Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů
Menu
Testado.cz » Ostatní

Nejlepší sypané čaje i „nečaje“ – vyberte si z černých, zelených, ovocných i bylinkových

Jak si vybrat sypaný čaj s ohledem na kvalitu, chuť, způsob a dobu popíjení? Máme pro vás nejen test sypaných čajů ale také ultimátního čajového průvodce, který z vás udělá poloprofesionální gurmány. Gyokuro Asahi jsme vybrali jako nejlepší zelený. Vítězem černých je Darjeeling Tukdah z druhé sklizně. Za ovocné si první místo vybojoval Oxalis Karkulčin košík.

Nejlepší zelený

Jakostní zelený sypaný čaj v BIO kvalitě plný noblesní chuti.

Nejlepší černý

Černý sypaný čaj s chutí hor. Pečlivě pěstovaný a z mimořádně ceněné sorty.

Nejlepší ovocný

Omamný sypaný ovocný čaj plný lesního ovoce. Bez konzervantů, barviv a přidaných cukrů.

Nejlepší sypané čaje

Gyokuro Asahi – japonský sypaný zelený čaj v BIO kvalitě 

Druh: Zelený | Původ: Kagoshima (Japonsko) | Dodavatel: Čajová zahrada | Velikost balení: 50 – 1 000 g | Přibližná cena: od 399 Kč | Přibližná cena za 100 g: 649 Kč

Zelený sypaný čaj Gyokuro Asahi pochází z Japonska a patří k nejlepším zdejším čajům. Ne nadarmo si vysloužil přezdívku Nejkrásnější kapka rosy. Snoubí se v něm krása divokých lesů a svěžího rána. Dva týdny před sklizní se čajovníky zakryjí bambusovými rožněmi.

Díky tomu produkují mnohem více chlorofylu (zeleného barviva). Keř roste pomaleji a nabývá unikátního aroma a chuti – hladké, delikátní a noblesní. Nechte se unést nasládle květovými a svěže trávovými tóny, aromatem moře a lesa. Tmavě zeleně zbarvené lístky mají nasládlou vůni jehličí.

Popíjí se nejlépe mezi jídly a vychutnává samostatně, případně s rybími pokrmy. Testovaný sypaný zelený čaj Gyokuro Asahi obsahuje 20 až 40 mg kofeinu na zdruba 200ml šálek, proto není vhodný na pití k večeru. Navozuje dobrou náladu, odbourává stres a dokáže pořádně nakopnut. Oceňujeme BIO kvalitu.

Gyokuro je velmi jemný a vysoce kvalitní čaj, a tak je důležité, aby byl připraven s patřičnou péčí, doporučujeme přidat přibližně 2 gramy čaje na 30 ml vody. Voda by měla mít teplotu mezi 50 a 60 °C. Čaj se louhuje po dobu přibližně 2 minut, poté se malými porcemi servíruje. Důležité je vylít celý obsah konvičky. Gyokuro lze totiž louhovat vícekrát, přičemž druhé a další louhování by mělo trvat kratší dobu, asi 30 sekund.

Darjeeling Tukdah – výjimečný sypaný černý čaj z Himálají

Druh: Černý | Původ: Tukdah (Indie) | Dodavatel: Manu JTC | Velikost balení: 50 – 1 000 g | Přibližná cena: od 134 Kč | Přibližná cena za 100 g: 138 Kč

Sypaný černý čaj Darjeeling Tukdah pochází ze zahrad Tukdah, západního Bengálska v Indii, z druhé sklizně (second flush), která je lepší než první. Kombinuje v sobě intenzitu chuti spolu s jemností, svěžestí, delikátností a svíravostí. Závěr je květinový.

Mezi světovými čaji má své čestné místo a nazývá se jako „šampaňské“ mezi čaji. Ve vysokohorské oblasti (1 830 m. n. m.) plné zeleně, vodopádů a čerstvého vzduchu se ho totiž neurodí mnoho. Vysoká dávka náročné péče a ruční sklizeň z něj činí unikát. Čajoví blogeři jej popisují jedním slovem: lovely. Sbírá se od poloviny května do začátku června.

