Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů
Menu
>

Nejlepší gril na sele 2024 – Test a průvodce výběrem

Upéct si celé selátko nebo pořádnou kýtu – to je zkrátka grilovačka par excellence a všichni zúčastnění si jistě odnesou nezapomenutelné zážitky nejen gurmánského charakteru. Ale pustit se do takové akce není jen tak. Je zapotřebí vědět jak na to a taky mít adekvátní vybavení. Především správný gril, který si s takovým kusem masa poradí. Jak ho vybrat? A které grily na sele jsou ty nejlepší? Nejlepší volbou tohoto testu se stal gril se spodním topeništěm Royal Catering.

Nejlepší gril na sele

Profesionální gril se 138cm rožněm a kapacitou 40 kg. Vhodný i pro velmi náročné použití. Ocelové zpracování, dlouhá životnost.

Nejlepší cena/výkon

Gril na sele s elektromotorem s možností zadního topeniště. Kapacita 32 kg a velmi dobré zpracování i hodnocení.

Nejlepší levný gril na kýtu

Malý, ale extrémně šikovný gril ideální pro běžné domácí použití. Rotační rožeň unese až 12 kg masa. Velmi kompaktní, skladné, ale i odolné provedení.

Nejlepší gril na sele

Recenze Royal Catering gril na 40 kg – Nejlepší gril na sele

Velký gril na prase 40 kg Pro náročné

Typ grilu: Na uhlí | Max. zatížení: 40 kg | Délka rožně: 138 cm | Materiál: Ocel, keramika | Hmotnost: 51,7 kg | Výkon motoru: 18 W | Cena: 24 990 Kč

Klady
  • Gril pro náročné i komerční použití
  • Robustní, ale mobilní
  • Velká délka rožně
  • Až 40 kg nosnost rožně
  • Velmi odolné ocelové zpracování
  • Kompletní příslušenství
Zápory
  • Vyšší cena
  • Větší rozměry a hmotnost

Pořádáte opravdu poctivé a opulentní grilovačky? Tenhle profesionální rožnící gril se spodním topeništěm by vás v tom případě rozhodně neměl nechat chladnými. Jde o model, který už obstojí i při velkých akcích anebo třeba i v sezónním komerčním provozu. Tomu odpovídá i opravdu velmi poctivé, bytelné zpracování splňující vysoké nároky. Tělo grilu je z ušlechtilé oceli, miska na uhlí ze smaltovaného porcelánu s extrémní odolností vůči žáru. O kvalitě svědčí i nezanedbatelná hmotnost grilu. Váží přes 51 kg. Nicméně pro lepší mobilitu je vybaven čtyřmi bržděnými kolečky – přesouvání tedy není problém.

Kompletní rozměry grilu činí 136 × 56 × 112.5 cm. Topeniště je umístěné vespod a je zde prostor na tři rošty o rozměrech 41,5 × 50 cm. Nad grilovací plochou se nachází rožeň o délce 138 cm, který unese až 40 kg nákladu v podobě selátka, jehněte, kýty nebo třeba několika kuřat. Rožněm otáčí elektrický motor o výkonu 18 W, který nabídne velmi efektivní, ale i úsporný chod.

Gril je vybaven krytem s průzorem, který umožní lepší udržování vysoké teploty a zároveň zabrání odstřikování tuku a zajistí udržování vůní, takže maso bude voňavější a šťavnatější. Na krytu je taky integrovaný teploměr pro sledování a optimálních podmínek uvnitř grilu. Intenzitu žáru lze regulovat pomocí otvorů přivádějících vzduch. Součástí grilu je i příslušenství v podobě háku, vidlice či okovů pro všestrannou práci s rožněm. Tento gril je zkrátka záležitost pro skutečné fajnšmekry. Pro běžné domácí použití a příležitostné menší oslavy naopak může být poněkud předimenzovaným řešením.

Recenze Cattara gril na 32 kg – Skvělý rožnící gril za výhodnou cenu

Gril na sele 32 kg Zlatý střed

Typ grilu: Na uhlí | Max. zatížení: 32 kg | Délka rožně: 138 cm | Materiál: Ocel | Hmotnost: 33 kg | Výkon motoru: 15 W | Cena: 8 729 Kč

Klady
  • Vysoká kapacita 32 kg
  • Vhodný i pro náročné domácí použití
  • Na kýtu i celé sele
  • Kvalitní ocelové zpracování
  • Odklápěcí topeniště (pro zadní topení)
Zápory
  • Bez víka
  • Bez koleček pro přesun
  • Kratší přívodní kabel

Jen těžko byste na českém trhu hledali gril na prase či kýtu se zadním topeništěm, který by nabízel tak skvělý poměr ceny a kvality jako tento model značky Cattara. Gril je vhodný i pro náročné domácí použití a obstojí rovněž při velkých akcích pro značný počet lidí. Mohli bychom ho tudíž označit za v podstatě poloprofesionální.

