a světe div se, jídlo bude mnohem chutnější.

Sdílejte článek

Ohodnoťte článek

Celkové hodnocení: 4.3 (74 hlasů)

Autor článku

Zuzana Pitříková
Zuzana Pitříková

Zuzka je pisálek s kreativním srdcem, miluje výzvy a hlavně svou rodinu. Ta je především náplní jejího denního rozvrhu. Pokud nějaká ta chvilka času zůstane, ráda se pustí do grafického designu, čtení odborné publikace, různých ručních prací nebo řádí v kuchyni. Nejraději tvoří články o domácnosti, dětech, zdravém životním stylu, tvorbě, vzdělávání a vaření. Facebook Zuzky.

Podobné články

Diskuse u článku

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odeslat komentář