Označení FTGFOPI (Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe) vypovídá, že jde o ceněnou sortu čaje. Díky pevnému a hermeticky uzavřenému obalu vám tento sypaný čaj vydrží dlouho a zachová si barvu, chuť i vůni.

Karkulčin košík – lahodný sypaný ovocný čaj s lesními plody

Druh: Ovocný | Původ: Česká republika | Dodavatel: Oxalis | Velikost balení: 1 000 g | Přibližná cena: 2 080 Kč | Přibližná cena za 100 g: 210 Kč

Karkulčin košík od Oxalis je plný lesních plodů – borůvek, černého rybízu, malin, ostružin, jahod. Pro rozvonění celého košíku lesních dobrot se v něm ukrývají sladká jablka, rozinky, bezinky, ibišek a lístky černého rybízu. Vše podtrhuje jemná vanilka. Tento sypaný ovocný čaj pochází z České republiky. Díky bezkofeinové variantě jej můžete popíjet kdykoliv během dne, klidně i večer. 

Pokud vám sladké tóny přímo lahodí, sypané ovocné čaje Oxalis patří ke kvalitním a chutným. A jaké výhody v šálku tohoto nápoje nájdete? Ibišek nakopne vitalitu, střeva, osvěží tělo. Navíc se postará o vylučování nadbytku vody z těla, správné fungování cév a ulehčí těžkým nohám. Přítomnost jablek z něj činí antioxidant, který se mimo jiné stará o normalizaci hladiny cukru v krvi, krevního tlaku nebo funkce jater a žlučníku. Také navodí duševní a fyzickou pohodu.

Srovnání 10 nejlepších sypaných čajů 

Gyokuro AsahiDarjeeling TukdahKarkulčin košíkLedový čaj Rooibos Máta – AnanasCeylon Silvery KandyAjurvédská směs HarmonieKew Garden ElegantMilk OolongRanní květinaMate La Traviata
Gyokuro Asahi
Darjeeling Tukdah
Karkulčin košík
Ledový čaj Rooibos Máta – Ananas
Ceylon Silvery Kandy
Ajurvédská směs Harmonie
Kew Garden Elegant
Milk Oolong
Ranní květina
Mate La Traviata
DruhZelenýČernýOvocnýLedový RooibosČernýAjurvédskýČernýOolongBílý (kvetoucí)Mate
PůvodKagoshima (Japonsko)Tukdah (Indie)Česká republikaJARSrí Lanka (Ceylon)EUMalawi, KeňaTaiwanČínaBrazílie
DodavatelČajová zahradaManu JTCOxalisOxalisČajová zahradaManu JTCAhmad Tea Manu JTCČajová zahradaČajová zahrada
Velikost balení50 – 1 000 g50 – 1 000 g1 000 g70 – 1 000 g100 g10 – 1 000 g100 g10 – 1 000 g3 ks90 – 1 000 g
Přibližná cenaod 399 Kčod 134 Kč2 080 Kčod 153 Kč299 Kčod 50 Kč199 Kč od 61 Kč 169 Kč od 159 Kč 
Přibližná cena za 100 g649 Kč138 Kč210 Kč220 Kč300 Kč110 Kč199 Kč170 Kč 56 Kč/ks150 Kč 
Zjistit cenuZjistit cenuZjistit cenuZjistit cenuZjistit cenuZjistit cenuZjistit cenuZjistit cenuZjistit cenuZjistit cenu

Nejprodávanější sypané čaje

Jak si vybrat čaj? Rozhodující není jen chuť

Při výběru sypaného čaje je důležité nejen zaměřit se na chuť, ale také brát v úvahu jeho původ a technologii výroby, která ovlivňuje jeho kvalitu. Nicméně existují i další specifika, která rozdělují sypané čaje do různých jakostních kategorií. Při prozkoumání této recenze sypaných čajů se dozvíte vše potřebné k tomu, abyste si v budoucnu správně vybrali ten nejlepší sypaný čaj.

Mylná definice čaje (etymologie)

„Dáš si ovocný, černý, zelený nebo bylinkový čaj?“ Tak často zní naše otázka, když někdo přijde na návštěvu a souhlasí, že jej můžeme čajem pohostit. Ve skutečnosti čaj nenabídneme. Tedy, pokud zrovna nemáme lístky z čajovníku čínského. Toť totiž jediný opravdový čaj. Vše ostatní je „čaj”. Ještě na počátku 19. století u nás byl doposud neznámým nápojem. Dnes se už rozdíl mezi čajem a odvarem například z bylin, stírá.