Velmi zajímavé a praktické je provedení topeniště. To je v ocelové konstrukci usazeno tak, že ho můžete nechat vespod, ale taky odklopit stranou a získat gril se zadním topeništěm. Dole je umístěn spodní plech pro odkapávání tuku. Ten lze použít i pro zakrytí topeniště. Ocelový rošt nad topeništěm má rozměry 102 × 46 cm, celý gril pak 138 × 96 × 62 cm. Hmotnost grilu je cca 33 kg.

Zásadní součástí grilu je pak samozřejmě rožeň, který nabízí prostor pro sele, malé jehně, několik kuřat nebo jiné velké a celistvé kusy masa. Maximální zatížení je až 32 kg. Rožněm otáčí elektrický motor o výkonu 15 W, který zvládá 3 otáčky za minutu. Jistou nevýhodou je však poměrně krátká přívodní el. šnůra, která má pouze 1,2 m. Ale to je opravdu jen drobná muška na jinak výborném grilu, který sklízí i vynikající uživatelská hodnocení a díky poctivému zpracování slibuje výkonnost, spolehlivost a dlouhou životnost i při častějším používání.

Recenze Sauenland Mini – Dostupný domácí gril s roštem

Domácí gril na kýtu 12 kg Levný základ

Typ grilu: Na uhlí | Max. zatížení: 12 kg | Délka rožně: cca 80 cm | Materiál: Nerezová ocel | Hmotnost: 7,5 kg | Výkon motoru: 4 W | Cena: 5 929 Kč

Klady
  • Ideální pro běžné domácí podmínky
  • Slušná kapacita 12 kg
  • Parádní skladnost
  • Nízká hmotnost
  • Velmi příznivá cena
  • Pěkné i odolné zpracování
Zápory
  • Bez víka
  • Nízká výška, krátké nohy
  • Krátká přívodní šňůra

Hledáte gril pro příležitostné domácí rožnění, který nebude příliš drahý a mimo sezónu nezabere půlku kůlny či zahradního domku? Řešení nabízí známá německá značka Klarstein prostřednictvím svého grilu Sauenland Mini. Jde o kompaktní gril na kýtu s motorem a spodním topeništěm. Celkové rozměry činí 84,5 x 62 x 33 cm, což jsou u tohoto typu grilů opravdu příjemně skladné hodnoty. Samotná grilovací plocha s kovovým roštem má 55 × 29 cm. A co je výborné, hmotnost grilu je pouze 7,5 kg – jeho přenášení tedy není problém. Uplatní se i na malé zahradě či terase.

Srdcem grilu je motorový rotační rošt o délce přes 80 cm, který pohání mimořádně úsporný elektromotor o výkonu 4 W. Na rošt lze naložit až 12 kg masa. Vystačí velmi dobře třeba na tři kuřátka, velkou kýtu, ale i třeba i na menší selátko. Pro grilovačky a oslavy s rodinou a přáteli ideální volba. Gril potěší taky velmi pěkným zpracováním z nerezové oceli s metalízou. Vypadá opravdu hezky, což je ovšem pro Klarstein typické.

Jistou nevýhodou jsou opravdu nízké nohy a malá výška grilu (62 cm), takže je vhodné ho mít na nějakém podstavci či odolném stole. Rovněž délka kabelu 110 cm není příliš štědrá a na po rozbalení grilu vám možná dá poněkud zabrat odstranění fólie. Pokud však tyto drobnější nevýhody překonáte, gril vám bude sloužit perfektně a určitě z něj budete nadšení stejně jako drtivá většina uživatelů.

Nejoblíbenější grily na Heurece

Jak vybrat gril na sele či kýtu?

Podle čeho vybírat gril na prase či sele? V následujícím průvodci se dozvíte, co je důležité při výběru grilu na rožnění a taky vám poradíme, jak s ním zacházet a jak si upéct dokonalé selátko.

Kde si upéct sele nebo velký kus masa?