Původ čaje

Čajovník se přirozeně vyskytoval v Číne a v Indii. Specialisté na pěstování čaje se nachází ve státech – Japonsko, Írán, Srí Lanka, Nepál, Austrálie, Keňa, Argentina, Thajsko, Vietnam, Rusko, Anglie…

Moc chau tea hills

V každé z uvedených zemí se pěstuje čaj jiný. Výběr je závislý na místní kultuře. Výsledkem je znatelný chuťový rozdíl.

Čína

Kolébka čaje a čajové kultury. Zde se s oblibou pěstuje černý čaj Puer-eh, který vyniká svým unikátním procesem fermentace. Po sušení a válcování prochází dodatečnou fermentací, díky čemuž si uchovává svou čerstvost až 50 let. Tento specifický čaj nese své jméno podle města Yunnan v čínské provincii, kde má svůj původ. Je známý jako „čaj tisíciletí“ a patří mezi nejstarší druhy čaje na světě.

Tmavá barva, silná chuť a charakteristická vůně jsou vlastnosti, které čaj Puer-eh vynikají. Jeho jemně nasládlá a zemitá chuť oslovuje mnoho nadšenců. Kromě toho má čaj Puer-eh možné zdravotní přínosy, jako je podpora trávení, hubnutí a snižování hladiny cholesterolu.

Afrika a Jižní Amerika

Jižní Afrika fandí čajům z keře rooibos a honeybush. V Jižní Americe, konkrétně Argentině, Uruguay, Paraguay a v Brazílii, je populární čaj mate.

Rooibos, známý také jako červený čaj nebo čaj z Aspalathus linearis, je druh bylinného čaje původem z jižní Afriky, přesněji z oblasti Cederberg v jihozápadní části Jihoafrické republiky. Jeho jméno rooibos pochází z afrikánštiny a znamená „červený keř“.

Z čajových lístků rooibosového keře se připravuje nápoj, který je oblíbený pro svou výraznou chutí, červenou barvou a také svými příznivými zdravotními účinky. Je bezkofeinový, bohatý na antioxidanty, vápník a minerály. Mimo jiné jej oceníte pro zklidnění trávicích obtíží, například pálení žáhy.

Čaj Yerba Maté je tradiční jihoamerický nápoj, který má osvěžující a stimulační účinky. Obsahuje přírodní stimulant – kofein, čímž povzbuzuje a zlepšuje soustředění. Je oblíbený v horké i studené variantě jako ledový čaj. Působivé jsou jeho potenciální zdravotní účinky. Podporuje trávení, posiluje imunitu a je plný antioxidantů, které bojují proti volným radikálům.

Indie

Pro indické čaje jsou využívány synonyma Assam, Darjeeling nebo Nilgiri. Tyto černé čaje jsou špičkové a oblíbené. Indové pěstují i čaj zelený, který je výborný a kvalitní.

Assam pochází z indického Assamu a je jedním z nejznámějších a nejoblíbenějších čajů na světě. Má silnou a plnou chuť spolu s intenzivním aroma. Ideálnímu zrání napomáhá tropické podnebí a úrodnost půdy. Listy Assamu jsou větší a tmavě zelené barvy.

Kromě toho mají také větší obsah tříslovin a kofeinu, což přispívá k jeho silné a osvěžující chuti. Průměrný obsah kofeinu v čaji Assam se pohybuje mezi 40 až 80 mg na 250 ml šálku, což je přibližně stejná hodnota jako v případě šálku černé kávy. Chuťově je jemně nasládlý a kořeněný. Ke zkrocení silné chuti se popíjí spolu s mlékem, čímž je jemný a krémový.

Darjeeling je ze stejně jmenované oblasti Západního Bengálska (v Himálajích). Specifické klima a půda vytvářejí ideální podmínky pro pěstování čajovníku. Přezdívá se mu „šampaňské mezi čaji“, „čajová chryzantéma“ nebo „čajová perla Himálají“.

Listy Darjeelingu jsou tenké, delikátní a mají charakteristickou světle zlatou barvu. Nálev je jemný a aromatický. Aroma připomíná květiny, náznak ovoce a dřeva. Chuť je lahodná, vyvážená s mírnou a zároveň osvěžující hořkostí. Obsahu kofeinu je v porovnaní s Assamem nižší, tj. od 20 do 50 mg na 200ml šálek.

Čaj Nilgiri si svůj název vysloužil po tamním pohoří Nilgiri. Horské svahy, mlha a příznivé klima pěstování čajovníku přímo lahodí. Listy čaje Nilgiri jsou středně velké a mají tmavě zelenou barvu, jsou celistvé a hladké. Kvalitní čaje Nilgiri mají květinovou a svěží vůni. Pokud jde o obsah kofeinu, čaj Nilgiri obvykle obsahuje přibližně 15 až 40 mg kofeinu na 200 ml šálku čaje.

Stejně jako u jiných čajů, hrají roli faktory, jako je doba louhování, teplota vody a množství použitého čaje. Jeho chuť je jemná a vyvážená, květinová a lehce sladká. Někdy má náznaky tónů citrusů a dřeva. Oblíbí si ho každý, kdo preferuje mírnější chutě čaje. Velmi dobře se hodí k různým chutím a doplňuje je, proto bývá součástí čajových směsí.

Nejlepší sypané čaje

Japonsko

Pěstuje zelený čaj původně dovezený mnichy z Číny. Má pronikavé aroma a vybranou chuť. Nejvyšší třídou je Gyokuro, který se vyrábí výhradně z lístků prvního sběru. Dvacet dní před sběrem se čajovník chrání před světlem. Výsledkem je sladké aroma a svěží květinová chuť. Vše je dáno theaninem, který se v lístcích začne po znepřístupnění slunečních paprsků hromadit.

Shincha je tzv. „nový čaj“ (Shin je nový cha je čaj). Pochází z té nejnovější sklizně aktuálního roku, tj. ze začátku dubna. Po zimním spánku je čajovník bohatý na vyšší koncentraci živin. Má svěží, živou, jemně lahodnou chuť a přirozeně sladký závěr. Jeho dostupnost je v jedné sezóně omezená, a to je důvod, proč je jeho cena vyšší.

Mezi nejběžnější odrůdy patří Sencha. Původně se pražil na pánvi, dnes se už připravuje v páře. A jak je to s jeho chutí? Kromě své sladkosti je známý mírnou trpkostí a květinově zeleným aroma.

Tencha je produktem sklizně v květnu až červnu a jeho pěstování má výhradně účely k výrobě matchy. Matcha je tedy na prášek namletým Tenchou. Nejkvalitnější čaj matcha vzniká po mletí pomocí tradičních žulových kamenných kruhů.

Druhy čajů

Druhy čajů a jejich účinky 

Čaje z čajovníku:

  • černý (v Číně a Japonsku jako čaj červený),
  • zelený,
  • oolong,
  • bílý,
  • žlutý.

Další „čaje“ alias nečaje:

  • Ovocný – sypané ovocné čaje jsou výhodné pro bezkofeinové provedení. Kombinace s kořením chuť ještě násobí.
  • Bylinný – mátový, heřmánkový, ibišek. 
  • Květový – levandulový, luční, růžový.
  • Yerba Maté – z lístků cesmíny paraguayské. 
  • Rooibos – čaj z keře čajovce kapského. 

Černý čaj

Základem je Camellia sinensis v různých kultivarech a odrůdách. Většinou bývá plně oxidovaný a má drcené lístky (v případě CTC) nebo větší kusy lístků (u ortodoxních).

Nejznámější druhy černých čajů: 

  • Assam, Ceylon, Darjeeling, Keemun, English Breakfast, Earl Grey, Lapsang Souchong, Nilgiri, Chá Gorreana, Sikkim, Russian Caravan, Orange Pekoe.

Zelený čaj

Mluvíme o stejné rostlince jménem Camellia sinensis. Naproti černým čajům se akorát liší úrovní oxidace. Zatímco černý prochází plnou oxidací, zelený neprochází oxidací vůbec. Spařením lístků se proces oxidace zastaví, což má obrovský bonus v podobě zachování silného antioxidantu epigallocatechin-3-galátu (EGCG).