Grilování už patří mezi národní sporty i u nás a představuje oblíbenou, zejména letní, kratochvíli. Slibuje čas příjemně strávený s rodinou a přáteli. Stačí mít trochu místa a gril. Na uhlí, plyn nebo i elektřinu. Většinou se při běžných příležitostech opékají spíše steaky, filety, zelenina, ryby a další dobroty na roštu. Ale co staré dobré opékání na rožni? To už je považováno za trochu vyšší ligu.

Na rožni můžeme opékat i tradičním způsobem nad otevřeným ohněm. Tento způsob opékání masa je prastarý, pravděpodobně známý už od pravěku. Výhodou je možnost dokonale propéct i opravdu velké kusy masa, jako je třeba vepřová kýta, anebo i celé kusy zvířat – kuře, sele, jehně nebo v případě lidnaté slavnosti rovnou dospělé prase, berana a podobně.

V dnešní době už je opékání nad otevřeným ohněm spíše na ústupu – a to i u nás, kde jinak mělo silnou a dlouhou tradici a ještě před dvěma třemi dekádami jistě jasně vládlo. V současnosti už však většina lidí volí poněkud bezpečnější a snad i pohodlnější a praktičtější řešení v podobě grilu. A to platí i pro opékání na rožni.

Jak grilovat na rožni?

Rožnění má však svá specifika a nelze provádět na každém typu grilu. Ze hry jsou zejména kontaktní a menší elektrické grily, kotlíkové grily, ale i malé plynové grily. Některé běžné grily mohou mít rožeň či grilovací jehlu (nebo je možné toto příslušenství dokoupit), ale většinou stačí spíše pro opékání menších kusů mas, ryb, ražniči apod. Pro přípravu větších mas na rožni se proto používají zejména speciálně uzpůsobené grily. U nás jsou nejběžnější klasické modely na dřevo, uhlí či brikety. Ale mohou být i plynové.

Tyto grily mají spodní nebo zadní (boční) topeniště a velký prostor nad/před ním, v němž je zavěšen rožeň. Typickým vybavením je pak elektromotor, který rožeň pohání – otáčí s ním za vás. Tohle řešení je opravdu velmi praktické a komfortní, protože velký kus masa se na rožni běžně peče i mnoho hodin.

Ruční vs. motorové rožně

Ruční rožně jsou dnes poměrně ojedinělé. Mohou být řešením, pokud chcete rožnit tradičně nad otevřeným ohněm anebo v běžných grilech. Ale i pro tyto situace už je možné pořídit samostatné motorové rožně. Výhodou je nižší cena (od cca 1 200 Kč za univerzální sady) než při pořízení kompletního grilu.

Motorový rožeň se otáčí nepřetržitě stálou rychlostí. Díky tomu se maso propéká dokonale rovnoměrně a výsledek je perfektní. Dosáhnout podobného efektu s ručním rožněm je dosti pracná, ba přímo úmorná záležitost. Ruční rožeň se však stále uplatní, například pokud rožníte v přírodě, kde není přístup k el. energii nebo pokud máte zkrátka rádi klasický zálesácký styl.

Rychlost a výkon motoru

Elektrické motory pohánějící rožně lze napájet z běžné 230V zásuvky a odběr je velmi nízký. Výkon těchto motorů se většinou pohybuje mezi cca 4 až 20 W. Rychlost otáčení bývá nastavena na cca 2 až 3 otáčky za minutu, což je optimální pro dokonalé propékání.

Grilované sele recenze grilů testado

Výhody rožnění

Proč nezůstávat jen u roštu a vyzkoušet i rožeň? I když je rožnění možná nejstarší technologický postup úpravy masa, v mnoha ohledech je stále nedostižný. Dokonale zachovává šťávu a vytváří fantastickou kůrku, kterou v takové podobě žádnou jinou úpravou nezískáte. Při rožnění na dřevěném uhlí se do masa dostávají aromata, která zde mají nejlepší prostor se rozvinout.

Gurmánský zážitek z rožněného masa, které je křupavé na povrchu a perfektně jemné, vláčné, šťavnaté a voňavé uvnitř, je prostě okouzlující. Navíc dnes poměrně jedinečný, což souvisí s nevýhodou rožnění. Je pracné a zdlouhavé – a to i s motorovým rožněm.

Čím zatopit?

Dalo by se asi jednoduše říct, že poctivé rožnění si žádá vůni a žár dřeva nebo dřevěného uhlí. Totéž bychom však mohli říct o grilování na roštu, přesto (zejména na západě) převládají spíše plynové grily. U nás mají grily na dřevo a uhlí stále možná dominantní pozici a platí to tím víc u rožnících grilů. Výběr modelů na uhlí je zdaleka nejširší. V mnoha z nich lze případně topit například i briketami.