Zelený čaj

Nejznámější druhy zelených čajů:

  • Sencha, Matcha, Matcha Genmaicha, Genmaicha, Kukicha, Hojicha, Gjokuro, Che Thai Nguyen, Che Shan, Suoi Gang.

Oolong

Je částečně oxidovaný čaj. Přezdívá se mu též polozelený, žlutozelený, modrozelený. Na míře oxidace závisí druh od druhu. Proto se liší výslednou chutí. Většinou má méně kofeinu, protože pochází z vyzrálejšího čaje.

Nejznámější druhy Oolong čajů:

  • Tie Guan Yin, Mléčný oolong, Pao chung, Dong ding, Gui Fei, Cui Yu, Oriental beauty, Dan cong oolong.

Trochu té čajové historie

Historii tohoto populárního nápoje nejde určit zcela přesně. Jeho první pojmenování nastává až za dynastie Chan (což bylo v období 206 př. n. l. až 220 n. l.). V prvním století našeho letopočtu se stává součástí slavnostního ceremoniálu u císařského dvora.

Ze ztraceného spisu slavného lékaře Chua Tchua pocházejícího ze 3. století se ale dochovaly citace, v nichž se čaj zmiňuje v souvislosti s léčbou malátnosti a nedostatku soustředění. V pátém století se čajem směly platit daně. Nejstarší důvěryhodná zmínka však pochází z roku 350 našeho letopočtu a je součástí čínského slovníku. Tenkrát ho popisoval básník a badatel Kuo-Po pod názvem Kui.

Vybrat si sypaný nebo porcovaný čaj? Porovnejme si je

Tradice versus pohodlí. Mnozí se drží tradice a preferují sypaný čaj, zatímco jiní ocení rychlost a snadnost přípravy porcovaných čajů. Často se však stane, že čajové sáčky z papíru nebo gázy přidávají syntetickou chuť do nálevu.

Sypaný čaj vám nabízí tradiční zážitek ve všech jeho krásách. Je však známo, že kvalita porcovaných čajů je obecně horší než u sypaných, s výjimkou některých výjimečných případů.

sypaný čaj

Kultura a relaxace. Podobně jako si nedokážeme představit život bez šálku kávy, tak i příprava čaje je časem, kdy se vše zpomalí. Pár minut klidu a pohody. S porcovaným čajem se ztrácí ta pravá poezie.

Příprava sypaného čaje vyžaduje péči a přináší radost, která začíná nasypáním čaje do dlaně, pozorováním barvy listů, jejich struktury a vdechováním vůně. Potřebujeme se těšit i z malých radostí, které dělají náš den krásnějším.

Čaj o páté. Začít může i u vás. A nejen o páté. Ale kdykoliv! Návštěva debatující nad šálkem kvalitní kávy nebo vytříbeného čaje je jednou z nejlepších věcí. Chcete potěšit „čajaře“ a prezentovat jim u toho, odkud čaj pochází, popsat jim, čím je unikátní a co na něm oceňujete vy? U kvalitního porcovaného čaje to bezpochyby jde. Nicméně, sypaný čaj nabízí větší zážitek a možnosti.

A co kvalita čaje? Otestujte ji!

Vůně navodí chuť. A chuť dá za pravdu, jestli za to čaj stojí. Chcete poznat, jak na tom je čaj s kvalitou? Bez ohledu na to, zda jde o sypaný nebo porcovaný druh, klíčový je obsah mladých výhonků, velkých listů z pečlivě zpracované sklizně. Při testování rozdílů využijte chuťové buňky a čich. Pokud senzorika kulhá, je změna nasnadě.

Obsah sáčku napoví. Pokud holdujete spíše porcovaným čajům, zkuste si někdy obsah sáčku prozkoumat. Je v něm jen čajový prach? Pak si budete jistí, že ke kvalitním výrobkům nepatří. Rychlé uvolnění třísloviny působí drsnou a nepříjemnou (pa)chuť.

Čína nebo Indie nestačí. Regály v supermarketech by se pod množstvím čajů prohýbaly. Pokud by ovšem nebyly tak lehké. Co na obalech najdete, jsou jen obecné geolokace jako Čína nebo Indie. Ale kde skutečně čaj vzniká? A jak se pěstuje? To u porcovaných čajů mnohdy nezjistíte.

Certifikát a značka. Na balení kvalitního porcovaného nebo sypaného čaje tuto dvojici vždy najdete. Důkaz, že se tento produkt pravidelné dováží ze světové plantáže.

Skladování. Světlo, vlhkost, okolní pachy. Tyto podmínky kvalitě čaje neprospívají. Způsobují předčasnou ztrátu aroma, barvy a urychleně stárnou. Dlouhé skladování v regálech drogerie nebo cukrárny nejsou ideální. Proto je lepší vybírat ty, které jsou pravidelně dovážené z plantáží.

Balení. Hermetický uzávěr se postará o zachování čerstvosti a chuti. Vůně by měla jít cítit už před zalitím vodou. Zatuchlina nebo vyčpělost pak signalizují jeho přestárlost.

Polámané lístky. Nevadí? Naopak! Právě ony působí hořkost nápoje. A to nechceme. Strojové sklízení čaji nelahodí. U některých druhů je ale lámání záměrné. Třeba u černých, a to se záměrem vykřesat silnější chuť. Otestovat si kvalitu můžete smyslově – vizuálně a čichově. Vypadá, že má čerstvou barvu a voní. Dále se při promnutí v prstech nerozpadá. Lístky a výhonky jsou v celku, rovnoměrně stočené, čisté a upravené.

Ovoce a bylinky s certifikátem. To jsou jakostní sypané čaje z kvalitního ovoce ošetřeného lyofilizací, které po přípravě nálevu chutná a vypadá jako čerstvě sklizené. Uchovají až 90 % vitamínů. Nebo bylinky bez chemického ošetření.

kvalita čaje

Dělení čajů podle kvality

Označení Význam
P Pekoe (čajové lístky)
B Broken (zlomkový čaj)
F Fanning (čajová drť)
D Dust (čajový prach)

Označení kvality listu celolistového čaje

Označení Význam Popis
SFTGFOP1 Special Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe 1 (zvláštní kvality) nebo I (Imperial) nejkvalitnější jemnolistý, ze sběru dvou lístků a pupene z Darjeelingu
FTGFOP Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe špičková kvalita s menším množstvím bílých puppenů z Darjeelingu a Aasamu
TGFOP Tippy Golden Flowery Orange Pekoe hlavní druh čaje z Darjeelingu a Assamu
GFOP Golden Flowery Orange Pekoe špičkový čaj z plantáží v Keni z tipů
FOP Flowery Orange Pekoe druhá sorta indického čaje s dlohými listy a malým množstvím více dřevnatých pupenů
OP Orange Pekoe z Cejlonu a Jávy, má dlouhé vláknité listy bez pupenů
P Pekoe střední jakost ze středně velkých a hrubších listů, chuťově výraznější než typ OP
PS Pekoe Souchong tzv. kouřový čaj, připravuje se uzením v kouři z velkých, málo svinutých lístků

Označení kvality listu lámaného čaje (broken)

Označení Význam
FTGFBOP Fine Tippy Golden Flowery Broken Orange Pekoe
TGFBOP Tippy Golden Flowery Broken Orange Pekoe
STGBOP Special Tippy Golden Broken Orange Pekoe
TGBOP Tippy Golden Broken Orange Pekoe
GFBOP Golden Flowery Broken Orange Pekoe
GBOP Golden Broken Orange Pekoe
FBOP Flowery Broken Orange Pekoe
BOP Broken Orange Pekoe
BP Broken Pekoe
BPS Broken Pekoe Souchong

Označení kvality listu pro čaje drťovité a práškovité (Fannings a Dust)

Označení Význam
FTGFOPF Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe Fannings
TGBOPF Tippy Golden Broken Orange Pekoe Fannings
FBOPF Flowery Broken Orange Pekoe Fannings
BOPF Broken Orange Pekoe Fannings
OPF Orange Pekoe Fannings
PF Pekoe Fannings
BOPD Broken Orange Pekoe Dust
D Dust

Doba sklizně

First flush a second flush 

Vlna sklizně. First flush (FF) neboli první vlna sklizně se odehrává na jaře. Po probuzení přírody po zimě. Čajovníky jsou plné energie, života a svěžesti. Typická je pro ně nezaměnitelná chuť a množství cenných látek.