Plynové grily s rožněm na selata a velká masa jsou však taky dostupné. Jejich nevýhodou je vysoká cena, ale i hmotnost a rozměry. Mají ale i řadu výhod. Zejména nabízejí pohodlnější manipulaci, snazší regulaci výkonu, taky údržba je jednodušší.

A co elektřina? Ta se v tomto případě většinou uplatňuje jen pro účely pohonu motorku rotujícího rožněm. Ale ne že by neexistovaly čistě elektrické grily na rožnění. Jde de facto o speciální velké grilovací trouby. Svou pozici však nacházejí zejména v komerčních provozech, kde se prodávají například grilovaná kuřata – do obřích modelů se vejde i mnoho desítek kuřat naráz. Tato zařízení však jdou daleko mimo běžnou „domácí“ sféru.

Zadní vs. spodní topeniště

Při tradičním rožnění nad otevřeným ohněm je topeniště umístěno vespod a tento systém využívá i řada moderních grilů. Výhodou je, že lze topeniště použít i jako plochu pro grilovací rošt. Velmi časté je však u speciálních rožnících grilů zadní umístění topeniště.

V čem tkví výhody tohoto provedení? Zejména v tom, že maso nepřijde do přímého styku s plameny ani v případě topení kusovým dřevem, které vyvine vysoký plamen. Za druhé – šťáva a tuk z masa nekapou do ohně, ale na předsunuté mísy z plechu či keramiky. To je velmi důležitý benefit, protože odkapávání těchto tekutin do topeniště je nežádoucí v mnoha směrech. Zadní topeniště umožní i snadné přikládání.

Dnes existují i grily, které dokonce umožňují naklopení topeniště podle potřeby. To znamená, že můžete mít gril se spodním topeništěm a použitelným roštem, ale můžete tuto část i odklopit dozadu a získat zadní topeniště výhodné zejména pro grilování velkých kusů – selat a prasat apod.

Jak vybrat správnou velikost grilu

U rožnících grilů na kýtu či sele a další velké kusy masa bývá vždy jako základní parametr uváděna maximální kapacita (zátěž) rožně. U velmi malých domácích grilů to může být do cca 15 kg. U středních grilů kolem 20 až 35 kg. Velké a profi grily unesou i 40 kg nebo více.

Ale i menší nosnost do 15 kg může být dostačující. Velmi malá selátka se na takový rožeň vejít můžou, grily jsou však koncipované zejména pro grilování kuřat a jiné drůbeže, kýty, rolády, ryby apod. Nejčastěji se váha selat pohybuje mezi 20 až 30 kg, ale jsou samozřejmě i těžší. V podobném rozmezí se pohybují i jehňata.

Důležitá a limitující je pochopitelně i délka rožně (šířka grilu). I tomuto parametru je tudíž potřeba při výběru věnovat pozornost.

Grilované sele recenze a test grilů testado

Jak upéct sele na rožni?

Jak na grilu s rožněm upéct krásné, křupavé a šťavnaté selátko? Máme pro vás rady a tipy, které vám pomohou uspět a vyvarovat se běžných (nejen začátečnických) chyb.

Výběr selete

V první řadě je třeba vybrat správnou hmotnost selete s ohledem na počet strávníků (viz níže). Menší selátka jsou velmi žádaná, a i když výtěžnost masa je u malých kusů spíše nižší, může být maso jemnější a šťavnatější, libovější.

Sele kupujte z dobrého, kontrolovaného zdroje. Mraženým seletem taky nic nepokazíte. Výhodou může být nižší cena a lepší výběr. Sele je vhodné objednávat s předstihem, ne na poslední chvíli.

Samozřejmě se obvykle pro podobné účely pořizují již takzvaně připravená selata. Tedy vyvrhnutá, řádně očištěná apod. Po dobrém řezníkovi už prakticky není třeba maso očišťovat, přesto ho ještě zkontrolujte a případně dočistěte.

Naložení selete

Pořídit lze běžně nasolená, ale i již marinovaná, různě kořeněná, naložená selata. Samozřejmě v tomto druhém případě musíte počítat s výrazně vyšší, ne zrovna výhodnou cenou. Obecně není k pořizování již marinovaných selat zvláštní důvod, protože marináda se nanáší v průběhu opékání, zatímco prvotní nasolení a napíchání nálevem je přece jen poněkud pracnější.