Lístky jsou minimálně oxidované, spíše připomínají zelený čaj (i svým nálevem). Chutná jemně po květinách a ovoci. Patří mezi luxusní sypané čaje, tedy k těm nejdražším.

Second flush, letní sklizeň, trvá do období dešťů (ve zhruba polovině června). Čajové lístky jsou více oxidované než z první sklizně. Chuť je muscatelová a barva nálevu je zlatavě měděná.

Monsoon flush

Méně kvalitní sypané čaje ze sklizně v období dešťů. Také se nazývá jako letní. 

Autumn flush

Velmi kvalitní sklizeň na podzim. Chuť je naproti first a second flush více svíravá a připomíná oříšky.

Testado radí
Vychutnejte si svůj oblíbený čaj i na cestách. V termosce vám vydrží teplý ještě dlouhé hodiny.

Zpracování a složení 

Vzhled. Prohlédnout si čaj můžete přímo v prodejně, ale i na e-shopu. E-shopaři si totiž pečlivě dělají fotografie sami, takže i obrázek hodně napoví. V kamenné prodejně se zaměřte i na podmínky skladování. O kvalitě napoví více, než si myslíte.

Černý čaj

Zpracování. Sbírání čaje je pečlivá práce. Odštipování čajových výhonků něžnýma rukama probíhá už od časného rána. Lístky pak jako pírko přistávají v košíku, který mají sběračky na boku nebo na zádech.

Vybírají se vždy jen mladé výhonky na koncích o maximálně 5 lístcích. A u jakostních čajů se sbírá jen pupen se dvěma lístky. A zpracovává se podle druhu, odrůdy, zvyklostí a kultivaru:

  • Zelený čaj – nechá se krátce zavadnout, pak se prudce zahřeje s cílem zabránit oxidaci. Nejčastěji se tak děje pražením na pánvi, méně častěji napařováním nebo pečením. Následně se listky svinují a suší a to i několikrát po sobě.
  • Černý čaj – začíná se zavadnutím lístků pro jejich změknutí.

Nálev prozradí více. Máte už svůj vytoužený sypaný čaj doma? Po vytvoření nálevu by měl být průzračný. Vůně je přirozená, měkká, čerstvá a přitažlivá. Nejde cítit zatuchlinou. Čím déle čajové lístky voní po vylouhování, tím je čaj kvalitnější (některé voní až 30 minut). 

Složení. Bez aromat a barviv se kvalitní sypaný čaj rozhodně obejde. Tento nešvar je nejčastější u levných ovocných variant.

Odhad gramáže aneb jak zbytečně neplýtvat

Nálevů uděláte až 7. A to u sypaných čajů Pu-erh, oolong nebo bílých. Zelené čaje nebo Darjeeling se využívají 2krát. Assam nebo Ceylon jen jednou.

Kolik čaje si teda koupit? Záleží na tom, kolik šálků denně pijete. Na 250ml hrnek využijete 2,5 gramů čajových lístků. 100gramové balení bude stačit na 40 porcí. Menší balení se vyplatí spíše na košt, abyste zjistili, jak vám bude chutnat. Zainvestovat do většího a ekonomického balení je výhodné, pokud mezi čajové gurmány skutečně patříte.

Trvanlivost. Je závislá na druhu sypaného čaje. Nejdéle vydrží černé čaje – a to až 5 let (Pu-erh až 50). Čím jsou starší, tím lepší. Nejkratší dobu vydrží zelené sypané čaje, u nich budou významné vlastnosti klesat už po půl roce. Lehce fermentované oolongy, bílé, žluté a Darjeelingy začnou klesat na kvalitě zhruba po roce až dvou.

Velké balení rozdělte. Část si odsypte do menšího hermeticky uzavřeného obalu, plechovky nebo zavařovačky, ze které si budete odebírat. Záměrem je, aby se do čaje zbytečně nedostával vzduch. Zbytek uchovávejte pečlivě zabalený a chráněný před světlem, vlhkostí a vzduchem.

Jak si sypaný čaj správně připravit?

Prodavač v obchodním řetězci k tomu nemá kompetence. Ani ho k tomu nemůžeme nutit. Protože má spoustu jiných povinností. S přípravou čaje nám mnohdy poradí jen návod na obalu nebo sáčku čaje. Hoďte do vody o X °C a vytáhnete po X minutách. Tím to končí.

V obchodě s čaji se probouzí skutečný vášnivý člověk, který vám zodpoví veškeré otázky. Poradí, jak si vybrat, připravit, dochutit a taky řekne, jak si z něj udělat čaj ledový.

Příprava černého čaje

  • teplota vody: 90–100 °C,
  • množství čaje a vody: 3 čajové lžičky / 400 ml,
  • doba louhování: 3 minuty (na povzbuzení) 5 minut (na zažívání).

Vznikne jeden nálev. Více nalevů lze udělat v případě čínských čajů a Puer-eh.

Příprava zeleného čaje

  • teplota vody: 60–80 °C,
  • množství čaje a vody: 3 čajové lžičky / 400 ml,
  • doba louhování: 2–4 minuty,.

Využijte na 2 až 3 nálevy.

Příprava ovocného čaje

  • teplota vody: 100 °C,
  • množství čaje a vody: 3 čajové lžičky / 400 ml,
  • doba louhování: 6 minut.

Příprava ovocného čaje

Příprava čaje rooibos a honeybush

  • teplota vody: 100 °C,
  • množství čaje a vody: 3 čajové lžičky / 400 ml,
  • doba louhování: 5 minut.

Příprava bylinného čaje

  • teplota vody: 100 °C,
  • množství čaje a vody: 3 čajové lžičky / 400 ml,
  • doba louhování: 8–15 minut.

Doporučenou dobu louhování vždy dodržujte. Při přelouhování může čaj zhořknout.

Náš tip
Při každém dalším louhování čaje prodlužte dobu louhování o 20 %, aby byl výluh dostatečně silný.

Jak na ledový čaj

Studená metoda přípravy tohoto nápoje je oblíbená zejména v létě. Jak na to?

  • Dejte do skleněné nádoby dvojnásobné množství čaje, než je doporučeno k horké přípravě.
  • Nalijete studenou vodu do ⅔ objemu nádoby.
  • Zbylou ⅓ doplňte ledem.

Skladování čaje

Sucho a tma. Sypaný čaj je na pachy nesmírně náchylný. Česačky dokonce nesmí být kuřačky, používat parfém, aromatické krémy nebo jíst aromatické pokrmy. Větráním ztratíte jeho unikátní chuť. Doporučujeme uchovávat sypaný čaj v plechovce nebo hermetickém obalu. 

Nefermentovaný čaj má rychlou expiraci. Bez chemického zásahu se trvanlivost značně zkracuje. To platí zejména pro zelený čaj. Jeho chuť a aroma si zachováte maximálně do 4 měsíců po sklizni.

Černý čaj zraje jako víno

A to nejen černý, ale též bílý a oolong. Čím jsou starší, tím lepší chuť získávají. Stářím údajně čajové lístky měknou a chuť přibývá na intenzitě. Doporučená trvanlivost jsou 2 roky.

Pu-erh je výjimka

Vlhkost a vzduch jsou žádoucí k jeho zrání. Vlhkost musí být přiměřená, aby Pu-erh nezačal plesnivět. A pozor musíme také dávat na pachy z okolí, které by jeho chuť pozměnily.

Testado radí
Sypaný čaj v plechovce je praktickým a vkusným dárkem pro vaše blízké. 
  

Nejoblíbenější sypané čaje podle Heuréky

Sdílejte článek

Ohodnoťte článek

Celkové hodnocení: 4.4 (10 hlasů)

Autor článku

Zuzana Pitříková
Zuzana Pitříková

Zuzka je pisálek s kreativním srdcem, miluje výzvy a hlavně svou rodinu. Ta je především náplní jejího denního rozvrhu. Pokud nějaká ta chvilka času zůstane, ráda se pustí do grafického designu, čtení odborné publikace, různých ručních prací nebo řádí v kuchyni. Nejraději tvoří články o domácnosti, dětech, zdravém životním stylu, tvorbě, vzdělávání a vaření. Facebook Zuzky.

Podobné články

Diskuze a zkušenosti

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odeslat komentář