Napíchání se provádí injekční jehlou do masitých částí, jako je kýta, krkovice či plec. Další možností je prosté naložení selete do solného láku. Sele by mělo být v láku cca 5 až 7 dní při teplotě kolem 4°C, takže potřebujete i dostatečné chladicí prostory.

Pro nálevy a láky se používá kromě běžné soli i dusitanová sůl (praganda) jako u uzenin, která zajistí pěknou, růžovou barvu masa místo zašedlé a výrazně prodlouží trvanlivost masa (pokud byste ho chtěli posléze uchovávat). Dusitany jsou však karcinogenní, takže pokud budete tuto sůl používat, nepřekračujte předepsané dávkování.

Upevnění selete na rožeň

Velmi důležitou částí je správné upevnění selete na rožeň. Ten je třeba vést od řitního otvoru a ven tlamou selete. Nicméně i takto pevně uchycené sele se může začít později na tyči protáčet, když v průběhu pečení ztratí objem. Proto se selata (ale i jehňata, prasata,…) fixují na grilu ještě pomocí bodců a svorek. Ty bývají obvykle součástí příslušenství kvalitních rožnících grilů.

Nařezání kůže a potírání selete

Sele je nejlepší péct s kůží, která se posléze sundává a maso se dopéká, aby získalo onu skvostnou kůrčičku. Kůže se nařezává na čtvercové segmenty před grilováním nebo i chvíli po jeho zahájení. Nařezaná kůže se později snáze sundává.

V průběhu pečení je pak třeba sele pravidelně potírat marinádou. Jejím základem je olej (nebo olej a sádlo) s kořením. Receptů je spousta. Potírat je potřeba často – pro dobrý výsledek aspoň každou čtvrt hodinu. Používejte delší grilovací štětec, abyste nemuseli stát příliš blízko žáru grilu.

Jak dlouho se peče sele na rožni?

Pečení celého selete na rožni je dlouhý proces. Rozhodně nejde o minutku pro rychlé pohoštění. Počítejte s tím, že cca 20kg sele se bude péct kolem 3 hodin do prvního odkrajování masa (pak se dále dopéká). 40kg sele už může obnášet 4,5 až 5 hodin pečení, 70kg prasátko už se peče i přes 8 hodin.

Kolik masa bude ze selete?

V případě selat a prasat počítejte s tím, že z celkové původní hmotnosti získáte cca 40 až 60 % masa. Tedy z 20kg selete můžete mít kolem 10 kg čistého masa. Zbytek jsou kosti, vnitřnosti apod.

Kolik lidí se z toho nají? Pokud plánujete grilovačku, vybírejte sele tak, aby na jednoho strávníka připadalo od půl kg do 1 kg surové hmotnosti selete. Výše zmíněné příkladové 20kilové sele tak může být vhodné pro hostinu, které se zúčastní 20 a více osob. Čím je sele větší, tím lze počítat s lepší výtěžností, protože na zvířeti je více masa. 40kilové sele tak už vystačí i pro 60 osob.

Jaké dřevo použít a kolik ho je potřeba?

Pokud gril vytápíte kusovým dřevem, je důležité se dostatečně zásobit a používat vhodné dřevo. Za ideální je považováno bukové dřevo, které do masa přenese úžasné vůně a zároveň má vysoký „výkon“. Za vhodná však lze považovat i jiná tvrdá dřeva. Ještě důležitější je, aby bylo dřevo perfektně proschlé, ale ne přeschlé. Optimální je 15 až 19 % vlhkosti. Nevhodné je vlhké (nedostatečně vyschlé) a měkké dřevo (smrk, borovice,…).

Pokud jde o množství, to se vyjadřuje poněkud složitěji, ale počítejte s výraznou spotřebou. Na jedno cca 30kilové selátko může být zapotřebí kolem dvou až tří plných klasických stavebních koleček tvrdého suchého dřeva – a to za předpokladu efektivní spotřeby. Pokud s grilováním selat začínáte, spotřeba může být méně efektivní a dřeva padne více.

Nejprodávanější grily na kýtu

Sdílejte článek

Ohodnoťte článek

Celkové hodnocení: 4.6 (10 hlasů)

Autor článku

Petr Jaroněk
Petr Jaroněk

Psaní je můj koníček i práce, které se věnuju už skoro patnáct let. Když zrovna netrápím klávesnici, věnuju se hudbě, sportu, literatuře, historii, vaření, cestování – a lecčemu z toho samozřejmě ideálně s rodinou, která se mi utěšeně rozrůstá. LinkedIn

Podobné články

Diskuse u článku

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odeslat komentář